Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mire jó a hit? Csak én nem...

Mire jó a hit? Csak én nem értem, illetve nem tudom felfogni?

Figyelt kérdés

A kereszténységre, egyéb felső hatalomban való hitre gondolok. Nem provokáció, de nézzenek már magukba az emberek... Tényleg van olyan ember, aki elhiszi, hogy létezik egy mérhetetlen, érinthetetlen, láthatatlan, tudatos erő, mely szabályozza életüket?

Komolyan, mi ösztönzi arra a népeket, hogy bevegyék ezt a sületlenséget, főleg a nagy keresztes mesekönyvet???

2010. márc. 17. 17:38
1 2 3 4 5 6 7 8
 61/76 anonim ***** válasza:

Ez olyan, mintha én azt mondanám, hogy nem hiszek az evolúcióban, mert nem származhat a papucsállatka a papucsból! XD Csak ilyet nem mondok mert amit kritizálok, arról azért van egy halvány fingom :D Amiről nincs, azt nem kritizálom (mondjuk nem értek a művészettörténethez, én abba nem szólok bele)!

Még mindig röhögök XDXD

2010. márc. 21. 10:12
 62/76 A kérdező kommentje:
Jelenleg nem a vallást, azaz a kereszténységet kritizáltam, hanem a teremtés történetét, aminek nem kevés köze van a kereszténységhez. Lévén, hogy a kérdésem már egyértelműen a kereszténységről szól, ezért be kellett vonni a teremtés történetét is. Örülöl, hogy humorosnak találtátok...:)
2010. márc. 21. 16:04
 63/76 anonim ***** válasza:
29%

Szerintem,abba kellene hagyni a válaszadást meg a fórumozást itt(a kérdésen belül) a válaszadóknak.

Mert a kedves felebarátunk (a kérdező)ateista,nyers modora van és a kompmenteiből érződik a gúny és a fölény.

Ezért nem látom értelmét a további válaszoknak számára,nem véletlenül a valláskritika témakörben tette fel a kérdését,hogy hangot adjon egyet nemértésének a keresztények felé.

Valamint nem látom,hogy eljutna a megtérés,és a bűnbánat felé,mert számára ezek a fogalmak nem léteznek mivel azt gondolja nincs Isten.

Talán majd később rájön nem volt igaza......

Shalom

2010. márc. 22. 09:08
 64/76 anonim ***** válasza:
Hát hogy ez nem a keresztény Bibliai teremtéstörténet, amiről te ott beszéltél, az is biztos :D
2010. márc. 22. 09:15
 65/76 anonim ***** válasza:

Szia

En nem olvastam vegig a kommenteket, a kerdesedre valaszolnek. Kereszteny vagyok ugyan, de a vallasokat nagy baromsagnak tartom. A legtobb "szabaly" t emberek talaltak ki.

A hit, az viszont egy egeszen mas dolog. Az a szivembol jon, erzem, hogy van Isten, es meghallgat, figyel ram, vigyaz rank. Ha imadkozok hozza megkonyebbulok, es nagyon jo erzes hinni egy felsobb eroben, amikor a materialista vilag megy tonkre korulotted. DE! hangsulyozom, ennek nincs koze sem a Bibliahoz, sem a Koranhoz, esatobbi...

2010. márc. 23. 14:49
 66/76 A kérdező kommentje:

A válasz megírásának időpontja: tegnap 14:49

Bocs, de az Istened nem teremtett ékezeteket?:)

Amúgy tetszik a nézeted... Nem értek egyet vele, sőt!!! De ez értelmes válasz volt, szóval köszönöm!

2010. márc. 24. 01:43
 67/76 A kérdező kommentje:

Shalom

Te abbahagyhatod, senki nem kérte a látogatást, és válaszolgatást...

Megnyugtatlak továbbá, hogy nem vagyok ateista.

Egyetértünk, gúnyolom, és felsőbbrendűnek érzem magam a hithű keresztényeknél. Hogy miért? Csak!

Igen, ezt is jól vetted észre, ezért helyezkedik a kérdés a valláskritika témakörben!

Megtérni, bűnt bánni? Azt meg nekem miért kéne? Nem érzem magam bűnösnek azért, mert nem hiszek egy hazugságban...

2010. márc. 24. 01:49
 68/76 A kérdező kommentje:

Bocsánat, hazudtam... Ateista vagyok, méghozzá az úgynevezett erős ateista, vagy pozitív ateista.

Hogy merészelhettem meghazudtolni a hitemet... Ezért pokolra kerülök...:D

2010. márc. 24. 01:58
 69/76 A kérdező kommentje:

Egy kis olvasnivaló okfejtés ezeknek a drága keresztényeknek:

A rossz problémájának első fennmaradt kifejtése Epikurosz ókori filozófus nevéhez fűződik. Az erre hivatkozók vitatják az olyan isten létezését, aki egyszerre mindenható és irgalmas: szerintük egy ilyen isten nem teremtett volna olyan világot, amelyben jelen van a gonosz, vagy legalábbis nem tűrné el annak huzamosabb létezését. Az érvelés szerint egy mindent tudó és mindenható istennek képesnek kell lennie szándékainak megfelelően irányítania a világot. Mivel a gonosz mégis szemmel láthatóan létezik, bizonyára Isten akarata szerint létezik. Ebből következik, hogy az ilyen isten vagy nem mindenható, vagy nem mindent tudó, vagy nem végtelenül irgalmas. Amennyiben azt is feltesszük, hogy ha létezik isten, akkor az az isten végtelenül irgalmas, mindent tudó és mindenható, arra a következtetésre jutunk, hogy ilyen isten nem létezik. (ld. ugyanezt még Szalai 2005)

A hitetlenség létezésének kérdése a gonosz létezésének kérdéséhez hasonló érvelés (ld. Szalai 2005). Az okoskodás a következőképp vezethető végig:

Tegyük fel, hogy létezik Isten, aki mindenható és fontos neki, hogy higgyünk benne.

Isten azt szeretné, ha minden ember hinne benne, ismerné és szeretné. Ez számára egy nagyon fontos dolog.

Isten bármit megtehet, ami logikailag lehetséges. (Mindenható)

Isten képes lenne minden emberrel megszerettetni és megismertetni magát.

Az ateisták (akik egyszersmind emberek) nem hisznek Istenben.

Ha Isten valamit nagyon meg szeretne tenni, és lehetséges, akkor megteszi.

Ha Isten azt szeretné, hogy minden ember higgyen benne, minden ember hinne benne.

Isten nem szeretné, hogy minden ember higgyen benne. (4. és 6. szerint)

Ellentmondás 1. és 7. között.

Következtetés: nem létezik mindenható, akinek fontos, hogy higgyünk benne. Azaz Isten vagy egy igen kicsi hatalommal, vagy valamilyen külső korláttal rendelkező lény (kérdéses, hogy az ilyen Istennek hívható-e), vagy nem szeretné, hogy higgyünk benne, aktívan vagy passzívan rejtőzködik. Továbbá az 1. pontra éppen az emberiség történelme a cáfolat.

"Isten rejtőzködése" Egy az előzőhöz igen hasonló érvelés található (Schellenberg 1993)-ban, mely szerint az a tény, hogy isten létezésére nincs igazolás, érv egy jóságos isten létezése ellen, hiszen egy jóságos isten szeretne velünk pozitív kapcsolatot, aminek előfeltétele az, hogy igazoltan létezőnek tudjuk őt.

2010. márc. 24. 02:12
 70/76 anonim ***** válasza:

Szia kerdezo, ekezetes vagyok....sajnos kulfoldi billentyuzetre nem teremtett a Joisten ekezetet...:)

Szal kulfoldon vagyok, ezert nincs ekezet.

Mirt nem ertesz egyet amugy? te hogyan latod/gondolod?

2010. márc. 24. 09:20
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!