Mi az eredete a Bibliának, kereszténységnek, kik találták ki és mi volt a céljuk vele, hogyan lehet az, hogy ennyien elhiszik még ma is?
Az eredeti kereszténység nem a Bibliában hitt, hanem Jézus Krisztusban. A Biblia az apostoli hagyomány része volt, amely forrásokat tartalmazott Krisztusról, és liturgikus célra használták, ennyi volt a szerepe.
A Korán meg egy szinkretista vallás könyve, amit a zsidó, a keresztény, és az ősi arab törzsi vallásokból gyúrt össze Mohamed a saját népének, mert zavarta az akkori helyzet.
@Kérdező
"nagyon érdekel,hogy honnan ered ez a vallás, hogyan íródott a Biblia, ami én szerintem félrevezetés."
Ha valóban érdekel, hogy honnan ered ez a vallás, akkor a következő nyomokon indulj el:
Elsőre két könyvet kell elolvasnod a Bibliából: A Lukács evangéliumát, és az apostolok cselekedeteit. A hagyomány szerint mindkettőt egy ókori orvos írta, és az előbbi könyvét Jézus életéről, kifejezetten forrásokra támaszkodva, a második könyvénél pedig - ami az Egyház születéséről szól - már szem és fültanú volt bizonyos esetekben.
Ott megtalálod azt, kik voltak az első keresztények, hogy hol kapták ezt a nevet, hogy "keresztény", a misszió is nagyon jól nyomon van követve, hogy miképpen jut el Jeruzsálemből az evangélium Rómába. Szóval választ kapsz a kérdéseidre. Ha mellé még olvasol apostoli atyákat is, (akik közvetlenül az apostolok kortársai, utódai voltak), akkor még kerekebb képed lesz a korai kereszténységről.
A Biblia pedig két részből áll, Ó és Újszövetségből. Előbbi a zsidók körében keletkezett több évszázadon keresztül [de vigyázat! Az Ősegyház valószínűleg a görög szöveghagyományon alapuló LXX-t használta, nem a héber szöveget]. Az Újszövetség pedig a korai kereszténység körében keletkezett. Később ezeket egységes kánonba foglalták, de már a 2. századból is bizonyíték van arra, hogy az újszövetségi nagy része elfogadott volt, amit végül a 4. században véglegesen lezártak [Athanasius püspök 367-ben kelt 39. számú húsvéti levele erre a bizonyíték]
Na, most már van elég kiindulópontod a személyes kutatáshoz, sok szerencsét.
Még valami:
Később az egyházatyák írásaira is érdemes rátérni, akik az ókori egyháznak voltak a teológusai, és közel éltek az apostolok korához.
"hogyan íródott a Biblia, ami én szerintem félrevezetés"
Konkrétan a Bibliára gondolsz, vagy a bibliai történetekre?
Mert az előbbi megrendelésre készült és a célja az, mint ma: a hatalom a nép fölött. Ilyen alapon tekinthető félrevezetésnek is... bár nem ez az egyetlen célja.
A történetek jó része viszont nem ilyen céllal készült, hanem valamilyen régebbi legenda. Ilyen alapon könnyen lehet, hogy nem igaz, vagy csak valami nagyon szerény alapja van - de a konkrét célja nem a félrevezetés.
Az akkori emberek életének szerves része volt a természetfeletti. Komolyan gondolták.
Aki ma is komolyan gondolja - na, az már más eset.
"Mert az előbbi megrendelésre készült és a célja az, mint ma: a hatalom a nép fölött"
Csak tudnám, hogy az olyanok minek szólnak hozzá, az olyan kérdésekhez, akinek semmiféle egyháztörténelmi ismeretük nincs, és ilyen városi legendákat terjesztenek. Kb. ugyanaz a szint, mint amikor a kreósok hazugságokat terjesztenek az evolúcióról. Az ateista propaganda sem másabb, mint a vallásos propaganda, ugyanaz folyik mindkét esetben, csak az alany más.
Kedves kerdezo!
Az a baj,hogy eleve ugy allsz a temahoz,hogy Isten nem letezik. Tehat nem ertd meg hogyan kezdtek az emberek hinni benne. Viszont kepzeld el a szituaciot pl. amiben Adam, az elso ember volt - feltve,hogy letezik Isten. Adam beszelt Istennel, elso kezbol latta a hatalmat. Kesobb is, az Oszovetsegi idokben rengeteg csodan keresztul demonstralta Isten a hatalmat es erejet, az volt az elmaradott,aki az egyertelmubizonyitekok ellenere sem hitt benne, vagy nem hitte el,hogy o az igaz Isten es mas isteneked imadott.
Szoval a legegyszerubb magyarazat az az.hogy Isten igenis letezik, szol emberekhez,adott nekunk egy konyvet,ami az o szavat tartalmazza.
Ha szeretnel mas magyarazatot talalni bizonyara talalsz majd, de tudd,hogy van egy ilyen is. :)
"kepzeld el a szituaciot pl. amiben Adam, az elso ember volt - feltve,hogy letezik Isten."
Nem.
Most már a keresztények is azt mondják, hogy a teremtéstörténet jelképes, és NEM volt "első ember".
Nem volt Ádám és Éva. "Ádám" jelentése "ember".
"Adam beszelt Istennel, elso kezbol latta a hatalmat."
A régebbi keresztény hiedelmek szerint nem lehet Istennel közvetlenül találkozni, mert rögtön meghalsz. Ez még valószínűleg a görögöktől szivárgott át, mert ott Zeusz teljes díszben maga a napkorong.
"Kesobb is, az Oszovetsegi idokben rengeteg csodan keresztul demonstralta Isten a hatalmat es erejet, az volt az elmaradott,aki az egyertelmubizonyitekok ellenere sem hitt benne"
Amit ugye elég kevesen láttak - és akik látták, azok se tudták, hogy pontosan mi történik.
Sok "csoda" pedig mese - tehát NEM történt meg.
"Szoval a legegyszerubb magyarazat az az.hogy Isten igenis letezik, szol emberekhez"
Mármint mihez képest egyszerű?
Akkor, ha elhisszük az összes mondát, amiről már a modern teológia is bebizonyította, hogy csak monda?
Maradjunk annyiban, hogy NINCSEN egyértelmű bizonyíték Isten létezésére. EGY SEM.
Az első olyan "ember", mint mi, az kb. 100000 éves - az első olyan "ember" pedig, aki már nem volt majom (de még nem tudott pl. beszélni), az kb. 1000000 éves.
Közülük szerinted melyiknek jelent meg Isten?
Kerdezo, ezt ertem es sejtettem is a kerdesed alapjan. En a kerdesedre adtam egy valaszt. Egy olyan verziot, amiben Isten valosagos es O adta az embereknek a Bibliat. Nyilvan van ateista verzio is, meg vallasoskodo verzio is, en a hivo verziot mondtam el. :)
Ha viszont felteszel egy olyan kerdest is, hogy mi a bizonyiteka Isten letezesenek, akkor lehet hogy arra is valaszolok majd, bar szeretnem elotte felhivni a figyelmed arra,hogy szamtalan ilyen kerdes szuletett mar gy-n.
Utolso, minden joga megvan az ugynevezett keresztenyeknek az hinni, amit leirtal. En masban hiszek, bizonyos dolgokat pedig maskepp tudok, de gondolom nekem ugyanannyi jogom van igy tenni,mint barki masnak. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!