Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért van az, hogy semmi...

Miért van az, hogy semmi bizonyíték nincs Isten létezésére, mégis mennyien hisznek benne?

Figyelt kérdés

Nem azért kérdezem, mert ilyen szemét vagyok, csak érdekel.

Sokat gondolkoztam ezen.

Igazából aki vallásos, azt ha kérdeztem mondta, hogy van bizonyíték Jézus létezésére, és sok dolgot mondott, meg könyvet mutatott, meg ilyesmi.

De, aki nem igazán hisz az ilyesmiben, az azt mondja, semmi bizonyíték nincs erre. Csak az emberek hite tartja ezt a dolgot életben, és ezért emlékezünk erre a "mendemondára".

Ha elfelejtenénk ezt, max ilyen tárgyak mint a kereszt, templom emlékeztetne erre a vallásra.

Tehát igazából az emberek hitén múlik ez a vallás.

De, ha ez így működik, akkor ha kitalálok egy új vallást, és elhitetem milliókkal, milliárd emberrel, hogy ez az igazi és valódi vallás, akkor kész?

Hoztam létre egy új vallást, amire semmi bizonyíték nincs, csak elhiszik az emberek, és van egy új vallás?

Ennyi lenne ez a vallás lényege?

Elhitetni másokkal, hogy higgyenek valamiben, és kész?

2011. nov. 1. 18:35
1 2 3 4 5 6 7 8
 11/72 anonim ***** válasza:
32%

Szia!

Én úgy gondolom, ha nem lenne bizonyíték Isten létezésére, akkor senki sem hinne benne. Ajánlom figyelmedbe Blasie Pascal: Gondolatok című művét, mely igen sokat foglalkozik ezzel a témával. Pascal igazi természettudós volt, és azzal az igényességgel, amivel a tudományban alkotott ezen a területen is komoly eredményeket ért el.

A legfontosabb bizonyíték - amit maga az Isten is hangsúlyoz Ésaiás próféta írásán keresztül - az, hogy Ő "kezdettől fogva megjelenti a véget és előhozza azokat, amik még meg sem történtek". Nagyon érdekes dolog ezeket elolvasni, jómagam sokat foglalkoztam például Dániel próféta könyvével, aki a teljes emberi történelmet felvázolta onnantól, amikor megírta a könyvét egészen a történelem végéig. János apostol még ennél is tovább megy és Jelenések könyvében az egész bűn történelmét bemutatja. Nem véletlen, hogy a nagy természettudósaink: Newton, Pascal egyúttal kiváló Bibliamagyarázók is voltak. Kevesen tudják, hogy Magyarország török megszállása is részletesen benne van a Bibliai próféciákban, és ez adott erőt az akkori protestáns várvédőknek, akik pontosan ismerték ezeket. Nem véletlen a sikere a máig is használt vizsolyi Bibliának, mert aki fordította maga is felismerte ezeket a próféciákat. Vajon hogyan lehetséges, hogy egy kis zsidó szekta ilyen nagy sikert ért el néhány évtized alatt a római birodalomban? Mi a titka a vértanúk ezreinek az arénákban? Hogyan lehetséges, hogy a kis halász Péterből az egyik legnagyobb apostol válhatott? Vajon nyelvzseni volt?

Nézz utána a történelem ezen csöppnyi szakaszának és meg fogsz lepődni! Olvasd el a híres orvos: Lukács két levelét, mely evangéliuma és az apostolok cselekedetei címen található a Bibliában. Szánd rá ezt a néhány órát, és mindent meg fogsz érteni.

Üdv. Péter

2011. nov. 1. 22:26
 12/72 anonim ***** válasza:
55%

A Biblia igaz, és úgy történt, ahogy állítja? Akkor ezt figyeld:

"A perzsa gyökerű Zarathustra vallásban jelent meg először egy, a halálával az embereket halhatatlanná tevő istenség, akit véráldozattal ünnepeltek a hívők, akik főként pásztorok voltak. A véráldozatok betiltását követően a vallás többszörösen átalakult, hogy végül kialakuljon Mithra (görögösen Mithrász), a napisten kultusza. Mithrász a mítosz szerint a téli napfordulókor, az akkori római naptár szerint december 25-én, egy barlangban született. Bölcsőjét őt imádó pásztorok vették körül. Felnőve megölte a termékenységi jelképet jelentő bikát, és ezzel megváltotta az embereket, halhatatlansággal ajándékozva meg őket. Minthogy a bika ugyancsak ő volt más személyben, ezzel saját magát áldozta fel az emberekért. Híveinek beavatását szentelt vízzel való meghintéssel végezték. A hívek rendszeresen részt vettek egy kenyérből, vízből és borból álló vacsorán, amelyen Mithrász utolsó vacsorájára emlékeztek, amit követően istenük napkocsin az égbe szállt."

Idézet Wikipédiáról, nyugodtan nézz utána, valódi forrásokat is találsz bőven.

Pöppet ismerős a dolog, nem? :)

2011. nov. 2. 08:48
 13/72 anonim ***** válasza:
97%
Drága Sir Butcher, ezt már egy külön kérdésben is kiírtad, ott is szétveséztük. Különösen Berta, ha jól emlékszem.
2011. nov. 2. 14:02
 14/72 anonim ***** válasza:
Láthatnám azt a korábbi vitát Sir Butcher korábbi kérdéséről?
2011. nov. 2. 14:56
 15/72 anonim ***** válasza:
60%
Isten létezése nagyon valószínűtlen és szerintem nincs is. Nem kell túlbonyolítani a dolgokat az Univerzum Isten nélkül is jól megvan és létezik (Occam borotvája). A kvantummechanika magyarázatot ad az Univerzum születésére.
2011. nov. 2. 15:12
 16/72 anonim ***** válasza:
2011. nov. 2. 19:29
 17/72 anonim ***** válasza:
50%

Juj, de kár volt innen elkésni. :)

@Sir Butcher: Az utóbbi időben összeakadtunk már néhány kérdésben, nem csak abban, amiről most itt szó volt.

[F, köszi, hogy belinkelted a kérdést, így nem nekem kell.

Keresgéltem és linkeltem már Sir Butcher helyett ott, a helyszínen. :) ]

Szóval, azon tűnődtem, hogy nem lehetséges-e a következő felállás:

Vannak bizonyos dolgok, amelyek...

1. téged távoltartanak a hittől, mert nem tudsz rájuk magyarázatot, vagy

2. az egyszervolt hitedet lerombolták ugyanezen okból

[nem ismerem a múltadat, bocsi]; ...

... és azért hozod fel ezeket, mert...

1. adu ásznak gondolod a hívőkkel szemben, vagy

2. a lelked mélyén arra vágysz, hogy megválaszolják ezeket a kérdéseket, csak nem vallod be.

Nem kell válaszolni, csak hangosan gondolkodtam... :)

2011. nov. 4. 02:37
 18/72 anonim ***** válasza:
33%

Ááá, mégiscsak másolgatok, hátha valakinek kényelmesebb itt olvasni a válaszokat Sir Butcher feltevésére. :)

1. Saját:

< Berta Wooster válasza:

Bemásolom helyetted a linket:

[link]

Egy kis kiegészítés:

[link]

1. A Biblia ószövetségi részében már vannak próféciák Jézus születéséről, haláláról, feltámadásáról, ill. a megváltásról. Amennyire én tudom, ezek az iratok régebbiek.

2. Véráldozattal ünneplés nincs a kereszténységben.

3. Jézus i. e. 4. és 7. között, valamikor ősszel született a kutatók szerint a Biblia leírásai és a történelmi adatok figyelembe vétele alapján; a dec. 25-i dátum csak egy katolikus "kinevezés".

4. Barlang helyett egy – valószínűleg használaton kívüli – istálló, bölcső helyett jászol; a pásztorok stimmelnek, kiegészítve a napkeleti bölcsekkel. Első találat megvolt. :)

5. A bikás részt szerintem hanyagoljuk... Elképesztő. :)

6. Szentelt vízzel való meghintés... Megint csak katolikus szokás. Eredetileg vízben való teljes alámerítés volt (baptidzó), Bemerítő János is ezt hirdette a bűnök lemosását jelképezendő.

7. A kereszténység ún. Úrvacsoráján kenyér és bor (vagy szőlőlé) oké, víz nincs. :) Továbbá nem az utolsó vacsorára emlékeznek ezzel, hanem Jézusra, az ő halálára és feltámadására, ill. ennek még más mondanivalója is van.

8. Jézus a Mennybe ment az Atyához, felemeltetett, napkocsi nélkül, csak úgy á la natur.

Na, és most akkor mi van? Vagy ha nem csak ez a néhány dolog egyezne (ha jól számolom, kettő), hanem az összes? Semmi.

Lehet lepontozni. Üdv. :) >

2. Nem saját:

a., < ... mindez nem meglepő. Istenről minden népnek volt ismerete, próféciák mindenhol voltak, a mitológiák és szokások közötti hasonlóság pedig nem azért volt mert másolták egymást, hanem mert mindannyian az emberi fajhoz tartozunk ergó Isten képére lettünk teremtve ergó valahol mélyen tudjuk miről is van szó.

Számomra a hasonlóságok inkább meggyőzőek mint zavaróak. >

b., < "Ismerős valahonnan valakinek ez a történet?"

Sőt. Meséld el az életedet, és tök ismerős lesz. Ugyanis az átlagos józsik élete pár tucat féle mintát ismételget.

Egyébként ez a Mithrász-ügy nyilván borzalmasan megrengeti a kereszténység alapjait, nem véletlen, hogy minden papnövendék tanul erről és sok más hasonló vallási hagyományról a tanulmányai során. >

Sir Butcher, szerintem ezt a kártyát ne vedd elő többet, figyelünk. :)

2011. nov. 4. 02:45
 19/72 anonim ***** válasza:
67%

KEdves Berta Wooster,

Nagyon szépen köszönöm, hogy ilyen részletesen alátámasztood az igazamat.

Pont te magad bizonyítod, hogy a Biblia, ami elvileg Isten szava, nem igaz. :)

Tehát, Jézus nem akkor született, amikor elvileg született. Azért ez ciki, szerintem.

Más vallásban is, (És abban, amit idéztem) szintén teljesen ugyanaz a szokás. Ami azért önmagában érdekes, hiszen akkor egymásból erednek - ez azért sokat ront az "egyetlen igaz" vallás címszón.

Napkocsin, vagy nem napkocsin, ez, ebből a tekintetből lényegtelen - elvégre meséről beszélünk, ahol a motívum, vagyis az égbemenetel a fontos. Ha megnézed, szinte minden vallásnál erről van szó, a minket megmentő az égbe ment. Ez ismételten érdekes tény, figyelembe véve hogy erősíti a vallásmásolás témáját.

És igen, minden népnek volt Istene. Számtalan, különböző féle istene, annyira különbözőféle, hogy ezeket összeegyeztetni elképesztően bonyolult.

Tehát, nézzünk csak két külön példát: a keresztény (és igazából arab, hiszen az arab vallás éppen ugyanúgy a keresztény vallás másolata, némi kiegészítésekkel) jóindulatú, szerető istene (amikor épp nem népirtásban vesz részt).

És az maják vérben úszó, emberi áldozatot követelő istene. Ugyanúgy vallás, mindkettő, ugyanúgy ember találta ki. Sőt, ha jobban megnézzük, valahol stimmel is, a maják istene legalább nem irtotta ki a teljes emberiséget pár fő kivételével (lásd Noé története). Bár áldoztak fel nekik annyi embert, szóval egál, tényleg.

Szóval, lehet boncolgatni. Nem a kereszténység alapjait akarom megrengetni - mint ahogy a vallást sem - csupán egy eléggé érdekes, hasonlóságokkal teli tény, miszerint a kereszténység is ilyen eredeti - csak többször előfordult már szinte minden motívuma.

Említetted a próféciákat, meg hogy Jézust többször megjövendölték: minden vallásban van megmentő ember, aki Isten fia, ez olyan általános, mint a tucat Józsi élete :)

Neked ezek a tények a hitedet erősítik, bennem meg azt, hogy ez is csak egy erkölcsi tanításokkal tűzdelt mese.

Vallásom pedig abszolút nincs. Én számomra egyetlen ilyen természetfeletti, (bocsánat a kifejezésért, de ez a véleményem) erősen egoista, egészen leheletnyit szadista isten/istenekért. Nem múltbéli tényekért, eltiltva sem voltam (hogy lehet eltiltani bárkit a vallástól? O.o)

Ezt a kártyát egyszer vettem elő egy kérdésben, és most másoltam be. Tényleg mindig előkapom a kalapból :P

2011. nov. 4. 08:03
 20/72 anonim ***** válasza:
57%

A valláshoz nem kellenek tárgyak ha valaki tényleg hisz Istenben akkor nincs semmi ilyenre szüksége...vannak akinek tényéeg vannak látomásai..én személy szerint hiszek istenben bár néha elbizonytalanodom, de ha az ember olvassa a bibiliát egy fajta nyugalom söpri át :)

isaten létezésére van bizonyíték:)

2011. nov. 4. 11:16
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!