Ateisták, ti hány százalékig vagytok biztosak abban, hogy Isten nem létezik?
Van köztetek olyan, aki 100%-ig biztos abban hogy nincs Isten?
Egy másik példa: esetleg 90%-ban gondoljátok azt, hogy nincs, de adtok 10% lehetőséget a létezésére?
Vagy hogy vagytok ezzel?
Dante
"Ha már 4-es megvan ,meg lesz már a 7-es is. ;)"
->Magamat ismerve Dawkins skáláján a világnézetem jövőjét a 2-6 pontok között tudnám elképzelni.
19:34-es:
Megnéztem az általad hivatkozott igéket a Károli Bibliámban (mert ez volt most kéznél...), azok közül nem minden utal a teremtésre, pl Jób 31,41-et nem is találtam. De végül is ennek nincs jelentősége, a lényeg az, hogy a Szentírás tanítja a semmiből való teremtést.
De ezt írod:
"Nem okozta, mert akkor ő is a teremtés része lenne, mert minden ok egyben okozat is, így ördögi körbe kerülnénk"
->Ha nem okozta, akkor honnan lett szerinted a Nagy Bumm? Független Istentől teljesen? Esetleg tagadod azt, hogy a világegyetemünk a Nagy Bummal kezdődött?
@22:31-es:
Akármelyik, nincs korlátozva egy istenre sem a kérdés, lehet egy olyan is, amely az összes vallástól független.
"A nagy mindenható Isten" létezését teljesen lehetetlennek tartom, de vannak afféle agnosztikus 'eszméim' ezért egy teremtőt olyan 30%-ban elképzelhetőnek találok, de nem a "nagy jóságos Isten" képében hanem egy fejlettebb idegen fajként akik kísérleteteznek a fajok fejlődésén.
Tehát földünk teremtőjének nemlétezésében 70%-ig megyek, de a vallásos univerzumot teremtő Istent kizárom.
"->Ha nem okozta, akkor honnan lett szerinted a Nagy Bumm? Független Istentől teljesen? Esetleg tagadod azt, hogy a világegyetemünk a Nagy Bummal kezdődött?"
Nem erre akartam célozni. A világegyetemet az isteni akarat teremtette (nélküle nem lett volna semmi), de az isteni akaratnak nincsen oka. Míg az emberi akarat célja mindig önmaga javára irányul, addig az isteni akarat nem irányul önmaga javára, mert önmagában minden jó megvan.
Ja, Jóbnál elírtam a passzust (Jób 38-41 fejezet)
"Kicsoda az, aki elhomályosítja a gondviselést
belátás nélküli beszédével? Övezd fel derekadat, mint férfihez illik,
én kérdezlek, te meg felelj nekem!
Hol voltál, amikor a föld alapjait megvetettem?
Jelentsd meg nekem, ha tudsz okosat! Ki határozta meg méreteit? Hisz tudod!
Ki vont azon mérőzsinórt? Mibe bocsátották alapzatát,
és ki tette le a sarkkövét, miközben együttesen dicsértek engem a hajnali csillagok,
és ujjongtak az Isten fiai mindnyájan? Ki zárta el a tengert kapukkal,
mikor kitört, s az anyaméhből előjött, amikor felhővel ruháztam,
ködből pólyát adtam neki és körülvettem határaimmal,
zárt és kapukat adtam neki, és mondtam: Idáig jössz és nem mégy tovább!..."
(Jób 38, 1)
"de az isteni akaratnak nincsen oka."
->Szerintem ez egy elvont istenkép, mármint ha a Bibliát veszem alapul.
Az evangéliumok leírása - tágabb értelemben az Óegyház tanítása - szerint Jézus személyében maga Isten járt a földön emberi testben. Nekem itt úgy tűnik, hogy Jézus cselekedeteit megelőzte az akarat, aminek volt oka, mégpedig az együttérzés, hogy segítsen azoknak, akik arra szorulnak. Nem igazán tudom elképzelni, hogy az idők kezdetén Jézus - mint az isteni Szentháromság egyik személye - "csak úgy", minden ok nélkül úgy döntött volna, hogy teremt. Kellett lennie valami oknak.
"Nekem itt úgy tűnik, hogy Jézus cselekedeteit megelőzte az akarat, aminek volt oka, mégpedig az együttérzés, hogy segítsen azoknak, akik arra szorulnak."
Nem ez az akarat elsősorban (Máté 26, 11). Hanem, hogy megváltsa az emberiséget, és visszaállítsa az eredeti megigazultság állapotát.
"Nem igazán tudom elképzelni, hogy az idők kezdetén Jézus - mint az isteni Szentháromság egyik személye - "csak úgy", minden ok nélkül úgy döntött volna, hogy teremt. Kellett lennie valami oknak."
Igen. De ez már nem filozófia, hanem mélyteológia (Jn 1).
Isten létezése még nem teológiai, hanem filozófiai (metafizikai) kérdés.
észérvek
tudom ez a hívőknek olyan mintha kést szúrnék beléjük
hány isten van? a hívőknek CSAK a sajátjuk
nekem? a kb 4000 közül? egyik sem
tegyük fel létezik 1 isten, mért foglalkozna velünk?
te karban tartod a kerti hangyaboly életét? nem hinném nagy ívben nem érdekel mi folyik a hangyabolyba
ha valaki bebizonyítja nekem akármelyik isten létét a tudományra mondom megtérek de ez a veszély nem fenyeget
az emberiség kezdete óta nem bizonyítható
BIZONYÍTÉK!!! az nem bizonyít semmit hogy pár ezer éve írtak egy könyvet primitív gondolkodású emberek és abból idézgetsz
az sem bizonyíték hogy találtál egy 20000est a földön mert este imádkoztál érte ha így lenne az előző 14356 este amikor ugyan ezért imádkoztál és működne akkor 2 871 200 000 forintod lenne nem 20000
Mondjuk a 17-es válaszadó legalább a wikipédia szócikket elolvashatta volna az ateizmusról, mielőtt baromságokat ír ide.
Én a magam részéről:
- a Biblia Istenével szemben erős ateista vagyok, teljes bizonyossággal, többnyire kétségek nélkül.
- egy általános istenképpel szemben gyenge ateista vagyok. Valószínűséget értelmetlen rendelnem hozzá, mint egyszeri eseményhez, mindenesetre én, csupán érzésre _rendkívül_ valószínűtlennek vélem egy bármilyen isten létét, ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy a valóság nem a saját szubjektív érzéseinkhez alkalmazkodik, tudni pedig nem tudhatok semmi bizonyosat erről a kérdésről. A jelen tudásunk alapján simán lehet, hogy van valamiféle isten és az is, hogy nincs, nem lehet erről biztosat mondani, a többi csak érzés, szubjektív álláspont - az enyém is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!