Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mire jó a vegetarianizmus?

Mire jó a vegetarianizmus?

Figyelt kérdés
Nem teljesen nyilvánvaló, hogy az emberi szervezetnek szüksége van húsra? Ráadásul a hús finom, a legjobb ételek mind tartalmaznak húst. Akkor miért találják egyesek mégis jónak a csak zöldségen élést?
2011. máj. 11. 19:40
1 2 3 4 5 6
 21/52 A kérdező kommentje:

Sziasztok, a kérdést merő véletlenből került a valláskritika kategóriába, de végső soron örülök, hogy így a vegetarianizmust vallásos vonatkozásaival kapcsolatban is érkeznek hozzászólások.

A 16:28-as választ nagyon jónak tartom, a következőt emelném ki belőle:

"Csakhogy az,ahogyan az allatokat manapsag tartjak, messze nem termeszetes!"

Én úgy látom, hogy a modern húsipari tömegtermelés a környezet tönkrecseszésének egyik fő okozója. Ezzel kapcsolatban a következő cikket ajánlom:

[link]

Itt felsorolják a húsipar környezeti hatásait: például hogy a becslések szerint az üvegház-hatású gázok kibocsátásának 20-50 százalékáért a húsipar felelős, vagy hogy míg 1 kg gabona előállításához 1000 liter vízre, addig 1 kg marhahús előállításához 100 000 liter vízre van szükség.

[link]

Ez a cikk tisztáz egy pár félreértést és vegás túlzást, de alátámasztja, hogy az, ahogy ma tartják az állatokat, az "messze nem természetes". Nagyon sok szempontból: ahogy születnek, amit etetnek velük, ahogy élnek és növekednek, és ahogy levágják őket. A húsipar rengeteg erőforrást pazarol el. Például emberi fogyasztásra is alkalmas táplálékot etetünk a sertésekkel - miközben a sertés pont a "szemét" hússá konvertálására specializálódott állat.

Nem hiszem, hogy egy állat megérezné előre a halálát, ha úgy vágják le, hogy nem hallja az elektrosokk előtt a társai rémült sikolyát. Ha rendes körülmények között vágják le az állatot, amelyik nem fél emiatt, akkor szerintem morális szempontból elfogadható az. De a mai húsiparra ez nem jellemző, talán a biohúsokra, de ezt nemigen lehet ellenőrizni.

Én ezért lettem vegetáriánus. A kérdésfeltevés csak provokáció volt.

2011. máj. 12. 18:17
 22/52 anonim ***** válasza:
80%

Aki a szója és a növények aminosav-tartalmában kételkedik, annak üzenném:

az izoleucin legjobb forrásai: tojás, szója, hal, majd pedig a hús. A tojás és a szója dupla olyan mennyiségben tartalmaz mint a legjobb húsok.

leucin: ez eleve csak növényekben van szinte, halakban van egy kevés, de a magok 5x jobb források legalább. rendes húsokban szinte vagy egyáltalán nincs is

lizin: ebből a csirke és a marha a legjobb, ezektől 1%-al marad el a szója, 2%-al a bab, lencse, sajt

metionin: tojás, szezámmag, dió és szója után következik a csirke. a tojás majd 4x-esét tartalmazza, a szezámmag pedig 3xosát, mint a csirke.

fenilalanin: ez is szinte csak növényekben és tejtermékekben található, húsokban elenyésző (5öd olyan kevés mint a tojásban és a magokban).

treonin: a halban viszonylag magas (tojás és az alga után jön), sima húsokban szintén kevés, a 4ede, mint a tojásban és a fele a növényekének.

triptofán: a disznóhúsban a legtöbb, ez negyede a tojásénak, fele a szójáénak.

valin: ez is a disznóhúsban a legtöbb, de kevesebb, mint a tejtermékekben és a magvakban

hisztidin: kb. egyenlő mértékben van a tejtermékekben, magokban, vadhúsokban, majd a sima húsok jönnek.

Ha nem hiszel nekem leírhatom 100g termékben a %-os eloszlásukat is, de nem akartam oldalakat írni. Mondtam, hogy csak tájékozódni kéne mielőtt elkezdjük szajkózni, hogy "ahúsbanvanafehérje".

2011. máj. 12. 18:53
 23/52 Ozmium42 ***** válasza:
21%
Élő húst még sem ehetek, LastOne! Javaslom inkább, lapozz fel egy biokémia, biológiai könyvet, a fehérjék, izmok, emésztés, gyomor címszavaknál.
2011. máj. 12. 19:02
 24/52 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként én nem vagyok vallásos, de Péter válasza nagyon jó volt szerintem :)
2011. máj. 12. 19:19
 25/52 anonim ***** válasza:

"...megértettem mi van és miért és hogyan, s nyilván tudjuk minek köszönhetően. :)

üdv

26/F

LastOne.Left"

Ezt kifejtenéd még részletesebben? Vagy adnál valamilyen forrást? Mert már sokszor belefutottam a válaszaidba máshol is, amikkel általában egyet értek. De ezt az idézett részt nem értem...

2011. máj. 12. 19:35
 26/52 anonim ***** válasza:
100%

A válasz írója 68%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 19:35

Bízom benne nem értesz majd félre.

A dolog úgy nézett ki, hogy kerestem, akartam a magyarázatot az létezés mivoltára, a magyarázatot a bölcs emberek szavaira, a szentiratokéra, Jézus Krisztus példázataira. Ezt azért, hogy az életet a szabályának megfelelően tudjam élni, és ezzel segíteni másoknak is. S mivel, ahogyan a keresztények mondják, Krisztus nevében kértem, az Isten eljuttatta hozzám ezt a bizonyos leírást, így megérthettem hogy mi van, vagyis mi az élet igazsága(mi az ember, mi a világ és hogyan jelenik meg, s persze mi Isten). Itt hagyom neked ezt a forrást akkor, de szólok, elég mély figyelmet igényel és persze türelmet...önmagadhoz is. :)

a szerző a cím és egy link:

Paul Brunton : Az Önvaló bölcsessége

[link]

egy dolog még ide...a mű az elején egy nagyon fontos dolgot vetít elő, s arra az egy momentumra építi a tanítást, leírást. ha az a momentum nem teljesen tiszta, akkor adhatok egy olyan könyvet, ami tudományos szemszögből is levezeti azt, hogy miért is van kőkemény valóságalapja. tulajdonképpen a mai globális világnézet mellet szereplő egyetlen másik lehetőségre épít, de ezt szerintem észre fogod venni te is.

üdv és sok sikert

26/F

LastOne.Left

2011. máj. 12. 20:47
 27/52 anonim ***** válasza:
89%

Sziasztok!

Én úgy gondolom, mindenki természetesen azt eszik ami neki jól esik! De ha már a vallás oldalról közelítjük meg, és erről az oldalról érkeztek olyan hozzászólások, hogy Isten csak a növényeket adta "volna" : "Ímé néktek adok minden maghozó fűvet az egész föld színén, és minden fát, a melyen maghozó gyümölcs van; az legyen néktek eledelül." (1 Móz. 1.29)."????

De a Bibliában az is benne van, hogy mit adott Isten Noénak és nekünk... : "Azután megáldá Isten Noét és az ő fiait, és azt mondá nékik: Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet.

És féljen és rettegjen tőletek a földnek minden állatja az égnek minden madara: minden a mi nyüzsög a földön, és a tengernek minden hala kezetekbe adatott;

Minden mozgó állat, a mely él legyen nektek eledelűl; a mint a zöld fűvet, nektek adtam mindazokat. Csak a húst az őt elevenítő vérrel meg ne egyétek." MózesI.9.1-4.

De ami a számomra ezzel kapcsolatban a legszembetűnőbb, hogy Krisztus is evett húst! Bárányt, halat... Nem azt mondta, hogy én nem eszem húst, mert az én mennyei Atyám azt mondta, hogy nem azért vannak a földön az állatok, hogy megegyük!

Azt hozzáteszem, hogy nagyon szeretem az állatokat, állatvédő vagyok! Nagyon szeretem a gyümölcsöket és a zöldségeket, ha tehetném gyümölcsökön meg tudnék élni!

Ezzel kapcsolatban viszont a sok vegyianyag az ami elég "riasztó"...

Honnan tudhatod, hogy a bió, az valóban bió?

2011. máj. 13. 18:34
 28/52 anonim ***** válasza:
45%
Én nagyon szeretem a húst, és nem értem, minek vannak vegetáriánusok. Ha valaki nem szereti a húst, ne egye, nem kell ahhoz külön vegetáriánusnak lennie.
2011. máj. 13. 18:50
 29/52 Tyler913 ***** válasza:
76%

Utolsonak: igen,a szaporodas es sokasodas mar megtortent.Tulszaporodtunk,szazmilliok eheznek,mikozben a nyugati orszagokban a termes nagyjat a vagoallatok eszik fel,nem egyszer pl. disznoknak adnak emberi fogyasztasra alkalmas gabonat.

Igen,Krisztus evett hust,de abban a korban az allatokat nem olyan "embertelen" (kepzavar,na mindegy) korulmenyek kozott tartottak,mint ma,raadasul a huseves nem is volt azert mindennapos dolog.

Irtad,hogy meg tudnal enni zoldsegen,gyumolcson,csak riaszt a sok vegyi anyag.Szerinted,ha ugyanazt a zoldseget megeszi a vagoallat,Te meg utana megeszed a husat,nem elfogyasztod lenyegeben ugyanazt a vegyszert? Nem is beszelve arrol a sok mindenrol,ami a husba kerul,mig a Te tanyerodon landol (plane,ha nem csak szinhust eszel,hanem feldolgozott elelmiszereket: felvagottat, virslit,stb.).

Szoval,ha egyebkent szivesen lennel vega,csak az utobbi erv tartott vissza,akkor ezen gondolkodj el.

2011. máj. 13. 18:52
 30/52 anonim ***** válasza:
100%
"Tulszaporodtunk,szazmilliok eheznek" De a másik néhány milliárd túlzabálja magát. Az egyensúly nincs meg. Ennyire félreérthető volt, amit írtam? Nem azt gondoltam, hogy csak a vegyianyagokkal kezelt gyümölcsök miatt nem vagyok vegetáriánus, hanem pontosan arról van szó, hogy a húsokkal is megesszük a káros anyagokat, de a zöldségekkel, gyümölcsökkel is a sok permetszert.
2011. máj. 13. 19:05
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!