Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi a kreacionisták által...

Ozmium42 kérdése:

Mi a kreacionisták által elfogadott "mikroevolúció" oka?

Figyelt kérdés

Kreacionisták, teremtéshívők, evolúciótagadók válaszát várom.

Mi az oka annak, hogy az élőlények kis mértékben változnak, alkalmazkodnak a környezetükhöz? Hogyan képesek erre? Mi a mozgatórúgója a folyamatnak?

2016. okt. 13. 11:59
 131/147 Cerevisiae ***** válasza:

Még a #126-ra

Ja, írtad, hogy a tűztáncos csimpánzokban sem hiszel. Asszem erről nem írtam.

[link]

És még hitelesebb oldalon:

[link]

Pont az van odaírva, amikről beszéltem. Nem futottak el a tűz elől, és az alfahím egyfajta táncszerűséggel "köszöntötte?","hergelte?" a tüzet. Szintén Fongoli folyó környéki szavannai csimpánzokról van szó...

Mind a két cikk figyelemreméltónak találta mindezt párhuzam gyanánt azzal, amikor az emberré alakulás kezdetén az elődeink egyre barátkozóbb hangulattal viszonyulhattak a tűzhöz. No, és persze az emberi kultúra nyitánya...

A barlanglakó igényükről már cikkeztem.

Még írtam, hogy az őserdei majmokkal szemben szeretnek pancsolni is. Próbálj meg most már ennek te magad utána nézni. Nagyobb pocsolyákról van szó... segítek. :)

Még zárszó gyanánt a lelkiismeretem miatt be kell, hogy valljak valamit.

Lerohantalak, hogy a bonobókról ajánlott videóm megnézését elsunnyogtad, pedig előtte mondtad, hogy csak nem vetted észre az indító-jelet(?) - vagy ilyesmi. Igazándiból azonnal elhittem ezt neked, de megfontolt gonoszságból hozzád vágtam később, hogy ezt is direkt süllyesztetted. Mi tagadás, ez sem volt szép dolog tőlem... de asszem más bűn nem nyomja a lelkemet. :(

2016. okt. 19. 01:06
 132/147 anonim ***** válasza:
11%
Kizárólag dióhéjat foggal széttörő diót evő emberek? Több ezer évvel ezelőtt is főztek és sütöttek, nem álltak neki disznóhúst enni, mint ha oroszlánok lennénk... Ne haragudjatok, de már olyan mértékben alkalmaztok tudománynak kikiáltott fantazmagóriákat, hogy ez már nekem nagyon magas. Megtudtam, amit akartam, úgyhogy elbúcsúzom. Sziasztok innen...
2016. okt. 19. 12:54
 133/147 anonim ***** válasza:
Az előemberek, ősemberek nem is pár ezer éve éltek. Mi ebben a fantazmagóra?
2016. okt. 19. 13:01
 134/147 Cerevisiae ***** válasza:
91%

"Kizárólag dióhéjat foggal széttörő diót evő emberek?"

Ez csak egy egyszerűsített példa. Hogy hogyan működik az evolúció. Természetesen rengeteg kaját ehettek, amikhez viszont minden esetben erősebb állkapocs kellett, mint ahhoz a kajához, amiket már sütéssel főzéssel megpuhítottunk.

Az, hogy ez egy egyszerűsített példa volt, még egy óvodás is felismerte volna. Hulla egyszerű lenne megérteni abból a példából az evolúció működését. Kb. pont egy diónyi agy kellene hozzá. A példabeli dió helyére a sok olyan kaját helyettesíted be, amihez erősebb rágás kell. De ezekből ha csak egy jellemzően fontos olyan kaja van, amihez erős rágás kell, már akkor érthetetlen, hogy mit nem értesz a példán.

A példa másik fele pedig azt mutatja be, hogy a populáció jellemzően áttér egy olyan étrendre, ahol összességében elégségesebb a kisebb rágóerő is, és megmutatja, hogy akkor mi történik.

Ezt a folyamatot a kreacionizmus elfogadja, mint olyan alakító erőként, ami azonban nem változtatja meg szerintük a fajt.

Ha te ezt a folyamatot nem érted, és nem fogadod el, akkor kb. a középkor szintjén vagy megragadva, mert ezt hívja a kreacionizmus mikroevolúciónak, és még a legostobább is érti közülük és elfogadja tényszerűen működő dolognak. Vagyis ha te kreacionista meggyőződésűnek nevezed magad, akkor még az sem vagy, mert még azt se érted, hogy ők mit állítanak.

2016. okt. 19. 13:34
 135/147 anonim ***** válasza:

Elmondom a mikroevoluciót,hogy megértsétek.. Mikor megjelent ek az első mikrók nagyok voltak és nem forgott a tányérjuk, mindenki örült nekik úgy is,de aztán jöttek a forgós tányérral rendelkezőek. Ekkor a vásárlók evolúciós nyomást gyakoroltak a piacra, és a versenyt nem élték túl a nem forgótányérosok..

:)

2016. okt. 19. 14:10
 136/147 Cerevisiae ***** válasza:

"Több ezer évvel ezelőtt is főztek és sütöttek"

Vagyis akkor nem is lehetett nagy különbség a mai, meg a mostani ember között (mellesleg bizonyos, hogy az akkori átlagnak is még alig észrevehetően, de egy ici-picit erősebb és nagyobb volt az állkapcsa a mai átlaghoz képest). Nyilván azt az embert kell megnézni, aki még nem sütött-főzött, de az nem néhány ezer évvel ezelőtt élt eszerint, hanem sokkal-sokkal régebben.

Azért a logika nem az erősséged.

Van azért olyan lény is aki ma "gyengített" kaját eszik, de néhány ezer éve még nem, mégpedig a a vaddisznó.

Vaddisznó:

[link]

Azután néhány ezer éven keresztül "gyengített" kaját kapott (sokkal nagyobb dózisban, mint az ember, mert az ember csak fokozatosan és lassan önerőből jutott a "gyengített" kajához), és már ez is elég volt arra, hogy az állkapocs rövidüljön, gyengüljön, ahogy a disznó-állkapocs alkalmazkodott ehhez a hirtelen jött új étrendhez, mégpedig a dióevős példában leírtak szerint.

Házisertés

[link]

Látod a különbséget a két állkapocs között? Mert egy 3 éves is látná.

A házisertés őséről valóban jogosan mondhatod, hogy az ősei még néhány ezer éve nem ettek semmiféle "gyöngített" kaját, és ezért néhány ezer évvel ezelőtt az állkapcsai valóban sokkal nagyobbak voltak és erősebbek, csak akkor még a vaddisznó névre hallgatott. Az ember ugyanezt a folyamatot sokkal lassabban bár, de végigjárta (mert ő senkitől se kapott kapásból töménytelen mennyiségű "pépesített" kaját).

Te ezen mit nem tudsz felfogni? Vagy nem is akarod felfogni?

2016. okt. 19. 14:25
 137/147 Cerevisiae ***** válasza:

"Több ezer évvel ezelőtt is főztek és sütöttek, nem álltak neki disznóhúst enni, mint ha oroszlánok lennénk"

Vagy szerinted sohasem volt olyan emberi korszak, hogy nem ismerték a tüzet? És nyersen rágták azt, amit ma megfőzünk??? Isten tűzhasználati utasítással együtt teremtette az embert?

Miről beszélsz te egyáltalán? Vagy legalább azt elfogadod, hogy a házisertést nem teremtették, és a vaddisznóból lett és drámaian rövidült, gyengült a pofája

a vaddisznóéhoz képest? Az nem amiatt rövidült, ami a dióevős példában lett vázolva?

Ha nem, akkor mitől? Megtanulta rövidíteni a disznó a pofáját? Erősen akarta? A kölykét meg megtanította erre, hogyan kell kisebb és gyengébb pofát csinálni? És mi a francért volt szükségük egyáltalán ilyenre, hogy gyöngüljön a pofájuk?

Ha még arra is képtelen vagy, hogy érthetően megfogalmazd a kételyeid lényegét, akkor tényleg reménytelen, hogy te valaha egy szót is képes leszel felfogni az evolúcióból...

2016. okt. 19. 14:37
 138/147 anonim ***** válasza:

"most már legutóbbi reakcióid ennek tükrében hemzsegett a durva személyeskedésektől."

Néha én is ingerült vagyok. Ez most pont olyan alkalom volt. De ahogy már látom nyoma sincs itt. Nem baj, a "haragom" is gyorsan elpárolog (csak ki kellett írnom magamból úgy látszik). Bocs, ha esetleg túl sértőt írtam vagy ilyesmi.

De mindegy már. Legalább tanultam belőle. Ameddig meg nem sütnek a tűzzel, addig a konkurencia miatt sem kell aggódni. :)

2016. okt. 19. 15:47
 139/147 Cerevisiae ***** válasza:

Arról az elefántos festésről semmit se tudtam (amit mutattál).

Nos, mióta itt sertepertélek, még soha senki nem tudta ilyen mélyre ejteni a redukálódott kicsi állkapcsom... :D - a filmedet a környezetemben közkincsé téve tudományos alapossággal összevetettem a lezuhant állak ejtőszögét a magaméval, és úgy tűnt, hogy még én tartozom az érzelmileg kevésbé befolyásolhatóak közé... :)

Bármennyire is irányított a dolog, akkor is hihetetlen, hogy az elefánt azt a böszme nagy ormányát ennyire nagy precizitással (és intelligenciával) képes mozgatni. Mintha csak egy meghosszabbított emberi kéz lenne, amiről ugyan tudtam, de eddig ez az ismeret - ezek szerint -, csak közhelyként munkálkodott bennem. EDDIG!

2016. okt. 19. 16:47
 140/147 anonim ***** válasza:

Örülök, hogy ennyire tetszett, én kb. 2 éve láttam ezt a videót, és azóta is elbűvöl.:)

Egy majom soha nem tudna így festeni, ahhoz túl szétszórt.

2016. okt. 19. 19:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!