Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi a véleményetek? Illetve...

Mi a véleményetek? Illetve mit is jelent pontosan?

Figyelt kérdés

Manapság már nem jelent sokat a megkeresztelkedés nem? azt hallottam, hogy "az lett az új divat", hogy a piciket nem keresztelik meg, mivel ők még nem cselekvőképesek, és majd ők eldöntik, hogy később megkeresztelkednek e. Nektek erről mi a véleményetek?

illetve mi a teendője a keresztszülőnek?

2009. nov. 6. 13:45
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
69%

van benne igazság, ez nem divat, csak igazodik a társadalom változásaihoz. a vallás, mint olyan, nem játszik már túl nagy szerepet a családok életében, ezért nem is tudják garantálni, hogy valóban keresztény lesz, akit megkeresztelnének. erre valóban az a legkézenfekvőbb válasz, hogy majd ő eldönti.

a keresztszülőnek pedig annyi a teendője, hogy ha meghalnak a szülők, akkor felnevelje a porontyot.

2009. nov. 6. 13:55
 2/16 anonim ***** válasza:
66%

Attól függ, kinek. Akienk nem jelent, az ne kereztelkedjen/ ne kerezteltesse a gyerekét, mert nincs értelme. Akinek jelent az igen.

Igen, sajnos ez lett a "divat", teljesen keresztény tanítás ellenes módon. Hasonlattal élve ez olyan (már aki komolyan gondolja), mintha nem adnék neki enni, aztán ha felnő, majd eldönti, akar e enni vagy sem... ide vezetett a vallásba is berobbanó liberális szellemiség :(

A keresztszülő feladata ma már inkább jelképes, hiszen a megkeresztelt gyermek szülei is keresztények általában, tehát tudják biztosítani a gyerek keresztény nevelését. De ha szoros kapcsolat alakul ki a gyermek és a keresztszülő közt, akkor ő is felügyelheti a hittel való kapcsolatát, adhat tanácsokat, ha kér, vehet neki ilyen ajándékokat.

Ha ne adj Isten történik valami a szülőkkel, akkor a keresztszülőnek kell átvennie a helyét (elvileg, ha komolyan gondolja a feladatát)

2009. nov. 6. 13:57
 3/16 anonim ***** válasza:
57%
Nyugi, 1-2évtized és talán kihal ez a vallásbaromság:)
2009. nov. 6. 14:06
 4/16 anonim válasza:
53%

14:06-os!

Sajnálom, hogy így látod. A vallás sokkal több a hitnél. Gondolj csak bele a diakóniába! Azzal ki foglalkozna? Ha el is tűnne a vallás (legyen az bármilyen) vissza fogja még sírni az emberiség, de nem látok rá esélyt, mert az emberi lét velejárója az Istenkép és az Istenkeresés.

Egyébként meg a keresztelkedés kérdéséről:

Sajnálatos dolognak tartom azt, hogy egyes emberek csak azért keresztelik meg újszülött gyermeküket, mert divat. Hozzátenném, hogy aki a gyermekét megkereszteli, az esküt tesz amellett, hogy gyermekét Isten szerint fogja nevelni, hogy mikor felnő, saját akaratából bizonyságot tegyen keresztyénségéről. Nagyon szánalmasnak tartom azt a szülőt, akinek a szava nem ér semmit! Nagyon jellemtelen alak lehet, ha a saját ígéreteit nem tartja be! Nagyon szép és kedves dolog azonban az is, hogy a szülő a gyermekére bízza a döntést, de ennek nagyon nagy veszélye van! A meg nem keresztelt gyerek, felcseperedvén a legjobb esetben a keresztyén vallást veszi fel, roszabb esetben elmegy muzulmánnak, és ha nagyon beleéli magát vallásosságába, akkor elmegy valahova felrobbantani magát, legrosszabb esetben esetben pedig sátánistának áll. Bár még mindig rosszabbnak tartom azt az embert, aki Istentelen.

Még ha divatból is keresztelik meg az emberek csemetéiket, kereszténnyé (legyen az katolikus, református, evangélikus, baptista, vagy akármilyen), az még mindig jobb, mint meg nem keresztelni, mert idővel a gyerek el fog gondolkodni azon, hogy miért vagyok én keresztény? mit jelent kereszténynek lenni? És döntésével választ magának egy gyülekezetet vagy bármi, ahova eljár istentiszteletekre, ifjúsági alkalmakra és ő is szervesz része lesz Isten országának, arról nem is beszélve, hogy üdvözül is!

Egyébként meg kedves Ateisták! Ha ennyire vallásellenesek vagytok, akkor mit magyaráztok bele a dolgokba? Megérdemelnétek, hogy jó fejbe legyetek ütlegelve egy Bibliával. A vallás nem csak a hitről szól! Ez attól sokkal több!

2009. nov. 6. 15:13
 5/16 anonim ***** válasza:
91%

"fejbe ütögetve" igen látszik, hogy keresztény vagy.

én nem fogom visszasírni az tuti.

2009. nov. 6. 15:14
 6/16 anonim ***** válasza:
58%

Hát az attól függ.Az én ismerőseim,barátaim,családtagjaim mind megkeresztelik a gyermekeiket,igaz nem divatból.

Mondjuk nálunk ez életforma,ezzel úgymond befogadjuk a gyermeket a közösségünkbe és természetesen mind örülünk neki.

A keresztszülő kötelessége az,hogy segítse a gyermek lelki fejlődését.Az hülyeség,hogy ha meghalnak a szülők,majd hozzákerül,erről a gyámhatóság dönt./Viszont minimum úgy illik tekinteni a keresztgyermekre,mint a sajátra,a keresztszülőséget tényleg nem muszáj vállalni/

Vannak olyan felekezetek,ahol csak felnőtteket keresztelnek meg,viszont náluk 100 évvel ezelött is így működött.

Szerintem az feltűnő most,hogy sok fiatal,akiket a szülei nem keresztelnek meg,felnőtt korban kérik a keresztséget.Ez nem azt jelenti,hogy azért nem keresztelték meg őket,mert nem voltak cselekvőképesek(jogilag egy 17 éves sem az!),hanem a szülők nem tartották fontosnak.Egy 9-10 éves gyermek már saját jogon kérheti keresztséget,pedig a "cselekvőképesség"-től még igen messze van.!

2009. nov. 6. 15:26
 7/16 anonim ***** válasza:

A Biblia nem tanítja, hogy kereszteljék meg a csecsemőket. Sőt! A Biblia szerint a keresztség előfeltétele a megtérés és a bűnök megvallása kellene hogy legyen. Namármost egy csecsemőnek 1) nincs bűne, 2) ha lenne sem lenne képes azt megvallani. Tehát a csecsemőkeresztség az én felfogásom (és a Biblia tanítása) szerint érvénytelen.

Más kérdés, hogy manapság az ilyen szülők többsége, mint akiket említesz, nem ebből a megfontolásból nem keresztelteti meg a gyermekét. Leggyakrabban csakugyan a fent említett liberalizmus van a háttérben (vagy inkább előtérben).

Én nem vagyok megkeresztelve, ennek ellenére ki merem jelenteni, hogy sokkal keresztényibb nevelést kaptam a szüleimtől (akik felnőttkorban keresztelkedtek meg), mint a többmillió katolikusnak vagy akármilyennek keresztelt emberek 95%-a.

Az ateistákat szerintem hagyjuk békén...lesz elég bajuk úgyis (after death).

A fejbe ütögetésről: például egy akkorával, mint amit itt ( [link] írnak az 5. pon végén? :D:D:D (am tényleg nem illik bele a keresztényi szeretet-fogalomba ez a fajta térítés ;))

uff

2009. nov. 6. 15:58
 8/16 anonim ***** válasza:
A Biblia nem tanítja a felnőttkeresztség kizárólagosságát.
2009. nov. 6. 16:04
 9/16 A kérdező kommentje:

15:58 köszönöm válaszod.

Amúgy én sem vagyok megkeresztelve, mert a mamám apáca volt, és kilépett a rendből, és a papunk nem keresztelt meg anno....

Viszont én is keresztényként lettem felnevelve, és a bibliát is jól ismerem

2009. nov. 6. 16:06
 10/16 anonim ***** válasza:

hát ez nem (szabályos) ok a keresztség elutasítására

de még lehet pótolni!

2009. nov. 6. 16:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!