Hogy magyarázza meg egy Jehova Tanúja a gyermekének, hogy amit az iskolában tanul -pl. biológia, környezetism. -nem igaz, mert ellentmond a Bibliának. Ez az erőszakos rákényszerítés nem agresszív hittérítés?
Nem tudom, hogyan magyarázza meg, de én már az agyam eldobom az ilyenektől. A biológia nem igaz, mert ellentmond a Bibliának... miért kell a tudományt keverni a vallással? A Biblia nem biológiakönyv, természettudományos célra NEM felhasználható!!! Azt persze nem ellenzem, ha kutatják, hogy vajon a Bibliában leírt jelenségeknek, eseményeknek lehet-e tudományos magyarázata. Elviekben nem kizárt.
Egyébként az is csak egy ELMÉLET, hogy a világ evolúció során keletkezett - egy igen helytálló elmélet, de nem 100% biztos -, és ezt az iskolában is így tanítják. Senki nem tudja pontosan, hogyan keletkezett a világ.
Kedves kérdező, jól mondja az utolsó válaszoló - de ha szigorúan vesszük, még csak "tudományos elméletnek" sem nevezhetjük a darwini evolúció meséjét!!!
"A természettudományok az utolsó négyszáz évben létrehoztak egy konszenzust a bizonyítás fogalmát illetően. Ez matematikai és kísérleti kritériumok kielégítéséből áll. Ha ezek ki vannak elégítve, a tudomány annyira tudomány, amennyire lehet. Ha nincsenek kielégítve, de úgy teszek, mintha ki lennének, akkor áltudományokat űzök."
Nem tudom egyetértesz-e vele, ezt Balázs Nándor írta. Ha ez igaz, márpedig miért ne lenne igaz, hiszen minden józan és racionális ember belátja, akkor mit is mondhatunk a kémiai és a biológiai evolúcióról??
"Az evolúciótan két bázisa az abiogenezis és a transzformizmus. Ezeknek a jelenleg tapasztalt természettörvényekkel összhangban levő, a tapasztalati jelenségeket koherens rendszerbe foglaló elmélete - amely tudományosságuk kritériuma volna - nemhogy nem létezik, de ilyen elméleteket más tudományágak (termodinamika, informatika, de maga a biológia is) alighanem bizonyítottnak tekinthető eredményei kizárnak. Ezért amikor elutasítom az evolúciótant, ezt kizárólag azért teszem, mert ezek az elképzelések nem elégítik ki a tudományos elméletek kritériumait, sőt azokkal ellentétesek.
Az evolúciótan iránti kétséget alátámasztja az is, hogy eredete sem olyan, mint a tudományos elméleteké általában. Nem a megfigyelt jelenségeket koherens elméleti rendszerbe foglaló szintézisként jelent meg, hanem ideológiai posztulátumként, miszerint a világ valamennyi jelenségét a jelenleg érvényes természettörvények alapján meg lehet magyarázni. A jelenleg érvényes természettörvények alapján viszont csak azt mondhatjuk, hogy az élet kialakulásának nem lehetséges tudományos magyarázata, a taxonok kialakulásának nem lehetséges tudományos magyarázata." (Jeszenszky Ferenc)
Szia! Szerintem sehogy nem magyarázzák meg. Ezt hitkérdésnek állítják be. A hit pedig nem szorul magyarázatra, ugye?
Szerintem ez nem aggresszív hittérítés. Fiatal gyerekkorban én ezt inkább "belénevelésnek" mondanám. Ez jobban leírja hogy mi történik valójában.
Az evolúció tudománya nem foglalkozik a világ keletkezésével. Az evolúció tudománya az élőlénypopulációk tulajdonságainak időbeli változásával foglalkozik.
Az 100%, hogy evolúció törént, ennek leírása az evolúcióelmélet, tehát az evolúció és az evolúcióelmélet két külön dolog.
Először is vicces, hogy egy olyan lény nevezi mesének az evolúciót, aki igaznak véli Noé történetét.
Szóval Jeszenszky Ferenc szerint a termodinamika, az informatika, de maga a biológia is ellentmond az evolúciónak, kíváncsi lennék, hogy miért.
Nem vagyok benne biztos, hogy Jeszenszky hivatalnokként, illetve a telefongyárban sokat foglalkozott biológiával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!