Vajh miért csak azon emberkék tagadják az evolúciót, akiknek fingjuk sincs az egészről?
Szinte állandó kérdés itt a kategóriában, hogy "miért hisznek olyan sokan az evolúcióban?". Már ez a megfogalmazás is sejteti persze, hogy az ürgének nem igazán értette meg, amit tanítottak neki az iskolában. De amikor idekeveri az ősrobbanást meg miegymást, akkor végképp kiderül, hogy nincsenek megfelelő ismeretei az evolúcióval kapcsolatban, ellenben kritizálja, mert azt hiszi, hogy ez valami "ateista hókuszpók", ami az ő kis vallása ellen van.
És vajh miért a tudatlan réteg képezi a hívők nagy átlagát?
"Ez nem mellébeszélés, mert nincs közünk a te szociáldarwinizmusodhoz. Ez ugyanis egy baromság, akárki is találta ki."
Mondtam én hogy közötök van hozzá?? A vita arról megy, hogy te azt állítottad, hogy minden háború, vérengzés a vallások következtében jött létre, én hoztam példákat, amik nem a vallások miatt keletkeztek, ráadásul történesen ezek (ha a számokat vesszük) sokkal több ember haláláért felelősek, mint pl. a kresztes hadjáratok. Mellesleg a Keresztes hadjáratok sem csak vallási ösztönzés hatására történtek, hanem alapvetően azért, amiért a többi (nem keresztes) hadjárat indult.
"Azért van közelebb a valláshoz, mert ott léteznek hasonlók, a kiválasztott nép fogalma, aztán azok, akik üdvözülnek, vagyis vannak értékes és értéktelen népek a vallás szerint is."
Ez pedig egyáltalán nem igaz minden vallásra. "értékes és értéktelen népek" - ez pedig nem faji alapon dől el, hanem az egyén dönt róla a tetteivel, már ha a Kereszténységet vesszük.
Tom Benko!
Elolvastam a linked, meg én el is fogadtam az ottani érveket, nagyjából neked is azt tudum írni, mint a 70-esnek.
Mellesleg ott is elismerik, hogy a középkori háborúk zömének valódi oka nem a vallásokban keresendő, de ezt te írtad is, ez inkább még a 70-es hozzászólónak szól.
Üdv!
Szeretném megkérdezni, hogy az evolúció, mint "olyan", tudományosan bizonyított "dolog"? Tehát megfelel minden követelménynek?
Szeretem elkülöníteni az egyedfejlődést és az evolúciót, mivel ez két különböző dolog, ezért fogalmaztam így. Viszont érdekelne a válasz.
Nagyon örülnék neki, ha a többek között 65. és 70. válaszokat író ember válaszolni, esetleg valaki hozzá hasonló színvonalú, tudású. Nyilván mástól is elfogadom, de azért örömömre szolgálna... :)
Szia!
Az a sanda gyanúm,hogy más dologban akarsz a szavamon fogni, mert elég furcsán teszed fel a kérdést.
Az egyedfejlődést nem lehet elkülöníteni az evolúciótól, hiszen az evolúció elemi lépései populáció szinten történnek.
Igen, természetesen tudományosan bizonyított, olyannyira, hogy mindenki elfogadja.
Tehát megfelel minden követelménynek?
Nagyjából igen, de ezt így kategorikusan nem lehet kijelenteni. Amikor Darwin megírta híres könyvét, a fajok eredetét, akkor a természetes szelekció azonnal közismertté lett. Azonban a kérdés ennél bonyolultabb, az evolúció tanulmányozása során kiderült, hogy nem csak a divergencia mechanizmusának van evolúciós hatása és azóta pontosították a kérdést, tessék a linkje, ez nagyjából összefoglalja, nem írom le feleslegesen, meg címszavakban is elég hosszú.
Amint látod, Darwin óta történt egy és más, nagyjából rendszerbe is vannak foglalva, de azért azt soha nem lehet mondani, hogy ez minden, semmi változás nem lehetséges. Úgy tűnik, eléggé körül van járva a kérdés, de mindig felmerülhetnek újabb szempontok, ennek az elvi lehetőségét mindig meg kell hagyni.
Például előkerülhetnek eddig ismeretlen élőlények, mondjuk mélytengeri halak, amiket eddig senki sem látott és az eltérő életkörülményeik simán okozhatnak olyan tulajdonságokat, vagy olyan jellegű változékonyságot, amire eddig nem volt példa és a folyamat működését újra át kell rágni, plusz lehetőségeket bevezetni.
Addig azonban, amíg erre nem kerül sor, mondhatjuk, hogy megfelel a követelményeknek, de persze minden ilyen jellegű dolog után a biztonság kedvéért jobb, ha odatesszük, hogy a tudomány mai állása szerint.
Nem mintha a tudomány ripsz, ropsz hirtelen egycsapásra megváltozhatna, de az kétségtelen, hogy minden civilizációs szintnek megvannak a lehetőségei.
Például megemlítem az ókori görögök világképét, az arisztotelészi négy őselemet:
Ők még ezen a szinten látták a világot, nekik ez megfelelt és bármilyen okos emberek voltak, eddig juthattak. Ez körülbelül a Biblia korának a színvonala, de azóta kialakult a fizika, a kémia, meg más tudományok és eljutottunk a Periódusos rendszerig. Lényegében helytálló ma is az ókori elképzelés, csakhogy mi már bonyolultabban látjuk a dolgokat, részletesebben, mélyebb, vagy más megfigyelésekre is alapozva, de a fizika is fejlődik, megint új tudományok jönnek létre a klasszikus fizikából és kémiából, amik részletesebben vizsgálnak egy egy kérdést, atomfizika, biokémia és a többi.
Néhány évezred múlva a mi tudományunkon, ami lényegében akkor is érvényes lesz valamilyen szinten, ugyanúgy mosolyogni fognak, mint mi a görögökén, mert jelentősen túllépnek rajta, tovább fognak látni, de a mi vállunkra állva, ahogy mi is állunk a görögökén.
Ezt csak az elviek miatt írom le, mert viszont mi ebben a korban élünk és egyenlőre új szempontok sem merültek fel, tehát nyugodtan kijelenthetem, hogy az evolúció teljes mértékben bizonyított és alátámasztott. A modellje működik is, meg is van érthetően magyarázva, az újabb és újabb genetikai, vagy egyéb megfigyelések, amik esetleg kiegészítik egyes részleteit, beilleszkednek a rendszerbe, pontosítják.
Apró eltérések persze mindig lehetségesek, itt most olyasmire gondolok, hogy egy több millió éve kihalt faj, amiről esetleg csak egy töredék lenyomatunk van, azt is csak két ember látta idáig, nem pontosan abba a fajba lett besorolva, ahová valóban tartozik, de hát ez nem változtat semmit, mert hát rengeteg mára kihalt állat élhetett régen, amikről soha nem fogunk megtudni semmit, mert még csak nyomuk sem maradt, de ettől még senkinek nem lesznek rémálmai.
:)
üdv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!