Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ez a történet így már hihető,...

Ez a történet így már hihető, és igasz?

Figyelt kérdés

Vajon, ha isten el akarja pusztítani az embereket vagy az emberiség nagy részét, akkor miért földrengésekkel meg egyéb katasztrófákkal próbálkozik?

Erre a kérdésre válaszolva nem pontosan meséltem el egy eseményt. Most itt van konkrétan:

1908.12.26-án Sziciliában Messzinában a következő hirdetést tették ki: No Bambínó(Jézuska), küldj csak egy kis földrengést -ha tudsz-, a mi házaink mindent kibírnak. Két nappal később 1908.12.28-án 100.000 ember halt meg a romok alatt. Jött a földrengés.

A Titanic felavatásakor a hajó tatján egy óriási plakáton a következő felírat volt: Ezt az Isten se sűlyeszthezi el! A száraz dokban a hajómázolók a víz szint alatti részre ezt festették: No God, no pope! (Se Isten, se pápa!) Ott szakadt be a hajó oldala.

Nem gondolom, hogy az ateisták ettől most hitre jutnak, de ami tény az tény. Lehet az Istent kísérteni, de nem a végtelenségig, és az utolsó szó mindíg az övé lesz.

2010. márc. 18. 11:04
1 2 3 4 5 6
 41/58 A kérdező kommentje:
Nen hiszek az evolúcióban. Miért? Érveket kérsz. Az anyag nem rendelkezik értelemmel. Az ember igen. Hogy jutott értelemre az anyag magától? Miért gondolkodik? Miért akar mindent megszerezni magának? Miért akar értelmes célt az életének? Igazából ha evolúció lett volna akor csak a létének. Miért fontos az anyagból lett embernek, hogy szeressék? Minek a szerelem? Szaporodni érzelmek nélkűl is lehet! Az anyagnak miért fáj ha megbántják? Megsértik, lehülyézik stb? És ezek hogy tudnak fájni? milyen hatásmechanizmussal? Az anyag melyik részében keletkezik fájdalom és miért? Miért zavar ha szexuálisan megcsal a párod? Ha csak a te génjeid örökítése a cél miért nem elég neked, hogy védekeztek? Egyszóval én az embert sokkal többnek gondolom, mint az élettelen és értelmetlen anyag magas fokon való szerveződése. Ne haragudj érte, de a megformálta az Úristen az embert a föld porából és élet leheletét lehelte az orrába nekem sokkal hihetőbb, inkább ad magyarázatot a fenti kérdésekre, miért ilyen az ember, miért viselkedem úgy ahogy viselkedem. Ha teremtett lény vagyok az válasz arra, hogy van akaratom, vannak céljaim, hogy tudok szeretni és én magam is igénylem a szeretetet, hagy elvárom attol aki engem szeret, legyen hozzám hűséges, hogy a gyermekemtől elvárom, hogy megköszönje a törődést, és értem miért fáj, ha hálátlan. És sorolhatnám. Nekem semmilyen gondot nem okoz, hogy az Isten által teremtett élőlények bizonyos igen erős korlátok közt képesek alkalmazkodni a környezeti változásokhoz. Ez neked az evolúcióra bizonyíték. Nekem Isten bölcs előrelátó gondoskodását igazolja. Tehát ki miben hisz, a szerint magyarázza a dolgokot. Még a tudomány művelői is.
2010. márc. 20. 09:36
 42/58 anonim ***** válasza:

Fhú... Mondom én, hogy sose voltál ateista. :D Ez ugyanaz a tömény sablonszöveg, amit már hatmillió hívőtől hallottam, és amire saját maguk is pillanatok alatt rájöhetnének, hogy miért hülyeség, ha egy kicsit is belegondolnának. De miután erre nem hajlandóak, nem jönnek rá.

És látod, ezért mondom, hogy sose voltál ateista: mert az ateista épp azért az, mert tanul, tájékozódik, törekszik a világ megismerésére, gondolkodik, és rájön, hogy mi a baj mindazzal, amit te is elsoroltál, és hogy a másik oldal hogy áll össze. Miután te ezt nem tetted meg, ezért nem is voltál ateista, csak egy ideig bizonytalan a hitedben. Kérlek, a továbbiakban ne járasd le a tisztességes ateistákat. Nyugodtan tegyél tanúbizonyságot a hitedről, de ne mondd azt, hogy valaha is ateista voltál, mert még annyi alapod sincs rá, mint egy tyúknak arra a kijelentésre, hogy ő egyébként tudna repülni, ha akarna.

2010. márc. 20. 10:52
 43/58 A kérdező kommentje:
OK. Sokáig nem hittem Isten létezésében. Az tény, annyira mindig voltam tisztességes, hogy ne mondjam azt, biztos, hogy nincs Isten. De én magam tényleg elképzelhetetlenek tartottam Isten létét egészen 27 éves koromig. Én azt hittem, ez már ateizmusnak számít. Ha ateista az, aki minden kétséget kizáróan tudja, Isten márpedig nem létezik, akkor én tényleg nem voltam ateista soha.
2010. márc. 20. 16:22
 44/58 anonim ***** válasza:

Ateista az, aki, miután tájékozódott, felmérte a helyzetet, tanult, gondolkodott, mérlegelt és meghányta-vetette a világ dolgait, majd végül arra az álláspontra jutott egy bizonyos vallás istenével kapcsolatban, hogy az úgy, abban a formában nem létezhet.

A legtöbb ateista ezt kollektíven az összes vallás isteneire érti - gyakran épp azért, mert olyan sok van belőlük, és persze mind ellentmondanak egymásnak, mindig saját magukat tartva az egyetlen igazinak úgy, hogy gyakran még egy adott valláson belül is több különböző felekezet állítja ugyanezt saját magáról a többivel szemben.

Érdekesség azonban, hogy a legtöbb hívő is ateista a sajátján kívül az összes többi vallás istenével szemben. Zeuszban vagy Odinban gondolom, te se hittél soha, nemde? Az univerzális értelemben vett ateisták lényegében csak annyival mennek tovább a hívőknél, hogy ők még abban a plusz egyben sem hisznek (a többin túl, amikben mellesleg a hívők sem), amiben a hívők még igen.

Mellesleg az evolúció kapcsán még egy kis érdekesség, ha gondolod, érdemes lehet elolvasni, nem is túl hosszú:

[link]

2010. márc. 20. 18:35
 45/58 anonim ***** válasza:
Isten gonosszal nem kísért ez alaptanitás a Bibliában a másik meg hogy tökéletes és JO nincs meg benne a változás vagy a változás árnyéka (Jézus az ilyen bugyuta kérdéseket nézd meg hogy válaszolta meg az ujszövetségben ott is voltak hasonlo kérdések a tanitványaitol ) Ha ismernétek az Irásokat ....
2010. márc. 21. 19:20
 46/58 anonim ***** válasza:

"Az anyag nem rendelkezik értelemmel. Az ember igen."

Az ember is anyagból van, szóval logikában pont ott tartasz, mint egy fejetlen csirke.

2010. márc. 22. 11:46
 47/58 anonim ***** válasza:

"Isten [...] nincs meg benne a változás vagy a változás árnyéka [...] Ha ismernétek az Irásokat ...."

Én ismerem, és BENNE van feketén-fehéren, hogy Isten több alkalommal is meggondolta magát, vagyis változott. A legemlékezetesebb ugyebár kétségkívül az, hogy "megbánta", hogy embert teremtett, aztán huss Özönvíz.

Meg van még számos hasonló passzus, mely szerint megenyhült, vagy épp megharagudott (érdekes módon mintha ez lenne a gyakoribb) - vagyis sok alkalommal változott.

2010. márc. 22. 11:58
 48/58 anonim ***** válasza:
Ja és persze még egy nagy változása volt Jézussal: addig ugye az volt az imperatíva, hogy a zsidók mehettek és gyilkolhattak bárkit, Jézustól kezdve viszont szeretet, megbocsátás, fordítsd oda a másik orcád, dobj vissza kenyérrel... hát ehhez a változáshoz képest még Pál fordulása is piskóta.
2010. márc. 22. 11:59
 49/58 anonim ***** válasza:

"Az ember is anyagból van, szóval logikában pont ott tartasz, mint egy fejetlen csirke."

Amre te gondolsz az a Gólem. Az ember nem anyagból van, hanem élő sejtekből.

2010. márc. 22. 18:19
 50/58 A kérdező kommentje:
Akkor most ki a fejetlen csírke?
2010. márc. 22. 19:12
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!