Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Kicsit hülyeségnek tartom a...

Kicsit hülyeségnek tartom a keresztény vallást. Ti mit gondoltok róla?

Figyelt kérdés
Elég érdekesnek tartom, hogy törvényeket hoznak Isten nevében.. Ti mit gondoltok az egészről? Alapból Istenben sem hiszek, de hogy törvényeket is hoznak a nevében az már kicsit sok nekem.

2012. márc. 16. 15:39
1 2 3 4 5 6 7
 41/68 anonim ***** válasza:
18%

Aids: Ne paráználkodjál! Házasságtörés! - Miért aki nem házas az mind AIDS-es?

Erőszak: Ne gyilkolj! - Baz akkor haljak éhen?

Éhezés: Van elég élelem a Földön de a vezetők a gazdasági érdeket tartják fontosabbnak. - Akkor menj Észak Koreába és reformáld meg őket.

Pedofília: Természetes vonzódás nélküliek. Nem ilyennek lett teremtve az ember.- Nem ruhába lettünk teremtve mégis a meztelenséget szégyeljük + a vágyainknak nem parancsolgatunk hanem ők nekünk. NEm azért lesz valaki mert pedofil hanem mert így alakult. Hetero is erőszakolhat meg másokat.

Aid

2012. márc. 18. 11:49
 42/68 anonim ***** válasza:
51%

Nemvagyok:

Aids: Igen ne paráználjkodj és ne csald meg a párod, jól mondod :)

Erőszak: a Bibliában is voltak halászok.

2012. márc. 18. 12:15
 43/68 anonim ***** válasza:
70%

Vidiripi

Kialakult volna e az aids ha mindenki csak a házastársával él szexuális kapcsolatot? (férfi és nő)

"Erőszak: Ne gyilkolj! - Baz akkor haljak éhen?"

Igen halj éhen ha neked ezt jelenti. De ne azért mert én mondom hanem azért mert ez a te döntésed.

"Akkor menj Észak Koreába és reformáld meg őket."

Miért nekem kellene megreformálni őket? S miért mennyek olyan messzire mikor közelebb is vannak éhező emberek. S még csak nem is a diktatúra miatt.

"Nem ruhába lettünk teremtve mégis a meztelenséget szégyeljük + a vágyainknak nem parancsolgatunk hanem ők nekünk."

A bűnbe esés után már szégyellték meztelenségüket. A vágyaknak meg lehet parancsolni. Önuralom kérdése a dolog.

Meddig maradnál életben ha mindenki nőjét megerőszakolnád mert épp vágyat éreztél iránta? Ez társadalmi elvárás is.

"NEm azért lesz valaki mert pedofil hanem mert így alakult. Hetero is erőszakolhat meg másokat."

Akkor sem ilyennek lett teremtve az ember.

2012. márc. 18. 12:24
 44/68 anonim ***** válasza:
25%

"Aids: Ne paráználkodjál! Házasságtörés! "

Tudod a vérátömlesztést nem tiltja minden vallás, JT. igen, de most a kereszténységről van szó, összességében. AIDS-t azzal is el lehet kapni.

2012. márc. 18. 13:12
 45/68 anonim ***** válasza:
41%

"Kialakult volna e az aids ha mindenki csak a házastársával él szexuális kapcsolatot? (férfi és nő) "

A legszebb az, hogy Afrikai majmokról került át a vírus, az emberre, méghozzá nem szexuális úton.

2012. márc. 18. 13:14
 46/68 anonim ***** válasza:
36%

Igen kialakulhatott ugyan is a fertőzések nem emberi viselkedés szerint fertőznek. Ha van egy ilyen párod majd elveszed és mint jó sakkbábú vársz az együtt létig a szexszel akkor is elkapod vagy a házasság meggyógyítja? És csak az orvosok hülyék,hogy nincs rá gyógyír. Ismerek pár embert aki szereti az egy éjszakásokat de elég fura egyik se írt még végrendeletet. Tény,hogy a felelőtlen "nyulak módjára" segíti a terjeszkedését. De akkor az ásványvíz gyógyítja a rákot mert azt iszom és nem vagyok rákos.

"Miért nekem kellene megreformálni őket? "

Nem feltétlenül neked szóltam. Csak arra akartam rámutatni,hogy az emberek nem pátyolgatnak idegeneket. Ki az aki vesz 1kg kenyeret egy szeletet megtart magának mert az élethez annyi elég és a többit oda adja másnak?

"Akkor sem ilyennek lett teremtve az ember." Hát mivel Ádámnál nem volt fiatalabb így tényleg nem lehetett pedofil, de kitudja lehet az volt csak nem volt kin kiélni. Mivel nem rakták fel godbook-ra életük minden percét, szerintem ne mondjuk azt,hogy ismerjük őket.

A vágyainknak nem parancsolunk hanem elfolytjuk őket, kisebb nagyobb sikerrel. A kettő nem ugyan az. Próbáld ki fogj egy embert és erőltesd magad arra,hogy legyél belé szerelmes. Vagy a szerelmedből próbálj kiszeretni.

2012. márc. 18. 13:16
 47/68 anonim ***** válasza:
60%

Vidiripi

"Csak arra akartam rámutatni,hogy az emberek nem pátyolgatnak idegeneket. Ki az aki vesz 1kg kenyeret egy szeletet megtart magának mert az élethez annyi elég és a többit oda adja másnak?"

Volt rá példa hogy oda akartam adni a kajámat másnak. Igaz hogy két napja nem evett állítása szerint de én akkor is pénzt adjak neki. De vannak még ilyen emberek. Viszont én arról beszéltem akik "vezetik" a világot.

Akkor úgy írom hogy a nagyhatalmak vezetői. A döntéshozók.

"Ádámnál nem volt fiatalabb így tényleg nem lehetett pedofil, de kitudja lehet az volt csak nem volt kin kiélni."

Ez tényleg jó érv. De akkor te rettegve várod a fiúgyermeked születését? Mert mi van ha ő is? Vagy esetleg valami "más" lesz. Hiszen előre nem tudhatod.

Ez egy nagy baromság amit írsz!

"Vagy a szerelmedből próbálj kiszeretni."

Megtörtént! :(

2012. márc. 18. 13:42
 48/68 anonim ***** válasza:
72%

@ gyakorivalasz2:

"Nem gondoltam semmire, csak mondani akartam egy olyan nonszenszt, mint az, akire reagáltam."

Nem olyan nonszensz az szerintem... Az ókori nagy gondolkodók írásaitól kezdve a jelenkoriakig megfigyelhető, hogy az emberek többsége nem üti meg az "általános" erkölcsi – etikai szintet; ez pedig szerintem főleg az önzőségből és a felelőtlenségből ered. Tehát sokan abszolút egoista módon gondolkodtak/-nak és éltek/-nek; ez fokozottan érvényes, ha nincs felelősségre vonás, elszámoltatás. Már addig a dilemmáig sem jut el a többség, ameddig József Attila eljutott: "Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis! / Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis." Te mit gondolsz erről? Melyiket választanád? Miért? És milyen szintig?

"Az emberek mégis segítséget kérnek egymástól..."

Ez szerintem "az ellenség" szándékos félrevezetése. :)

Én nem beszéltem segítségkérésről és -nyújtásról...

"Hogy a munkahelyén, ellenőrzés nélkül ki mit csinál, az már más szabályozás alá esik, ott tényleg van lazsálás és potyautasok, de hogy a céget/munkást kifizessék, mégis csak el kell végezni a felvállalt feladatot, amíg a munkaadó türelme el nem fogy, vagy a rögzített határidő el nem jön."

Szerintem te egy megrögzött idealista vagy, most már ne is tagadd. :)

Valóban vannak ilyen munkahelyek is. Meg másfajták is... Ahol vagy nincs ellenőrzés, vagy ha van, hát szankció nincs. Persze ez főleg – de nem kizárólag – az állami szektorra jellemző. Nem merek konkrét példákat írni, pedig tudnék bőven... :P

"Tényleg idealizáltam a dolgot, de csak azért, hogy bemutassam az önszabályozó társadalmat."

Erről nekem a szoci rendszer jutott eszembe: Az egyik téves elképzelés az volt, hogy az emberek "megjavíthatók", "megjobbíthatók"; hát, nem sok eredményt lehet(ett) látni ebből...

"Hatékonyabban meg az isteni törvények sem működnek, nemde? ;)"

Szerintem meg de. Nem csak a két véglet létezik, mint ahogy előzőleg írtad: hogy ha véletlenül kiderül, hogy nincs Isten, akkor az ember hirtelen súlyos bűncselekményeket követ el. Tudom, hogy ateista emberek is rendelkeznek morállal. De azt is tudom, hogy azok között, akik Isten felé fordulnak, sokan vannak, akik addig elég gázos életmódot folytattak, de azután ezt megváltoztatják. Sőt, lehet, hogy ez mindenkire érvényes, mert mindig van hova fejlődni... [Nem kell felemlítened, hogy sok állítólagos vallásos milyen képmutató stb., tudom magamtól is. :P ]

2012. márc. 19. 21:53
 49/68 anonim ***** válasza:
58%

Áh, a 71-es sziámi ikreket idő közben sikeresen szétválasztották... :)

@ 21:

"Ez így van. És nem is azt mondtam, hogy a törvényeket betartják, de ez szintúgy általánosítás, mert nem mindenki korrupt vagy éppen gyilkos."

Kiemeltél egy gondolatot egy bekezdésemből. Olvasd el az egészet, s láthatod, hogy nem általánosítottam.

"Akik meg sikkasztanak legnagyobb többségben azok is, akik a törvényeket meghozzák. És mivel ők alkották őket azt is nagyon jól tudják, hogyan lehet megtalálni a kiskapukat. A törvények arra jók, hogy kordában tartsák az egyszerű népeket."

Az első két mondattal egyetértek. A 3.-kal nem, mert nem tudják kordában tartani megfelelő szinten.

"A gyilkosok és egyéb erőszaktevők pedig nem jó kedvből csinálják azt amit csinálnak. Több ezzel foglalkozó szakember vizsgálta meg az agyműködésüket, de valójában még ma sem lehet tudni mi viszi rá őket a bűntettek elkövetésére."

Ha az agyműködésük nem tér el az általánostól, akkor mégsem biológiai okok húzódnak meg a bűnözés mögött, nem?

"Tolvajok: inkább a szükség miatt rabolnak, nem feltétlenül rossz emberek."

Bár nem ismerek pontos kimutatást, statisztikát, de nem értek egyet. Sokan foghatnák a szükséghelyzetre, mégsem teszik, és sokan arra fogják, holott nem jogos.

A személyes tapasztalataidhoz: Őszintén javaslom, hogy merülj el egy kicsit a szociálpszichológiában. Azon felül, hogy nagyon érdekes, látni fogod, hogy miért viselkednek az emberek úgy, ahogy (megszokás vagy negatív tapasztalatok -> közöny, kollektív felelősség stb.)

A vallásokat, hívőket nagyon furcsa szemszögből látod szerintem, és így a következtetéseid sem jók: A Bibliában pontosan az van leírva, hogy nem tudunk szent életet élni, mindenki sáros valamiben. Ennek ellenére van lehetőség a Mennybe jutni. A hívők pedig pont nem arról híresek, hogy mindig nyugodt lenne a lelkiismeretük. (Nem a képmutatókról beszélek, és nem azokról, akiknek a fő szlogenje a "majd meggyónom" – utóbbi persze csak a katolikusoknál opció.)

@ 23:

"Ha tudnád mennyit kell tudnom a kereszténységről, le is kellett konfirmálni. :P "

Mondom én, hogy gőzöd sincs a _normális_ kereszténységről... :P

Az nem arról szól, hogy bemagolsz egy rakás történetet, szabályt, parancsot, kiskátét, nagykátét, imát, akármit; és arról sem, hogy vasárnaponként "kötelességből" eljársz a templomba, ill. minden reggel / este elhadarsz egy betanult szöveget, holott egyik tevékenységet sem kívánod a hátad közepére sem.

Üdv. :)

2012. márc. 19. 22:38
 50/68 anonim ***** válasza:

"Én nem beszéltem segítségkérésről és -nyújtásról..."

Tényleg nem, együtt dolgozásról beszéltél, én pedig azt írtam, hogy aki segítséget kér és nyújt, annak van késztetése az összedolgozásra. Márpedig az ember elég sűrűn kér és nyújt segítséget önszántából.

"Szerintem te egy megrögzött idealista vagy"

Sőt, utópista. :D

Az állami szektor meg aztán végképp egy külön állatfajta. A sógorság és komaság szabályait követi, nem a becsületesen végzett munkáét.

"Az egyik téves elképzelés az volt, hogy az emberek "megjavíthatók", "megjobbíthatók""

Ki mondta, hogy nem? Csak rosszul álltak a dolgokhoz. :P

Nem egyik pillanatról a másikra lehet megváltoztatni az emberek gondolkodásmódját. Az ember egy embertelen társadalomban él, ahol verseng a többi emberrel és csak mások kárára érhet el eredményt, a kizáró birtoklás pedig a legnagyobb erény. Ez nem fog megváltozni egy Lenintől, sem 10 év, sem 2-3 generáció alatt. Sajnos a világ vezetői pont azok az emberek, és azok voltak a szocializmusban is, akik a leggátlástalanabbul tudják kielégíteni ezt a vágyukat, így aztán nem is várhatjuk el, hogy más jövőképük legyen és arra formálják a társadalmat. Az emberiség megváltoztatása pedig sok generációt venne igénybe, míg a jelenlegi értékrend teljesen kikopik. Erőszakkal gyorsan végigvinni nem lehet, mert annak bukás a vége, ahogy nem is izolálhatunk egy közösséget, főleg nem ennyi időre, hogy egy ilyen társadalmi kísérletet végezhessünk.

"Szerintem meg de. [...] akik Isten felé fordulnak, sokan vannak, akik addig elég gázos életmódot folytattak, de azután ezt megváltoztatják"

Tehát isten törvényei is akkor működnek, ha valaki önkánt aláveti magát nekik. Az emberi törvények is így működnek. Az kell, hogy az emberek önként alárendeljék magukat nekik.

"Elmentem hozzá, úgymond, egy referátumot megbeszélni, aztán megkérdeztem: és ön szerint, Ivan Mihalics, van-e hát Isten? Ő akkor nagyon meglepett engem. Számomra, mondta, ez a kérdés nem is létezik. Vallásos családból származom, hozzászoktam a gondolathoz, hogy van Isten. Pszichológiai szempontból nem is próbálom elemezni a hitet. És általában, mondta, ez nem is annyira elvi kérdés, mint inkább a mindennapi magatartásé. Az én hitem nem abban áll, hogy őszintén meg vagyok győződve egy felsőbb erő létezéséről, hanem abban, hogy teljesítem az előírt parancsolatokat, lefekvés előtt imádkozom, templomba járok. Jobban, nyugodtabban érzem magamat ettől. Hát így valahogy. - Az öreg elhallgatott.

-Na és? - sürgette Artyom egy percnyi szünet után.

-Hát ennyi. Hogy én hiszek-e, vagy sem a Nagy Féregben, nem nagyon számít már. De az Isten szájába adott parancsolatok évszázadokig élnek." - Dmitry Glukhovsky; Metro 2033

Talán egyszer-kétszer idézek még a könyvből.

Ez nagyon hasznos fejezet. :)

2012. márc. 19. 22:46
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!