Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ateisták, mit gondoltok a...

Ateisták, mit gondoltok a vallásosak folyamatosan ismétlődő érveiről?

Figyelt kérdés
Nagyon felbosszant, hogy nem tudok velük egy épkézláb vitát lezavarni... Olvastam itt a gyakorin olyat, akiszerint BŰN megnézni olyan filmet, amibem "varázslat, természetfelettiség, ördögi dolgok vannak" (Csillagok között?). Nagyon idegesítő. Én a magam részéről gyakorlati ateista vagyok, tényleg nem tudom megcáfolni a Teremtő létét, szubjektíven hiszek is benne. Ez hit, nem tudás. Sajnos... De ez nem jelenti azt, hogy bármelyik felekezethet tartoznék. Volt már részem pár aranyköpésben... na szóval, szetintetek miért nem vitatkoznak (helyesen) ?

2015. ápr. 3. 07:52
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 61/83 anonim ***** válasza:

Meglehetősen toleráns vagyok a hívőkkel, a valóságos életben soha nem próbálom cáfolni őket, illetve csak a JT szervezet misszionáriusaival elegyedtem eddig vitába. Azt be kell vallanom, ez a valláskritika oldal megtetszett nekem és itt viszont szeretek ilyesmiket boncolni, természetesen olyan vallásos személyek közreműködésével, akik hajlandók erre, mint például te is, ha eltekintesz a vallás és a hívő szó különbözőségétől, amit még most sem értek pontosan, miért különbözik. Ez az oldal pontosan ezért van és aki idelátogat, azt nem éri meglepetés, ha kritizálják a vallást.

Egyébként egyetértek veled, én pontosan irodalmi műnek tartom a Bibliát és meg is becsülöm az értékét

Talán a legrégebbi összefüggő írás a régi szokásokról, igazi néprajzi gyüjtemény, ami gazdagítja a kultúránkat és a benne leírt mesék csodálatos szépsége akkor is megkapó, ha teljes naívitásról árulkodik és teljesen megértem a zsidókat, akik féltőn óvják és büszkék a Tórájukra, amit részben történelmüknek hisznek, amivel már nem értek egyet.

Ha például vesszük Káin történetét, nekem az az információ szűrődik le, hogy a földművest már ekkor sem becsülték meg, szorgalmas munkája ellenértéke kevesebb volt, mint a pásztoré, mert hát valljuk be, szántani, vetni, a földet túrni, főleg a korabeli eszközökkel sokkal fárasztóbb, összehasonlíthatatlanabbul munkaigényesebb, mint az állatokat terelgetni, kényelmesen nézni őket, ahogy legelésznek. Úgy tűnik, ez már akkor is így működött, ahogy azóta is megjelenik a társadalomban az igazságtalanság, mert egyes munkák értékesebbek, mint mások és gyakran nem tudni miért.

A gyilkosság története erőltetett, a példabeszéd azt akarja kidomborítani, de az teljesen értelmetlen, viszont az akkori társadalmi ellentét, amely ennek az egyszerű, mondhatnám primitív közösségnek az alapját jelenthette, megőrződött a mesében.

Én lényegében a többi szentenciában is csupán ezeket látom és mint irodalmi műveket, kitalációnak gondolom mindet, de ebben is van hallatlan érték, mert hiszen ha maguk a történetek nem is igazak, mégiscsak olyanokról írtak, ami foglalkoztatta őket. Konkrét példa például a pátriarkák korából az, hogy ekkor már a nemzetségfők több asszonyt is tartanak, továbbá ágyasokat, ami jelzi a társadalom alsóbb rétegeinek a helyzetét, hiszen ha egy előkelőnek mondjuk öt ágyasa van, akkor bizony öt béreslegény asszony nélkül marad.

Arra kissé kényszeredetten hívom fel a figyelmed, hogy ha nem tekinted ezt a régi keretrendszert etalonnak, akkor a te hitednek nincsenek alapjai, és nagy valószínűséggel ismerethiányból származik, pontosan a régi szabályok szerint, amikor a törzsi hiedelmek az istenekhez kapcsolták mondjuk az esőt és esőtáncot jártak a tiszteletükre, vagy mondjuk a villámot eregető felsőbbség is hasonló lehet és ki merem jelenteni, hogy a 'megtapasztalásod' egyszerű babona.

2015. ápr. 4. 14:53
 62/83 A kérdező kommentje:

Igazad van, jó ilyen felvilágosult választ kapni

Egy baj van: ez az irodalmi mű egy olyan hatalmi rendszer alapja, ami már az ismert bűnöket elkövette... persze a pápa ezt az életben nem ismerné el...

2015. ápr. 4. 16:33
 63/83 anonim ***** válasza:
Amikor egy hívővel vitatkozom, akkor legszívesebben vágnék egy nagy patyingot és azzal verném végig őket, annyira idegesítően tudatlanok és következetlenek.
2015. ápr. 4. 18:45
 64/83 A kérdező kommentje:
Igen, ismerős...
2015. ápr. 4. 21:35
 65/83 anonim ***** válasza:
Nagyapát idézve: Akivel csak ilyen drága épületen keresztül, ilyen jó módban élő ember tud csak beszélni, az nem a mi istenünk:) Ami nem jó neked, ne tedd mással sem! - elvet nem tette magáévá egy vallás sem. Üdv
2015. ápr. 6. 18:10
 66/83 openyoureye ***** válasza:

63-nak:

- Jah, mert ha már érvelni nem tudsz, az erőszak mindenre megoldás. Bár a kommented alapján képzelem micsoda komoly évr rendszert sorakoztathatsz fel...

2015. ápr. 6. 21:04
 67/83 anonim válasza:
0%
Álljunk meg. Istent magyarázni kézzelfogható dolgokkal lehetetlen, erre ti ezen a ponton megálltok, mert csak a matéria az, ami fontos, nem? Itt a nagyon nagy hiba, ezért nem vagytok képesek felfogni bárminemű vallásos érvelést, ami túlmegy az anyagon. Gondolkozzatok már el, mielőtt tudattalan senkiknek hiszitek a vallásos embereket.
2015. ápr. 9. 02:07
 68/83 anonim ***** válasza:

"mielőtt tudattalan senkiknek hiszitek a vallásos embereket."

Tudod, vannak a hívők - és vannak gondolkodók is. Ez a különbség.

A tudomány pedig mindennel tud foglalkozni, ami mérhető. Ami nem mérhető, aminek nincsen hatása a mi világunkra - azzal mit kezdesz?

2015. ápr. 9. 06:42
 69/83 anonim ***** válasza:
63%

"ami nem mérhető, aminek nincsen hatása a mi világunkra"

Tévedés. Helyesen: a racionális tudomány ott megáll.

A művészet és a hit viszont nem. Mert a tudatnak csak része a racionális tudat.

2015. ápr. 9. 07:39
 70/83 Ozmium42 ***** válasza:
Meg a fantázia.
2015. ápr. 9. 10:03
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!