Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Nektek mi a véleményetek...

Nektek mi a véleményetek mikor a szülők elviszik templomba/gyülekezetbe a gyerekeiket?

Figyelt kérdés
Számomra annyira furcsa, hogy a szülők elviszik a kisiskolás vagy óvodás gyereküket templomba vagy más vallási gyülekezetbe. Miért kell már kezdetben "elrontani" a gyereket, miért nem lehet megvárni, míg az ember magától fel tudja fogni, hogy akar-e vallásos lenni vagy nem?
2014. júl. 1. 11:36
 81/93 anonim ***** válasza:

Már miért ne vihetnék a szülők a gyerekeiket templomba? Ha ők járnak, akkor nyilván nem hagyhatják otthon egyedül az óvodás gyereküket. Meg egyébként érdekes felfogás ez, hogy "miért nem lehet megvárni, míg az ember magától fel tudja fogni, hogy akar-e vallásos lenni vagy nem?" Ennyi erővel akkor enni se adjanak a szülők a gyereknek, amíg el nem tudja magától dönteni, hogy milyen ételeket szeret és milyeneket nem. Ez nem így működik.

Úgy látom, te az egész vallást valamiféle kényszernek fogod fel, pedig ez nem így van, max. a nagyon elborult fanatikusok és a tudatlanok fogják fel annak. Attól, hogy valakit gyerekkorában templomba visznek meg hittanra járatnak a szülei, még nem kényszerítik semmire. Ennek az a célja, hogy a gyerek megismerkedjen a vallással - később dönthet úgy, hogy neki ez nem kell. Inkább annak nincs értelme, hogy hermetikusan elzárják a gyereket a vallástól, vallásoktól, amíg "alkalmas korba" nem ér.

2014. júl. 5. 09:03
 82/93 A kérdező kommentje:

Már nem azért 81#es ,de a gyereknek főzöl tökfőzeléket és nem ízlik neki, akkor többet nem akar tökfőzeléket enni.

Viszont ha csak tökfőzeléket főzöl neki és semmi mást, és csak a tvben lát ezen kívül más ételt, akkor előbb-utóbb hozzászokik és elfogadja.

2014. júl. 5. 09:38
 83/93 anonim ***** válasza:
Ezek szerint az a bajod, hogy a szülők nem ismertetik meg a gyereküket az összes vallással?
2014. júl. 5. 10:55
 84/93 A kérdező kommentje:
Nem, hanem az,hogy belenevelik egyfajta vallásba. Ha megismertetik egy vallással vagy sokkal az nem gáz, szerintem az a rossz, mikor szűk látokörű szülő egy szűk látó gyereket nevel. De azthiszem már választ kaptam a kérdéseimre e sok sok oldal válasz után. Én nem pontoztam le senkit.
2014. júl. 5. 12:35
 85/93 anonim ***** válasza:
39%

" Mert a szülõknek joga van úgy nevelni a gyerekét ahogy akarja. "

Persze. Mint ahogyan a szülőnek ahhoz is joga van, hogy a gyerek előtt napi 2 liter töményet legurítson, aztán belehugyozzon a szekrénybe. Attól, hogy valami jogilag nem támadható még nem feltétlen pozitív.

"Ennyi erõvel gyerekeket születésekor zárják be valamiféle kaptárba, nehogy befolyásolja valami a személyiségfejlõdésüket. "

Az indoktrináció nem egyenlő a személyiségfejlődéssel.

"lelki táplálékról még nem hallottál? "

Ha valakinek ilyen iránt van igénye, akkor majd azt ő eldönti, ha elég érett ahhoz, hogy egy ilyen döntést meghozzon.

"ha már filozófusnak állítod magad"

Ezt nem tudom hol olvastad én nem vagyok filozófus és sose mondtam, hogy az lennék.

"tagadni csak létezőt lehet, mert ha nem létezőt tagadsz azzal tulajdonképen elismered a létezését. "

A fogalom és a referencia kettő különböző dolog. Referálni bármire lehet, de valódi, téridőben történő létezővé attól még nem válik, legfeljebb egy neurális impulzussá valakinek az agyában. De ez nem egyenlő az objektív létezéssel, ugyanis a ténylegesen létező objektumok személytől függetlenül léteznek. De ez a leírás így nem célravezető. Ha valaki elkülönítené a két létezés fogalmát, akkor azt kellene mondania, hogy az összes fiktív lény is létezik, csak nem úgy mint az objektív létezők, ugyanis azok a szavak hamis referenciák, nem referálnak ténylegesen létező entitásokra. Innentől fogva egyszerűbb azt állítani, hogy vannak létező és nem létező objektumok, a létezőkhöz kötődő fogalom tényleges dolgokra referál, a nem létezőkről szóló fogalom meg hamis referencia, nem találhatóak meg az objektív valóságban.

N+1 olyan dolog lehet, amiről tudjuk, hogy nem létezik. (ezek lehetnek akár szintetikus állítások is pl. fénysebességnél gyorsabb részecske, planck állandónál kisebb energiaadag, vagy analitikusak, pl. matematikai axiómák levezetéséből következő lehetetlen objektumok, fogalmi ellentmondások)

"Amiről te beszélsz az egyszerűen a hitetlenség, az ateizmus fogalma istentagadást takar."

Nem, nem azt takar.

"1. (Philosophy) a person who does not believe in God or gods"

[link]

Tehát az istentagadó is ateista, meg a gyenge ateista is szintén ateista. Ez egy gyűjtőfogalom.

"Meg egyébként érdekes felfogás ez, hogy "miért nem lehet megvárni, míg az ember magától fel tudja fogni, hogy akar-e vallásos lenni vagy nem?" Ennyi erővel akkor enni se adjanak a szülők a gyereknek, amíg el nem tudja magától dönteni, hogy milyen ételeket szeret és milyeneket nem. Ez nem így működik. "

A kaja egy rendkívül agyhalott példa, mivel enni muszáj. Főleg, hogy a megfelelő táplálékválasztás egy tudományos kérdés, amit ismeretek alapján érdemes véghez vinni, és ez nem várható el egy 8-10-12 éves gyerektől.

A probléma pedig azzal van, hogy megfelelő objektív, ismereti háttér nélkül egy szubjektív, direkt térítő célzatú közegben találkozik a vallással. Ha ismerné a vallások divergenciáját és egy objektív tájékoztatót a jelentősebb vallásokról, akkor meg lehetne mutatni neki, hogy is néz ez ki "belülről", de az, hogy mindennemű háttértudás nélkül egyből térítjük és indoktrináljuk, az bizony elég visszás.

2014. júl. 5. 13:43
 86/93 anonim ***** válasza:
mustafa33: az ég adta világon senkit nem űztem el, ellenben Te még mindig csak a személyeskedésnél tartasz. Előszeretettel titulálsz engem valamiféle mentális fertőnek, akitől "óvni" kell az embereket, miközben szerintem pontosan tudod, hogy elég lenne valamiféle ellenérvekkel felrukkolnod ahelyett, hogy ennek meg annak hívsz engem...ennek hiányában már ne is haragudj, hogy nem csak a saját szinteden tudok veled kommunikálni :)
2014. júl. 6. 13:39
 87/93 mustafa33 ***** válasza:
Nagyon jól tudod miért és kiért.
2014. júl. 6. 19:22
 88/93 anonim ***** válasza:
57%
Ezt te állítod. Van egy ismerősöm, bokszol. Elvitte a gyerekeit a bokszmérkőzésre, mert ő szereti és azt akarja, hogy a gyerekei is megtudják,milyen az, majd egyszer talán be is íratja őket képzésre. Én nem szeretem a bokszot, szétverik egymást az emberek, nem egy szép sport, visszataszító nekem. Szerinted jogom van beleszólni? Minden szülő szeretné továbbadni a gyerekeinek azt, amit szeret, valaki zongorakoncertre viszi, valaki színházba, valaki uszodába. Amit nem ismer az ember, arról nem tud döntést hozni.
2014. júl. 9. 04:32
 89/93 anonim ***** válasza:
Nos musztafa, az én lelkiismeretem tiszta, a vádaskodásod teljesen alaptalan, és szerintem te ezt pontosan tudod ;)
2014. júl. 9. 18:58
 90/93 anonim ***** válasza:
Elég félresikerült kötekedő kérdés... A szülők oda viszik a gyerekeiket, ahová ők is járnak és jól érzik magukat. Ez nem erőszak, akkor az egész gyereknevelést nevezhetnéd erőszaknak. Ha pedig a gyerekeknek nem tetszik, úgy sem fognak oda járni. Szerinted minden gyerek olyan érdeklődésű lesz, mint a szülei? Az "elrontás" egy szubjektív vélemény. Látszik, hogy fogalmad sincs a dolgokról. A gyerekek nagyon jól tudják érezni magukat ezekben a közegekben, a család is együtt van ilyenkor, közös a program és ott van több más gyerek is. Egy vallási közösség nagyon jó megtartó erő és nem vallásos programokat is szerveznek (kirándulás, nyaralás, közös fizikai munka önkéntesként, lehetne sorolni) Elrontás az, amikor szombaton a bevásárlás a közös program, vasárnap pedig a plázában flangálás. Az pedig, hogy az ember vallásos lesz, vagy nem, az nem akarat kérdése..
2014. júl. 9. 22:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!