Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Milyen nyilatkozatot írjak,...

Milyen nyilatkozatot írjak, ha ki akarok lépni az egyházból?

Figyelt kérdés

megkereszteltek ( római katolikus vagyok) viszont egyáltalán nem hiszek benne, mondhatni ateista vagyok.De! nem az zavar, hogy leöntöttek egy kis klóros csapvízzel, hanem hogy nyilván vagyok tartva római katolikusként.

Mit írjak a kilépő nyilatkozatomba?

2009. okt. 25. 09:34
1 2 3 4 5 6 7 8
 21/77 anonim ***** válasza:
18%

már csak azért is baromság ez a nyilvántartósdi, mert gondoljatok bele, ha egyáltalán tudtok az elvakult egyházgyűlöletetektől, hogy pl. vkit megkeresztelnek Szabolcsban, majd 70 év múlva meghal Vasban, ki a fene fogja a keresztelési anyakönyvbe bejegyezni a halálát???

de ha helyben hal is meg, azért mert meghalt, nem törlik a kereszteltek közül.

tehát akkor a katolikus egyház 300 éves emberek után is kap pénzt?????

gondolkodhatnátok is néha, ha lenne mivel...

2009. okt. 29. 15:29
 22/77 anonim ***** válasza:
37%

ha tudnál szöveget értelmezni, rögtön világos lenne előtted is, h nem azt írtam, h CSAK az 1 %-ot kapják meg, hanem annak arányában kapják az állami támogatást

tehát ennek semmi köze ahhoz, h kit, mikor, hány embert kereszteltek meg...

nem fröcsögni kellene, hanem gondolkodni

2009. okt. 29. 15:32
 23/77 anonim ***** válasza:
23%
úristen, ki az az antitálentum aki lepontoz?? meg mien nyilvántartás?? az egyháznak a keresztelési nyilvántartásába van bejegyezve a hívő, sehol máshol!! Meg ki ez a joghallgató, aki ilyen okosakat szól?? nem kell semmilyen kilépő papír, meg hivatkozás, meg jogi út!!
2009. okt. 29. 15:39
 24/77 anonim ***** válasza:
100%

"tehát akkor a katolikus egyház 300 éves emberek után is kap pénzt?????"

Te jól érzed magad egyébként? Vagy csak tudjam ezt be a szövegértelmezési nehézségeidnek? :))

"gondolkodhatnátok is néha, ha lenne mivel..."

Nekem van. Hát neked? :)

Egyébkéént csúnya dolog ám sértegetni a másikat. Keresztényként ez téged nemzavar? :)

"hanem annak arányában kapják az állami támogatást tehát ennek semmi köze ahhoz, h kit, mikor, hány embert kereszteltek meg..."

Ha tudnál szöveget értelmezni meg olvasni (esetleg utánajárnál dolgoknak), akkor tudnád, hogy ez nem igaz.

Pláne, hogy állam bátyó az adó 1%-át is kiegészíti az egyház esetében. Lásd itt a törvényt:

"(3) Ha az (1) és (2) bekezdések alapján valamely egyháznak juttatott támogatás nem éri el az 1998. évi költségvetési törvény 18. számú mellékletében az egyházi alapintézmények működéséhez, felújításához és beruházásaihoz nyújtott hozzájárulás összegét, annak mértékéig az 1999. évtől kezdődő négy egymást követő bármely évben a központi költségvetés - első alkalommal 1999-ben - kiegészíti."

De elolvashatod ezt is:

[link]

(az alján lévő hivatklozások általában a kérdéses törvényekhez visznek)

meg talán ezt is:

[link]

"nem fröcsögni kellene, hanem gondolkodni"

Látod-látod? Most igazat szóltál. Mehetnél is lassan gondolkodni, mert rádfér. A fröcsögésed kezd kicsit sok lenni. ;)

"meg mien nyilvántartás?? az egyháznak a keresztelési nyilvántartásába van bejegyezve a hívő, sehol máshol!!"

Éppen erről beszélek, drágaság. Éppen abból akarja a kérdező töröltetni magát. De látom a tudatodig ez nem jutott el. :)

Olvasd végig a korábban belinkelt részeket, illetve a bemásolt törvényi részletet, utána mondd el, mit értettél belőle. Csak mert teljesen alátámasztja azt, amit írtam. Persze nektek (neked) ez nem biztos, hogy elég, hiszen a törvényi részletek láthatóan benneteket egy cseppet sem érdekelnek. De hát ilyen ez. ;)

2009. okt. 29. 16:03
 25/77 anonim ***** válasza:
wikipédiából idézel , te drágaság?:) (bocs, de tetszik a megszólításod)
2009. okt. 29. 16:14
 26/77 anonim ***** válasza:
100%

"wikipédiából idézel , te drágaság?:) (bocs, de tetszik a megszólításod)"

Ennyit tudtál??? :DDDD LOL

1. Nem idéztem, hanem linkeltem.

2. Írtam, hogy a linkben alul szerepelnek az idevonatkozó törvények. Azért raktam be, mert itt egy helyen van összegyűjtve. Belemész, és onnan már csak klikkelni kell, és olvashatod is. De látom, bonyolult volt. Külön-külön kellett volna a törvényeket linkelnem. (Bár eddig sem olvastad el egyiket sem.)

3. Ennyi volt részedről az érv, drágaság? Semmi egyéb, csak a fröcsögés? ... Persze, tényleg. Hiszen keresztény vagy, mi mást is várhatnánk. ha elfogy az érv, jön a személyeskedés. Gratulálok. :)

Tehát akkor kíváncsian várom az érvelésedet az adatvédelmi törvénnyel kapcsolatban. Leginkábbb az érdekelne, hogy mennyiben is nem igaz az adatvédelmi törvény a jelen helyzetre. Mert ugye te ezt forszíroztad leginkább.

Hallgatlak. :)

2009. okt. 29. 16:22
 27/77 anonim ***** válasza:

"tehát akkor a katolikus egyház 300 éves emberek után is kap pénzt?????"

Te jól érzed magad egyébként? Vagy csak tudjam ezt be a szövegértelmezési nehézségeidnek? :))

MI itt a baj? a Ti érvelésetekből ez következik. Ui. van egy keresztelési anyakönyv (szerintetek nyilvántartás), amibe bizony nincs bevezetve az illető halála. Ha tehát a Ti okoskodásotokat követem, mindenki, aki abban szerepel, a katolikus egyház tagja, tehát utána is jár az állami támogatás! Egyébként jó ötlet, vessétek fel a parlamentben, hátha megszavazzák!!

Az igazság leírása mióta számít sértegetésnek? Csak akkor, ha keresztény írja le?

"hanem annak arányában kapják az állami támogatást tehát ennek semmi köze ahhoz, h kit, mikor, hány embert kereszteltek meg..."

Ha tudnál szöveget értelmezni meg olvasni (esetleg utánajárnál dolgoknak), akkor tudnád, hogy ez nem igaz.

Pláne, hogy állam bátyó az adó 1%-át is kiegészíti az egyház esetében. Lásd itt a törvényt:

"(3) Ha az (1) és (2) bekezdések alapján valamely egyháznak juttatott támogatás nem éri el az 1998. évi költségvetési törvény 18. számú mellékletében az egyházi alapintézmények működéséhez, felújításához és beruházásaihoz nyújtott hozzájárulás összegét, annak mértékéig az 1999. évtől kezdődő négy egymást követő bármely évben a központi költségvetés - első alkalommal 1999-ben - kiegészíti."

Ez nagyon szép idézet, csak sehol nincs benne a "taglétszám" arányos támogatás. Mint ahogy tagság sincs.

"meg mien nyilvántartás?? az egyháznak a keresztelési nyilvántartásába van bejegyezve a hívő, sehol máshol!!"

Éppen erről beszélek, drágaság. Éppen abból akarja a kérdező töröltetni magát. De látom a tudatodig ez nem jutott el. :)

Olvasd végig a korábban belinkelt részeket, illetve a bemásolt törvényi részletet, utána mondd el, mit értettél belőle. Csak mert teljesen alátámasztja azt, amit írtam. Persze nektek (neked) ez nem biztos, hogy elég, hiszen a törvényi részletek láthatóan benneteket egy cseppet sem érdekelnek. De hát ilyen ez. ;)

Ez utóbbi nem én voltam, de csak megismételni tudom, hátha egyszer megértitek. Egy múltbeli egyszeri eseményt rögzítő tényt nem lehet törölni, hiszen a megtörtént tény attól még tény marad. És az anyakönyveket ezen tény rögzítésén kívül semmire sem használják. Tehát semmiféle "taglétszámot" nem állítanak elő belőle, sem semmiféle statisztikát. Ez a már korábban általam említett körülmények miatt lehetetlen is lenne (szabolcsi párhuzam)

Gondolod, hogy egy ilyen, teljességgel megbízhatatlan adatsort bármikor is elfogadna az állam finanszírozási alapként? Ez soha fel sem merült. Ezért finanszíroz az állam az 1%-ok alapján.

2009. okt. 29. 16:33
 28/77 anonim ***** válasza:
51%
ki fröcsög itt? én ugyan nem...:) azt hiszed hogy a Wikipédia 100%osan pontos adatokat tartalmaz és teljesen megbízható? meg a hivatkozásai? Vallásos vagy, de most őszintén? Szerintem nem. A keresztelői dokumentum úgy működik, mint az anyakönyvi kivonat. Ide jegyzik be, jobb esetben azt is ha egyházi házasságot kötsz. Ha valaki "megszakítja " a kapcsolatát az egyházával, az nem jelenti azt, hogy automatice törlik. Az alapvető vallási tézissel mondana ellent, hogy Isten szemében a bűnös vagy az istent elhagyó is a gyermeke. (lásd a "tékozló fiú" példázatot!) Ezt az egészet nem jogi szemszögből kell megközelíteni. A jog meg az egyház szinte mindig külön volt, meg sok esetben az egyház volt a jog felett. (igen, a katolikus) De a kérdező azt nem írta melyik vallás tagja. lehet pl JT is.. ki tudja? De sehol nem törlik a nevét , és jobb esetben (!) nem fognak utánamenni meg vallatni, hogy "de miért nem vagy az egyház tagja??"
2009. okt. 29. 16:36
 29/77 anonim ***** válasza:
60%

a kérdező írta hogy róm. kat.

nem azért nem lehet jogi oldalról megközelíteni, mert teljesen más a teológiai alapja, hanem mert jogi nonszensz

2009. okt. 29. 16:39
 30/77 anonim ***** válasza:
100%

"MI itt a baj? a Ti érvelésetekből ez következik."

Számodra lehet. Egyébként meg nem. :)

"Az igazság leírása mióta számít sértegetésnek? Csak akkor, ha keresztény írja le?"

Ha azt írom rólad, hogy sötét vagy, mint a föld, akkor ezek szerint az sem sértegetés. Csak leírtam az igazságot. Oké, részemről elfogadom ezt az érvet. :)

"Ez nagyon szép idézet, csak sehol nincs benne a "taglétszám" arányos támogatás. Mint ahogy tagság sincs."

Elolvastad, vagy csak szemezgetsz? Linkeltem, olvass. Hasznos.

"Ez utóbbi nem én voltam, de csak megismételni tudom"

Fogalmam sincs, hogy melyikőtök melyiket írja. Olyan egyforma az egész... :)

Még jó, hogy a másik oldalon csak én vagyok. Legalábbis mostanság.

"Egy múltbeli egyszeri eseményt rögzítő tényt nem lehet törölni, hiszen a megtörtént tény attól még tény marad."

Eltáncolom, hátha megérted.

XY-t megkeresztelték, és bekerült egy nyilvántartásba. Mint ahogy más nyilvántartásokba is bekerülhet - mondjuk egy pártba belépve, vagy mukahelyen, stb.

Ezután XY ki akar lépni. Töröltetni akarja az adatát. Ekkor a párt/munkahely törli az adatot. (Meg ugye az egyház is elvileg.) Ez alól csak abban az esetben lehet mentsége, ha a törvény úgy rendelkezik, hogy bizonyos adatokat X ideig meg kell őrizni. Namármost az egyházi nyilvántartások tudomásom szerint nem tartoznak ezek közé. (Ha igen, linkelj róla törvényt, vagy add meg a számát.) Ott nincs előírva törvényileg, hogy meg kell az adatot őrizni X ideig. Tehát ha az illető kéri, törölhető (sőt, törölni is kell - lásd adatvédelmi törvény).

"Gondolod, hogy egy ilyen, teljességgel megbízhatatlan adatsort bármikor is elfogadna az állam finanszírozási alapként? Ez soha fel sem merült. Ezért finanszíroz az állam az 1%-ok alapján."

Mondom, hogy olvasd el a törvényeket meg a többi linket. Rádfér. Ha végeztél, szólj. ;)

2009. okt. 29. 16:45
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!