Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi az eredete a Bibliának,...

Mi az eredete a Bibliának, kereszténységnek, kik találták ki és mi volt a céljuk vele, hogyan lehet az, hogy ennyien elhiszik még ma is?

Figyelt kérdés
Egyébként nem hasonló forrásból merít,mint a Koran, mert vannak hasonló dolgok,mindkettő például monoteista vallás, egy próféta van,aki hirdeti isten igéjét.

2016. márc. 9. 09:13
1 2 3 4 5 6 7 8
 11/80 anonim ***** válasza:
89%

Az eredeti kereszténység nem a Bibliában hitt, hanem Jézus Krisztusban. A Biblia az apostoli hagyomány része volt, amely forrásokat tartalmazott Krisztusról, és liturgikus célra használták, ennyi volt a szerepe.

A Korán meg egy szinkretista vallás könyve, amit a zsidó, a keresztény, és az ősi arab törzsi vallásokból gyúrt össze Mohamed a saját népének, mert zavarta az akkori helyzet.

2016. márc. 9. 10:44
 12/80 A kérdező kommentje:
10. válaszoló. Hogy miért kérdezem és kötözködöm? Nos, pont azért kérdezek,mert nagyon érdekel,hogy honnan ered ez a vallás, hogyan íródott a Biblia, ami én szerintem félrevezetés. Mint ahogy sok mindennel nem értek egyet, de az nem zárja ki azt,hogy ne olvassak utána, kutassak utána. Nem kötözködés, hanem érdeklődés és a kettő nem ugyanaz.
2016. márc. 9. 11:02
 13/80 anonim ***** válasza:
100%

@Kérdező

"nagyon érdekel,hogy honnan ered ez a vallás, hogyan íródott a Biblia, ami én szerintem félrevezetés."

Ha valóban érdekel, hogy honnan ered ez a vallás, akkor a következő nyomokon indulj el:

Elsőre két könyvet kell elolvasnod a Bibliából: A Lukács evangéliumát, és az apostolok cselekedeteit. A hagyomány szerint mindkettőt egy ókori orvos írta, és az előbbi könyvét Jézus életéről, kifejezetten forrásokra támaszkodva, a második könyvénél pedig - ami az Egyház születéséről szól - már szem és fültanú volt bizonyos esetekben.

Ott megtalálod azt, kik voltak az első keresztények, hogy hol kapták ezt a nevet, hogy "keresztény", a misszió is nagyon jól nyomon van követve, hogy miképpen jut el Jeruzsálemből az evangélium Rómába. Szóval választ kapsz a kérdéseidre. Ha mellé még olvasol apostoli atyákat is, (akik közvetlenül az apostolok kortársai, utódai voltak), akkor még kerekebb képed lesz a korai kereszténységről.

A Biblia pedig két részből áll, Ó és Újszövetségből. Előbbi a zsidók körében keletkezett több évszázadon keresztül [de vigyázat! Az Ősegyház valószínűleg a görög szöveghagyományon alapuló LXX-t használta, nem a héber szöveget]. Az Újszövetség pedig a korai kereszténység körében keletkezett. Később ezeket egységes kánonba foglalták, de már a 2. századból is bizonyíték van arra, hogy az újszövetségi nagy része elfogadott volt, amit végül a 4. században véglegesen lezártak [Athanasius püspök 367-ben kelt 39. számú húsvéti levele erre a bizonyíték]

Na, most már van elég kiindulópontod a személyes kutatáshoz, sok szerencsét.

2016. márc. 9. 11:15
 14/80 anonim ***** válasza:
100%

Még valami:

Később az egyházatyák írásaira is érdemes rátérni, akik az ókori egyháznak voltak a teológusai, és közel éltek az apostolok korához.

2016. márc. 9. 11:19
 15/80 anonim ***** válasza:
74%

"hogyan íródott a Biblia, ami én szerintem félrevezetés"

Konkrétan a Bibliára gondolsz, vagy a bibliai történetekre?

Mert az előbbi megrendelésre készült és a célja az, mint ma: a hatalom a nép fölött. Ilyen alapon tekinthető félrevezetésnek is... bár nem ez az egyetlen célja.

A történetek jó része viszont nem ilyen céllal készült, hanem valamilyen régebbi legenda. Ilyen alapon könnyen lehet, hogy nem igaz, vagy csak valami nagyon szerény alapja van - de a konkrét célja nem a félrevezetés.

Az akkori emberek életének szerves része volt a természetfeletti. Komolyan gondolták.

Aki ma is komolyan gondolja - na, az már más eset.

2016. márc. 9. 11:29
 16/80 anonim ***** válasza:
60%

"Mert az előbbi megrendelésre készült és a célja az, mint ma: a hatalom a nép fölött"

Csak tudnám, hogy az olyanok minek szólnak hozzá, az olyan kérdésekhez, akinek semmiféle egyháztörténelmi ismeretük nincs, és ilyen városi legendákat terjesztenek. Kb. ugyanaz a szint, mint amikor a kreósok hazugságokat terjesztenek az evolúcióról. Az ateista propaganda sem másabb, mint a vallásos propaganda, ugyanaz folyik mindkét esetben, csak az alany más.

2016. márc. 9. 12:05
 17/80 anonim ***** válasza:
32%

Kedves kerdezo!

Az a baj,hogy eleve ugy allsz a temahoz,hogy Isten nem letezik. Tehat nem ertd meg hogyan kezdtek az emberek hinni benne. Viszont kepzeld el a szituaciot pl. amiben Adam, az elso ember volt - feltve,hogy letezik Isten. Adam beszelt Istennel, elso kezbol latta a hatalmat. Kesobb is, az Oszovetsegi idokben rengeteg csodan keresztul demonstralta Isten a hatalmat es erejet, az volt az elmaradott,aki az egyertelmubizonyitekok ellenere sem hitt benne, vagy nem hitte el,hogy o az igaz Isten es mas isteneked imadott.

Szoval a legegyszerubb magyarazat az az.hogy Isten igenis letezik, szol emberekhez,adott nekunk egy konyvet,ami az o szavat tartalmazza.

Ha szeretnel mas magyarazatot talalni bizonyara talalsz majd, de tudd,hogy van egy ilyen is. :)

2016. márc. 9. 13:07
 18/80 A kérdező kommentje:
Szkeptikus vagyok utolsó. Se azt nem tudjuk cáfolni,hogy van isten és, hogy nincs isten. Agnosztikus vagyok.
2016. márc. 9. 13:20
 19/80 anonim ***** válasza:
100%

"kepzeld el a szituaciot pl. amiben Adam, az elso ember volt - feltve,hogy letezik Isten."

Nem.

Most már a keresztények is azt mondják, hogy a teremtéstörténet jelképes, és NEM volt "első ember".

Nem volt Ádám és Éva. "Ádám" jelentése "ember".

"Adam beszelt Istennel, elso kezbol latta a hatalmat."

A régebbi keresztény hiedelmek szerint nem lehet Istennel közvetlenül találkozni, mert rögtön meghalsz. Ez még valószínűleg a görögöktől szivárgott át, mert ott Zeusz teljes díszben maga a napkorong.

"Kesobb is, az Oszovetsegi idokben rengeteg csodan keresztul demonstralta Isten a hatalmat es erejet, az volt az elmaradott,aki az egyertelmubizonyitekok ellenere sem hitt benne"

Amit ugye elég kevesen láttak - és akik látták, azok se tudták, hogy pontosan mi történik.

Sok "csoda" pedig mese - tehát NEM történt meg.

"Szoval a legegyszerubb magyarazat az az.hogy Isten igenis letezik, szol emberekhez"

Mármint mihez képest egyszerű?

Akkor, ha elhisszük az összes mondát, amiről már a modern teológia is bebizonyította, hogy csak monda?

Maradjunk annyiban, hogy NINCSEN egyértelmű bizonyíték Isten létezésére. EGY SEM.

Az első olyan "ember", mint mi, az kb. 100000 éves - az első olyan "ember" pedig, aki már nem volt majom (de még nem tudott pl. beszélni), az kb. 1000000 éves.

Közülük szerinted melyiknek jelent meg Isten?

2016. márc. 9. 13:27
 20/80 anonim ***** válasza:

Kerdezo, ezt ertem es sejtettem is a kerdesed alapjan. En a kerdesedre adtam egy valaszt. Egy olyan verziot, amiben Isten valosagos es O adta az embereknek a Bibliat. Nyilvan van ateista verzio is, meg vallasoskodo verzio is, en a hivo verziot mondtam el. :)

Ha viszont felteszel egy olyan kerdest is, hogy mi a bizonyiteka Isten letezesenek, akkor lehet hogy arra is valaszolok majd, bar szeretnem elotte felhivni a figyelmed arra,hogy szamtalan ilyen kerdes szuletett mar gy-n.

Utolso, minden joga megvan az ugynevezett keresztenyeknek az hinni, amit leirtal. En masban hiszek, bizonyos dolgokat pedig maskepp tudok, de gondolom nekem ugyanannyi jogom van igy tenni,mint barki masnak. :)

2016. márc. 9. 14:32
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!