Az ateisták miért nézik le azokat akik hisznek Istenben?
Én hiszek Istenben, de soha nem bántottam meg senkit, nem próbáltam meg téríteni vagy nem tettem senkire semmiféle sértő megjegyzést, mégis sok helyen rendszeresen ha kifejtem ezt a néztem (netes fórumok, munkatársakkal ha beszélgetünk és szóba jön - sokszor direkt hozzák szóba) akkor amikor elmondom, hogy hívő vagyok folyton dehonesztáló megjegyzéseket kapok!
Miért nem lehet elfogadni a másikat olyannak amilyen?
Előttem is írták, csak alátámasztom:
"
Az elméleti ateizmust két ágra lehet osztani.
- A gyenge ateizmus (ill. negatív vagy szkeptikus ateizmus) azt vallja, hogy Isten létének kérdése nem eldönthető (agnosztikus ateizmus), vagy egyszerűen nem óhajt foglalkozni vele. A gyenge ateisták nem jelentik ki tételesen, hogy nem léteznek istenek, de ők maguk nem hisznek bennük. (nem hívő)
- Az istentagadás az erős ateizmus (ill. pozitív ateizmus), amely többek között a tudomány által is bizonyítottnak vagy alátámasztottnak érzi Isten, illetve az isteni lény nemlétét. A teológiai eszmefuttatásokat eleve tudománytalannak tartja, esetleg – de nem szükségszerűen – vitába is száll velük.
"
Az ateisták többsége nem foglalkozik a kérdéssel, és szerintem te sem foglalkozol velük. Emiatt teljesen rosszul ítéled meg az ateistákat. A maradék, akikkel gondolom vitázni szoktál, nem mérvadóak, hogy mindenkit egy kalap alá vegyél.
Én ateista vagyok, és ha valaki hívő, ám legyen, elismerem és elfogadom, még tisztelem is. De ha meg akar győzni a maga hitéről, és valami sárban fetrengő állatnak akar beállítani, akkor nem fogom hagyni magam, és el fogom neki magyarázni, hogy kettőnk közül ki a vak, vagy hogy kinek határozza meg az életét egy kreált egyház és/vagy egy képzeletbeli barát.
A lényeg, hogy vannak értelmes, elfogadó(!) hívők, és vannak fanatikus térítők. Próbálom nem egy kalap alá venni őket, kérlek te sem tedd ezt az ateistákkal.
Ha a jelenlegi társadalomnak fingja nem lenne arról, hogy valamikor néhány tudatlan ember kitalált meséket a saját önbecsapásuk érdekében, mert nem tudták megemészteni a tényt, hogy létezik olyan dolog, amit még nem tudnak (nem is sejtették mennyi minden lesz még), amit később náluk okosabb, de gonoszabb emberek jól kihasználtak, és megalapították a birka kontrollt, a vallást; Akkor valószínűleg az történt volna, hogy a mai emberek között 0 hívő lenne, és soha el sem jutott volna senkinek a gondolatába az a marhaság, hogy irracionális kitalált történeteket kezdjen gyártani, becsapva saját magát, és mindenkit, aki fogékony rá... Tehát ha nem ismernénk a történelmünket, és semmilyen hagyomány, babona nem maradt volna fenn a sötét középkorból, akkor valószínűleg már most sem létezne semmilyen vallás, és mindenkit fogyatékosként könyvelnének el, aki a szőnyeg alá söpri a tényeket, és marhaságokat gondol helyettük. Hinni valamiben annyit jelent, hogy nem érdekel az igazság, nem foglalkoztat mi lehet a dolgok mögött, különben utána járnál. Az élet értelme pedig számunkra csak is az lehet, hogy minél jobban megismerjük a világot, amiben élünk. Felfedjük a titkait. A vallásos emberek ezt elutasítják. Mindent rákennek istenre. Ha valamit nem tudnak, nem értenek, akkor azzal nyugtatják magukat, hogy nem baj fiam, nem is kell megértened, hiszen isten volt, kész, vége, hagyál békén, nem foglalkozunk mi ilyenekkel. Mintha húzni próbálnák az időt. Előbb utóbb úgyis kiderül az igazság, és annak semmi köze nem lesz semmilyen istenhez, ami már mai szemmel is baromságnak tűnik, nem hogy ezer, tízezer év múlva. A probléma itt folytatódik, hogy telik az idő, egyre többet tudunk a világról, sorra dőlnek meg az elméletek. A végén már semmi sem marad majd, amit istennel magyarázhatnának, mert egyszerűen skizofrénnek nézik majd őket.
Itt egy ide vágó kérdés, amiben példát láthatunk egy beszűkült vallásos emberre, aki létező dolgokról sem hajlandó tudomást venni:
http://www.gyakorikerdesek.hu/emberek__tanarok-iskolatarsak_..
#15, Ezt úgy írod, mintha ateistának lenni valami divat, vagy választás kérdése lenne. :)
A keresztény vallás (gondolom főleg erről van szó) két fő dolgot tanít.
- Egyrészt megmagyarázza a világ jelenségeinek okát és célját (nagyrészt egy felsőbb hatalom akarataként),
- másrészt erkölcsi tanítást ad, hogy hogyan érdemes élni az életünket.
Az első már régen elavult, a második pedig gyakorlatilag független bármilyen vallástól, önmagában is megállna, ha valaki ezt a két részt külön tudná (merné?) szedni. Egyelőre sajnos annyira össze vannak gyógyulva, hogy sokan az egyik nélkül a másikat el sem tudják képzelni, hogy létezhet.
Hogy miért nézek le egy olyan embert, aki szerint a Föld 6000 éves, az emberek együtt éltek a dinoszauruszokkal és a mamutoknak azért volt hosszú ormányuk, mert vízi életmódot folytattak és azzal lélegeztek, mint egy búvárpipával?
Na, szerinted miért nézem le az ilyen embert? Talán azért, mert beteg? A munkatársam ilyen...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!