Mire jó a vegetarianizmus?
"Azért megkérdezném a nagy állatvédőktől, hogy nem ellentmondás az, hogy nem akarják lemészárolni a zállatot, de a takarmányt sajnálják tőle"
Ez egy elég vicces kérdés. Én például úgy vagyok vegetáriánus, hogy nem vagyok nagy állatvédő. De nagyon félreértesz valamit, ha azt hiszed, hogy halálra akarjuk éheztetni az állatokat. Egyszerűen a mai húsipari gyakorlat ellen vagyok. Ha odáig jutnánk, hogy ezen változtassunk, akkor azt nyilván nem úgy nézne ki, hogy egyik napról a másikra az állatállomány 80 százaléka nem kap több takarmányt.
"DE, sem róla, sem ellene nem tehetek, hogy a fejem fölött kapzsi népségek kiépítettek egy ilyen rendszert."
Ez a mondat pedig egyenesen szánalmas. Tehetsz ellene, azzal, hogy a pénzeddel olyan bio vállalkozásokat támogatsz, amelyek nem húsgyárakban állítják elő a húst. Vagy egyszerűen azzal, hogy kevesebb "gyári" húst vásárolsz. Vagy azzal, hogy ezt a témát bedobod egy fórumra, és elmondod a húsipar elleni érveket. Vagy hogy elmész egy tüntetésre - igaz, ilyen témájú tüntetés Magyarországon nincs.
05-12 18:53:
Hozhatsz marhaságokat, de tény, hogy bizonyos aminosavak egyáltalán nem találhatóak meg növényi táplálékban. Ez tény, hozhatsz ezer áltudományos szövegeket vegetáriánus "szakirodalomból", de ezt a tényt szeretik elkerülni mindenütt.
Nagyokosok, kerdezzetek meg csak egy biologust a feherjekrol, igenis van olyan feherje, amelyik csak allati eredetu taplalekban letezik. En valahogy jobban hiszek a tudomany hivatalos allaspontjanak, mint a vegetarianus "szakertoknek".
A masik, hogy volt ismerosom, aki belebetegedett a vegetarianus eletmodba. Persze az ilyenek nem kerulnek a media kozeppontjaba.
Egyebkent a tejjel kapcsolatban azt a tevhitet is ezerszer megcafoltak, hogy csontritkulast okoz, ehhez kepest ujra es ujra elojon. Es akkor meg en nem latok tovabb az oromnal. Nevetseges, mondjak ezt azok, akik keszpenznek vesznek egy urban legendet.
Na jó, utánaolvastam. Ami kiderült számomra:
A legfontosabb aminosavak a 8 esszenciális aminosav, amelyet az emberi szervezet egyáltalán nem tud előállítani. Ezek közül mind a 8 megtalálható a húsban, úgy értem akár egyetlen szelet akármilyen húsban. Ugyanakkor csak növényi táplálkozással is be lehet vinni, de nincsen olyan növény, amely mind a 8-at egyszerre tartalmazza. Azaz lehet a vegetarianizmus egészséges, de akkor sokféle növényi eredetű ételt kell enni, amit vitatnak sokan, az az, hogy mennyi idő ez, ami idő alatt mindet be kell vinni, de még a vegetáriánusok írásai szerint is napon belül mind a 8-ra szükség van, mások szerint ennél kevesebb idő ez.
Ezen a 8-on túl van még 5 fél-esszenciális aminosav, ezeket ugyan elő tudja állítani a szervezet, de van amelyiket csak bizonyos körülmények között, van amelyiket csecsemő még nem, van amelyiket nem a megfelelő mennyiségben. Ezek közül a taurin amit egyáltalán nem lehet növényi eredetű táplálékban megtalálni, ugyanakkor pl. energiaitalokba mesterségesen állítják elő.
Lényegében az a helyzet, hogy a vegetarianizmus vállalható út, de csak nagyon szigorú étrenddel. Ez magyarázza azt, hogy vannak akik belebetegednek ebbe az életmódba, míg vannak akik évtizedekig egészségesek maradnak.
Utolsonak: itt szerintem senki sem allitotta,hogy vegetarianusnak lenni annyit jelent,hogy nem eszek hust,viszont annak kivetelevel talalomra minden sz.rt.
Vegetarianuskent is lehet nagyon egeszsegtelenul taplalkozni,hiszen a finomitott cukor,feher liszt,olajban sult etelek es tarsaik is nevleg belefernek a vegetarianus taplalkozas fogalmai koze.
En vegetarianuskent nagyon jol atgondolom,mit eszek (azelott husevokent is ezt tettem): teljes kiorlesu gabonafelekbol keszult etelek,zab,huvelyesek,rengeteg nyers zoldseg es gyumolcs,barna rizs,szoja,tojas,turo,sajt,es erre jonnek a taplalekkiegeszitok: tejsavofeherje,kazein,multivitamin,vas,B-12,kreatin
A fentiekben minden benne van,amit novenyi taplalekbol nem lehet beszerezni.Eronlet,fizikai egeszseg es eroszint tekinteteben barmelyik husevovel vallalom az osszehasonlitast.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!