Mi az eredete a Bibliának, kereszténységnek, kik találták ki és mi volt a céljuk vele, hogyan lehet az, hogy ennyien elhiszik még ma is?
Előző:
"Róluk lehet. De más dolog HALLANI Jézusról - és más dolog TUDNI, hogy létezik (ill. létezett - mert akkor már biztos nem létezik). "
-->Josephus az Ősegyház korában élt, amikor még élhettek olyan emberek, akik tanúi voltak azoknak az eseményeknek, amik Jézussal történtek, vagy legalábbis azok közvetlen leszármazottai. Ő maga nemesi családból származó farizeus volt, tehát az öreg főpapoktól is hallhatott valamit, hiszen nyilván indok kellett, hogy a nagy messiási lázban miért nem fogadják el Krisztust. Josephusnak tehát az 1. századból tekintélyes források állhattak rendelkezésére, legyen az római értesülés, rabbinikus tanítás, vagy zsidókeresztény bizonyságtétel. Ha Jézus nem létezett volna, akkor arról tudnia kellet volna. Ő azonban úgy ír róla, mint aki egy valóságos történeti személy volt. Az, hogy te lebecsülöd Flavius forrásértékét, a te személyes véleményed.
"ÁLTALÁBAN.
Na de EGYETLEN ilyen ember sem volt?"
-->A zsidók annyira nem bírták a kereszténységet, hogy a pax romana ellenére elkezdték volt, akit megöltek közülük, a többit meg üldözték. Az ő szemükben istenkáromlás volt ez az egész, mert Jézus azonosította magát Istennel. Josephus is csak azért írt Jézusról, mert egy komplett történelemkönyvet akart átadni a zsidóságról a rómaiaknak, amúgy a másik művében (zsidó háború) meg sem említi sem Krisztust, sem a kereszténységet. A zsidóktól sok minden nem lehet várni, mindössze egy rövid talmudi szakasz maradt még meg.
"NAGYON?
EGY SZÓT SEM!"
-->Azért az túlzás, hogy egy szót sem. Ifjabb Pilinius levelében és Tacitusnál szó van róla. Elismerem, hogy ez utóbbi vitatott, azonban tudomásom szerint senkinek sem sikerült még kimutatni szövegkritikai alapon, hogy későbbi betoldás.
SAJNOS!
Mint a legtöbbször, itt a lehurrogás és a ki ha én nem... majd én megmondom, ésszel legyél már (bár az neked úgy sincs...) és társai a kedvenc érvek. A WIKIPÉDIA SOK ESETBEN PONTATLAN és hamis állításokat tartalmaz. Nyilván idézni nem akarok belőle, mert erre nincs időm. Irányvonalnak használom én is, de nem fogadom el készpénznek. Azaz, ha sürgősen kell valami beleolvasok az ott leírtakba, de máshol is utánanázek a dolgoknak.
Dante!
Ha elfogadnád, hogy Sátán aki fellázadt Isten ellen, és a mellé álló angyalok (démonokká lettek) az egyetlen ellensége Istennek, így nekünk embereknek is az nyilván, akkor megértenéd, hogy minden olyan elgondolás, ami szembe megy a Bibliával, tőle ered. Ősrobbanás. Vicces, de én nem láttam még robbanás után rendezettséget. Így ezt a feltevést meg is cáfolták már, ezért van több keletkezési elképzelés is. Mitől lenne bármelyik elfogadhatóbb annál, amit a Biblia állít. Nekem a tudomány is olyan mint egy étel recept. Holnap jön egy új szakács, és divatba hozza, hogy a tojásrántottát szilvalekvárral enni sokkal finomabb. Vagy kitalálják, hogy mégis csak lehet energiát nyerni nem csak szénalapon. Szél volt, van és lesz, csakúgy mint a víz is. Igen ám, de akkor nem lehet egyeseknek meggazdagodni, mert az bizony az embertől függetlenül létezik. Ha felsorolnám, hogy a tudomány hányszor cáfolta már meg magát .......
Igen, Te is hozd fel az érveidet, mert az, hogy utólag belemagyarázva írták meg másképpen a Bibliát nagyon félreviszi a lényeget. Ezzel max a te igazadat tudod alátámasztani, de Te ki vagy a biblia leíróihoz képest? Ki vagy Te Istenhez képest?
A Bibliát soha senki nem írta másképpen, de az biztos, hogy a fordítások pontosítására időről időre szükség volt. Viszont ez nem lehetett ellentétes jelentésű. Pár száz évvel ezelőtt messze annyi ember nem foglalkozott egyszerre azzal, hogy mit jelentenek a szóképei, a történetei, mi miért van ott és akkor leírva, milyen összefüggések, próféciák vannak leírva, mint a mai időnkben. Mondjuk úgy 100évre visszamenve. Egyre több nyelven, lehet olvasni, és ahogyan módosul a nyelv is - levén:lesz; vala:volt és társai - ugyanígy kap értelmet egy egy állítás a korábbi fordításokhoz képest. Nyilván a Rákóczi téri pillangók kirajzottak mondat neked nem ugyan azt fogja jelenteni, mint egy angolul tanulónak. Ennyit arról, hogy te hogyan akarod megérteni, mi van leírva benne. Ha Te szándékosan másképpen akarod érteni, mert nem érted összefüggésében az egész lényegét, akkor nagyon sajnállak. Ha azt nem tudod, hogy a Biblia Isten tervéről ír, hogy az ember hogyan veszítette el, és hogyan kaphatja vissza a paradicsomot, az örök életet, akkor sajnos csak üres filozofálgatás a veled való "beszélgetés". Ha értenéd, hogy mit akart a Teremtő, Mindenható közölni ezekkel az ihletett írásokkal, akkor nem vitáznál olyan butaságon, hogy amit állít a Biblia, az nem pontos tudományosan.
Az evolúció féligazság, mert pontosan tudnod kell, hogy képtelenség, hogy az intelligencia belement az élőbe. A keletkezéséről semmit nem tud az ember. Az, hogy az egysejtű hogyan kapta meg, hogy egy lépcsővel feljebb jusson az evolúciós létrán - nem inteligenstől az inteligens felé -, te alkalmazkodásnak hívod...... Én gratulálok neked már csak azért is, mert Einstein, Darwin és társai is hívők voltak. Egyiknek sem volt kétséges az, hogy Isten létezik-e. Neked meg bajod van vele..... Maga a Biblia fogalmazza meg azt, hogy mi a HIT, mint egy terminológiai kifejezést: Zsidóknak írt levél 11:1 "A hit pedig a reménylett dolgoknak valósága, és a nem látott dolgokról való meggyőződés." (nem Jehova tanúi által kiadott Biblia!)
A valóság, és a meggyőződés érdekesen van a te fejedben, ha úgy gondolod, hogy nincs bizonyíték Isten létezésére. A legegyszerübb:Zsid 3:4 Mert minden háznak van építője, aki pedig mindent elkészített, az Isten az. Ha te ezt kétled..... legyen meg a te hited szerint.
Én nem vitatkozom veled, mert a borsót ha a falra hányják...... Ráadásul a célomat elértem. Te már tudsz arról, hogy mit kellene tudnod. Ha eljön az ideje, hogy számot adj róla, nem lesz kifogás az, hogy a wikipédia, meg a youtube, meg a toménmi mást írt. Elutasítod azért a Biblia pontos megismerését, mert azoknak hiszel, akiket Sátán behálózott. Sok sikert
Egyelőre arról volt szó, hogy nem tudsz válaszolni a kérdésekre, ill. nem is értesz minden kérdést.
Ha ezt tisztáztad, akkor tudunk továbblépni.
@Kiss Éva Judit
Tévedésben vagy. A wikipédiai linkeken semmi olyan nincs, amely a bibliatudományi szakirodalomban ne lenne benne. Ha kétségbe vonod például azt, hogy az ószövetségi könyvek később keletkeztek, mint ahogyan a hagyomány állítja, akkor olvasd el Rózsa Huba professzor úr cikkeit erről a kérdésről. A Szent István Társulat katolikus Szentíráskiadásához ő írta az ószövetségi bevezetőket és jegyzeteket. Vagy ott van például a Kálvin kiadó gondozásában megjelent Bibliaismereti kézikönyv, amelyben részletesen ki van fejtve, hogy például az Ésaiás könyve hosszú évszázadok eredménye.
"Ha elfogadnád, hogy Sátán aki fellázadt Isten ellen, és a mellé álló angyalok (démonokká lettek) az egyetlen ellensége Istennek, így nekünk embereknek is az nyilván, akkor megértenéd, hogy minden olyan elgondolás, ami szembe megy a Bibliával, tőle ered."
"akkor megértenéd, hogy minden olyan elgondolás, ami szembe megy a Bibliával, tőle ered. Ősrobbanás."
-->Nem a Bibliával megy szembe az ősrobbanás, hanem az Őrtorony értelmezéssel.
"Vicces, de én nem láttam még robbanás után rendezettséget. Így ezt a feltevést meg is cáfolták már, ezért van több keletkezési elképzelés is."
-->Azért tartod viccesnek, mert nem ismered ezt a modellt. Vagyis nem a modellel van baj, hanem azzal, hogy neked nincsenek tudományos ismereteid. Nem cáfolta senki sem, a fizikában a Nagy Bumm egy általánosan elfogadott tudományos elmélet. Ajánlott könyv neked a témával kapcsolatban: [link]
"Igen, Te is hozd fel az érveidet, mert az, hogy utólag belemagyarázva írták meg másképpen a Bibliát nagyon félreviszi a lényeget.
-->Nem a magam érveit hozom, hanem a komoly kutatókét. Az, hogy neked nem tetszik az, hogy utólag írták meg a Bibliát, az a te problémád. :-) A hívő embereket ez egyáltalán nem zavarja, mert nem von le semmit az értékéből. A gond a fundamentalistákkal van, akik ragaszkodnak a Biblia tévedhetetlenségéhez, ezáltal saját magukat hozzák nehéz helyzetbe, hogyha szembetalálkoznak a komoly bibliatudományi eredményekkel, mert kiderül, hogy amiben hisznek, az vitatható.
"Az evolúció féligazság, mert pontosan tudnod kell, hogy képtelenség, hogy az intelligencia belement az élőbe. A keletkezéséről semmit nem tud az ember."
-->Az evolúció nem foglalkozik az élet keletkezésével, hanem az élőlények változatosságát vizsgálja. Ennyi.
"Én gratulálok neked már csak azért is, mert Einstein, Darwin és társai is hívők voltak."
-->Tévedés. Darwin eleinte tényleg hívő volt, de a végén már teljesen ateista lett, idézem a levelét:
"„Kedves Uram! Sajnálattal tájékoztatom Önt arról, hogy nem hiszek a Bibliában, mint isteni kinyilatkoztatásban és ezért Jézus Krisztusban sem, mint Isten fiában. Tisztelettel Charles Darwin."
Forrás: [link]
Ami Einsteint illeti, ő már az életében megmondta, hogy nem hisz Istenben. De egyébként ezek a példák értelmetlenek, mert én hiszek Istenben, csak nem vagyok fundamentalista, mint te.
"Te már tudsz arról, hogy mit kellene tudnod. Ha eljön az ideje, hogy számot adj róla, nem lesz kifogás az, hogy a wikipédia, meg a youtube, meg a toménmi mást írt. Elutasítod azért a Biblia pontos megismerését, mert azoknak hiszel, akiket Sátán behálózott. Sok sikert"
Kedves Judit, nem lepődöm meg a stílusodon, hiszen ez a Jehova Tanúi valódi arca, amit most mutattál. Akik elutasítják a tanításaitokat, azokkal pontosan így bántok. Valóban tudok sok mindent, azt például tudom, hogy meggyőződésem szerint az Őrtorony nem az igazságot tanítja, más szentírástudósok ellenben igen. De mondok én neked valamit: Én nem a Biblia megismerését utasítom el - szeretem a Bibliát - hanem a Jehova Tanúi bibliaértelmezését, mert meggyőződésem, szerint ti hamis tanításokat hirdettek. Jegyezd meg jól Judit: ha valaki elutasítja Jehova Tanúit, az nem egyenlő azzal, Istent a Bibliával együtt elutasítaná. Ha figyelmesen írtál volna, akkor éppen azt olvashattad volna, akkor észrevehetted volna, hogy a másik felhasználóval éppen a Szentírás álláspontját képviselem. Akiknek pedig elfogadom a véleményét, azokat nem hálózta be Sátán, (ez csak a szervezeted tanítása, aki úgy akarja magát igazolni, hogy másokat becsmérel). Éppenséggel te vagy rossz helyen, csak ezt nem ismerted még fel.
Üdv. Dante
"tudom senkit nem érdekel, de megírom, hogy nem fordítok erre a felesleges vitára időt, és így innentől fogalmam sincs ki miket ír. Reakció nem lesz részemről, mert a lóval sem ül le az ember sakkozni. Ha mégis, ne csodálkozzon a csalódáson. :-)"
Feljebb azért már ne nagyon emeld az orrod, mert még bele talál esni az eső.
Én aki antropológiával foglalkozik, nos szerintem te összekapcsolod az egyházat és a kereszténységet a hittel és Istennel ami marhára nem ugyan az...
Megsúgom hogy a kínaik és a buddhisták indiaiaknak a vallási filozófiája teljes mértékben logikus és abba annyira nem nyúltak bele a Luciferiánusok hogy kiforgassák a tanokat, ott a szeretetről és az egymás iránti odaadásról beszélnek....
Ó és bocs de van egy újságom kedves materalista barátom, az akupunktúrás pontokat azaz a meridiánokat vagy ahogy az indiaiak nevezik nadikat már rég kimutatták molekuláris biológiai módszerekkel amin az életenergia áramlik és ha kell hivatalos orvosi publikációkat is fel tudok hozni ehhez az állításomhoz ahol videóban és egy tanulmányban írják le a tapasztalatokat orvosok biológusok és sok magyar orvos van akik ezeknek a dolgoknak a támogatója csak sajnos őket nem látod a médiába, mert szintén az is a te szintedre lett kitalálva sajnálatos módon.... :)
Tehát maga az élet energia létezik akkor létezik Isten is, mivel te nem érted a szeretet erejét ezért nem is tudsz Istenről semmit sem... Nem kell ahhoz vallásosnak lenni hogy érezze az ember Isten létét elég ha valaki a szeretettel megnyugtat és Isten által spirituálisan megvilágosodsz, természetesen a materalista világnézeteddel a luciferiánusoknak a nézeteit erősíted és a sátánistákét sajnos és ebben a világban mélyen benne van a luciferizmus...
Tudnék erről 1000 kódexet felhozni szintén ugyanis ezzel foglalkozok a kultúrák történelmével stb, illetve az egészségügyhöz is közöm van és sok tapasztalatom van az ősi gyógymódokat illetően ezért hoztam fel az akupunktúrát ezek a gyógymódok a hit alapján jöttek létre és ma is kiválóan alkalmazzák betegeken hogy a testi és lelki problémákat gyógyítsák meg és állítsák helyre az egyensúlyt, ami felborult.... :)
Ja és a bioenergia is létezik és benned az életenergia ugyanúgy létezik csak az a baj hogy világi ember vagy és nem vagy képes a fától látni az erdőt épp ezért nem is fogod soha megérteni ezeket a dolgokat, most hiába szerintem fölöslegesen írtam ezekről hiszen úgy sem hiszed el.... De közlöm hogy ha kételkedsz abban amiket írtam az életenergiáról azokról és a többi ilyen dologról tudományos publikációkat tudok felhozni, csak vannak olyan akadémikusok akik nem akarják hogy ezek kiderüljenek de ne aggódj egyre több támogatója van a szeretetnek és a bölcsességnek... :)
"az akupunktúrás pontokat azaz a meridiánokat vagy ahogy az indiaiak nevezik nadikat már rég kimutatták molekuláris biológiai módszerekkel amin az életenergia áramlik"
Azóta kimutatták, hogy ezeknek a hatása alig tér el a placebótól.
Életenergia (külön) pedig nem létezik.
"Tehát maga az élet energia létezik akkor létezik Isten is"
Egyik miért következne a másikból?
Amúgy életenergia nem létezik, ez biztos.
"Ja és a bioenergia is létezik"
Olyan sincs.
Amúgy mi a különbség a bioenergia és az életenergia között?
"A meridiánok létezését biofizikai kísérletekkel is igazolták
Erről kis bejátszásokat is levetített, hogy bizonyítsa, a meridiánok valóban léteznek, erre vonatkozólag Kínában ugyanis bio-fizikai kísérleteket (állítólag egyszerű gumikalapáccsal is ki lehet mutatni) is végeztek. Érdekes például, hogy még az amputált lábban is egy ideig kimutatható az életenergia-áramlás.
Ábrát is láthatunk arról: hogyan is képzeljük el a bőrben futó csatornákat. A meridiánban vékonyabb a szaru-réteg, bent a bőrben több a szabad idegvégződés, több a pigment. A meridiánok élet és halál urai – benne találjuk a betegségek gyökerét. Az energiavonalak mentén haladó csí a kulcsa mindennek, a megbetegedések nem a szervekből, csontokból, izmokból erednek, hanem ennek az életenergiának a megakadásából."
Többek között több mindenről szó van és nem tudják a mai napig hogyan és kitől vagy mitől származnak ezek a dolgok csak azt hogy léteznek az emberben ezek a dolgok..
Gondolod hogy ilyet tanítanak iskolákban vagy az egyetemeken?
Max azok akik támogatják ezeket a dolgokat, vannak ellenségek és próbálják elhitelteleníteni a dolgokat viszont egyre jobban erősödünk mi akiket érdekel az igazság és a szeretet ereje és végül a szeretet ereje elpusztítja a gonoszt mert a gonoszt csak a szeretet tudja vissza tartani és az egymás iránti odaadás nem egyszerű törvény ez de nem lehetetlen csak tenni kell és körültekintően látni mindent, ami körülöttünk van a természet, az állatok a növények a természetes gyógymódok.... Ezek mind Isten ajándékai és nagyvállalatok és a gyógyszeripari cégek kizsákmányolják a bennszülött törzseket és az ősi spirituális tudást akarják elpusztítani ezekkel a sok hamis dolgokkal ami a 21 századot jellemzi paráznaság, hűtlenség, igazságtalanság, tiszteletlenség amik a tv-ből jönnek való világ, éjjel nappal Budapest, aki e világi szinten akar gondolkodni az meg marad ezen a szinten amiket ezekben a műsorokban akarnak bemutatni.... :)
https://www.youtube.com/watch?v=wjfA0UQZV1M
Ha az emberek eldobnák a hamis dolgokat, akkor sokkal többre mennénk...
Jól van akkor tessék, ha nem elég: Amúgy ha akupunktúrás pontba viszed a tűt akkor az oxigén kibocsátás nagyobb illetve az elektromos ellenállás! Tehát ez már alapból bizonyítja az életenergiát... :)
"Nagyfrekvenciás elektromos térben az akupunktúrás vezetékek kezdő és végpontjaiból jellegzetes koronakisülések indulnak ki, amelyek jellemzőek a meridián energiaszintjére."
"Radioaktív izotópot (Tc99) fecskendeztek a bőrbe. Az ábrán látható kör alakú nyomot mutatta a detektor, ha nem akupunktúrás pontba vitték be a radioaktív anyagot. Abban az esetben, ha az akupunktúrás pontba injekcióztak, akkor az anyagáramlás az izotópot magával sodorta a csatornában, és egy fekete csík rajzolódott ki!"
Az anyagáramlás iránya megegyezett a Sárga Császár könyvében leírt iránnyal. A szerzők azt is kimutatták, hogy az áram nyomvonala nem egyezett meg az artériákkal, vénákkal és a nyirokerekkel. (Darras, et al 1992)"
Ez egy tanulmányból van, érdekes módon még múltkor fent volt a két videó ahol ezt mutatják és a tanulmányban is le volt írva ez a szöveg onnan másoltam ki... És egy orvos publikálta nekem ezt a dokumentumot csak érdekes módon letörölték gondolom azok akiknek nem tetszett a dolog de az kit érdekel.... :)
"Az akupunktúra bizonyított klinikai hatékonysága
Összesítve az eddig végzett metaanalízis-eredményeket elmondhatjuk, hogy korlátozott mértékben, de mégis tényként fogadhatjuk (angolul: limited evidence), hogy krónikus vagy akut fájdalom kórképekben az akupunktúra hatékonyabb, mint a tiszta placebo!
Az alsó háti derékfájás akupunktúrás kezelésének hatékonyság-vizsgálata szerint az akupunktúra jó, de csak kiegészítő terápiaként ajánlják (Molsberger, idézi Birch, 2001).
Fibromyalgia tünetegyüttes esetén hét tanulmány feldolgozásával azt találták, hogy az akupunktúra nagyon hatékony!
Ernst és munkatársa (1998) tizenhat cikk összevont analízisével ugyancsak pozitívnak találta az akupunktúra alkalmazását akut fogfájás esetén.
Melchart és munkatársai huszonkét kísérlet összevont értékelésével a fejfájás kezelésében találták pozitívnak az akupunktúra alkalmazását az ál-akupunktúrához viszonyítva. Arra a következtetésre jutottak, hogy bár nincs elegendő adat arra, hogy az akupunktúra jobb lenne a gyógyszeres kezelésnél, a visszatérő fejfájós betegeket bátorítani lehet, hogy próbálják ki az akupunktúrát (1999).
Harminchárom tanulmány összevont értékelése azt mutatta, hogy a hányinger és a hányás tünetegyüttesben már egyedül a Szívburok-6 pont ingerlése (masszázzsal, tűvel, stb.) jelentős hatású (Vickers, 1996). Az eredmény sokban hozzájárult ahhoz, hogy 1998-ban az amerikai NIH (Nemzeti Egészségvédelmi Intézet) egyetértésre jutott az akupunktúra legális gyógymódként való kezelésében.
Érdekes, hogy abban a négy kísérletben, ahol a betegeket érzéstelenítés alatt ingerelték ezen a ponton, a hányinger nem volt csillapítható. Talán ezen a ponton jelentős pszichés hatás is érvényesül, ami feltételezi az éber tudatállapotot.
Négy kontrollált klinikai kísérlet alapján mondhatjuk, hogy ha az akupunktúrát bevesszük a szokványos stroke rehabilitációs kezelések közé, akkor jelentősen megnő az eredményes rehabilitáció esélye, és az utókezeléssel járó költségek is számottevően csökkenthetők (Birch, 2001).
Kontrollált klinikai kísérletekben részt vevő személyek vizsgálatából levonható a következtetés: elegendő adat áll rendelkezésre annak kimondására, hogy az akupunktúra, ezen belül is a fül-akupunktúrás kezelés formularizált formája, alkalmas arra, hogy az alkoholisták függőségét megszüntesse, és ugyanakkor jobban rábírja őket az egyéb terápiák folytatására (Bullock et al., 1989).
Birch (2001) szerint ugyanakkor ígéretes, de ellentmondásos a kokain- és ópiátfüggők esetében az akupunktúra szerepe. További kutatásra lesz szükség ezen a területen.
Négy ellenőrzött, randomizált klinikai kísérlet kimenetele alapján elmondható, hogy az akupunktúrának mint kiegészítő kezelésnek helye van az angina pectoris kezelésében (Birch, 2001). A tanulmány ajánlja az akupresszúrát is, amit a beteg önkezelés formájában is végezhet.
Gyakori vizelés, inkontinencia, visszatérő alsó húgyúti fertőzés és vesekő esetén azért ajánlható az akupunktúra, mivel lényegesen kevesebb a mellékhatása, mint a szokványos gyógyszeres terápiáknak (Birch, 2001).
Szülést könnyítő és far-, illetve harántfekvéses magzat fejfekvésbe fordító hatásáról szól a vonatkozó szakirodalom (Birch, 2001).
Birch három tanulmányt értékel a már idézett munkájában. Ezek alapján elmondható, hogy fájdalmas menstruáció (dysmenorrhea), sterilitás (amenorrhea és luteális elégtelenség okán) és menopauzában előforduló hőhullámok csökkentésére találták hasznosnak az akupunkturát, de kevés kontrollált klinikai tanulmány áll ezidáig rendelkezésre az összevont értékelésre.
Allen és munkatársai (1998) úgy találták, hogy az akupunktúra jelentősen pozitív hatású a depressziós nők esetében. Egy másik tanulmány - idézi Birch (2001) - a skizofréniában szenvedők akupunktúrás kezelését látja ígéretesnek, természetesen kiegészítő, adjuváns terápiaként. A már tárgyalt drogfüggés is a pszichiátria körébe tartozik.
4. Kitekintés
A mai "modern" akupunktúrás eljárások ötvözik a klasszikus, tapasztalati alapon kifejlődött eljárásokat a modern, korszerű technikai eljárásokkal. Ilyen módszer például a lézerakupunktúra, ahol a lézersugár helyettesíti a tűt. Ebben az esetben nincs szó a bőr átszúrásáról, így veszélytelenebb, fájdalmatlan volta miatt a gyerekek is jobban tolerálják. Az elektroakupunktúra esetén az elektromosáram-impulzus szolgál ingerként. Gyakran az ingerlő készülék egyben pontkeresőként is szolgál.
Természetesen Kína szomszédai (Japán, Vietnam, Korea) is átvették az akupunktúrát. Mindhárom országban a maguk sajátos viszonyaihoz alakítva különböző sajátos technikákat is elterjesztettek. Például a japánok a tűt ún. csővezetővel szúrják be, Vietnamban gyakran hosszú, 20-30 cm-es tűket is szúrnak (például a gerinc két oldalán), stb.
5. Összefoglalás
Az akupunktúra vagy tágabb értelmezésben a HKO - a hagyományos kínai orvoslás a nem-konvencionális, kiegészítő gyógymódok közül az egyik tudományosan legjobban kutatott terület. Az alapkutatás már eddig is meggyőző adatokkal szolgált az akupunktúrás pontok létezéséről. A hatásokat közvetítő neurohumorális transzmitterek is ma már jórészt ismertek. Nyomon tudjuk követni, hogy egy-egy pont ingerlése milyen speciális agyi területeket aktivál illetve deaktivál.
IRODALOM
Allen, John J. B. - Schnyer, R. N. - Hitt, S. K. (1998). The Efficacy of Acupuncture in the Treatment of Major Depression in Women. Psychological Science. 9, 397-401.
Berman, Brian - Ezzo, J. - Hadhazy V. - Swyers, J (1999). Is Acupuncture an Effective Treatment for Fibromyalgia? A Clinical Review. Journal of Family Practice. 48, 213-218.
Birch, Stephen (2001): in Stux, Gabriel - Hammerschlag Richard (eds.): Clinical Acupuncture, Scientific Basis. Springer
Bullock, Milton L. - Culliton, P. D. - Olander, R. T. (1989). Controlled Trial of Acupuncture for Severe Recidivist Alcoholism. The Lancet 2, 1435-1439.
Cheng, Richard - Pomeranz, Bruce (1979). Electroacupuncture Analgesia Is Mediated by Stereospecific Opiate Receptors and Is Reversed by Antagonists of Type 1 Receptors. Life Sci. 25, 23, 1957-1962.
Chiang, C. Y. - Chang, C. T. et al. (1973). Peripheral Afferent Pathway for Acupuncture Analgesia. Scientia Sinica. 16, 2, 210-217.
Eőry Ajándok - Kuzmann Ernő - Ádám Gy. (1970). Exact Mapping of Electrical Skin Resistance Taking into Account the Influential Factors Simultaneously. (English abstract). Magyar Pszichológiai Szemle. 4, 514-529.
Eőry Ajándok - Fischer J. - Mesko A. - McKenna B. (1996). Factorial Designs in the Acupuncture Research: Special Features (Advantages and Limitations) Lecture Held at “What To Do If a Randomized Trial Is Not Possible?" International Symposium, Project Münchener Modell, Munich, Germany. Abstract in the Abstract Book on page 15.
Eőry Ajándok (1984). In Vivo Skin Respiration (CO2) Measurements in the Acupuncture Loci. Acupuncture and Electro-Therapeutics Research. 9, 217-223.
Eőry Ajándok (1996). Temperature Shift and Oscillation in Plants during Plant and Soil Acupuncture. előadáskivonat in Fourth World Conference on Acupuncture. Program & Abstract. 317.
Ernst, Edzard - Pittler, Max H. (1998). The Effectiveness of Acupuncture in Treating Acute Dental Pain: A Systematic Review. British Dental Journal. 184, 443-447.
Ezzo, Jeanette (2001): in Stux, Gabriel - Hammerschlag Richard (eds.): Clinical Acupuncture, Scientific Basis. Springer
Linde, Klaus - Worku, F. - Stor, W. - Wiesner-Zechmeister, M. - Pothmann, R. - Weinschutz, T. - Melchart, D. (1996). Randomized Clinical Trials of Acupuncture for Asthma - A Systematic Review. Forschende Komplementärmedizin. 3, 148-155.
Melchart, Dieter et al. (1999). Acupuncture for Recurrent Headache (Cohrane Review) In: Cohrane Library. Issue: 3, Update Software, Oxford.
Niboyet, J. E. H. (1963): La moindre résistance a l'electricité des surfaces punctiformes et des trajects cutanés concordants avec les points et méridiens basés de l'acupuncture. Imp. Luis-Jean, Lyon
NIH (1998) Consensus Conference on Acupuncture. JAMA 280, 1518-1524.
Pomeranz, Bruce (2001): in Stux, Gabriel - Hammerschlag Richard (eds.): Clinical Acupuncture, Scientific Basis. Springer
Shang, Charles (2001): in Stux, Gabriel - Hammerschlag Richard (eds.): Clinical Acupuncture, Scientific Basis. Springer
Vickers, Andrew J. (1996). Can Acupuncture Have Specific Effects on Health? A Systematic Review of Acupuncture Antiemesis Trials. Journal of the Royal Society of Medicine. 89, 303-311."
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiterjedt, klinikai próbákat is magába foglaló vizsgálatai alapján az akupunktúra bizonyítottan számos betegséget, köztük sok súlyosat is hatékonyan gyógyít, vagy segít a gyógyulási folyamatban.
Akupresszúra, reflexológia hatékony vizsgálati eredményeiről nem is beszéltem....
Az akupresszúra ugyan azon elven működik, mint az akupunktúra is... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!