Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ateisták! Válaszolnátok pár...

Ateisták! Válaszolnátok pár kérdésemre?

Figyelt kérdés

Hívő vagyok és nehezem tudom elképzelni milyen ateistának lenni, de tiszteletben tartom az ateisták nézetét.

1. Ti éneklitek a Himnuszt?

Természetesen magyarok vagytok, de még is csak egy ima ahhoz, akiben ti nem hisztek/nem fogadjátok el a létezését.

2. [Akinek nem inge, ne vegye magára!] Miért van az, hogy a hívő embereket bolondnak hiszitek, megalázzátok őket? Számtalanszor találkoztam hasonlókkal, mint: Isten? Az valami pokémon?

Ha egy embernek van egy képzeletbeli barátja az őrült, de ha többnek akkor az már vallás.

és társaik. Számomra és társaimra ezek nagyon sértőek, hisz mi hiszünk Istenben. Nem tudom megérteni miért jó ez annak, aki csinálja.

3. Mikor és miért döntöttetek úgy, hogy ateisták lesztek? És ugye tudjátok, hogy az ateizmus is egy vallás?

2015. jún. 17. 20:37
1 2 3 4 5 6
 11/54 A kérdező kommentje:
9-es nem :) Én fiatal vagyok és ezért tudtam rosszul. De az ilyen bunkókra nem vagyok kíváncsi :)
2015. jún. 17. 21:47
 12/54 anonim ***** válasza:
100%
De miért köszönöd meg mindkettőnek? Például ha egy orvos meggyógyít egy beteget és a beteg azt mondja az orvosnak, hogy Isten nélkül nem sikerült volna az szerintem igenis sértő? Egyébként mi értelme van bármit megköszönni Istennek, ha Isten a saját céljai elérésében tesz mindent?
2015. jún. 17. 22:01
 13/54 anonim ***** válasza:
81%

1.Természetesen éneklem a Himnuszt, mert az a nemzetem himnusza.

2. A vallásos világnézetet téveszmének, pszichés aberrációnak tartom, és éppúgy nem bántanék meg egy vallásos embert, mint egy vakot vagy egy értelmi fogyatékost.

3.Gyerekkoromban mindkét nagymamám istenhitre nevelt. Akkoriban hittem, és imádkoztam. Aztán megnőttem, benőtt a fejem lágya, sokat olvastam, és odafigyeltem az iskolában.

2015. jún. 17. 22:26
 14/54 A kérdező kommentje:

12-es a saját céljai elérésével nem értek egyet, de:

Megköszönöm az orvosnak, és Istennek is: mert Isten segítette az orvosomat egész életében, hogy orvos legyen, és hogy ne szúrja el a műtétet.

2015. jún. 17. 22:30
 15/54 anonim ***** válasza:
10%

kérdező ezek az ateista válaszok mit sem érnek. ugyanis szavatossági idejük időtől és élethelyzettől függően változó....szerinted például azon a német gépen mikor tudni lehetett hogy az Alpokba csapodnak elkerülhetetlenül szerinted hány ateista volt az utolsó percekben?egy sem mert nyilván ec-pec alapon de választottak egy vallást....tudod hol képesek még a potenciális ateisták is keresztet vetni? az intenzív osztályon családtagjuk ágyánál.....

szerinted tényleg azért az öregek járnak főleg templomba mert az ő idejükben még más volt a felfogás?....a többség ezt gondolja de nem. egyszerűen érzik a kampányfinist és előjön belőlük (kinek mélyről, kinek szinte a felszín alól közvetlenül) a hit, míg egy buliból buliba járó életerős fiatal egyszerűen sebezhetetlennek képzeli még magát

2015. jún. 17. 23:20
 16/54 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Ateista vagyok és éneklem a Himnuszt. Azt sem tagadom, hogy valóban egy ima. Mi más lenne, keresztény volt az, aki írta. Ettől még az ország Himnusza, nem más. Ezen kívül is rengeteg dolog van a kultúránkban, aminek vallási gyökerei vannak. Viszont ezek már nem csak a vallás részei, hanem a kultúránk részei is, így nem értem miért kéne egy ateistának elhagyni ezeket? (sokan kérdezik tőlünk miért ünnepeljük a karácsonyt, ami ateista szemmel CSAK a család ünnepe. Miért ne? Azért mert a keresztények ugyanekkor Jézus születését ünneplik, és emellett szintén a családot? Javíts ki ha ebben tévedek.)

A második kérdésben be kell ismernem, valóban kissé bolond dolognak tartom azt, hogy mesében hisztek, még akkor is, ha sokan teszitek, DE! soha nem bántanék érte senkit. Vannak ennél jóval nagyobb furcsaságok is a világban. Amíg valakivel minden egyéb másról normálisan tudok beszélgetni, addig nem érdekel hova jár vasárnaponként. (Mellesleg több keresztény barátom is van és volt már olyan is, hogy elkísértem őket misére, mert nem akartam egy órán át egyedül unatkozni nélkülük. Sajnos az unalomtól a mise sem mentett meg, de legalább velük voltam.)

Az ateizmus nagyon távol áll a vallástól. Legfőképpen azért, mert mi nem vesszük teljesen biztosra azt, amit a tudomány jelen pillanatban állít. Tudjuk, hogy bármikor jöhet egy újabb felfedezés, ami az eddigieket megdöntheti. Aki vallásos, az teljesen elhisz mindent, amit a vallás állít. Az ateista vagy biztosan tud valamit (gravitáció) vagy van egy elmélete, ami akár igaz is lehet, de lehet, hogy nem (Nagy Bumm!)

Ami engem illet sosem döntöttem el, hogy ateista leszek. Egyszerűen az vagyok. Hallottam sok vallásról, mint úgy minden iskolába járó ember, és egyiket sem hitem el.

2015. jún. 17. 23:30
 17/54 anonim ***** válasza:
11%

én ateista voltam, hátha tudok valamiféle hidat képezni

1: igen, nem különösebben gondoltam végig, hogy ez végig az istenhez szól akiben én nem is hiszek, amikor tudatosult bennem egyfajta költői túlzásnak vettem, mint pl a szent korona tant, végüli is az úkorban sem hittek benne, hogy a konkrét tárgy uralkodik, csak jelkép

2: hatalmas mennyiségű tévhit és intolerancia az oka, pl "a Bibliára semmi bizonyíték nincsen" ezt persze jó nagy felsőbbrendűség érzettel mondják egymásnak, de sosem kérdik meg, honnan is tudják ezt ők ilyen biztosan? Nekem si beütött, h honnan is tudom én ezt? A bátyámtól! Megkérdeztem ő honnan tudja, azt mondja "ugyn már ,hát nyilvánvaló hogy hülyeség az egész"

Ezen kívül pedig nem ismerik a vallást vagy csak nagyon egyoldalú nem ritkán nyílt hazugságokkal operáló forrásokból tájékozódnak, ez olyan mintha pl a zsidókat a kurucz.info-n és a mein kampf-on keresztül akarnád megismerni

nem ismernek keresztényeket max jehova tanúi zaklatják őket, ha van is vallásos ismerősül elkönyvelik, hogy "ő a szabályt erősítő kivétel"

azt hiszik a hit csupán annyit jelent, elhinni valamit, más világképpel rendelkezni, éppen ezért nem értik miért ragaszkodnak a hitükhöz a vallásos emberek

gyakran még a mai napig kihat a múlt rendszer nevelése, miszerint "pár öregasszonyba belenevelték, ne bántsuk őket, 1-2 generáción belül kihal az egész" nekem elég durva élmény volt, hogy végigjártam a városunk összes felekezetét és sehol nem volt sok az öreg, meglehetősen népes társaság ellenére

mivel jehova tanúival találkoznak, akiket lazán lemosnak, mert csak az őrtoronyra hivatkoznak, az ateista azt hiszi minden keresztény ilyen, és lazán összemossa őket az összeesküvéselméletek híveivel meg az ezoterikusokkal

és végül pedig talán annyi ,hogy minden emberben rejlik belül egy kis fasiszta börtönőr, ezt kísérletekkel kimutatták, és mikor valaki ennyire abszolutnak hiszi a saját igazát mint egy ateista akkor ez előjön, ezért van, hogy az ateisták egy része enyire intoleráns, nem látja az ellentmondást, hogy ő az aki megint arrogáns és ordibál, miközben azért cseszteti a vallásos embert mert annak is van egy meggyőződése amit az igazságnak tart

3. ateistának "szültek" és neveltek, mikor elkezdett érdekelni a vallás nagyon sok konfliktus lett, kb mintha szektába kezdtem volna járni, de ez hamar lecsengett, mikor rájöttek, hogy ebben nincs semmi rossz

az ateisták többsége tiltakozik az ellen ,hogy az ateizmus vallás, mert úgy érzik valamiféle felsőbbrendű ideológiát vallanak, és mindig tudnak valami nagyon nyakatekert magyarázatot találni hogy az ateizmus miért nem hasonlít egy kicsit sem a vallásokra

más ateisták elismerik ,hogy sok szempontból emlékeztet a vallásokra a nézetük hisz axiomatikus és prekoncepciózus a világképük, persze ehez egy kellően nyitott ember kell (sok ateista nem az), nekem is nagy rácsodálkozás volt, hogy egyszerűen azért nem akarom elfogadni hogy jézus életéről a beszámolók csak nem sokkal a halála után keletkeztek, mert én már előre eldöntöttem hogy a bibibliának esélye sem lehet arra, hogy igaz legyen. Illetve fanatizmus, abszolut igazság igénye stb...

sok ateista az utóbbiak közül ezért inkább agnosztikusnak kezdi el nevezni magát, így vállalja, hogy nyitott legyen, a vallások képviselhetnek értéket, a szent iratok lehetnek hitelesek és tévesek is ezt majd a történészek eldöntik, de még így is megmarad a szkeptikus nézőpont, csak már ésszerűsítve

2015. jún. 17. 23:33
 18/54 anonim ***** válasza:
11%
16-os ezt a tudományban hiszek maszlagot pont azok az ateisták hajtogatják akik nincsenek otthon a tudományban. hiszen ha valaki nagyon belemélyed pl az élővilág részébe az rendszeresen a fejéhez kap....hogy de hát minden annyira logikus ésszerű következetes egységet alkot hogy ez tök magától aligha alakult így ki....
2015. jún. 17. 23:38
 19/54 anonim ***** válasza:
17%

a tudomáynban amúgy szerintem nem lehet hinni, azt vagy tudni kell vagy nem tudni, vagy feltételezni, és felülvizsgálni, elismerni ha tévedtél

a tudás és a hit a valóság két különböző megközelítése (van további is, pl művészet, filozófia, stb)

egyébként én megfigyeltem ,hogy aki "a tudományban hisz" az gyakran valahogy a blikk horoszkóp rovatában is...

de valójában a "tudomáynban hiszek" azt jelenti "hiszek benne, hogy az én világnézetemet a tudomány támasztja alá, ezért az abszolut és tökéletes" az így gondolkdó ember gyakran nem hajlandó elismerni hogy valamit rosszul tudott, esetleg elavult tudományos nézetekhez ragaszkodik, és innentől fogva ékes bizonyítéka lessz annak, hogy az ateizmus is lehet olyan mint egy vallás

2015. jún. 17. 23:47
 20/54 anonim ***** válasza:
81%

Az ateisták nem hisznek, mert ők még nem beszélgettek el az égő csipkebokorral!

De mi ketten tudjuk kérdező, hogy a hangok mindig igazat mondanak!

2015. jún. 17. 23:51
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!