Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi a kreacionisták által...

Ozmium42 kérdése:

Mi a kreacionisták által elfogadott "mikroevolúció" oka?

Figyelt kérdés

Kreacionisták, teremtéshívők, evolúciótagadók válaszát várom.

Mi az oka annak, hogy az élőlények kis mértékben változnak, alkalmazkodnak a környezetükhöz? Hogyan képesek erre? Mi a mozgatórúgója a folyamatnak?

2016. okt. 13. 11:59
 121/147 Cerevisiae ***** válasza:
49%

"Cerevisiae nevű felhasználó válaszában egyértelműen arra vezette vissza az okot, hogy keskenyebb lett az állkapocs, mert megváltozott a táplálékbevitel."

Tehát.

Az emberiségre jellemző egy átlagos állkapocsméret.

De minden embernek az állkapocsmérete eltér a többitől. Mindenkinek egyedi méretű az állkapcsa, véletlenszerűen.

Feltételezzük, hogy mindenki dión él, de mindenki a fogaival roppantja szét a dióhéjat. Ehhez erős állkapocs kell, ezért feltételezzük, hogy ehhez a művelethez minimum 17 cm széles alsó állkapocs kell (már a legszélesebb részén).

Maximum 20 cm még jó, mert ha annál több, akkor már inkább átcsúszunk az állkapocsbetegségek sorába, hiába még erősebb az állkapocs.

Aki 17 cm-nél kisebb állkapoccsal rendelkezik, az tehát rosszul jár, ha nincs más kaja, mint a dió. Kínlódik, nem olyan jó erőben lesz, és kevesebb utódot tud létrehozni, vagy nem is lesz utódja. De ha lesz is utódja, azok közül csak az lesz szerencsés, aki megközelíti a 17 centit, hiszen az utódok állkapcsai véletlenszerűen változnak. Ennek azonban kicsi az esélye, mert kevesebb utódnál kisebb eséllyel fog véletlenszerűen megjelenni egy nagyobb állkapcsú utód, bár nem lehetetlen.

Vagyis ebben a csoportban szó szerint a dió keménysége fenntartja a 17 és 20 cm széles állkapocs működését, mert az kell a sikeres utódnemzésekhez.

Most az történik, hogy szaporodik ez a közösség, és elérnek egy olyan területhez, ahol olyan élelmet találnak, ami tudja helyettesíteni a dió tápértékét, de a táplálékhoz való jutáshoz sokkal kisebb harapáserő is elég.

Ha most születik egy 16 cm-es állkapcsú egyén, akkor az fellélegezhet, mert korábban nem jutott volna táplálékhoz (akkor ő betegnek számított, most hirtelen egészségessé vált ennek a környezeti változásnak a hatására), de most már neki is sikerül, és ugyanolyan erős tud maradni, mint a 17-20 cm-esek is. Ezért neki is ugyanannyi utódai lesznek, mint a 17-20 cm-eseknek is.

Innentől kezdve az átlag megnő, és mostantól kezdve az átlag 15-20 cm lesz. Mivel az új táplálék könnyebben és gyorsabban megehető, most a 19-20 cm-esek kezdenek kissé hátrányba kerülni, ha mindenképpen maradnak a diónál. Nyilván nem fognak, mert minek.

A csoport úgy szaporodik tovább, hogy most már egyre több lesz a 15 cm-es és 19 cm-es alatti állkapcsú egyed, és egyre jobban kiszorulnak a 19-20 cm-esek, mert a robusztus állkapcsuk egyre inkább hátrányt jelent, mert bármi, ami feleslegesen túl nagy, annak fenntartása több energiát igényel... Így ők kezdenek egyre kevesebb 19-20 cm-es utódot nemzeni, és csak azon utódaiknak lesznek szerencséjük, akik véletlenségből 15-18 cm-es állkapoccsal jöttek a világra.

Ezt a folyamatot redukciónak nevezzük az evolúciós folyamatokon belül.

Ha megértetted a folyamatot, akkor rájössz, hogy ennek a csoportnak az állkapcsa akkor is redukálódott volna, ha nem találnak újfajta kaját, hanem valamelyik ember feltalálja a diótörőt, és az széles körben elterjed a csoportban.

Ha utána nézel, akkor láthatod, hogy sok olyan barlangi hal van, ami már vak, de sokuknak még megvan a szemük maradványa. Ahogy ezek a halak alkalmazkodtak a sötéthez, úgy egyre jobban elértéktelenedett a szemük, és az evolúció ezért leépítette a szemet fokozatosan.

2016. okt. 18. 16:58
 122/147 Cerevisiae ***** válasza:
49%

#110: "Köszönöm, hogy válaszoltatok a kérdésemre"

Én is köszönöm, hogy kellemes csalódást okoztál. Azt hittem, hogy sose hallunk majd felőled. Elnézést a feltételezésért... :)

2016. okt. 18. 17:01
 123/147 Cerevisiae ***** válasza:
49%

#115: "De ha a táplálkozás megváltozása okozza a genetikai változást"

A táplálkozás nem okoz semmiféle genetikai változást.

Genetikai változás mindig van. A mindenféle genetikai változások közül azok maradnak fenn az utódok láncain keresztül, amelyek nagyobb előnnyel járnak az újfajta táplálék feldolgozásához.

Tehát még az új kaja előtt is rengeteg véletlenszerű változás van a genomban. Nem tudható előre, hogy mire lesznek jók ezek a változások majd a jövőben, meg az se tudható előre, hogy mi lesz az új kaja, de minél több a véletlenszerű előzetes változás, annál biztosabb, hogyha jön az új dolog, akkor valamelyik genomváltozat ahhoz ilyen olyan mértékben klappolni fog. Minél nagyobb az előzetes variáció, annál biztosabb, hogy a genomokat nem fogja meglepetésként érni az új változás, legyen az bármennyire is előre nem kiszámítható.

Olyan ez, mintha tudnád, hogy az esti összejövetelre majd hoznak egy társasjátékot, de sajnos abból elveszett a dobókocka. De ez nem akármilyen társasjáték, hanem tudomásodra jut, hogy nem biztosan hatlapú dobókocka kell hozzá, és más semmit se tudsz.

Az a legbiztosabb ilyenkor, ha minél több dobókockát gyártasz le, és mindegyik más oldalszámú legyen. Minél többet gyártasz ilyet, annál biztosabb, hogy a társasjátékkal nem lesz gond este.

Ha gyorsan csinálsz egy dobókockagyártó gépet, ami véletlenszerűen gyártja le az oldalak számait, az jobb, mintha olyan lenne a géped, ami számon tartja az addig elkészült dobókockák fajtáit, mert az külön programozást igényel. A véletlen viszont jó szórást ad, mert bár megvan az esélye, hogy kétszer is legyárt néha ugyanolyan oldalszámú "kockát", de minél nagyobb oldalszámok között "válogathat" a véletlen, annál biztosabb, hogy mindig másfélét gyárt majd le.

Kellően hosszú idő alatt a véletlen végül minden variációt sorra kerít, ha nem végtelen a variációk száma.

2016. okt. 18. 18:00
 124/147 Cerevisiae ***** válasza:
49%

Na még...

#86: "A kérdésem, hogy az egyik fajnál miért működik ennyire szembetűnően a változás, egy másiknál, jelen esetben az embernél miért nem?"

Egyre jobban hasonlít a nők és férfiak arckoponyája. És ez olyan röpke 400 év alatt játszódott le.

[link]

2016. okt. 18. 19:12
 125/147 anonim ***** válasza:
100%

"Az elefánt soha nem fog ilyen képeket festeni"

"Az csak pacsmagol. Ez koordinált mozgás, és egyértelműen színkövető magatartást mutat.Jó magadból hülyét csinálni?"

"Az elefánt tud festeni, de rohadtul nem annyira jól, mint a csimpánz."

https://www.youtube.com/watch?v=-tm_hFLfrdU

2016. okt. 18. 21:34
 126/147 Cerevisiae ***** válasza:

#125-re

[link]

[link]

Ezek betanított, irányított trükkök. Az elefánt szeret magától is festeni, de ha magától fest, akkor pacsmagol, ahogy írtam is.

Olvashatod, hogy az igazán magától festő csimpánz az elefánttal ellentétben keresi az új mintákat, amiket meg is tart a vásznon, addig amíg újat nem talál. De te most komolyan elhiszed, hogy az elefánt maga írta alá a festményét?

Ettől függetlenül csodálatos, hogy az elefánt ennyire fegyelmezetten tudja tartani az ecsetet, és a kontúrokat elképesztően pontosan húzza meg. Hihetetlenül intelligens állat, az bizonyos, de ezek nem saját szellemi termékek. Ahogy olvashattad is.

Mind a két cikk elítéli a dolgot. Ez csak üzlet, és csalás. Ez nem tudományos kísérlet arról, hogy mik az elefántok igazi képességei.

Szóval továbbra is igaz, hogy az elefánt soha nem fog olyan képet festeni, mint egy csimpánz. Ha egy csimpánzzal hasonló trükköket betanítasz, akkor aligha kétséges, túl fog tenni ezeken az elefántos képeken is.

Azok a képek, amiket az elefánt magától, betanítás nélkül fest, azok így néznek ki.

[link]

Ha a link nem működne, akkor beírod a keresőbe ezeket: "TECC elephant paint"

TECC: Thai Elephant Conservation Center

2016. okt. 18. 23:09
 127/147 Cerevisiae ***** válasza:

#126-ra:

Ezt írtad:

"#73 "Bottal meg elég sok állat szurkál. Az amcsik is, de szerintem van néhány madár is."

"Dehogynem. Ezen pörögsz már az első hozzászólásod óta, mint valami megszállott."

Csak nem hagyom, hogy a megszállottak kimossák a kedvenc kreacos haverjaikat.

:)

"Te suttyó! A táncos és dárdás dologra írtam, hogy bulvárnak tűnik NEKEM. "

Megadtam a kulcsszavakat, és magának a kutatásnak a részletes linkjeit is azonnal elérhetted volna. Képtelen voltál rákattintani, és helyette bulvároztál. Utána belinkeltem a kutatási eredmény doksiját, hogy nem bulvár.

"Habár nem elegít ki minden infó, de inkább majd magam fogok utánaolvasni."

Még olvassam is fel neked? :D

2016. okt. 18. 23:17
 128/147 Cerevisiae ***** válasza:

Én:

"Írod, hogy tudomásod szerint az amcsis majmok is vadásznak dárdává alakított bottal."

Te:

"Nem írtam ilyet sehol sem."

Korábban te:

"#73 "Bottal meg elég sok állat szurkál. Az amcsik is, de szerintem van néhány madár is."

Csak a kedves olvasó kedvéért... Barátunk az amcsik alatt amerikai majmokról beszél... :)

2016. okt. 18. 23:22
 129/147 Cerevisiae ***** válasza:

Írtad, hogy számodra érthetetlen, hogy miért vagyok ennyire mérges a kreacosokra.

#75: "Persze azon sem lepődöm meg, hogy vannak emberek, akiket ez felháborít, ha már az ellenkezője is létezik."

Nem lepődtél meg, de nem értetted meg.

Erre írtam, hogy nincs empátiád. Nyilvánvaló, hogy valszeg valamiért engem ez az ügy jobban érint mint téged.

Viszont talán most már jobban megérted, hogy mennyire dühös lehetek a kreacionizmusra, amikor személyes sértésnek érzem a tudománnyal szembeni letámadásaikat. Kb. azt élem át, amit te most érzel velem szemben.

Pl. most már legutóbbi reakcióid ennek tükrében hemzsegett a durva személyeskedésektől.

Be kell látnod, ha kb. ugyanolyan dühös vagyok rájuk, mint te most rám, akkor egész tisztességesen visszafogtam magam eddig... Nem?

Ja! Öööö... Nem csak te fújod fel annyira ezt a dolgot? Annyira pörögsz ezen... :D

1:1

Na, legyen szent a béka...:)

2016. okt. 18. 23:48
 130/147 Cerevisiae ***** válasza:

#126: " Én már leírtam, hogy elfogadom a csimpiket."

Hm...

Itt viszont igazat kell adnom neked. Akkor hirtelen olvasva ezt a részedről csak olyan - jó'van, nyugszik a beteg - típusú rálegyintésnek tűnt nekem, de most higgadtan visszaolvasva, valóban szimpla O.K. volt.

Viszont én ezután tényleg elég bunkó módon lerohantalak...

Ezért tényleg elnézést kell kérnem. :(

2016. okt. 18. 23:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!