Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Kicsit hülyeségnek tartom a...

Kicsit hülyeségnek tartom a keresztény vallást. Ti mit gondoltok róla?

Figyelt kérdés
Elég érdekesnek tartom, hogy törvényeket hoznak Isten nevében.. Ti mit gondoltok az egészről? Alapból Istenben sem hiszek, de hogy törvényeket is hoznak a nevében az már kicsit sok nekem.

2012. márc. 16. 15:39
1 2 3 4 5 6 7
 11/68 anonim ***** válasza:
35%

Ha meg van isten, akkor meg azért nem kell törvény, mert az elvárásai ismertek és törvény nélkül is ki tudja választani, hogy ki felel meg neki.

Már miért ne kellene törvény, ha nincs isten?

Ez valami fertelmesen ostoba, kicsavart logika alapján levont következtetés lehet.

Az emberek sokkal hatékonyabban dolgoznak kooperációban. Viszont, hogy az ehhez szükséges feltételeket megtartsák, egy szabályrendszerre van szükség, így a közösségből ki lehet emelni (börtönbe zárni, száműzni, bármi) azokat a tagjait, akik bomlasztják azt. Ehhez nem isteni rendelés kell, csak józan paraszt logika.

Vagy ha véletlenül kiderül, hogy nincs isten, te azonnal elkezdesz gyilkolni, fosztogatni és nőket erőszakolni?

2012. márc. 16. 16:30
 12/68 anonim ***** válasza:
37%

Csakhogy éppen, ha cél nélkül jött létre a világ, akkor a fajok túlélésének sincs semmi célja. Ha meg a világban nincsen cél, akkor az ember úgy él, ahogy akar. Akkor nem bűn, ha megöl valakit annak a pénzéért, és egyébként akkor semmi sem az.

De te, 16:30, viszont nem kérdeztél volna ilyet, ha a vallás(ok)ról tudnál egyet s mást. Én legalább az etológiában jártas vagyok, tehát nekem nem kell elmagyarázni pl. az altruizmus és szeretet gyakorlati hasznát.

2012. márc. 16. 16:34
 13/68 anonim ***** válasza:
44%

" "embereket rávenni valamire ami nekem jó."

És ez kinek jó?"

Aki el akar érni valamit.. Hatalmat, vagyont.. Gondolkozz már.. + így az emberek nem akarnak túlzottan nagy dolgokat elérni, mert elvannak a hitükkel, világszemléletükkel stb, így fogy azok száma, akik keresztbe tennének.

2012. márc. 16. 16:34
 14/68 anonim ***** válasza:
7%

"Csakhogy éppen, ha cél nélkül jött létre a világ, akkor a fajok túlélésének sincs semmi célja. Ha meg a világban nincsen cél, akkor az ember úgy él, ahogy akar."

Aki ilyet mond, az szerintem egy végletekig sekélyes ember. Kérlek olvasd újra és értelmezd amit írtam. Az ember maga keres célt az életének.

Aki vallásos, az azt a célt nevezte ki magának, hogy megfeleljen a vallása szabályainak és elnyerje az ezért remélt jutalmat. Megkapja az örök életet, a hetven szüzet, vagy amiben éppen hisz.

Aki nem hisz, az mondjuk a gyerekeinek akar kényelmes életet biztosítani, ami nem megy ha kiutálják a kedves tömeggyilkos apuka és anyuka miatt.

A társadalom úgy működik, ha az emberek kellőképp megbízhatnak egymásban. Ha nincs törvény és a culáger lelövi a mérnököt, mert kevesli a fizetést, ezért nem épül meg a a háztömb, ahova a többi culáger költözött volna, akkor az előbbi igen nehéz helyzetbe kerül. Ha a banki ügyintéző sikkaszt a bankjából és kiderül, nem ha nincs törvény és híre megy, elszáll a bizalom és akkor sem engedik többé pénz közelébe.

Ha pedig valakinek az az életcélja, hogy sorozatgyilkos legyen, akkor mindegy, hogy hány emberi vagy isteni törvény tiltja ezt neki, akkor is az lesz.

Persze mindig lesz, aki megszegi a törvényeket, az állítólagos isteni törvényeket is, de azt titokban kell tartania, mert ha kiderül, akkor megbüntetik érte, az adatai közé bekerül, hogy börtönben volt, és bizonyos munkaköröket többé nem láthat el, ha új munkát keres jelentős hátrányba kerül, függetlenül a bűne típusától. Többé valószínűleg nem élhet normális életet, így a bűnnel szerzett előnyei elenyésznek és hátránnyá válnak. És ehhez sem isteni közbeavatkozás kell. Ha sosem lett volna semmilyen vallás, a társadalom elvárásainak akkor is meg kellene felelni.

"De te, 16:30, viszont nem kérdeztél volna ilyet, ha a vallás(ok)ról tudnál egyet s mást."

Ó hidd el. Tudok én épp eleget. Te viszont az emberi társadalmak működéséről nem tudsz semmit.

"Én legalább az etológiában jártas vagyok, tehát nekem nem kell elmagyarázni pl. az altruizmus és szeretet gyakorlati hasznát."

Azt erősen kétlem.

2012. márc. 16. 16:54
 15/68 anonim ***** válasza:
63%

# 14

Én azt kétlem erősen, hogy megértetted a poszt lényegét, amire válaszoltál.

2012. márc. 16. 17:04
 16/68 rajcziz ***** válasza:
A vallással semmi bajom. Egyedül az egyház az, ami szúrja a szememet.
2012. márc. 16. 17:55
 17/68 anonim ***** válasza:
36%

Elhárítják magukról a felelősséget a "törvényhozók", ha azt mondják nem ők hozták a törvényeket hanem egy isten úgyhogy ha panaszuk van akkor az istennél panaszkodjanak.

Meg úgy általában egy Jolly joker h bármire rá lehet mondani h isten úgy akarta. A keresztény is pont olyan vallás mint a többi vagy a spagettiszörnyben való hit.

2012. márc. 16. 18:02
 18/68 anonim ***** válasza:
76%

@ 71-es:

Nem vitatkozni akarok, csak leírok néhány dolgot a kommentjeidhez kapcsolódva. Érdemes elgondolkodni egy kicsit...

1.: < Vallás, ... = embereket rávenni valamire ami nekem jó. >

Mózes azért "vette rá" Izrael fiait a 10 parancsolat és a további 603 rendelkezés betartására, mert az neki személyesen olyan jó volt? Személyesen semmit nem "profitált" a dologból sem anyagilag, sem erkölcsileg, sem más módon. Jézus Krisztus dettó.

6.: <Kinek jó? ---> természetesen az egyháznak és a papságnak. Rengeteg pénzt kaszálnak a hívők támogatásaiból és élik az arany életüket 0 óra munkával.>

Bizonyára rengeteg papot és lelkészt ismersz... Én csak protestáns lelkészeket ismerek, esetükben két csoport létezik: 1. Főállás mellett, társadalmi munkában végzik a szolgálatukat, ez napi több óra munka anyagi ellenszolgáltatás nélkül;

2. Teljes idejű szolgálók, azaz fizetést kapnak; rengeteg feladatuk van (szervezések, felkészülés, tanulás, tanítások, tanácsadás stb.); nem tudom, ez mennyi időt vesz igénybe pontosan, mert ez egyénenként is változó, de ők általában "24 órás ügyeletben" dolgoznak.

3. A katolikus papokról nem sok fogalmam van, de az biztos, hogy nekik is van munkájuk (misék, hittanórák, ügyintézések stb.), sőt, ahogy itt, a GYK-n olvasom, sok pap több településen is ellátja a teendőket.

A középkor visszásságait nem vitatom, az akkori katolikus klérussal valóban voltak bajok.

< Annyira gyenge jellem a többség, hogy nem tud létezni a nélkül, hogy nemlétező meselényekbe kapaszkodjon, mert gyáva az embertársaiban bízni. >

Ez akkor is túlzó általánosítás lenne, ha igaz lenne... De nem az. Több okból is válhat valaki vallásossá / hívővé; én senkit nem ismerek, akit az emberek felé való bizalmatlanság motivált volna erre. Az más kérdés, hogy az emberek jó részében szerintem sem igazán lehet bízni, én legalábbis ezt tapasztaltam akár hívőként, akár még "megboldogult ateista" koromban.

10.: < A törvények kordában tartanak és irányt mutatnak. (...) Vagy különben káosz törne ki. >

Valamilyen szinten valóban kordában tartanak... De a hatékonyságuk nem túl magas: nem véletlenül vannak zsúfolásig tele a börtönök, pedig az is köztudott, hogy az el nem csípett / ítélt bűnözők száma az elítéltekének sokszorosa; továbbá nem minden törvény / jogszabály megsértését szankcionálja a Btk. szabadságvesztéssel (Mo.-on; máshol nem tudom a törvények nevét).

A lakosságnak nem túl nagy hányada az, aki mindig betartja a szabályokat, soha nem követett el pl. közlekedési kihágást, nem csalt adót, vagy nem követett el egyéb "kisebb" szabálysértéseket (különböző szintű jogszabályok vannak); van, aki lebukik, mások nem. Tehát igenis káosz van... Még nem teljesen, de az. Korrupció, pénzmosás, sikkasztás, bürokrácia, "fehérgalléros" bűnözés, "ügyeskedéseknek" nevezett csalások, fizikai erőszak, huliganizmus, garázdaság, lopás, rablás stb. Csak körül kell nézni, főleg Budapesten, ill. nagyobb városokban; de a kisebb települések sem mentesek az ilyesmiktől.

17.: <A keresztény is pont olyan vallás mint a többi vagy a spagettiszörnyben való hit. >

Neked gőzöd nincs a _normális_ kereszténységről... Gondolom, hallottál / olvastál / tapasztaltál néhány dolgot, aztán ennyi elég is volt, köszönöd szépen.

Üdv. :)

2012. márc. 16. 18:55
 19/68 anonim ***** válasza:
62%

@ gyakorivalasz2:

< Ha meg van isten, akkor meg azért nem kell törvény, mert az elvárásai ismertek és törvény nélkül is ki tudja választani, hogy ki felel meg neki. >

Nem értem, mire gondolsz, kifejtenéd bővebben?

< Az emberek sokkal hatékonyabban dolgoznak kooperációban. >

Ez igaz. Csak nagyon kevesen tudják, és még kevesebbeket érdekel. Sokakban - mondhatni a többségben - erősebb az önzés és / vagy a lustaság, mint az a késztetés, hogy együtt tudjon / akarjon dolgozni másokkal. Érdemes belekukucskálni a szociálpszichológiai kutatásokba, ajánlom szíves figyelmedbe pl. a "társas lazsálást". Vagy a közgazdaságtanból ismert "potyautas szindrómát", a munka hatékonyságára vonatkozó megfigyeléseket stb.

< ... így a közösségből ki lehet emelni (börtönbe zárni, száműzni, bármi) azokat a tagjait, akik bomlasztják azt. >

Csakhogy – mint előzőleg írtam a másik válaszolónak – ez nagyon alacsony szinten valósul meg. Azaz nem hatékony. Nem véletlen, hogy a történelem folyamán mindenhol egyre több és egyre sokrétűbb, több mindenre kiterjedő szabályzásokat kellett bevezetni a törvényalkotásban; de ennek ellenére a végrehajtás nem működik megfelelően.

Ezekből az elképzeléseidből nekem úgy tűnik, hogy van egy idealizált képed a világról és annak működéséről, de a valóság sajnos nagyon más... :(

<Tudok én épp eleget. >

Ne haragudj, de nem tudsz. Lehet, hogy úgy érzed, hogy még többet is tudsz a "vallásokról", mint valaha is szerettél volna :), de ez akkor is kevés. Ott kezdődik a probléma, hogy leragadtál a katolicizmusnál... :P

Pl. < Aki vallásos, az azt a célt nevezte ki magának, hogy megfeleljen a vallása szabályainak és elnyerje az ezért remélt jutalmat. Megkapja az örök életet... >

A Biblia szerint az "örök életet" (az üdvösséget) nem lehet kiérdemelni, megdolgozni érte, az Isten ajándéka. A kereszténység pedig igazából nem szabályok betartásáról szól. Bár az én szótáramban a vallásosság pontosan a szabályok betartása, és rituálék, ceremóniák megtartása, tehát lehet, hogy mégis egyetértünk. :) De akkor viszont – sokakkal együtt - én sem vagyok "vallásos"... Maradok "hívő" vagy "teista". :)

Üdv. :)

2012. márc. 16. 19:06
 20/68 anonim ***** válasza:
16%

"Nem értem, mire gondolsz, kifejtenéd bővebben?"

Nem gondoltam semmire, csak mondani akartam egy olyan nonszenszt, mint az, akire reagáltam.

"Csak nagyon kevesen tudják, és még kevesebbeket érdekel. Sokakban - mondhatni a többségben - erősebb az önzés és / vagy a lustaság, mint az a késztetés, hogy együtt tudjon / akarjon dolgozni másokkal."

Az emberek mégis segítséget kérnek egymástól, a barátaiktól, hogy együtt hamarabb megoldják a dolgokat, a másik pedig segít neki, ha tudja, hogy ellenkező esetben az előbbi is viszonozza. Olyan embereknek még az sem segít szívesen, aki egyébként jóban van vele, akitől nem számíthat viszonzásra. De hát nem is kér segítséget akárki akárkitől.

Hogy a munkahelyén, ellenőrzés nélkül ki mit csinál, az már más szabályozás alá esik, ott tényleg van lazsálás és potyautasok, de hogy a céget/munkást kifizessék, mégis csak el kell végezni a felvállalt feladatot, amíg a munkaadó türelme el nem fogy, vagy a rögzített határidő el nem jön.

"Ezekből az elképzeléseidből nekem úgy tűnik, hogy van egy idealizált képed a világról és annak működéséről, de a valóság sajnos nagyon más..."

Tényleg idealizáltam a dolgot, de csak azért, hogy bemutassam az önszabályozó társadalmat. Hatékonyabban meg az isteni törvények sem működnek, nemde? ;)

2012. márc. 16. 19:49
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!