Ti találkoztatok már olyan vallásos propagandával, amikor egy látszólag teljesen átlagos történetet mesélnek el, aztán hirtelen teljesen irrevelánsan előkerül Isten, vagy a keresztény vallás más elemei?
Én a következőt találtam és szerintem eléggé vicces és egyszerű.
Először is kezdődik egy kissé meseszerű történet:
"A kislány és a zongora
Egy kislány álma az volt, hogy egyszer híres zongorista lesz, de a Szamárinduló volt az egyetlen darab, amit el tudott játszani. Akárhogy is próbálkozott, nem volt többre képes. Egy idő után szülei elhatározták, hogy beíratják magántanítványként egy neves zongoraművészhez, hogy az megtanítsa őt rendesen zongorázni. A kislány természetesen el volt ragadtatva az ötlettől.
Amikor a kislány és szülei meghallgatásra mentek a művészhez, komornyik tessékelte be őket a kúria társalgójába, ahol egy gyönyörű koncertzongora állt. A kislány azonnal odaszaladt a zongorához, és elkezdte játszani rajta a Szamárindulót. Szégyenkező szülei elindultak felé, hogy leállítsák, de eközben belépett a művész, és bátorította a kislányt, hogy folytassa.
Azután helyet foglalt a kislány mellett az ülőkén, és hallgatta a játékát. Kisvártatva ő is bekapcsolódott, és akkordokkal, futamokkal és arpeggiókkal egészítette ki a darabot. A kislány folytatta a Szamárindulót. A szülők nem hittek a fülüknek. Egy gyönyörű négykezest hallottak, amelyet kislányuk és a nagy művész együtt adott elő, és eléggé meglepő módon még mindig a Szamárinduló volt a fő téma."
Aztán mint derült égből villámcsapás megérkezik Isten:
"Időnként úgy érezzük, hogy senkik vagyunk, hogy Isten nem tud felhasználni nagy dolgok véghezvitelére. De gondoljunk csak a kislányra. Ő csak a Szamárindulót tudta játszani. A Szamárindulót senki nem akarta hallani. Szülei szégyenkeztek miatta, másokat idegesített. A művész azonban bátorította, hogy játssza tovább.
Isten tudja, mire vagy képes. Ő ajándékokat és tehetséget helyezett beléd. Természetesen néhány ember képességeihez viszonyítva a te ajándékaid és tehetséged ,,Szamárindulónak" tűnhetnek - nem túl eredetiek, és nem igazán látványosak. De Isten azt mondja: ,,Játssz tovább - és adj helyet nekem magad mellett a zongoránál!" Isten képes arra, hogy vegye azt a keveset, amit mi meg tudunk tenni, és széppé tegye a maga számára."
És azontúl másról sem szól a történet, mint vallásos propagandáról.
Ti mit szóltok az ilyen térítési kísérletekhez, olvastatok hasonló "történeteket"?
Nem tudom, engem nem zavart sohasem. Én is pont azt tapasztaltam, hogy ezek inkább hívőknek szóló példabeszédek, és nem szegény mit sem sejtő hitetlen becserkészésére valók. Vagy ha nem is hívőknek szólnak, általában olyan embereknek, akik pontosan tudják, hogy prédikációt hallanak.
Bennem még mindig bennem van egy prédikáció, amit nagyon untam az elején, mert semmi köze nem volt Istenhez. Valami liftezésről beszélt a pap, egy külföldi túrán vett részt és felvonó vitte fel őket a hegyre...
És az történt, hogy nem nyílt ki a liftajtó. Megnyomták a lift gombját, erre az elindult felfelé. Újra megnyomták, akkor meg lefelé. De az ajtó nem nyílt ki. Máig bennem van, ahogy elhallgat a lelkipásztor és hozzáteszi:
Mi azt hittük ki lehet szállni.
És aztán átváltott erre a témára, hogy mi mindenbe száll bele az ember meggondolatlanul, abban a biztos tudatban, hogy akkor száll ki belőle, amikor csak akar. (Drogozás, megcsalás, hazugság, házasság, stb...)
Nem tudom már visszaidézni magamban, de az a mondat annyira bennem maradt. Engem lenyűgözött az, ahogy egy egyszerű történet hirtelen Istenről kezdett szólni. Én azt hiszem, Jézus nem egyszer beszélt hasonló módon, példázatokkal. Sajnos a hitemet elvesztettem már rég.
De van néhány szép történet, amire mindig emlékezni fogok.
én elzavartam őket :
nekem más a vallásom és nem lehet engem megtéríten köszönöm hogy idfáradtak de tudjuk hogy nem fog sikerülni maguknak egy háznál sem a térítés ! többet nem jöttek próbáljátok ki:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!