Nektek mi a véleményetek mikor a szülők elviszik templomba/gyülekezetbe a gyerekeiket?
Muszáj volt visszajönnöm és folytatni, mert annyi gondolat jött elő bennem a témával kapcsolatban.
"Ha igazán szabad döntést akarsz nekik hagyni, akkor nem neveled se keresztény, se buddhista, se hindu, se semmilyen szellemben. Ha ő magától felfedezi ezeket, és esetleg kérdez róla, majd magyarázd meg nekik, mit jelent, és hagyd rájuk…ez az igazi szabad választás."
Erre írtam válaszképpen ezt:"Nem lehet mindent teljesen a szabad választásukra bízni. Meg kell mondani, hogy ne lopjanak, ne bántsanak másokat, ne öljenek. Nem várhatok rá, hogy csak akkor mondom, mikor kérdezik. Mert akkor már lehet késő lesz."
És most nem a tízparancsolatra utaltam ezzel, hanem arra, hogy vannak olyan dolgok az életben, amire igen is a szülőnek kell megtanítania a gyermekét és nem szabad rájuk hagyni. Nem mondhatom akkor a gyermekemnek, hogy nem szabad megfolytania egy kiscicát, mikor már magától felfedezte, hogy képes rá. És nem hagyhatom rá a döntést, hogy miután elmondtan, hogy nem szabad megteszie-e vagy sem.
Igen is vannak dolgok, amit a szülő határoz meg a gyermeke életében. Ezek nem végleges dolgok, hanem adott életszakaszra szólnak. Később ahogy nőnek, fejlődnek, okosodnak már ők döntik el, hogy mit választanak.
Nem hagyom, hogy a gyermekem válaszon, hogy mit eszik édességet vagy zöldséget. Mert tudom, hogy ő melyiket választaná, de azt is tudom, hogy az nem lenne helyes. Ezért igen is az van, amit én akarok és nem érdekel az ő szabad akarata. Majd később ő döntheti el persze. Ha ezért nem vagyok megfelelő szülő, akkor vállalom.
Nem hagyom, hogy a gyerekem válasszon, hogy mesét akar-e nézni a tévében vagy én olvassak neki. Nem hagyom, hogy a barbie és a lego között válasszon. Nem hagyom a fiamnak, hogy szoknyát vegyen fel. Nem vagyok megfelelő szülő? Nem érdekel! Úgy gondolom lesz elég ideje azt tenni majd az életben, amit szeretne. Mikor már nagyobb lesz, nem fogom ráerőltetni az esti mesét, csak örülni fogok, ha maga veszi majd kezébe a könyvet. Ha a barátnői közül már mindnek lesz barbie-ja csak neki nem és ez bántani fogja, akkor veszek neki egyet. De amíg ez nem érdekli, addig nem mutatok neki rossz példát. Ha a kamasz fiam majd közli, hogy ő inkább szoknyában járna, biztos nem leszek boldog tőle, de kitagadni sem fogom ezért.
Arrogancia, ego és felsőbbrendűségi érzés? Vannak újgazdag ismerőseid? Semmi közük a valláshoz és mégis mindez megtalálható bennük (tudom általánosítok).
Nagyon sajnálom ami a pedofil papok áldozataival történt. Nem tartom helyesnek, hogy egyházi vezetők hosszú időn keresztül hunytak szemet ezek felett. De! Ezek miatt nem lehet az egyházat, mint intézményt támadni. Ezért az adott papok és az adott egyházi vezetők a hibásak.
"az egyház egy korrupt rendszer" Miért? Az állam nem az? Mert ilyen alapon akár az államnak, mint olyannak a létjogosultságát is meg lehetne kérdőjelezni.
A kereszténység nem lehet példamutató! Az ember lehet az! A hívő ember is és az ateista is! Ez az egyén szabad döntése! Ha egy hívő ember úgy dönt, hogy alkoholista lesz és ezzel szétveri a családját, az semmivel sem nagyobb bűn, mint mikor egy ateista teszi ugyanezt.
Igazad van, tényleg nem ezekkel fogom kezdeni, ha a gyerekeimnek mesélek majd a Bibliából. De nem azért mert takargatni, letagadni kellene, hanem mert nem az ő értelmi képességeikhez való téma ez ebben a korban. Ugyanezért a többi olvasmányukat is megválogatom majd és nem fogok egy 8 éves gyereknek véres krimit adni a kezébe. De amikor megérik rá, azt is kaphat majd.
Igazad van és a többieknek is, vallás nélkül is meg lehet, sőt meg is kell az erkölcsi normákat tanítani a gyermekeimnek. És nem is várom, hogy ezt más tegye meg helyettem. Viszont ha rajtam kívül máshol is hallja ugyanezeket, az csak pozitív megerősítés lesz a számára.
Én hitet szeretnék adni a gyermekeimnek, amibe mindig kapaszkodni tudnak, akkor is mikor én már nem leszek velük. Az én életemből sajnos ez hiányzik. Ha ezért rossz szülőnek tartotok, akkor tegyétek. Ha lehetne, akkor ezt a hitet egyháztól függetlenül mutatnám meg a számukra, hogy tényleg ők dönthessenek majd. De ennek módját nem ismerem :-(
35-ös, rólad mindent elárul egy mondatod. Mi szerint azt sem tudod, hogy a kolostorok nem koedukáltak ☺.
No comment ☺.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!