Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A Biblia valóban közvetlenül...

A Biblia valóban közvetlenül Istentől származik? Miből gondolod?

Figyelt kérdés

Nos.

1.adott egy tekercsgyűjtemény, amely kb. 40 (44) ember, több évezred alatt keletkezett írásait tartalmazza!

2. Ezt a gyűjteményt a kanonizáció során a az egyházatyák isteni ihletettségűvé nyilvánították (az I. niceai zsinattól- a III. Karthágói zsinatig bezárólag). Itt jegyezném meg, hogy az egyházatyák, a zsinat résztvevői mind egytől- egyig hús- vér EMBEREK voltak.:)

3.Majd ezt követően 1869-ben!!!(tehát az egész bibliai sztori után több, mint 1800 esztendővel) az I. Vatikáni zsinat résztvevői (szintén egytől egyig hús-vér emberek) kinyilvánították, hogy: "a szentírás könyvei azért szentek és azért kánoniak, mert a Szentlélek sugallta őket, így Isten a szerzőjük, s Isten műveként kerültek az egyház kezére és őrződtek meg az egyházban."

Ha valaki abban hisz, hogy a Biblia egy az egyben Istentől származik, az mindössze annyit tesz, hogy elfogadja ennek a néhány tucat embernek az Istenről, individuális sugallatra megalkotott képét. Persze a világméretű manipulációs gépezet segítségével (ami az emberek Isten utáni vágyát igyekszik meglovagolni) nem nehéz sok millió embert találni, akik hasonlóképpen hajlanak elfogadni ezt az emberi dogmát!

Valójában hol került bele Isten a Bibliába??

2010. jan. 13. 12:01
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 31/85 anonim ***** válasza:
60%

"Tessék szíves az ilyen „széles út- keskeny út” típusú demagógiákat a helyükön kezelni (mondjuk a kultúra szemétdombján).

Kösz mindenkinek a válaszokat, megy a "hasznos"."

Tiszta szívemből szomorú vagyok, hogy elfecséreltem erre a kérdésre az időmet. Ha tudtam volna hogy a kérdés kiírója egy vérbeli ateista nem is próbálkoztam volna. De a kérdéséből azt hittem valóban érdekli a hit. Ááá! :(

2010. jan. 13. 20:58
 32/85 anonim ***** válasza:

A dolgot egyféleképp(?) érdemes magyarázni: látomás v. hasonló élmény kapcsán jött az ihletésük, leírták és kész, mások pedig megszerkesztették, szintén nagy ihlet mellett.

Megközelíteni viszont többféleképp: az egyik az, hogy mit számít, ki mit mond? Csak mert valamit sokan hisznek, még nem feltétlenül igaz: ha egy bolond százat csinált, akkor már 101 okossal állunk szemben?

Úgy is meg lehet közelíteni, hogy pl. a keresztény hit _bizonyítottan_ kinek jó: a hívőnek, vagy a 'rosszaknak'? Ha _bizonyítottan_ a 'rosszaknak', akkor kinek érdeke terjeszteni?

A hit - azaz valami(k) feltétel, utánajárás, bizonyítás nélküli elfogadása, ill. az aszerint való vakbuzgó cselekvés - valószínűleg sokkal több visszaélést, igazságtalanságot eredményezett, mint amennyi jót.

Ha úgy vesszük (nem tényként kezelve, csak eshetőség), a keresztény hit elsőszámú vallássá tétele volt az első lépés a globalizáció felé: különféle nemzet(i)ségeket, népcsoportokat lehetett összefogni általa és nagyobb hatalma volt(?) általa a pápáknak, mint a királyoknak vagy császároknak.

2010. jan. 14. 08:19
 33/85 A kérdező kommentje:

Látod, én is pont erről beszélek!

Én nem azt mondom, hogy isten más, mint amilyennek ŐK hiszik, hanem azt, hogy isten valószínűleg más, mint amilyennek bármelyikünk hiszi (ebbe én is bele tartozom, én sem tudhatom jobban, mint ŐK, DE én ezt el tudom fogadni).

Azt persze nem fogadom el FELTÉTLENÜL, hogy van, de ezt tartom leginkább valószínűnek, mert az általam tapasztalt világban SEMMI sem jön létre magától (nyilvánvaló hogy valójában nagyon keveset tudok a világból megtapasztalni, de valamihez tartanom kell magamat)…. Persze így marad egy csomó nyitott kérdés, miszerint: mégis kicsoda-micsoda Isten, mi a célja velünk –és ezzel az egész világgal-, és ő honnan a csudából került elő…stb.

Ezeknek a nyitott kérdéseknek az ÖNKÉNYES megválaszolásával nyújtott „szolgáltatásukkal” kaszálnak a különböző vallások!!!

Szép napot!

2010. jan. 14. 09:26
 34/85 A kérdező kommentje:

20:58-nak

Ha elolvasod a kommentjeimet, abból kiderülne, hogy nem vagyok „vérbeli ateista”, és amúgy „érdekel a hit”! Nyilván azért koptatom a billentyűzetet ebben a témában. Mindössze annyi az eltérés köztem, és a hívők nagy része között, hogy én valóban esendőnek tartom az embert, és ezért nem tudok feltétlenül elfogadni semmilyen vallást, amit kreál. Még akkor sem, ha istentől eredezteti. (hisz ez deklaráció is teljes mértékben csak az embertől származhat)

2010. jan. 14. 09:42
 35/85 A kérdező kommentje:
...jaj bocs, a kettővel feljebb lévő kommentet nem ide szántam, hanem egy másik futó kérdésemhez!
2010. jan. 14. 09:46
 36/85 anonim ***** válasza:
64%
Persze !Ott állt több évtizedig a próféták mellet és teázgatás közbe sugallta az igéket. Közbe minden ember minden pillanatát , gondolatát, számon tartotta, irányította az univerzumot, sőt a poklot, mert Isten mindenhol van . Luciferrel ugyan meg nem beszel, mert most haragba vannak. de majd kibékülnek mert az ö törvénye hogy megbocsássanak mindenkinek . Én egyből megértettem Isten sugallatát, mert Isten úgy akarja hogy mindenki megértse! Csak ti vagytok a buták, mert nem értitek .Ennye ! ennye! Nem féltek Lucifertől hogy vasvillával fog nyárson sütni benneteket ?
2010. jan. 14. 10:58
 37/85 anonim ***** válasza:
60%
Ha olvastad volna Jób könyvét, tudnád Isten előtt megjelenhetett a sátán, persze ott nem akkora arccal mint itt a földön az emberek előtt. Amit fentebb írsz Istenről, szerintem ez a legkevesebb amit Istentől el lehet várni, hogy mindenütt ott legyen, és mindent tudjon minden emberről, egészen a gondolati szintig. Egyébként a Biblia pont ezt állítja Istenről, hogy ilyen. Dávid írja egy zsoltárában: még nyelvemen sincs a szó, Te már tudod. Vagy is Isten már akkor tudja, mikor kigondoltad. Én értem miért nem kell sok embernek egy ilyen Isten! De attól még van!
2010. jan. 14. 12:16
 38/85 A kérdező kommentje:

No, hát így megy ez! Olvasod Jób könyvében, hogy Isten előtt megjelenhet a sátán, és akkor az természetes, hogy így is van.

Itt jegyezném meg, hogy mind a mai napig a Biblia könyveit nagyon ismerő, és állhatatosan kutató tudós embereknek is csak homályos sejtésük van Jób könyve szerzőjének személyazonosságáról! Tehát HALLLOVÁÁÁNY LILA GŐZÖD sem lehet arról, hogy az az ember, aki leírta, hogy: „Isten előtt megjelenhet a sátán”, az ki fia- borja, és mennyire adhatunk a szavára. De mivel ezt a részt is kanonizálták azok a jóemberek, - akikről nem sokkal tudhatunk többet, mint a fent említett „íróról”-, neked ez bőven elég ahhoz, hogy minden leírt mondatot a világmindenség teremtőjének szavaként értelmezz.

Így megy ez!

2010. jan. 14. 13:15
 39/85 anonim ***** válasza:
40%

Sziasztok!

A Biblia nem közvetlenül Istentől származik. A Biblia Istentől ihletett. A kettő nem ugyanaz!

A Biblia is csak annyit állít, hogy "a teljes írás Istentől ihletett". Érdemes még utánanézned alaposabban is a kanonizációnak, ugyanis úgy látom ezzel kapcsolatosan is kissé hiányosak az ismereteid, legalábbis az itt leírtak alapján. Ajánlom neked:

[link]

Üdv. Péter

2010. jan. 14. 18:06
 40/85 A kérdező kommentje:

Köszönöm a linket!

Neked teljesen igazad van. Valóban nem mélyültem el túlságosan a kanonizáció folyamatának megismerésében. Azért, mert bárhol, bármit találok róla, mindegyik írás ugyanarról szól: végtelenül bölcs- vagy magukat végtelenül bölcsnek gondoló- egyház fiak összedugják a fejüket réges- régi papirusztekercsek fölött, és egyetértően bólogatnak: ez az írás bizony isteni sugallatra született. Aki nem hiszi, járjon utána! Ezért sokaknak egyszerűbb inkább elhinni, abból túl nagy baj nem lehet. :)

2010. jan. 15. 09:40
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!