Miért nem értik meg az emberek, hogy a vallásban nincs olyan, hogy bizonyítás?
Ebben nincs semmi fölényeskedés, lassan de biztosan eltűnnek a társadalomból a műveletlen és hiszékeny emberek.
Én ennek pont az ellenkezőjét tapasztalom, az emberek minden marhaságot elhisznek, ami a tévében megy, az általános műveltségről meg ne is beszéljünk, katasztrófa...
"De az részedről is feltételezés, hogy az általad leírt dolgoknak meg kell(ene) felelniük a természet törvényeinek."
Nem. Az a feltételezés, hogy nem felel meg, ui. az egész emberi tudás alappillére az, hogy az Univerzum törvényei vagy időben és térben homogének, vagy megismerhetően változóak (van néhány hipotézis, amely ezt feltételezi). Filozófiai szinten pedig belátható, hogy ha ez a feltétel nem teljesül, akkor nem tudsz olyan állításokat tenni, amelyek igaz v. hamis voltát bárhogyan is eldönthetnéd. Ez utóbbiak neve így jogosan "fantazmagória", "spekuláció", "légből kapott kijelentés", stb.
"Az is csak feltételezés, hogy mindenre van tudományos magyarázat."
A modern tudományos módszertan csak térben és időben megismételhető, vagy ezekre visszavezethető jelenségek vizsgálatára alkalmas, valamint elfogad olyan hipotéziseket, amelyek több ponton logikailag kapcsolódnak az iménti halmazba tartozó jelenségekhez és releváns "jóslatokat" tud tenni ismét csak térben és időben megismételhető jelenségek tulajdonságaira. Azonban ha valaki a hitét "e mögé" a módszertan mögé szeretné menteni (t.i. hogy akkor így a tudomány nem tudja megcáfolni azt egyszerit és a transzcendenst), akkor viszont adós egy olyan módszerrel, amellyel eldönthető lenne az, hogy az állításai hogyan sorolhatók a csak az elméjében létező gondolatok és az elméjén kívül létező realitások halmazának valamelyikébe. Mivel a hívők ezt látványosan nem tudják megtenni, ezért állításaik puszta spekulációk maradnak.
"Miért kellene az egész létezés minden részének mi véges emberi agyunk számára felfoghatónak lennie?"
Nem kell. Viszont akkor végtelen és mindenható istenekkel nem kellene előhuzakodni, mert akkor ez utóbbiak sem felfoghatóak, tehát nem tekinthetők reálisan létezőnek.
"Szerintem hibás gondolkodás, ha a tudományt mindenek fölött álló irányító elvnek gondoljuk."
Nem gondoljuk. A tudomány nem tud mindent. Viszont minden, amit nem tud, sajnos nem rendelkezik olyan igazolással, ami nyilvánvalóan megmutatná, hogy nem csak emberek elméjének csalóka játékai-e. Ld. fent.
"A tudomány is csak egy emberi alkotás, és ugyanúgy benne vannak saját korlátaink."
A vallásról és hitről sem jelenthetünk ki többet, tehát ezt levonhatjuk a "vita egyenletének" mindkét oldalából.
"Semmivel nem nagyszerűbb, és nem alacsonyabb rendű, mint a megismerés más útjai, például hit, vagy a művészetek."
Amennyiben a hit és a művészetek "megismerés" fogalma alatt az emberi lélek működését érted, akkor igazat adok. De, ahogy egy másik kérdés kapcsán írtam, sajnos a hit, a művészet és a vallás sem válaszol meg kérdéseket, ugyanis az alapvető természeti állandók értékei nem vezethetők le az állításaikból, tehát bajos őket végső, globális magyarázatként tekinteni. Pl. amikor valaki arra hivatkozik, hogy a világon miért pont annyi faj, miért pont ilyen van, miért ennyi elemi részecske, miért annyi a pi, amennyi, akkor erre nem válasz az, hogy "mert Isten így teremtette", még pedig azért, mert ez utóbbi válaszból a fenti kérdésekre adott válasz nem levezethető. A Bibiliában sincs egy olyan állítás sem, amiből a tudomány megválaszolatlan alapkérdéseire adott válaszok logikai úton levezethetőek lennének.
"Ezért értelmetlen azzal jönni, hogy "dehát nem tudhatjuk bizonyosan, hogy van Isten". Tudományos szempontból nem is."
Az a baj, hogy nem csak tudományosan, hanem sem gyakorlatban, sem logikailag, sem egyéb módon sem.
12-22 21:35-es vagyok
Először is elnézést szeretnék kérni a kirohanásomért.
Nem szándékozom más hitébe rondítani.Az emberi természet
része,hogy higgyen valamiben.Ha ez erkölcsileg jó,akkor
abban nincs semmi rossz.Ugyanakkor az is egy tulajdonság,
hogy számos embert meg lehet győzni egy ideológiáról. Innentől már nem is számít,hogy ez milyen alapokon nyugszik.És vannak,akik hajlamosak olyan elvakultságba
esni,csak azért,hogy ,,igazuk legyen" ,hogy az már a józan ész határain túl megy.Én materialista szemléletű vagyok,igyekszem két lábbal a földön állni.Azért nincs értelme ezen vitatkozni,mert nekem a vallás egy mese,valakinek meg ez az élete.Nekem ,,hazugság",ami
a hívőknek ,,igazság".Akkor hol az Igazság?:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!