Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Adventisták, valóban abban...

Adventisták, valóban abban hisztek, hogy Mihály arkangyal és Jézus Krisztus azonosak?

Figyelt kérdés
2011. jún. 23. 10:08
 141/184 Száselvtárs ***** válasza:
100%

Gratulálok, Luther munkááságát legalább ismered.

Természetesen nem mindent oldott meg a reformáció, de nagy dolog volt abból a sötétségből indulni, amit a kzépkor jelentett, ráadásul egy olyan totaliárius rendszerrel szemben, mint a középkori "állam és egyház szövetsége".

Én is tudnék mondani példát arra, mit még nem változtattak meg (ld. pl. a tízparancsolat egyértelmű rendelkezése az Istentől rendelt nyugalomrapra nézve, amihez képest az egséz kereszténység eltérő gyakorlatot folytat).

Mégis, ezzel együtt is nagy vívmány volt, amit elértek,és biztos vagyok abban, hogy Isten mozgatta, használta őket.

Tisztelem őket, minden hibájukkal.

"kedves Tanú, lehet, hogy van igazság abban, amit mondasz"! :))"

Ezt sajnos nem írhatom, mert másként látom, és akkor tényleg nem lennék őszinte :-)

2011. júl. 12. 10:07
 142/184 A kérdező kommentje:
És mi a helyzet az évszámokkal? Nem jött még meg a válasz? :)
2011. júl. 12. 11:06
 143/184 anonim válasza:
0%
Szerintem már nem is fog! De talán jobb is! ...és szomorú vagyok az egész miatt. Nagyon szomorú!
2011. júl. 21. 00:11
 144/184 anonim ***** válasza:
88%

Nem vagyok sem adventista, sem JT; de tudom, hogy ők ezt hiszik, vagy legalábbis vannak ilyen elképzelések.

Viszont itt egy kérdés, amelyben ha van igazság, akkor a JT alapítója nagyon gáz, ebből következőleg a tanításaik sem tiszta forrásból származnak:

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__2..

Az 1. válaszoló által belinkelt oldal döbbenetes; viszont a honlapot csak hirtelen átfutva - nem ítélkezésből! - vannak elég meredek dolgok más témákban... De nem tudtam még utánanézni, kik a készítők, stb. Úgyhogy én passzolok, de remélem, valaki megadja a választ!

2011. júl. 21. 10:27
 145/184 anonim ***** válasza:
0%

Ennyit az évszámokról:

I. Gergely pápa (i. sz. 590—604) egy európai uralkodónak írt levelében ez olvasható: „Szeretnénk, ha Felséged is tudná, amit mi megismertünk a Mindenható Isten Szavából, a Szentírásból, hogy a jelenlegi világ vége már elközelgett és hamarosan eljön a Szentek véget nem érő Királysága.”

A XVI. században Luther Márton, az evangélikus egyház megalapítója megjósolta, hogy a vég közel. Egy szerző szerint kijelentette: „A magam részéről biztos vagyok benne, hogy az ítélet napja a küszöbön áll.”

Az egyik legrégibb baptista csoporttal kapcsolatban feljegyezték: „A XVI. század első felében az anabaptisták úgy hitték, hogy a Millennium 1533-ban kezdődik.”

„Edwin Sandys (1519—1588), York érseke és Anglia prímása . . . mondja: . . . ’Biztosak lehetünk abban, hogy az Úr eljövetele közel van.’ ”

William Miller, akit általában az adventista egyház megalapítójának tartanak, egy idézet szerint ezt mondta: „Teljes mértékben meg vagyok győződve, hogy a zsidó időszámítás alapján valamikor 1843. március 21. és 1844. március 21. között Krisztus eljön.”

Vajon ezen jóslásoknak a kudarca egyértelműen hamis prófétaként azonosítja azok kimondóit az 5Mózes 18:20–22 jelentésével összhangban?

Vannak, akik komolyan meg vannak győződve arról, hogy bejelentésük igaz. Reményeiket néhány írásszöveg vagy esemény egyéni értelmezésére támaszkodva hangoztatják. Nem állítják, hogy kijelentéseik közvetlen Jehovától jövő látomások lennének, és hogy ilyen tekintetben Jehova nevében szólnak. Így aztán, ha szavaik nem bizonyulnak igaznak, akkor sem tekintendők hamis prófétáknak, akik ellen óva int az 5Mózes 18:20–22. Emberi gyarlóságuk következtében csupán tévesen értelmezték a dolgokat.

Miért figyelhető meg századokon át egészen napjainkig a hamis bejelentések folyamata, ahogyan erről Jézus beszélt? (Máté 24:23–26). Jézus, miután beszélt követőinek a visszatérését jelző néhány eseményről, elmondta azt, amit a Máté 24:36–42-ben olvashatunk: „Arról a napról és óráról pedig senki sem tud, az ég angyalai sem, hanem csak az én Atyám egyedül. A miképen pedig a Noé napjaiban vala, akképen lesz az ember Fiának eljövetele is . . . Vigyázzatok azért, mert nem tudjátok, mely órában jő el a ti Uratok.”

Nemcsak azt a parancsot kapták, hogy vigyázzanak és készüljenek fel, hanem azt is, hogy buzgón őrködjenek. A Róma 8:19 mondja: „Mert a teremtett világ sóvárogva várja az Isten fiainak megjelenését.” Az emberi természet olyan, hogy ha erősen remélünk valamit és vágyakozunk rá, ha buzgón várjuk, akkor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy már közel van, még akkor is, ha az események mást mutatnak.

Jehova Tanúi Jézus második eljövetelének, pontosabban "jelenlétének" buzgó várásában olyan dátumokat említettek, amelyek végül téveseknek bizonyultak. Ezért némelyek hamis prófétáknak nevezték őket. Ám ők egyik esetben sem ’Jehova nevében’ tették bejelentéseiket azt feltételezve, hogy azok egyenesen Tőle származnak. Soha nem mondták: ’Ezek Jehova szavai.’

Az Őrtorony, Jehova Tanúi hivatalos folyóirata kijelentette: „Mi nem rendelkezünk a prófétálás adományával” (1883. január, 425. oldal [angolban]). „Nem tartjuk vagy tekintjük úgy írásainkat sem, mintha azok tévedhetetlenek lennének” (1896. december 15., 306. oldal [angolban]). Az Őrtorony kinyilvánította azt is, hogy bár némelyek rendelkeznek Jehova szellemével, ez „nem jelenti azt, hogy akik Jehova tanúiként szolgálnak, azok ihletettek lennének. Nem jelenti azt, hogy Az Őrtorony-ban megjelent írások ihletettek, tévedhetetlenek és mentesek a hibáktól” (1947. május 15., 157. oldal [angolban]). „Az Őrtorony nem tartja magát ihletettnek sem kifejezéseiben, sem tanításában” (1950. augusztus 15., 263. oldal). „A testvérek, akik ezeket a kiadványokat készítik, nem tévedhetetlenek. Írásaik nem ihletettek abban az értelemben, ahogy Pálé és más bibliaíróké azok voltak (2Tim 3:16). Ezért aztán a növekvő ismeretek fényében szükségessé válhat egyes nézetek kiigazítása (Péld 4:18)” (1981. február 15., 19. oldal [angolban]).

A többi meg éppolyan hazugság, mint a nagy része az eddigieknek!

2011. júl. 21. 15:37
 146/184 Száselvtárs ***** válasza:
90%

"Ám ők egyik esetben sem ’Jehova nevében’ tették bejelentéseiket azt feltételezve, hogy azok egyenesen Tőle származnak. Soha nem mondták: ’Ezek Jehova szavai.’"

Már megint mellé lőttél (szerintem nem véletlenül): mi tudjuk, hogy Jehova/Atya/Isten nem téved. Mi az ő állítólagos tanúi tévedéséről beszéltünk. :-)

Luther egyébként tudtommal 3-400 évet adott a világnak, ami még belefér kis hibahatárral - tekintettel a világ állapotára, mind a természet, mind a társadalom vonatkozásában.

2011. júl. 22. 07:14
 147/184 anonim ***** válasza:
11%

Beszélj a saját tévedéseidről, úgy látszik bőven volna miről!

Vagy azt állítod, hogy ez a probléma téged elkerült? Másokra mutogatni nem nehéz, nem kell hozzá sok ész, tán ezért ennyire népszerű a köreitekben?!

Érvelj az Írásokból, mert az az egyetlen hiteles pont. Ne a hamisítványokat hasonlítgasd egymáshoz.

2011. júl. 22. 07:32
 148/184 Száselvtárs ***** válasza:
90%

Ha jól értelek, akkor ez utóbbi hozzászólásod egy patent érv volt? Ilyeneket vársz tőlem? Merthogy folyton ezt követeled tőlünk, gondoltam mintának szántad...

Szerintem ez szimpla kifakadás volt. Nem nekem kell érvelnem: Én csak jeleztem, hogy szokás szerint nem arra válaszoltál, amit felvetettünk - te maradtál adósunk válasszal/érvvel.

Egyébként elég hülyén hangzik épp tőled, hogy

1. érveljünk,

2. meg hogy a Bibliából. :-)

Mi azt tesszük, de te folyton jössz a nesze semmi válaszaiddal, kitéréseiddel, süketeléseddel, mintha nem értenél magyarul, és ha minden kötél szakad, akkor azzal, hogy "és nem is az a Biblia".

Ezt a katolikus egyház csinálta a tridenti zsinaton: a protestánsok a Bibliára hivatkoztak, ők meg azt válaszolták, hogy "még azt is mi mondjuk meg, hogy a mi a Biblia" - és mellécsapták az apokrif iratokat.

Na kb. így érvelsz te is...

Azt hittem, a szünet jót tett neked, de úgy látom, nem. Továbbra is rosszul viseled, ha beszorulsz a tanaid közé - lehet, hogy ideje lenne a belátni, esetleg váltani :-)

2011. júl. 22. 21:36
 149/184 anonim ***** válasza:
0%
Olvasd már el figyelmesen az utolsó előtti válaszomat! Ennyire értetlen lennél?
2011. júl. 22. 23:53
 150/184 Száselvtárs ***** válasza:
100%
Akkor ez a tévedhetetlenség-mentesség a szentháromság kérdésére is igaz lehet - gondolom (?)
2011. júl. 23. 20:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!