Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ti találkoztatok már olyan...

Ti találkoztatok már olyan vallásos propagandával, amikor egy látszólag teljesen átlagos történetet mesélnek el, aztán hirtelen teljesen irrevelánsan előkerül Isten, vagy a keresztény vallás más elemei?

Figyelt kérdés

Én a következőt találtam és szerintem eléggé vicces és egyszerű.

Először is kezdődik egy kissé meseszerű történet:

"A kislány és a zongora

Egy kislány álma az volt, hogy egyszer híres zongorista lesz, de a Szamárinduló volt az egyetlen darab, amit el tudott játszani. Akárhogy is próbálkozott, nem volt többre képes. Egy idő után szülei elhatározták, hogy beíratják magántanítványként egy neves zongoraművészhez, hogy az megtanítsa őt rendesen zongorázni. A kislány természetesen el volt ragadtatva az ötlettől.

Amikor a kislány és szülei meghallgatásra mentek a művészhez, komornyik tessékelte be őket a kúria társalgójába, ahol egy gyönyörű koncertzongora állt. A kislány azonnal odaszaladt a zongorához, és elkezdte játszani rajta a Szamárindulót. Szégyenkező szülei elindultak felé, hogy leállítsák, de eközben belépett a művész, és bátorította a kislányt, hogy folytassa.

Azután helyet foglalt a kislány mellett az ülőkén, és hallgatta a játékát. Kisvártatva ő is bekapcsolódott, és akkordokkal, futamokkal és arpeggiókkal egészítette ki a darabot. A kislány folytatta a Szamárindulót. A szülők nem hittek a fülüknek. Egy gyönyörű négykezest hallottak, amelyet kislányuk és a nagy művész együtt adott elő, és eléggé meglepő módon még mindig a Szamárinduló volt a fő téma."

Aztán mint derült égből villámcsapás megérkezik Isten:

"Időnként úgy érezzük, hogy senkik vagyunk, hogy Isten nem tud felhasználni nagy dolgok véghezvitelére. De gondoljunk csak a kislányra. Ő csak a Szamárindulót tudta játszani. A Szamárindulót senki nem akarta hallani. Szülei szégyenkeztek miatta, másokat idegesített. A művész azonban bátorította, hogy játssza tovább.

Isten tudja, mire vagy képes. Ő ajándékokat és tehetséget helyezett beléd. Természetesen néhány ember képességeihez viszonyítva a te ajándékaid és tehetséged ,,Szamárindulónak" tűnhetnek - nem túl eredetiek, és nem igazán látványosak. De Isten azt mondja: ,,Játssz tovább - és adj helyet nekem magad mellett a zongoránál!" Isten képes arra, hogy vegye azt a keveset, amit mi meg tudunk tenni, és széppé tegye a maga számára."

És azontúl másról sem szól a történet, mint vallásos propagandáról.

Ti mit szóltok az ilyen térítési kísérletekhez, olvastatok hasonló "történeteket"?

2012. jan. 23. 16:28
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
62%

Igen, a nagyon vallásosak sokszor csinálják ezt - mindenből Istent hozzák ki, a legkacifántosabban is akár.

Engem személy szerint tud idegesíteni (már, ha nekem mondogatják), mert olyan érzésem van, hogy "téríteni" akarnak.

2012. jan. 23. 16:44
 2/13 anonim ***** válasza:
62%
Már párszor én is találkoztam hasonlókkal. Megvan ezeknek is a haszna. Egyfelől így köznapi "példabeszédekkel" érthetőbb, meggyőzőbb az egész, legalábbis így gondolják. Másfelől, ha rögtön belevágnak a vallási témába, elolvasol egy mondatot. Ha van előtte egy ilyen kis történetke, akkor elolvasod az egészet. Nem más ez mint szép és semmitmondó csomagolás, amiben a TÉRÍTÉSt nyújtják át.
2012. jan. 23. 16:45
 3/13 anonim ***** válasza:
56%

Képzeld el, hogy valóság az Isten, Krisztus, a megváltás.

Tételezzünk fel egy esetet: Adott egy közösség, kik ezt a "propagandát" olvassák 500.000 ember. 499.999 soha meg nem fog térni, ők elé bármit is vinne bárki, elhatárolódnának így is úgy is ezektől az igazságoktól.

Viszont Istennek terve van azzal az egy emberrel, ő elveszett bárány, kinek pont ez a történet kell, hogy a fejéhez csapjon. Kit érdekel, hogy a maradék 499.999 emberből milyen hatást váltott ki ez a történet? Lehet, hogy a maradék 499.999 ember közűl még öt ember meg fog térni, csak más módon, és jelenleg szörnyűlködik ilyen próbálkozásokon.

Isten megtérési utai nagyon változatosak lehetnek. Lehet, hogy megtért emberként nevetek egy eseten, mikor valaki a megtéréséről beszél, de neki mégis az a dolog, vagy dolgok kellettek, hogy megtérjen bűneiből és odaforduljon Istenhez, keresve az igazságot.

2012. jan. 23. 16:58
 4/13 anonim ***** válasza:
84%

Ööö, ez nem hiszem, hogy térítési kísérlet volt. Ha annak értelmezed, persze úgy fura, nem is csoda.

A: nincs Isten, kereszténység hülyeség

B: Isten belőled is értékes dolgokat tud kihozni

A: szerintem még mindig nincs

B: de van, most mutattam meg

A: jónapot kívánok

B: kukoricát kapálok

A: nem azt mondtam, köszöntem

B: sűrü vót' osz kiszöttem

A: bolond maga, bácsi?

B: ez a sor itt vééégig

Nnna, a helyzet az, hogy ebből az egészből csak a második sor hangzott el. A többivel te egészítetted ki.

A történet elmondója valahogy így értelmezte a helyzetet:

A: "haszontalan, értéktelen ember vagyok, semmi érdemire nem vagyok képes, szeretnék Isten számára értékes dolgokat csinálni, de nem tudok"

(B: Most feltételezem, hogy szoktad néha ezt a fenti sort gondolni. Ha nem szoktad, akkor amit most mondok, az rád nem vonatkozik.) (((az általad idézett "időnként úgy érezzük" kezdetű mondatnak ez az értelme, ha nem lett volna egyértelmű számodra)))

(A: a./valóban szoktam így gondolkodni, na halljuk

b./még sose jutott ilyen eszembe, hallgassa más)

B: Volt ez a kislány, aki semmi érdemit nem tudott zongorán produkálni, csak amit mindenki más, aki elsőre megpróbálkozik vele, de ha egy nagy művésszel játszott négykezest, mégis rohadt jól szólt

B: Na valahogy így képzeld el, ha Istennel kooperálsz...

A természetesen ezek után tetszőlegesen beleköthet a gondolatmenetbe, de értelemszerűen csak abba, ami elhangzott.

Amúgy a Biblia is tele van ilyen kis "példázatokkal", parabolákkal, allegóriákkal, párhuzamokkal ... na bakker nem jut eszembe, hogy hívják irodalomórán a komplett történetté kibővülő hasonlatot, répa fej ikon...

Ez egy retorikai vagy irodalmi eszköz, arra való, hogy dolgok közötti viszonyokat lehessen nem-absztrakt módon elmagyarázni. El lehet absztrakt módon is, csak az a hallgatótól nagyobb kognitív erőfeszítést igényel, ezért ha azt akarod, hogy azok is felfogják a mondandódat, akik csak félig figyelnek, fáradtak, nem olyan okosak stb., akkor célszerűbb ilyen párhuzamokat használni.

Nem csak vallással, minden más témával kapcsolatban is igaz ez.

Amúgy érdekelne az élethelyzet, amiben találkoztál ezzel a prédikációszerűséggel :)

Egyébként az élet más területén jól megérted az emberek szándékát, mondandóját? Ne haragudj, csak azért kérdezem, mert fura, hogy nem volt egyértelmű számodra, hogy bár a történet jött előbb, csak illusztráció volt a későbbi gondolatmenethez (és mint ilyen, nem lehet irreleváns, hiszen ha megvan benne a logikai párhuzam az eredeti mondanivalóval, akkor jó illusztráció, ha nincs, akkor rossz, ennek függvényében lehet releváns vagy nem az eredeti mondandóhoz képest, de az eredeti mondandót nem teheti irrelevánssá, ahogy egy leírt mondatot sem tehet hamissá vagy irrelevánssá az, hogy csúnyán vagy hibásan, vagy netán félreérthetően írták le)

2012. jan. 23. 17:28
 5/13 anonim ***** válasza:
89%
Ateista vagyok, de az ilyen történeteket nem ateistáknak hanem kifejezetten keresztényeknek írják, ilyen minden napra egy motivációs történet jelleggel. Én is ismerek ilyen kiadványokat, első látásra egyértelmű h a keresztények a célközönség.
2012. jan. 23. 20:20
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Én nem kezdek el vitatkozni most senkivel mert nincs értelme szerintem. Annyit mondok, hogy én is keresztény vagyok és megtértem, de ilyen térítési módszert nem alkalmaznék soha. Mért? mert pont ezt látom állandóan, hogy a NEM keresztényeknek ez nem tetszik. És én azt gondolom, hogy ha lehet (szerintem lehet) igyekezzünk úgy megszólítani embereket, hogy ne legyen rossz tapasztalatuk velünk kapcsolatban. Szerintem a legjobb, csúnya szóval "térítési módszer" az, hogy hiteles, normális, értékes, példamutató életet próbálok élni, ott ahol lennem kell, nem pedig szórólapozok, meg eldumálok egy jól betanult szöveget. Manapság úgylátszik, azok akik állandóan csak ilyen szövegekkel nyomulnak, vagy szórólapoznak, azok a saját életük által NEM tudják spontán, szavak nélkül bemutatni az Istent. Teljesen megértem a nem keresztényeket, hogy kiakadnak az ilyenféle esetektől, de nézd azt, hogy nem akart rosszat nyilván neked, csak nem jó módon közelített. Viszont ettől még nem hazugság amit mondott neked, mert szerintem is Isten vár és azt akarja, hogy minden ember megmeneküljön. Én nem fogok résztvenni soha egy térítő mozgalomban sem. Én életpéldaadásra törekszem.

Egy keresztény barát.

2012. jan. 24. 09:48
 7/13 anonim ***** válasza:

Vidiripi

Térítők? Még soha nem hallottam volna hogy a gépeltérítők azok előbb mesélnek s aztán térítenek.

A vallásos térítést meg fegyverrel szokták csinálni. Kard lőfegyverek stb. Mert olyan ez mint a reklám amit a tv.ben leadnak vagy 100-szor s te hiába nézed meg 101-szer akkor sem veszed meg a lábgombás kenőcsöt ha nem kell.

Attól hogy valaki beszél a vallásáról az még nem térítés mivel ha nem vagy rá fogékony úgysem ér el semmit nálad.

2012. jan. 24. 10:29
 8/13 anonim ***** válasza:
47%
De a házalás az térítés ám. Mert ha fegyverrel jönnek, annak tudatosan ellenállsz és tudod hogy nincs igazuk, de sok kecsegetető dologgal be lehet ám hálózni azt, aki hisz Istenben, csak nem tudja, vagy nem akarja megtenni az első lépést. És akkor jön a földi paradicsom meg az amerikanizált színes technicolor túlvilág és az illető bedől neki.
2012. jan. 24. 22:09
 9/13 anonim ***** válasza:

Vidiripi

Ja hátha nem veszi a fáradságot hogy utána olvasson a dolgoknak. Ott az internet vagy akinek nincs annak a könyvtár. Vagy mindkettő.

"akkor jön a földi paradicsom meg az amerikanizált színes technicolor túlvilág és az illető bedől neki."

Már bocs hogy ezt mondom de létszámilag sokkal több tagja van a Hit gyülekezetnek. Ők is amerikai gyökerekkel rendelkeznek. Bár tudtommal ők nem osztogatnak színes kiadványokat. Viszont rendszeresen megy a műsoruk a tv-ben. Az újságok meg a többi az már nem az első helyen van a tv meg az internet az igen illetve a kettő ötvözete.

Tehát ha az eredményességet nézzük a vizualizáció sokkal hatásosabb mint egy újság.

[link]

Érdemes ezt megnézni ezek adatok s szerintem kiválóan tükrözik a helyzetet.

"...csak nem tudja, vagy nem akarja megtenni az első lépést."

Itt milyen emberekre gondolsz mentálisan beteg vagy esetleg kiskorú? Vagy pedig lusta. Mert aki akarja az igen is utána járhat a dolgoknak. Persze ha nem akar akkor nem teszi de az is az ő döntése.

2012. jan. 24. 23:37
 10/13 anonim ***** válasza:
92%

Na, akkor én most megpróbálom elmagyarázni, hogy is van ezzel a dologgal, amit ti térítésnek láttok... :)

Szóval ott kezdődik, hogy az ember "megtér". Szándékosan tettem idézőjelbe, mert elcsépelt szónak tartom, és sokszor hallottam már olyanoktól, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy mi a megtérés. Na szóval van egy folyamat, ami valószínűleg mindenkinél más: van, aki keresi Istent, van, akinek csak úgy jön, van, aki külső hatásra, van, aki teljesen önmagában éli meg.

Aztán elcsodálkozik azon a minőségileg más életen, és megérti, hogy miről papoltak azok, akik "Isten szeretetéről", meg hasonlókról magyaráztak. Ha előzőleg nem volt vallásos közösségben, akkor még titkolja is, mert pontosan tudja, hogyan tekintenek a nem hívők a hívőkre, mennyire banálisnak és ostobának tűnnek ezek a szavak a kívülállók számára.

De ha egyszer megtért (igazán), akkor elkezd mindenkit NAGYON szeretni, és mivel mindenkit szeret, azt szeretné, ha mások is megtapasztalnák ezt a csodát. És akkor elkezd beszélni róla... eleinte óvatosan, puhatolózva, aztán egyre bátrabban. Hogy ez jó... És nem érti, hogy mások miért nem értik. A hitetlen, aki korábban furán nézett a hívőkre, egyszer csak azt látja, most rá néznek furán. És nem értik. És magában mosolyog, és csendben imádkozik értük, hogy azért egyszer majd ők is értsék meg. Mert jó dolog.

Ne haragudjatok azokra, akik megosztják a vallásos élményeiket. Tényleg jó szándékkal teszik, még ha furák is. A fenti történet egy egyszerű példa Isten kegyelmére, amit a hívők tényleg értenek, és nap mint nap megélnek. Az élet minden területén. Aki pedig nem tapasztalta még meg, annak semmit nem jelent, csak bosszantja. Ezért nem propaganda, hiszen bármelyik reklámújság nagyobb hatással van rátok, mint egy ilyen vallásos duma... :) Erővel, rábeszéléssel senkit nem lehet megtéríteni.

2012. jan. 25. 00:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!