Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mire jó a vegetarianizmus?

Mire jó a vegetarianizmus?

Figyelt kérdés
Nem teljesen nyilvánvaló, hogy az emberi szervezetnek szüksége van húsra? Ráadásul a hús finom, a legjobb ételek mind tartalmaznak húst. Akkor miért találják egyesek mégis jónak a csak zöldségen élést?
2011. máj. 11. 19:40
1 2 3 4 5 6
 1/52 anonim ***** válasza:
100%
Ha majd egyszer úgy fogsz húst kajálni, hogy undorodsz már az érzéstől és a gondolattól is akkor majd megtudod. Amúgy nem vagyok vega, csak volt egy álmom ami miatt sokszor mikor húst ettem elkapott az undor.
2011. máj. 11. 19:48
 2/52 anonim ***** válasza:
100%

Tessék: Szigorúan 18+!!!

http://www.youtube.com/watch?v=LxHl6kZROQw

Én nem vagyok vega ,de inkább húzok a növények fele az oka pedig az ,hogy a húson érzek valami fura ízt.És a "szaga" is kellemetlen számomra.Hogyha jól be van pácolva akkor nem érzem rajta ,de egy levestől pl kimondottan ódzkodom.

2011. máj. 11. 19:52
 3/52 anonim ***** válasza:
80%

Előnyei

Tény, hogy azoknál akik sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák és a cukorbetegség kialakulásának kockázata, csökken a vérnyomás, és az elhízás lehetősége.

A vegetáriánus életmód egy másik előnye, hogy aki ilyen életmódra vált, az valószínűleg lemond a kávéról, a dohányzásról, az alkoholról, többet jár a szabadba és rendszeresen sportol, ami csak jót tehetnek az egészségnek.

Hátrányok

A hús nélküli étrend gyermekkorban lassíthatja a növekedést, vérszegénységhez, idősebb korban pedig csontritkuláshoz vezethet, B- és D vitamin és egyes nyomelemek, főleg kalcium hiánya is felléphet.

Ami leginkább hiányzik a húsmentes étrendből, az a fehérje. Hátránya, hogy ha nem fogyasztunk elég fehérjét, a szervezet a saját fehérjekészletét kezdi el lebontani, az izmokból és a szívizomból. A fehérje nagy odafigyeléssel és bizonyos ételek kombinálásával pótolható hús nélkül is. Kombinálni kell pl. a barna rizst a hüvelyesekkel vagy tejjel, a teljes kiőrlésű búzát hüvelyesekkel és mogyoróval, kukoricát hüvelyesekkel.

Fehérjére van szüksége a vasnak is a felszívódáshoz, ezért a fehérjehiányos táplálkozás miatt vérszegénység is felléphet, még akkor is, ha elegendő a vasbevitel. Fogyasszunk sok C vitaminban gazdag gyümölcsöt, ami szintén megkönnyíti a vas felszívódását.

Gyakran előfordul még kalcium és B12 vitamin hiánya is. Kalcium nem jut a szervezetbe, ha semmilyen tejterméket nem fogyasztunk. Rövid távon nem, de hosszú távon megvan a következménye – csontritkulás alakul ki.

Vegyes táplálkozásnál a B12 vitamin bevitelének 70%-as húsokból, 30%-as pedig tejből, tejtermékekből és tojásból származik.

Gyermekeknek, várandós anyáknak és időseknek egyáltalán nem ajánlott a szigorú vegetáriánus étrend!

2011. máj. 11. 19:54
 4/52 anonim ***** válasza:
73%

annyit számít, hogy a növény nem fél, amikor leszeded, de az állat a halála pillanatát megérzi(halálfélelem), így kémiai folyamatok indulnak be a szervezetébe, a húsa módosul, és te azt eszed meg utána, ami szépen beépül a te szervezetedbe, így tulajdonképpen megeszed a "félelmet", ami szintén tudományosan bizonyított tény...egyébként az embernek nincsen konkrétan szüksége húsra...elél anélkül is. :)

üdv

26/F

LastOne.Left

2011. máj. 11. 19:54
 5/52 anonim ***** válasza:
97%

Kedves 26/F LastOne.Left!

Te vegetáriánus vagy?Ha igen, mióta és mi volt az első behatás, ami miatt a vegetáriánus étrend mellett döntöttél (ha az vagy)?

2011. máj. 11. 21:04
 6/52 Ozmium42 ***** válasza:
65%

TE JÓ ÉG! Éppen félelmet vacsorázok! Köpöm is ki!

(elmondaná valaki, ki "bizonyította" ezt be?)

2011. máj. 11. 21:15
 7/52 anonim ***** válasza:
94%

Annak, ha valaki nem eszik húst teljesen különböző okai lehetnek. Nagyjából ezek:

1, Erkölcsi. Emögött lehet mélyebb vallási meggyőződés, vagy egyszerűen csak sajnálja az állatot.

2, Nem ízlik neki.

3, Egészségügyi. Ez nagyon összetett téma. Rengeteg érv van mellette és ellene.

4, Nem jut hozzá. Nem elég ügyes, hogy elkapja az állatot. civilizált közegben, inkább pénze nincs, esetleg nem adnak neki az intézetben.

A 4. igazából nem is vegetarianizmus. Az 1-2-ről meg nincs értelme vitatkozni. ÉNeked ízlik, én 10 évig utáltam. Ma már régóta nem utálom, csak bizonyos formáit, de ismerem az érzést.

Az egészségügyi szempont az egyetlen, amiről lehet értelmesen vitázni. Azt írtod: "Nem teljesen nyilvánvaló, hogy az emberi szervezetnek szüksége van húsra?"

A válasz az, hogy nem teljesen nyilvánvaló, sőt ebben a formában nem is igaz. Az emberi szervezetnek a kulináris élvezeten kívül proteinre, zsírokra, szénhidrátokra, különféle vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre, meg még egy csomó egyéb dologra van szüksége, amiket többféle úton-módon szerrezhet be. Egyáltalán nem mindegy, milyen forrásból kapja ezeket a szervezet, de nem igaz, hogy csak egyféle lehetőség van, és a hús nem hagyható el.

Az igazi kérdés szerintem az, miért fontos neked ez a kérdés? Érint személyesen valakinek vagy egy csoportnak a vegetarianizmusa?

Egyébként nem kizárólag zöldségen él, aki vega.

2011. máj. 11. 21:36
 8/52 anonim ***** válasza:
100%

Lemondanak a húsevésről állatbarátaik számára.

Kisebb az ökológiai lábnyomuk. Sajnos ezért sokuk azt képzeli, hogy a húsosak egyáltalán nem törődnek a természetvédelemmel.

A vegetárius nem fog a hústól függeni, nem lesz levert, ha nem ehet egy bizonyos ideig húst.

Egyes emberek számára az egészséget jelenti, mert betegségük miatt nem ehetnek nagy fehérjetartalmú ételeket. Ők tápszert kapnak, ami a hiányzó tápanyagokat pótolja.

A hústalan étrend rákényszeríti őket az étrend megtervezésére. Több vitamint, ásványi anyagot visznek be, és így változatosabban étkezhetnek, mint a mindenevők.

Többféle ehető növényt ismernek, olyanokat is, amikről még csak nem is hallottunk.

Kisebbségként összetartóbbak, mint a többség; egy vegetárius könnyen megbarátkozik egy másik vegetáriussal. Kicserélik az információikat növényekről, ételekről, éttermekről.

Sajnos sok vegetárius a mindenevőket lenézi, gyilkosnak tartja, mert inkább a növényevő állatokkal azonosul, mint a kultúrán kívül állókkal.

2011. máj. 11. 21:46
 9/52 anonim ***** válasza:

Aki szerint a tej nélkül csontritkulásod lesz, annak ajánlom ezt a cikket.

[link]

Ez a kedvenc részem. Többek közt azért, mert olyan igaz. Miért mondja neked a tv ezt meg azt? Hogy megvedd. Rengetegen persze bedőlnek. :)

"A tévéreklámok alapján sok naiv ember azt gondolná, hogy a csontok tulajdonképpen tejből és joghurtból állnak össze. Bűnt követ el az az anya, sugallja a reklám, aki gyermekét nem eteti x. és y. joghurttal. Az idősebb generációt is riogatják, a csontritkulás ma már népbetegség, aki nem iszik elég tejet, az bizony tolókocsiban végzi.

(...)

Dr. McDougall szerint "A mítoszt, hogy a csontritkulást a kalciumhiány okozza, arra találták ki, hogy a tejtermékeket el lehessen adni. A legtöbb kalciumot az amerikai nő fogyasztja, és ők szenvednek a legtöbbet a csontritkulástól"."

Alul találhattok szakhivatkozásokat.

A kérdésre:

Nem tudom, nem próbáltam. Sajnos még nem én döntöm el mit eszek, de gondolhatod milyen étvággyal ehetek, amikor tudom mi van az asztalon. Nem az a baj, hogy állat, hanem az, hogy milyen minőségű. El nem tudod képzelni mikkel etetik, s te is azt eszed.

Egyébként keresgéltem és itt van két érdekes cikk.

Az egyik erről a témáról szól, még nem olvastam el.

[link]

A másik szerintem kicsit mókás, de mindenesetre kipróbálnám.

"A többnyire férfiakból álló kicsi, de egyre bővülő közösség tagjai igyekeznek olyan életmódot folytatni, mint az emberiség barlangban élő ősei: egyszerre hatalmas adag húst fogyasztanak el, majd böjtölnek a következő nagy étkezésig. Ugyanúgy, ahogy egykoron elődeik kényszerűségből tettek. A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása engedélyezett, a gabonatermékek - mint a kenyér vagy a tészta - azonban tabunak számítanak, mivel a vadászó és gyűjtögető ősemberek korában még nem létezett a földművelés."

Nem szeretek idézgetve válaszolni, de most kivételesen nem tudtam máshogyan. :)

2011. máj. 11. 22:40
 10/52 anonim ***** válasza:

Előző vagyok.

Lemaradt a második link:

[link]

2011. máj. 11. 22:41
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!