Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha Isten mindenható és bármit...

Ha Isten mindenható és bármit megtehet, akkor miért nem élünk mindannyian mennyországi körülmények között?

Figyelt kérdés

Azt mondják, hogy ráadásul végtelenül szeret is minket.

Ha én szeretek valakit, akkor mindent megteszek, hogy jó legyen neki és ha még ráadásként mindenható is vagyok, akkor gyakorlatilag bármit meg tudok neki adni.

2016. ápr. 27. 15:25
1 2 3 4 5 6 7 8
 61/78 anonim ***** válasza:

"A mindenható nem egyenlő a "mindent előre látóval", a végtelen pedig pláne teljesen más.

Ő mindenható és végtelen, mert minden ami a világon van, valami módon Tőle ered, Ő mindenhol ott van, mindent lát, ismer és hatással van rá."

Na, ebben nem stimmel, amit mondasz.

A MINDENható azt jelenti, hogy bármire képes, ami egyáltalán létezik. Arra is, amit te írtál.

Viszont ilyen alapon te IS mindenható lennél: hiszen pl. a gravitációd hat az egész világegyetemre.

De ő több ennél: mert mindenre TETSZŐLEGES hatása is lehet.

Ezen kívül időn kívül is van: tehát EGYSZERRE VAN OTT mindenütt és MINDEN IDŐBEN!

TEHÁT mindig látja, hogy az egyes tetteinek mi a következménye!

Ezen kívül mindentudó is.

Ez a "korlátozott mindenható" elképzelés elég új - nem hiszem, hogy 100 évvel ezelőtt is létezett már.

Ha ebben hiszel, akkor nem vagy keresztény.

Nem gond - de akkor jelezd, és főleg: ne vitatkozz a keresztények istenéről. A te istened NEM AZ.

2016. máj. 6. 16:05
 62/78 anonim ***** válasza:

Ne mondd hogy te kompetensebb vagy a keresztény Isten témakörében!

De akkor tessék, értelmezd hogy szerinted mit kéne jelentsen amikor a Bibliából kiderül, hogy Isten képes megbánni, hogy embert teremtett! Másrészről pedig támaszd alá amiket állítasz!

Mert hogy te amellett kardoskodsz hogy szerinted mit kéne jelentsen a mindenható, az semmilyen szempontból nem mérvadó vallási szempontból.

A keresztény világ egységesen állítja hogy a Biblia Isten által ihletett, és az egyedüli hiteles forrás Őróla.

Szóval az elképzeléseid vezesd le a Bibliából!

2016. máj. 6. 16:20
 63/78 anonim ***** válasza:

Hiszen így te vagy az, aki egész végig nem a keresztény Istenről beszéltél, hanem egy egyéni elképzelésről. Te Istent szeretnéd a saját elvárásaidhoz igazolni.

Vagy cáfolj meg! De hiteles csak egyértelmű levezetés lehet a Bibliából.

2016. máj. 6. 16:25
 64/78 anonim ***** válasza:

"mit kéne jelentsen amikor a Bibliából kiderül, hogy Isten képes megbánni, hogy embert teremtett!"

Egyszerű: már az akkori emberek sem voltak következetesek.

Még sokszor van ilyen Bibliában: pl. amikor az isten nem bír el a vasszekerekkel.

Isten mindenhatóságát pedig egyféleképpen értelmezi minden keresztény: úgy, hogy TELJES.

Nem korlátozott.

Ez igaz az időre is, meg a mindentudásra is, amire persze nem írtál semmit.

Egyébként is észrevettem, hogy kb. a kérdések felére válaszoltok csak: ami kényes, azt egyszerűen kihagyjátok.

Én mindenre próbálok válaszolni, ti meg nem.

2016. máj. 6. 16:40
 65/78 anonim ***** válasza:
De mi az hogy teljes? Ne tereld a kérdést, hanem mutass rá a Bibliában, hogy mi támasztja alá az általad elképzelt definíciót a mindenhatóságra!
2016. máj. 6. 17:05
 66/78 anonim ***** válasza:

A Bibliában nincsen konkrétan részletezve, hogy mit jelent az isten végtelensége és mindenhatósága.

Az akkori embereknek teljesen egyértelmü volt, hogy mit jelentenek ezek a szavak.

2016. máj. 6. 20:52
 67/78 anonim ***** válasza:
0%

Akkor ez max filozófiai vita lehet, hisz mivel Isten mindenhatósága nincs a Bibliában definiálva, és a fogalom értelmezése emberenként eltér, nem is lehet belőle messzemenő következtetéseket levonni Istenről.

Látod, leírtam én is korábban, én mi alapján és hogyan értelmeztem hogy Isten mindenható, de nyilván ez az értelmezés is szubjektív.

Továbbiaknak csak úgy lehet értelme, meg igazából a korábbiaknak is, ha a fogalmak amikkel érvelnénk vagy amikbòl kiindulunk, nem hagynak teret az egyéni értelmezésnek.

2016. máj. 6. 22:48
 68/78 anonim ***** válasza:
0%
Valószínű, hogy a TELJES szó ebben az esetben egy evolúciós végeredmény, többféle véletlenszerű variációt használva, de végül is törvényszerűen egy pár replikáción és néhány szelekción keresztül került éppen ide.
2016. máj. 6. 23:06
 69/78 Flogeir ***** válasza:

Én még mindig azt nem értem, mire akarsz kilyukadni, akár egy személy vagy, akár kettő (ha egy akkor viszont egy-két ponton ellentmondásba keveredtél magaddal, de nem baj, mert előfordul ez mással is).

Még mindig azt kérdezném, hogy most a végső nagy problémád az-e,

- hogy van-e Isten?

- van, de mindenható-e?

- van is, mindenható is, még se ad meg mindent, meg még se mindent JÓNAK teremtetett?

2016. máj. 6. 23:26
 70/78 anonim ***** válasza:
#68 Ez mi akart lenni?
2016. máj. 6. 23:43
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!