Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi értelme a Bibliának, ha a...

Mi értelme a Bibliának, ha a benne leírtakat nem szó szerint kell értelmezni, úgy hogy még értelmezési útmutatást se adnak hozzá?

Figyelt kérdés
Szóval így csak egy mese marad, amit az idők változásával változóan értelmeznek és lehet, hogy pont az ellenkezőjét jelenti, mint amire gondolunk.
2015. jan. 6. 21:49
1 2 3 4
 1/33 anonim ***** válasza:
90%
Maga a bölcsesség...
2015. jan. 6. 21:54
 2/33 A kérdező kommentje:
Elfelejtettem írni, hogy értelmes válaszokat várok.
2015. jan. 6. 22:02
 3/33 Relaxed válasza:
100%
Valoban nagy a valoszinusege, hogy csak egy mese...na de a Hofeherke is tanitott valamire. Megtanithat peldaul a sorok kozott olvasni, ertelmezni a szimbolumokat, emberi ertekek tovabbadasa, tanito elbeszelesek es igen az elet maga is tele van szimbolumokkal csak tudni kell oket helyesen ertelmezni. Ha belegondolsz a matematika is nagyreszben maga a "gondolkodas" tanitasa. (nem olvastam a Bibliat, de egy ket dolgot ismerek belole.)Szoval csak egy laikus valasz, neha az is valami.
2015. jan. 6. 22:32
 4/33 anonim ***** válasza:
Tájékozódni, ismereteket szerezni nemcsak a Bibliából lehet.Ha csak a "furcsán" összeállított Bibliát olvassa valaki persze, hogy belezavarodik.
2015. jan. 6. 22:33
 5/33 anonim ***** válasza:
100%

A maga korában, mikor íródott, az akkori emberek pontosan értették, amiket leírtak, pl. a teremtéstörténet egy teljesen ismert műfaj volt, csak ma tűnik ez furcsának és értelmezhetetlennek. Egyébként ma is használunk szimbólumrendszereket, amiket magyarázat nélkül is ért mindenki.

Nem tudom, hogy fogtál-e Bibliát a kezedbe, de a ma kiadottakban minden könyv előtt van egy pár oldalas összefoglaló és magyarázat, ezen kívül ahol szükséges, lábjegyzetelnek, tehát van értelmezési útmutató jócskán. Ha meg valakit ennél is jobban érdekel a téma, akkor számos könyv jelent már meg a Biblia kapcsán.

2015. jan. 6. 22:38
 6/33 anonim ***** válasza:
75%

Régen nem volt ilyen gond, mert szó szerint értették.

Aki nem, az ment a tűzbe.

2015. jan. 7. 03:00
 7/33 anonim ***** válasza:

Szia.

Meglehet érteni elmélkedéssel Isten szellemének támogatása által.Ezenkivűl segitséget is igért Jézus a hű és értelmes szolgát akik segitenek ebben ezért választotta ki Őket erre a feladatra.

sokan a biblia irói közül sem mindig értettek mindent, mert nem jött el az ideje bizonyos próféciák megértésének, ahogy Dániel is irta, hogy "irom Uram, de nem értem"

Ha körbe nézel nyitott szemmel a világban, minden ami ezen csodálatos levélben benne van úgy történik,

s Útmutatás is van ennél fogva Isten népe szerte a Földön egységben szakadások nélkül érti alkalmazza a benne irtakat,

ha szeretnél megértésre jutni, kérlek irj a jw.org honlapra

2015. jan. 7. 08:30
 8/33 anonim ***** válasza:
100%

A Biblia kérdése annál sokkal bonyolultabb, mint hogy valamiféle rövid választ lehessen adni erre a kérdésre. Azt gondolom, hogy elsősorban hit kérdése, hogy minek tartod. Nevezhetnénk tanmesék sorozatának is, de én például hiszek benne, hogy a szereplők egy jó része valóban létezett. Ádám és Éva, a teremtés hét napra redukálása szerintem egy "tanmese", vagy nevezzük inkább allegóriának, az kevésbé pejoratív. Az újszövetség szereplői meg történelmileg bizonyíthatóbban élhettek valóban. Hogy az egésznek van valóságalapja, azt az is bizonyíthatja, hogy más, pl. az iszlám vallásban is megjelennek hasonló szereplők, momentumok. De kanyarodjunk is el attól, hogy valóság-e, ami le van benne írva, vagy mese.

Minden írott művet lehet többféleképp értelmezni. Szigorú értelemben véve a Bibiát is emberek írták meg évszázadok/ezredek alatt, hogy aztán egy zsinaton egybe szerkesszék a történeteket. Nyilván nem Isten ült le egy asztalhoz, és körmölte le az egészet. Innentől fogva akármilyen egyértelmű útmutatást adna, rá lehetne fogni, hogy az csak egy-egy ember értelmezése, belemagyarázása.

Amúgy a Biblia magában is ad útmutatást, magyarázat nélkül. Ne mondd már nekem, hogy nem vagy képes értelmezni egy szöveget! Egyébként meg van egy csomó egyházi, vallásos mű, értelmezés, stb. Azokat mitől tudod jobban értelmezni? Ugyanúgy szövegek. A Biblia inkább irányt mutat szerintem, mint megszab.

2015. jan. 7. 08:34
 9/33 anonim ***** válasza:
100%
A helyzet az kérdező, hogy az értelmes válaszok nem szájbarágósak. A valóság bonyolult, megértéséhez nem mindig elég a leírt szó. Ezért már az ősidők óta tudják, hogy a szó megértése mindig az olvasótól és nem az írótól függ. Így mindig az olvasóra bízzák az értelmezést. Sajnos ezzel sokan visszaélnek, és hamis magyarázatokkal tömik azok fejét, akik erre vevők. A helyes értelmezésnek egyetlen módja van, a sok ismeret megszerzése, amelynek segítségével eligazodunk a világban. Mert az eligazodás mindig az egyén dolga, egy másik ember csak a saját igaza felé tud vinni, és egyáltalán nem biztos, hogy az a tiéd is.
2015. jan. 7. 09:01
 10/33 anonim ***** válasza:

"csak a saját igaza felé tud vinni, és egyáltalán nem biztos, hogy az a tiéd is"

Ezzel csak egy gond van: igazság csak egy létezik.

Értelmezés az lehet több is, de ugyanarra kell, hogy vonatkozzanak és a lényegben nem térhetnek el.

2015. jan. 7. 12:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!