Mi a kreacionisták által elfogadott "mikroevolúció" oka?
Kreacionisták, teremtéshívők, evolúciótagadók válaszát várom.
Mi az oka annak, hogy az élőlények kis mértékben változnak, alkalmazkodnak a környezetükhöz? Hogyan képesek erre? Mi a mozgatórúgója a folyamatnak?
Kedves PencroftTivald!
Ha az evolució működik,akkor temérdek új faj keletkezett,mióta képesek vagyunk meghatározni fajokat.
Mutass egyetlen új fajt,amely még 200 éve nem volt!
A fajokat Isten bezárta génjei határai közé.Új fajok nem keletkeznek,csak módosulnak,s visszatérnek eredeti formájukra,mint az indiánlovak,amint a kontrollált tenyésztésük helyett, természetesen szaporodhatnak.
Utolsó!
Légyszi ne csinálj evolúció vs teremtés vitát a kérdésemből. Inkább a kérdésre válaszolj, és ha már felhoztad, meg tudnád fogalmazni kicsit tudományosabb igényességgel, hogy hol vannak a "gének határai", és mi zárja be oda fajokat?
Újonnan keletkezett fajra példa a kedvedért: Raphanobrassica.
Ezt fejtsd ki nekem:
"Új fajok nem keletkeznek,csak módosulnak"
Mi módosítja őket? Mijük módosul, és miért? Mi a jelenség természettudományos háttere? Mi szab neki határt?
Én nem környezeti alkalmazkodásnak, inkább alapvető tűrőképességnek hívnám. Isten elég nagy -tol-ig határ között enged elviselni és alkalmazkodni. Szelekció? Azért, mert egy adott tulajdonságú élőlények szaporodnak, és terjednek el egy területen, attól még az afrikai elefánt és az indiai elefánt is elefánt, ahogy az eszkimó is ember, és a bantu néger is ember. Mi a faj? A faj fogalmát emberek kategorizálták, de az élőlényeg nem e szerinti kategóriába tartozik. A faj fogalma alig több, mint egy évszázada létezik abban a besorolásban, ahogy mi alkalmazzuk. A Biblia máshogy sorolja be. Nem emlős, hanem szárazföldi barom, vagy ember. A bálna nem emlős vagy sem, hanem vízben úszik, tehát hal. A Biblia szerint ami hal szerű és úszik, az hal, tök mindegy, hogy tüdőnek nevezett valamije, vagy kopoltyúja van.
De! Milyen alkalmazkodásról beszélünk konkrétan? Bizonyos tulajdonságokra inkább mi húzunk rá előnyt. Mondok egy bugyuta példát. A herezacskó azért van a testen kívül, hogy hűvösebb legyen, ez jó a spermiumoknak. Szerintem nem. A herezacskó kívül van a testen, aminek tök véletlen következménye, hogy kissé hűvösebb. Hülye példa, de értsd jól, hogy mit akarok mondani ezzel. Alkalmazkodás... Én szeretek a kb. 37-38 fokos vízbe fürödni,de csaphideg vízbe is remekül meg tudok fürödni, évekig csak abban fürödtem. Először nagyon rossz volt, később természetessé vált. Alkalmazkodás? Csak megszokás. Te is meg tudsz fürödni hideg vízben, csak először kapkodod a levegőt. Genetikailag módosultam közben?
Azt mondják, hogy a tulajdonságok szerint az élőlények, legyen az akár csak egy vírus, mutálódik, és alkalmazkodik, rezisztensé válik valami ellen. Mi van, ha a föld ellen bevetnek egy biológiai fegyvert. A lakosság 90%-a kihal, de lesz egy amúgy is rezisztens rétek, akik túlélik, és az utódaik is ellenállók lesznek a fegyver ellen. Szerintem amit mutálódásnak, és alkalmazkodásnak neveznek mondjuk egy vírus esetében, akkor is ilyenről van szó. Nem alkalmazkodásról, hanem inkább szelekcióról van szó, még ha nem is evolucionista értelemben. A megmaradó faj nem lesz több, vagy kevesebb, csupán más, hiszen az a fennmaradó 10%-ra ugyan nem volt hatással a fegyver, de egy másik biológiai támadás ellen ennek a csoportnak is a 90%-a nem lenne ellenálló.
"Én nem környezeti alkalmazkodásnak, inkább alapvető tűrőképességnek hívnám."
Alapvető tűrőképessége egy egyednek van. A mikroevolúció pedig populációk generációin átívelő változás. Abban különbözik ez a kreacionista fogalom a darwini evolúciótól, hogy ennek van egy mágikus határa, ahol megáll. Szeretném tudni, hogy mi jelöli ki ezt a határt, de ettől még messze vagyunk. Egyelőre azt szeretném tisztázni, egyáltalán mi a háttere annak, hogy ez a változás egyáltalán létezik.
"Szelekció? Azért, mert egy adott tulajdonságú élőlények szaporodnak, és terjednek el egy területen, attól még az afrikai elefánt és az indiai elefánt is elefánt, ahogy az eszkimó is ember, és a bantu néger is ember."
Ez eddig világos. A kérdésem az, miben különbözik az afrikai elefánt az indiaitól. Egymástól származnak-e, vagy külön-külön lettek teremtve? A kérdésem az, hogy ha elfogadjuk, hogy van mikroevolúció, és feltesszük, hogy az indiai és az afrikai elefánt még elég közel van egymáshoz, hogy ne kelljen evolúcióval faji határokat átugrani, akkor ezeknek a különbségeknek mi a gyökere? Itt most nem anatómiai különbségekre gondolok, hanem arra, hogy mitől lesz a fekete embereknek fekete gyereke, és nem ázsiai. Nyilván nem azért, mert a gyerek is lebarnul a napon. Feketén születik, vagyis eredendő különbséget hordoz a fehér bőrűekhez képest, amit nem szerez, nem kifejleszt a környezet hatására, hanem eleve úgy születik. Mi ez szerinted?
"Mi a faj? A faj fogalmát emberek kategorizálták, de az élőlényeg nem e szerinti kategóriába tartozik."
Minden létező fogalmat emberek kategorizáltak. Ha fel lehet állítani egy értelmes fogalmi rendszert, ami szerint az élővilág csoportosítható, akkor azzal nincs semmi baj. Az élőlények olyan és annyi kategóriába tartoznak, amennyibe kedved van besorolni őket. Kategorizálhatod őket egyenként, páronként, hármasával, négyesével, vagy az egész világot két nagy csoportba sorolhatod, vagy akár egybe mindent. Ne akadjunk már fel ilyesmin, hogy mióta van modern fajfogalom. Mobiltelefon sincs régóta, mégse vágod a földhöz, mert nem ír róla a Biblia.
"De! Milyen alkalmazkodásról beszélünk konkrétan?"
Konkrétan: a kreacionisták "mikroevolúció" néven futó fogalmáról van szó. Erről tettem fel kérdést. Ez egy konkrét fogalom, nagyjából arról szól, amit fentebb is írtál, hogy az élőlények nem lépnek egy mágikus faji határt, noha nem is maradnak teljesen ugyanolyanok. Az eredeti kérdésem: miért nem maradnak meg ugyanolyanok, és mi változik meg bennük, miután a változásaikat nem generációról-generációra tanulják újra, hanem már úgy születnek? Lásd: fekete és fehér emberek.
"A herezacskó azért van a testen kívül, hogy hűvösebb legyen, ez jó a spermiumoknak. Szerintem nem. A herezacskó kívül van a testen, aminek tök véletlen következménye, hogy kissé hűvösebb."
Példának tényleg rossz, mert a spermiumok érése zavart szenved, ha nem optimális, a testhőmérséklettől kicsit alacsonyabb hőmérsékleten vannak a herék. Ez sajnos tény, nem attól függ, hogy te szubjektívan hogy akarod értelmezni. Egyébként értem, mit akarsz mondani. Csak ezzel sem érzem, hogy beljebb lennénk. Az antibiotikum rezisztencia szerinted honnan van? Mutatok egy videót.
https://www.youtube.com/watch?v=plVk4NVIUh8
Te azt állítod, hogy a bacik egy bizonyos hányada eleve rezisztens az antibiotikumra. Egyrészt felmerül, hogy miért, honnan ez a különbség? Eleve lettek külön teremtve rezisztens és nem rezisztens bacik ugyanazon fajon belül? Másrészt, az ötlet cáfolatot nyer a fenti kísérletben. Nem a bacik egy bizonyos hányada rezisztens, hanem több generációnyi szaporodás után jelennek meg azok a példányok, amik be tudnak törni a nagyobb koncentrációjú antibiotikum területére. Két dolog lehetséges mikroevolúciós szemlélettel. Az egyik, hogy eleve ott volt közte egy ilyen változat, de ez cáfolatot nyert. A másik az, hogy a rezisztencia génje mégis benne van valahogy a bacikban, csak alapból nem fejeződik ki, csak antibiotikum hatására. Esetleg a harmadik, "bugyuta" hozzáállás, hogy a rezisztencia nem is előnyös a bacinak, csak mi emberek húzzuk rá... vagy ilyesmi. Szóval maradjunk a másodiknál. Meg tudod magyarázni természettudományos igénnyel, hogy miután veszel egy tisztán érzékeny bacit, és elszaporítod, miért marad az utódok nagy része érzékeny, egy kis része meg rezisztens az antibiotikumra? Honnan jön ez a változatosság, a különbség? Miért nem az összes vált rezisztens módra, miért csak néhány, és miért nem egyszerre, hanem lépcsőzetesen, és miért kell hozzá több sejtosztódásnyi idő, hogy ez megtörténjen?
"Én szeretek a kb. 37-38 fokos vízbe fürödni,de csaphideg vízbe is remekül meg tudok fürödni, évekig csak abban fürödtem. Először nagyon rossz volt, később természetessé vált. Alkalmazkodás? Csak megszokás."
Ne maszatolj. A fekete embereknek nem azért fekete a gyereke, mert az anyaméhben hozzászokik az afrikai napsütéshez (akkor is, ha történetesen Európában élnek). Más oka van ennek. Két fekete embernek fekete gyerekei születnek, akkor is, ha a sarkvidéken élnek generációk óta. Szóval nem, ez nem alkalmazkodás, nem megszokás. Ennek a változatosságnak az emberi fajon belül más oka van. Találj ki valami jobbat.
"Mi van, ha a föld ellen bevetnek egy biológiai fegyvert. A lakosság 90%-a kihal, de lesz egy amúgy is rezisztens rétek, akik túlélik, és az utódaik is ellenállók lesznek a fegyver ellen."
Meg kell magyaráznod, hogy az a 10% miért rezisztens, a maradék 90% meg miért nem. Kezdve azzal, hogy mi hordozza ezt a jelleget, folytatva azzal, hogy honnan származik ez a jelleg, befejezve azzal, hogy miért nincs mindenkiben.
"Szerintem amit mutálódásnak, és alkalmazkodásnak neveznek mondjuk egy vírus esetében, akkor is ilyenről van szó."
Mivel képesek vagyunk elemezni a DNS-t, ez megint nem "szerintem" kérdése. A mutációk pontosan megmutathatóak.
Elismered-e, hogy léteznek hasznos DNS mutációk, amik egy kórokozót rezisztenssé tehetnek egy antibiotikum ellen?
A kérdéseidre nem fogok pontról pontra válaszolni, bocs, de nem köt le ez a téma jelenleg annyira, hogy órákat írogassak, de azért érintőlegesen válaszolok néhány dologra.
"Mivel képesek vagyunk elemezni a DNS-t, ez megint nem "szerintem" kérdése. A mutációk pontosan megmutathatóak. "
A bulvár orvostudomány tud DNS-t elemezni, a valóságban nem tudnak. Egyetlen gén több tucatnyi tulajdonságot képes hordozni (több százat és ezret), de még csak ez is következtetés. Attól, hogy kísérleteznek dns-ekkel, és ebből levonnak következtetéseket, az nem azt jelenti, hogy elemezni képes bárki is a dns-t. Nincs olyan elemzés, ami egyetlen kromoszómát is tudna vizsgálni, és megállapítani a hordozott tulajdonságait.
De ne kanyarodjunk el teljesen.
A bibliai fajta egy olyan, Isten által teremtett növény, vagy állat prototípus volt, egyfajta kiindulópont, amely gazdag tulajdonságú génállománnyal rendelkezett, ami a későbbiek során nagyfokú alkalmazkodást és specializációt tett lehetővé.
Jó példa erre a kutya, a farkas és a prérifarkas példája. Ezek az állatok a teremtéskor nem léteztek, de létezett egy prototípus, vagy más szóval egy állatfajta, amely magában hordozta azt a bőséges tulajdonságú génállományt, amelyből aztán a későbbiek során létrejöttek a kutyák, a farkasok és a prérifarkasok ma is megfigyelhető egyedei.
Azt akarom mondani, hogy amit te változásnak látsz, az egy meglévő felszínre törése. Ha egy szőke lánynak és egy szőke férfinak a gyermeke barna hajú, az nem azt jelenti, hogy a lány megcsalta a szőke pasiját. De hiába szőke mindkét szülő szülője is és nagyszülei is, ha száz éve volt egy ősük, aki barna volt. A szülőkbe is benne volt a barna hajú tulajdonság, de attól még, hogy sok generáción keresztül nem jött elő, az nem azt jelenti, hogy a barna hajú utód mutálódott volna. A teremtéskor teremtett emberben jelen volt a ma meglelhető összes tulajdonság, de ahogy nyilván nem volt egyszerre szőke is meg barna is, meg kék szemű és barna szemű is, és sorolhatnám, csak hordozója volt ezeknek. Ha egy eszkimó jellegű emberpár hoz létre utódot, azok nem lesznek négerek, azért, mert generációkon keresztül az eszkimó jelleg volt domináns. De ez a dominancia a teljesnek csupán egy nagyon kis része. Az első emberpár volt a teljes, és minden utána leszármazott csak ettől kevesebb lehet, nem lehet több.
Nem tudom, hogy érthető-e, hogy mi szab határt? A kezdet szab határt. A kezdetben kaptunk egy végelláthatatlan számegyenesen egy behatárolt részt, legyen ez a 300 és 6 millió között, aminek jelenleg te, mint sokszoros leszármazott már csak 4000 és 10000 közötti részt birtokolsz, de rajtad csak a 5555, 5763, és a 9867-es van, a többit hordozod. Ha utódodon kijön a 4001, ami nincs rajtad, de birtoklod, az nem mutáció, hanem a meglévő felszínre törése.
Én így gondolom, és így látom. Ez nem tudomány, a mai felfogás szerint, csak amíg az evolucionista vallásnak (mert lehet, hogy mosolyogsz, de hiszem, hogy az evolucionizmus vallás, és nem tudomány) a vizsgálatához emberek ezrei és a világ pénzének sok milliárd dollárnyi tőkéje áll a rendelkezésre, és minden vizsgálatot csak és kizárólag egyoldalúan vizsgálnak és magyaráznak addig a másik oldal soha nem lehet tudományos, modern és elfogadott. Ha találnak egy leletet, soha nem vizsgálják teremtés és vízözön szempontból, csak az elfogadott tézis alapján. Amíg a vizsgálat csak egyoldalú, addig nem lehet tudomány. De ehhez ennek az oldalnak sem tőkéje, sem kapacitása nincs, főleg úgy, hogy két vallás, és nem egy vallás és egy tudomány állnak egymással szemben.
És hidd el, nem vagyok más, mert az eredetet és a világot másképp látom. Ugyan úgy eszek, iszok, dolgozok, ahogy Te is. Ugyan úgy iskolákba jártam, nyelveket tanultam, és megvan azon érdeklődési köreim, amik egyáltalán nem tartoznak ebbe a témakörbe. És tudom, hiszem, hogy attól, hogy Te ezzel kapcsolatban másképp hiszel, a több milliárd hasonlóan hívő emberrel együtt, nem fogsz megítéltetni. Attól Te is, és én is lehetünk rossz emberek, és éppen úgy jók is, akik próbálnak adott helyzetben helyesen cselekedni. Nem bújok gyülekezeteket agymosott beszédeket hallgatva, sőt, úgy látom, hogy az evolucionizmus és az ehhez kapcsolódó hitrendszer gyakorlatilag folyamatos plántálása inkább hasonlít agymosáshoz. Egész egyszerűen megtanultam, hogy amit hallok, és látok, nagyon sokszor csak a pénzről szól, és az elismerésről, mint a valóságról.
#11-es az a baj,hogy a ti faj fogalmatok eltér a tudomány által definiálttól..,de amúgy ott a pizzly.. és még számos faj jön létre a globális felmelegedés okozta fajkeveredések miatt.
Bár a hibridek sok esetben utód nélküliek,de kísérletek kimutatták,hogy az ezt megakadályozó gén időnként engedi..
Kezd érdekes lenni..
"mert lehet, hogy mosolyogsz, de hiszem, hogy az evolucionizmus vallás, és nem tudomány"
Lehet hogy Ozmium mosolyog eme állításon, még nem fejtette ki véleményét, de én pl. nem. Én szomorú vagyok.
Normálisan utána lehet nézni hogy mi a vallás és mi a tudományos módszertan. Hogy az evolúció nem hit hanem gondolkodás, megértés kérdése. Aztán vagy elfogadja az ember vagy nem.
Ha nem fogadja el akkor ott a lehetőség hogy tudományosan keressen mást ami magyarázattal szolgálhat. Ez eddig ugye nincs. Özönvíz, és teremtés kapcsán pedig(#16), mindkettő hit kérdése. Nincs egzakt bizonyíték rájuk. Sőt az özönvíznél - úgy ahogy a Bibliában van leírva - a bizonyítékok inkább ellene szólnak. Így ez alapján vizsgálni értelmetlen, pláne hogy régen valóban így történt. (tudománytörténeti szempontból)
És akkor jött rá az ember hogy a Bibliában leírtak tudományos szempontból nem fedik a valóságot.
Ez persze nem azt jelenti hogy a Biblia nem Isteni ihletettségű.
Csak a Bibliának nem az volt a célja hogy tudományos, műszaki szakkönyvként, vagy matek és szakácskönyvként funkcionáljon.
Mondjuk mióta megszaporodtak a lapos földben hívők azóta nem csodálkozom az ilyeneken. Ott is jól hangzó szövegekkel, "matekozással" lehet az embert megvezetni.
Már az ember a gravitácionizmust (Einstein prófétával) is félve írja le mint poént, mert a végén valaki azt is komolyan venné.
Ez siralmas, nem mosolyogni való.
Egyébként remélem hogy nem fullad ki hamar a kérdés, kíváncsi vagyok mi sül ki belőle.
"de mi ez a "bizonyos alkalmazkodóképesség", hova van bekódolva és hogy működik?"
Ezt egy példával tudom a legegyszerűbben elmagyarázni.
Vegyük példának a Darwin pintyeket. Az Intelligens Tervező úgy kódolta a dns-ét, hogy lehetséges opció legyen az utódok létrehozásánál a testméret különbség és a csőr alkat változékonysága.
Ennek az oka nyilván magától értetődik. Változó környezetnél azok a példányok maradnak életben, amelyek a leginkább passzolnak az adott körülményekhez. Így biztosította a Tervező baj esetére a madár fennmaradását.
A fajból-fajba való átmenet csupán elmélet.
Most gondoljuk el, hogy ha valamilyen módon a halakból kialakultak a kétéltűek, a kétéltűekből a hüllők, a hüllőkből az egyik ágon az emlősök, a másik ágon pedig kialakultak a madarak, akkor olyan "makro" struktúráknak az egymásba alakításáról van szó, amelynek a mechanizmusa teljesen ismeretlen. És valamiféle analógiákkal, meg nem magyarázott mechanizmusokkal próbálják magyarázni az olyan elméleteket, amelyeket nem lehet.
Nevezetesen hogy hogyan alakul ki a madár a tollazata a hüllőnek a pikkelyéből. Vagy hogyan lesz a hidegvérű és a környezeti hőmérséklettől függő állatokból teljesen melegvérű állat.
Ezek a mechanizmusok ismeretlenek, nem megfigyelhetőek, és nem reprodukálhatóak.
Így csupán elmélet, amiben hinni lehet, de attól még nem lesz tény.
Emiatt tekinti néhány keresztény az evolúciót vallásnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!