Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért van az, hogy semmi...

Miért van az, hogy semmi bizonyíték nincs Isten létezésére, mégis mennyien hisznek benne?

Figyelt kérdés

Nem azért kérdezem, mert ilyen szemét vagyok, csak érdekel.

Sokat gondolkoztam ezen.

Igazából aki vallásos, azt ha kérdeztem mondta, hogy van bizonyíték Jézus létezésére, és sok dolgot mondott, meg könyvet mutatott, meg ilyesmi.

De, aki nem igazán hisz az ilyesmiben, az azt mondja, semmi bizonyíték nincs erre. Csak az emberek hite tartja ezt a dolgot életben, és ezért emlékezünk erre a "mendemondára".

Ha elfelejtenénk ezt, max ilyen tárgyak mint a kereszt, templom emlékeztetne erre a vallásra.

Tehát igazából az emberek hitén múlik ez a vallás.

De, ha ez így működik, akkor ha kitalálok egy új vallást, és elhitetem milliókkal, milliárd emberrel, hogy ez az igazi és valódi vallás, akkor kész?

Hoztam létre egy új vallást, amire semmi bizonyíték nincs, csak elhiszik az emberek, és van egy új vallás?

Ennyi lenne ez a vallás lényege?

Elhitetni másokkal, hogy higgyenek valamiben, és kész?

2011. nov. 1. 18:35
1 2 3 4 5 6 7 8
 21/72 anonim ***** válasza:
31%

Kedves Sir Butcher, én csak két dologra reagálnék, az -amúgy Bertának küldött- válaszodból.

"Tehát, Jézus nem akkor született, amikor elvileg született. Azért ez ciki, szerintem. "

És ebben mi is a ciki? A Biblia sehol sem ír évszámot vagy hónapot hogy Jézus mikor született. Mivel Jézus születésnapját megünnepelni nem volt a korai keresztények szokása (két üldözés között rizikós lett volna a jeruzsálemi plázában shopizni ajándékokért :-)ezért ez egy későbbi dolog és a katolikus egyház szerette volna felülírni a pogány szokásokat oly módon, hogy megszentelik azokat. Ettől Jézus még -fittyet hányva a horoszkópnak meg a pogány elvárásoknak- valamikor ősszel született. Merthogy a pásztorok még kint voltak a mezőn.

Ami meg a próféciákat illeti, nincs még egy olyan vallás, ahol Isten fiának az eljövetelét, születésének, életének és halálának körülményeit ilyen részletességgel megprófétálták. Bocs. Ha akarod, fogd fel mesének, a te dolgod. Azt viszont ne feledd, hogy a legtöbb ember személyes megtapasztalásból hisz Istenben, tehát nem az a lényeg hogy volt-e hasonló monda.

Ami pedig a mondákat illeti, újra elmondanám, hogy a hasonlóság nem másolást jelent. Pont a vallás az a téma, ahol az embernek még az azonos felekezeten belül is eltérő és nagyon határozott véleménye van. Az egyiptomi és a dél-amerikai piramisok nyilván nem másolás eredményei (pedig Imhotep Egyiptomban lépcsős piramist is épített)lévén a hatalmas földrajzi távolság és az a tény, hogy akkoriban nem utaztak messzire a tengeren mert senki nem akart leesni a világ végén.

Ez és a többi hasonlóság egyfelől az emberiség közös metafizikai múltjának köszönhető, annak a ténynek hogy ha egy Isten van akkor annak az azonos kijelentéseit ha különböző módon is de "vették" az emberek, és nem utolsó sorban annak, hogy akkoriban az ember még közelebb állt a spirituális világhoz, eredeti szellemi otthonához.

Divat és felszínesség azt hinni, hogy a vallások közötti hasonlóság azt bizonyítja, hogy az egész emberek által kreált dolog. Valójában a vallások közötti különbségek azok, amelyeket az emberek tettek hozzá a kijelentéshez. Ezért alakulhatott ki a hinduizmusban a Védák könyve ellenére többistenhit, vagy a judaizmusban a tíz parancsolat eredményeképpen még vagy hatvan másik. Mert az embereknek soha semmi nem lehet eléggé bonyolult.

A vallás lényege nem az hogy elhitetsz bárkivel bármit, hanem hogy jobbá tedd önmagad és ezáltal a világot. A kereszténységre a maga idejében volt bizonyíték, ott volt a sok ezer szemtanú és mártír. Azért is terjedt el ilyen gyorsan. Most már a történelem jótékony leple borul rá, nekünk csak a hit marad.

Viszont aki Krisztust valójában követi, annak az élete megérintheti ezrekét és valódi változást hozhat ebbe a világba. Ez a bizonyíték mellette, és ezt semmilyen kitalált vallás nem tudja prezentálni.

Hogy Gandhi (aki egyébként hindu volt) a Bibliától ihletetten szembe fordult a kasztrendszerrel és a briteket fegyver nélkül, mosolyogva tessékelte ki Indiából, ez a bizonyíték, hogy Jézus tanai 2000 év után is érvényesek. Lehet hitetlenkedni, filozofálgatni, vitatkozni. Mindent lehet. De azt is lehet, hogy gyökerestől megváltoztatod az életedet, és lámpássá válsz a sötétségben tántorgó emberiség számára. Hogy duma helyett valóban az egész életedet a kősziklára állítod, ami Jézus tanítása, és nem elégszel meg azzal hogy jó emberré legyél és mennyei piros pontokat gyűjtögess, hanem úgy élsz ebben a világban,hogy közben a mennyek országa tebenned van, és azt magaddal viszed mindenhová és megosztod mindenkivel. Ez az életmód az, ami bizonyítja neked Istent. És igazából csak ez bizonyítja. Ez viszont áldozatot kíván a részedről. És a mai hitetlen világban senki nem akar áldozatot hozni a bizonyosságért.

Tisztelettel,

Freya

2011. nov. 4. 12:26
 22/72 anonim ***** válasza:

@Freya: Köszönöm, hogy ismét megspóroltál nekem egy rakás irkálnivalót. :)

És köszi a pluszinfókat is, meg a poént. :)

@Sir Butcher:

Nagyon korán keltél, biztos ezért írtál ennyi zöldséget. Pedig mondtam, hogy nem kell válaszolni.

Nem gond, megbocsátom a tévedéseket, de azért részletezem ám. :)

1. Szó nincs arról, hogy alátámasztottam volna az igazadat, de ezt már tudhatod, mivel Freya gyönyörűen rámutatott néhány pontra.

Viszont egyetlen dolgot biztosan alátámasztottam: hogy milyen lusti vagy. Hiába megkerestem helyetted a linket, és be is másoltam a kérdésedhez, nem használtad fel itt, csak simán bemásoltad a saját szövegedet. Pedig te magad is szoktál panaszkodni másokra, ha túl kényelmesek... :)

2. Freya már leírta, hogy a Bibliában nem szerepel pontos dátum. Tehát a 2. mondatod helyett ez a ciki, amit te csinálsz: Ismeret, tudás nélkül magyarázol, ráadásul nagy mellénnyel; ebből következőleg tévedsz, továbbá hiteltelenné teszed magad. De lásd, milyen kedves lány vagyok. :)

Itt van négy link, ahol a teljes Bibliát el tudod olvasni, ezzel pótolva az eddigi hiányosságot; van ám keresőprogramjuk is:

[link]

[link]

[link]

[link]

És nyugodtan köthetünk fogadást, hogy találsz-e pontos dátumot Jézus születését illetően. :)

Szíves tájékoztatásul közlöm, hogy a kutatók szerint a legvalószínűbb időpont: i. e. 4. és i. e. 7. között, őszi időszak.

Itt kapcsolódik egy téma: a bibliai régészet. Már elég sok anyag van, sorban bizonyítják be a régészek a Biblia szereplőinek és történeteinek hitelességét. Pl. pár éve vagy évtizede még a nagyokosok állították, hogy Dávid király nem élt igazából, s ez jó érvnek tűnt a hitelesség ellen. Aztán találtak néhány bizonyítékot, ami amellett szól, hogy Dávid bizony-bizony élt... Úgy tudom, értesz valamelyest a régészethez, hát hajrá, vesd bele magad a kutatásba bátran, a kombináció a kereséshez: "Bibliai régészet". :)

3. A hasonlóságok és az "egymásból eredések" nem zárják ki alapon azt, hogy valamelyik vallás "igazi" lenne. Bár részemről nem szeretem ezt a kifejezést, de nem részletezem. Magamat is inkább hívőként szoktam meghatározni, nem vallásosként. Hosszú témakör, nem mennék bele.

4. Ha valóban meséről beszélnénk, akkor tényleg nem lennének fontosak a részletek. De ezt csak te állítod... Ez sem gond, a te korodban még én is nagyon okosnak hittem magam. 25 évesen tértem meg, azóta meg már rájöttem néhány (?) régi tévedésemre...

5. A Biblia ír más istenekről, kukucs bele majd egy kicsit. :)

Pusztán az a különbség, hogy egyetlen _igaz_ Isten van, a többi hamis. Szerintem nem is kell ezeket összeegyeztetni, ne fáradj vele. :)

6. Gondolom, "arab vallás" alatt a muszlim vallást értetted. Annyiban javítanálak, hogy másolat ugyan, de nem kiegészítésekkel, hanem ellentmondásokkal. Csak a két legfőbb különbség:

a., A Biblia szerint Jézus Krisztus Isten Fia, maga is Isten; Mohamed bácsi degradálta emberré, mondván, Istennek nincs fia. Ez a mondat látható a jeruzsálemi sziklamecset falán is...

b., A muszlimok szerint az ígéret fia nem Izsák, hanem Izmáel. [Ha nem ugrik be, vagy nem hallottál még róla: Ábrahámnak, akivel Isten szövetséget kötött két fia született: Izsák és Izmáel. ]

Nem részletezném, ma már megtettem egy másik kérdésben.

7. "Ugyanúgy vallás, mindkettő, ugyanúgy ember találta ki." - Megintcsak szerinted... Szerintem meg nem.

8. "Nem a kereszténység alapjait akarom megrengetni" – Ez édes, komolyan. Úgy belegondoltam: az újsághír címe ez lenne: "Sir Butcher, aki a történelemben elsőként megrengette a kereszténység alapjait. " :)

Azért tényleg nagyon rendes fiú vagy ám, bár nem nagyon tudok kiigazodni rajtad; egy másik kérdésben ugyanis [05. 07-én] a kérdező felszólítására, miszerint "Ne bántsd a keresztényeket!", azt nyilatkoztad: "A keresztényeket (és egyéb épeszű vallást) nem szoktam..."

9. A pontos próféciákról lásd Freya kommentjét fentebb; ennél részletesebben is rá tudsz keresni a Google-lal, most ezt sem tenném meg helyetted, ha nem bánod. :)

10. Az uccsóelőtti bekezdésed egy kissé ziláltra sikerült, de azért megértettem. :)

Am. nem "eltiltást" írtam, hanem "távoltartást", olvasd vissza nyugodtan, és a kérdésed értelmét veszti. :)

11. Nem mondtam, hogy mindig előkapod ezt a kártyát a kalapból, csak azt, hogy ne vedd elő többet, mert figyelünk ám. :)

Kibővítem egy kicsit: Figyelünk, és lecsapunk rád. Így már jó? :)

[Freyától bocsi, nem akarlak belerángatni semmibe, csak ez most valahogy így jött ki. :) ]

Így a végére – a hangulat emelése és zenei műveltséged szélesítése céljából – ide is bemásolok néhány linket, hallgasd meg, jó zenék. :)

Continental Singers - A kezdet

http://www.youtube.com/watch?v=gz7oLC4fdeg&feature=related

Jeremy Camp – I'm Alive

http://www.youtube.com/watch?v=iSxDJJMRp90

Downhere – My Last Amen

http://www.youtube.com/watch?v=_O4_qv359SY

Ha megmondod, melyik stílus jön be neked, szívesen keresek direkt olyanokat. :)

És most, a 2. oldal vége felé további szép estét kívánva búcsúzom. :)

2011. nov. 4. 20:39
 23/72 anonim ***** válasza:
73%
Tök igazad van! Az emberek többsége elég hiszékeny. A legtöbb vallásos emberbe már gyerekkorába beleverik a bibliát és hogy ennek megfelelően éljen, így fel se merül benne hogy ezen a felfogáson, és életmódon változtasson mert neki ez a természetes! Szerintem ha én is kitalálnék egy ilyen vallásos jellegű mítoszt, és azt hirdetném róla hogy igaz, lefogadom hogy lenne olyan ember, sőt jópár aki elhinné. És amúgyís, annyi vallás van a világon hogy elképesztő! Ilyenkor felmerül a kérdést hogy vajon melyik lehet igaz, és hogy vajon hány millió, milliárd ember élhet téveszmében. Mert ugye vegyük a két legelterjetebb vallást a kereszténységet, és az iszlámot. A kettő teljesen kizárja egymást, így biztos hogy a két csoport közül valamelyik teljes téveszmében és értékrendszerben él. Egyetlen közös van bennük : isten léte. De akkor meg ugye ott az ateizmus ami meg ezt cáfolja, így itt is megkérdőjeleződik hogy kinek van igaza, és hogy van e isten vagy nincs! Ha azt vesszük hogy az emberek egyre okosabbak, intelligensebbek lesznek és egyre többet tudnak meg a világról, fejlődik a tecknikájuk stb. akkor feltételezhetjük hogy az ateizmus lehet a 'végső' igazság mert ugye régen is volt sok badarság amit hittek az emberek (pl. hogy a föld a világ közepe és hogy a nap kering körülötte) úgyhogy lehet, hogy ahogy fejlődik az emberiség kezdenek rájönni hogy talán nem is úgy vannak a dolgok ahogy azt előtte hitték. Ezért ha a logikát követjük, akkor egyértelmű hogy az emberek egyre okosabbak a több tudás révén, és mivel az ateizmus később keletkezett mint a vallás, feltételezhető hogy talán az lehet az igaz, nem pedig amit előtte jó pár száz évvel előtte gondoltak mert közben elég sok ismeretre tettek szert ami jelentősen befolyásolhatja az értékrendet és a felfogást.
2011. nov. 5. 07:03
 24/72 anonim ***** válasza:
36%

"Egyetlen közös van bennük : isten léte. De akkor meg ugye ott az ateizmus ami meg ezt cáfolja, így itt is megkérdőjeleződik hogy kinek van igaza, és hogy van e isten vagy nincs!"

Az ateizmus nem cáfolja hanem tagadja Isten létét. A vallások sokszínűsége pedig nem arra bizonyíték, hogy nincs Isten, hanem hogy maguk az emberek sokfélék, és sokféleképpen közelítenek Istenhez. Azonban nincs olyan nép a földön, amely ne lenne vallásos, ami azt mutatja, hogy az emberiségnek közös metafizikai élménye az Istennel való közösség.

"Ha azt vesszük hogy az emberek egyre okosabbak, intelligensebbek lesznek és egyre többet tudnak meg a világról, fejlődik a tecknikájuk stb. akkor feltételezhetjük hogy az ateizmus lehet a 'végső' igazság mert ugye régen is volt sok badarság amit hittek az emberek"

Igen, az emberek egyre többet tudnak meg a világról és fejlődik a technika is, de maga az ember nem lett sem okosabb, sem intelligensebb. Az általad butának tartott emberek a múltban fedezték fel a matematikai törvényszerűségeket számológép vagy toll és papír nélkül, a homokba írva. Ők fedezték fel a csillagászati törvényszerűségek nagy részét egyetlen távcső nélkül. Több tisztelet a múltnak, kérlek!

" Ezért ha a logikát követjük, akkor egyértelmű hogy az emberek egyre okosabbak a több tudás révén, és mivel az ateizmus később keletkezett mint a vallás, feltételezhető hogy talán az lehet az igaz, "

Ez a logika érdekes. Az atombomba később keletkezett mint a lovasszekér, bonyolultabb és "fejlettebb" is, ettől még nem jobb és nem hasznosabb. Sőt veszélyes ha olyan emberek kezébe kerül, akik nem Jézus tanait követik (vagy Buddháét például) mert akkor könnyen megsemmisíthető az emberiség nagy része. Ha engem kérdezel,azok a dolgok amiket a régiek találtak fel, több értelemmel bírnak és nagyobb intelligenciáról árulkodnak, bár kisebb tudásról,ezt elismerem....

"nem pedig amit előtte jó pár száz évvel előtte gondoltak mert közben elég sok ismeretre tettek szert ami jelentősen befolyásolhatja az értékrendet és a felfogást."

És ha az ateizmus kimegy a divatból pár száz év múlva akkor majd az uralkodó eszme lesz az igaz? Nézd, ha létezik objektív igazság, az nem változik, és az ugyanaz volt az ókorban mint ma vagy száz év múlva. Nos, kedves Simone, szerinted létezik objektív igazság?

Freya

2011. nov. 5. 08:18
 25/72 anonim ***** válasza:

@Freya: Szerintem hagyd, ne fáradj vele, hacsak nem vagy időmilliomos.

Simone egy 15 éves kislány, aki az itteni írásai alapján simán csak trollkodni jár a Vallás és a Valláskategóriákba.

Rendes érvei soha nem voltak, mások érveit nem tudja vagy nem akarja érteni, értelmezni, csak fújja ugyanazokat a szövegeket. Pedig már kiosztották egy párszor emiatt, meg a modiknak is sok volt a pluszmunkájuk miatta a nyáron...

Lehet, hogy ki is volt tiltva, azért nem láttuk egy ideig. :)

Úgy próbálja osztani az észt, hogy gőze nincs az egészről, mivel a saját bevallása szerint még életében nem vett a kezébe Bibliát.

Amennyire én tudom az itteni írásaiból, az egyetlen terület, amelyben - korához képest meglepően, ugyanakkor sajnálatosan - széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik, az a szexualitás témaköre.

No comment.

2011. nov. 5. 18:39
 26/72 anonim ***** válasza:
60%

"De, ha ez így működik, akkor ha kitalálok egy új vallást, és elhitetem milliókkal, milliárd emberrel, hogy ez az igazi és valódi vallás, akkor kész?

Hoztam létre egy új vallást, amire semmi bizonyíték nincs, csak elhiszik az emberek, és van egy új vallás?

Ennyi lenne ez a vallás lényege?

Elhitetni másokkal, hogy higgyenek valamiben, és kész?"

Nem rossz ötlet, de nem árt ha némi csoda tétellel is megspékeled az új vallásod terjesztését.

Így sem lesz egyszerű dolgod, ahogy az apostoloknak sem volt az.

Tanították az embereket , ahogyan Jézus tette velük, betegeket gyógyítottak, csodákat tettek, a főpapok mégsem hittek nekik, bebörtönözték őket, sőt meg akarták őket gyilkolni, de ekkor felállt egy a nép előtt tisztelt, törvénytudó farizeus, Gamáliel és így szólt:

"...álljatok el ez emberektől, és hagyjatok békét nékik: mert ha emberektől van e tanács, vagy e dolog, semmivé lesz;

Ha pedig Istentől van, ti fel nem bonthatjátok azt; nehogy esetleg Isten ellen harczolóknak is találtassatok."Ap.csel.5:38-39

Azóta majd 2000 év telt el, de a Jézustól való tanításuk még mindig nem lett semmivé.

Ez nem elég bizonyíték, hogy az valóban Istentől való?

A te kitalált vallásod vajon hány évig maradna fenn?

2011. nov. 6. 00:22
 27/72 anonim ***** válasza:
16%
Kössz Berta Wooster! Te aztán tájékozott vagy! Egyébként nem voltam kitiltva csak nem volt kedvem ezzel foglalkozni! És sztem elég gáz lehetsz ha le állsz oltogatni egy nálad sokkal fijatalabbat!!!
2011. nov. 6. 06:01
 28/72 anonim ***** válasza:
48%

Nem a fiatalsággal van a baj, hanem amikor valaki okosabbnak akar látszani, mint amilyen valójában. Az őszinte véleményedet elfogadjuk és tiszteletben tartjuk, de ne sértődj meg, ha itt ott korrigáljuk amit mondasz.

Illetve be kell látnod, hogy a tapasztalat és műveltség hiánya miatt a véleményed még nem érett, hanem elfogult. Olvass sokat, gondolkozz, kérdezz, válaszolj, érvelj. Ha mindezt tisztelettel és őszinte érdeklődéssel teszed, remek felnőtt lesz belőled. Fogd vissza magad egy kicsit és finomodj, gyermek!

@Berta: bocsi, hogy megint belevágtam a mondandódba.

2011. nov. 6. 10:18
 29/72 anonim ***** válasza:

@Freya: Már kezdem megszokni, ne aggódj. :)

Különben is, jókat írsz, nem h.lyeségeket, úgyhogy kotnyeleskedj csak bele nyugodtan máskor és máshol is. :)))

@Simone:

Igen, én már csak ilyen tájékozott vagyok, és ilyen gáz...

Tudod, így, 100-on túl már megvannak az embernek a rigolyái. :)

A tájékozottság pusztán idő és elhatározás kérdése bármilyen témában. Neked ezt már sokan-sokan ajánlották, hát fogadd meg végre.

Nekem, az öreglánynak meg már sok-sok tapasztalatom is van ehhez. Gyűjts tapasztalatot is, aztán 5 - 10 - 20 év múlva majd beszélhetünk újból. :)

A tapasztalatgyűjtéshez csak annyit: Más kárán tanul az okos, sajátján a buta. Van, aki meg még a sajátján sem.

Nem tudom, mennyit foglalkoznak veled a szüleid (ha egyáltalán...), de tölthetnéd az idődet hasznos tevékenységekkel is, úgymint tanulás, olvasás, sport, stb. A neten való irkálástól nem lesz jobb neked. Ez nem zéró kockulást jelent, csak azt, hogy feleslegesen nem érdemes itt vacakolni. Ja, és hallgass _jó_ zenéket.

Ami pedig az "oltogatást" illeti: Nagyon finom és nőies voltam, ezt magad is beláthatod. Láttam már igazán kemény beszólásokat is, amiket neked címeztek, keresgélj csak egy kicsit a megválaszoltjaid között, és olvasgass. De nem látszik, hogy bármit is tanultál volna az elmúlt hónapokban ezekből az esetekből: mert holott két angyali türelmű felhasználótól is kaptál választ most, egyikre sem reagáltál semmit; csak felém fejezted ki a sértődöttségedet.

Pedig nem használtam trágár szavakat (bár jónéhányat ismerek), nem illettelek negatív minősítő jelzőkkel (bár olyat is tudok elég sokat), nem figuráztalak ki (pedig megtehettem volna), és nem másoltam be ide a Szerelem és szex kategóriában írott válaszaidat, vagy esetleg a megfelelő linkeket.

Ha most is úgy gondolkodnék, mint a te korodban tettem, amikor még én sem voltam hívő, és akkora szám volt, mint a bécsi kapu, akkor valószínűleg mindezeket nem hagytam volna ki, te meg még az iskolai mikulásbulin is ezt sírnád el a Télapónak...

Hát gondolkodj el ezen is, légy szíves.

Minden jót neked.

2011. nov. 6. 18:55
 30/72 anonim ***** válasza:
38%
Hogyha Isten létezik akkor hol él? A felhők között?! Ez már egy olyan gyerekes kitaláció hogy van isten. Isten nincs és kész.
2011. nov. 10. 19:04
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!