Nektek mi a véleményetek mikor a szülők elviszik templomba/gyülekezetbe a gyerekeiket?
Mondjuk a tisztességes életre vallás nélkül is megtanítható a gyerek, és nevelni is lehet anélkül,hogy bibliát olvasson a lurkó.
Mondjuk velem olvastatott apa büntetésből bibliát velem hangosan, míg anyám közbe nem avatkozott,hogy meg ne próbálja mégegyszer ha csak nem akarom.
"Abszolút nincs így. Láttam már olyat, akinek a szülei alkoholisták voltak, ő soha nem iszik egy kortyot sem. Láttam olyat, akinek szülei nem törődnek az egészségükkel - ő maga mindennap sportol. Az ellenpéldák romba döntik a szabályzatot. "
Az a baj, hogy a kivétel erősíti a szabályt. Pszichológiailag elismert tény, hogy a gyermek követi szülei állandó szokásait általában, főleg, ha az jónak van álcázva. A kivétel amiről te beszélsz meg általában a szokásból eredeztethető mentális irritációnak tudható be, ami a gyereket célozta meg.
"Attól még ő bármikor eldöntheti azt a későbbiekben, hogy hogyan szeretné élni az életét. "
Csakhogy ez a "döntési lehetőség" illúzió. A gyermek csak akkor tudhatna részrehajlás nélkül dönteni, ha minden féle-fajta vallási összejövetelre elcipelnék. Vagy mindegyiket meg kellene mutatni neki, vagy egyiket se...csak így maradhat objektív. Ha ez nincs meg, akkor addig a templomba hurcolás, csak egy hosszútávú manipuláció. Persze, ha ezzel nem értesz egyet, várom válaszodat.
"De akkor mivel magyaráznád, hogy nem tudtam úgy végigmenni a falun, hogy ne köszönt volna mindenki előre, sehol máshol nem volt még ilyen élményem. "
Keveset jársz falukba szerintem. Én is faluban nevelkedtem, és ugyanezt tapasztaltam, holott minálunk pont, hogy az ateizmus van elsöprőben. Persze, arra is találtam már példát amit te sejtetsz. Csak itt már nem tudom, hogy mennyi a példa-ellenpélda arány.
"Szerintem nem a valláshoz tartozik hozzá, hanem az emberi természethez vallástól függetlenül. Nem szeretnék semmit a szőnyeg alá söpörni."
Szerintem a vallás a legmegfelelőbb táptalaja az emberi arroganciának, egonak és felsőbbrendűségi érzésnek.
"Viszont nem tartom helyesnek, hogy néhány negatív példa miatt az egész rendszert kéne kritizálni."
Az nagyon nagy baj, mivel ami hibás, azt szerintem magától értetődő, hogy kritizálni kellene…az pedig, hogy "néhány" példa, az nagyon erős csúsztatás: több ezres nagyságrendű példákról beszélsz. Akik pedig ezeknek elszenvedői, nos nem hiszem, hogy "néhány" rossz példának tekintenék ezeket. És különben is: hány "néhány" rossz példának kell még történnie, hogy elgondolkodj: talán szisztematikusan rossz itt valami, de nagyon…?
"Ez számomra olyan, mintha a második világháború valamennyi borzalmáért az összes ma élő németet is hibáztatnánk."
Nos akkor rosszul gondolkodsz. Ez a fenti példád arra érvényes lenne, hogyha pl. azt mondtam volna, hogy az inkvizícióért a mai pápa lenne a felelős. De erről szó sem volt. Azt mondtam, hogy az egyház egy korrupt rendszer, és emellett is hoztam fel érveket, amikre ellenérvek nem érkeztek.
"Szobatársad szüleit inkább nevezném fanatikusoknak, mint átlag hívőnek. Az alkoholizmus pedig miért kellene, hogy kevésbé érintse a hívőket, mint másokat?"
Talán mert a kereszténységnek példamutatónak kellene lennie, és nem elcsábulnia egy olyan anyagtól, az alkoholtól, amely ma a legsúlyosabban tépi szét a családokat. Valahogy én inkább tartom erkölcsösnek azt, aki nem iszik és ateista, mint azt, aki keresztény és félholtan fetreng hétvégente.
"Miért lenne rákényszerítés? Attól hogy a mesekönyveik között lesznek olyanok, amelyek bibliai történeteket tartalmaznak, attól, hogy néha istentiszteletre viszem őket, vagy az iskolában etika helyett hittanra íratom őket, még semmire nem kötelezem őket, csupán irányt mutatok."
Aha, megint a jó kis szemezgetés...arról gondolom nem fog szó esni se részedről, se istentiszteleten, se hittan órán, hogy a biblia tele van nőgyűlölettel, népírtással, vérfertőzéssel... Jó szórakozást a gyerekeidnek előre is.
"Nem lehet mindent teljesen a szabad választásukra bízni. Meg kell mondani, hogy ne lopjanak, ne bántsanak másokat, ne öljenek."
Ezeket a szabályokat vallás nélkül is megtaníthatod nekik (legalább is magamból kiindulva...tinédzserkoromig nem fogtam Bibliát a kezembe, mégsem loptam egész életemben, nem bántottam másokat, és még ölés sincs a priuszomon. Magyarázatot várok... :) )
Ezek a szabályok pedig merőben más természetűek. A nem lopás, a nem ölés, az élni és élni hagyni elv mind mind azt szolgálják, hogy a gyerek beilleszkedjen a társadalomba, egy kollektívába. A vallás pedig továbbra is az marad, amit már írtam: X embernek a kedvenc focicsapata.
"Egyáltalán nem ugyanaz a kettő, a Te példádban halálba küldi a szülő a gyermekét, az enyémben erkölcsi utat mutat neki."
Elképesztő pökhendiségre utal, hogy az erkölcsöt így definiálod. Ezek szerint akinek vallásos neveltetése nincs, az automatikusan nem erkölcsös...
Ahogy mondtam: az erkölcsös élet abszolút nem függ attól, hogy a gyerekeid milyen vallásban neveltetnek. Ha valóban úgy érzed, hogy a vallás szükséges ahhoz, hogy a gyerekeidből jó emberek legyenek, akkor mindössze arról van szó, hogy Te, mint szülő, inkompetens vagy ahhoz, hogy jó irányt mutass nekik, és ehelyett ezt a vallásra bíznád. Tömören: nem vagy megfelelő szülő.
"Az a baj, hogy a kivétel erősíti a szabályt."
Tévedés. A kivétel romba dönti a szabályt.
Sörpocak: elméletben igazad van, gyakorlatban nem túl megvalósítható, hogy mindegyiket egyforma mértékben ismertessem meg velük. Azt szeretném, hogy legyen hitük, ami megsegíti őket az életük során és mivel úgy gondolom (szeretném hinni, de sajnos még nem vagyok rá képes) egy Isten létezik, ezért akár mindegy is számomra melyik nagy vallást választanák.
Falusi vagyok :-)
ezustpatak!
Akkor sorry a falus dologért. Nehéz függetlenednem a saját tapasztalataimtól.
Viszont a másik amit akarok mondani: Akkor nem az lenne a legmegfelelőbb hozzáállás, hogy a gyereket egy vallásnak sem tesszük ki általunk?
#40:
"Nem lehet mindent teljesen a szabad választásukra bízni. Meg kell mondani, hogy ne lopjanak, ne bántsanak másokat, ne öljenek."
Amiket felsorolsz, az minden társadalomban benne van.
A vallásos társadalmak ehhez még hozzáteszik hogy "áldozz fel X állatot" és "öld meg a hitetleneket", és "szombaton ne dolgozz", meg "ne viselj olyan ruhát ami nem egyféle alapanyagból készült" (legutóbb mikor néztem minden ruhám minimum két összetevőből volt), meg "a Föld márpedig lapos".
Ezt viszont nem kéne...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!