Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mire jó a vegetarianizmus?

Mire jó a vegetarianizmus?

Figyelt kérdés
Nem teljesen nyilvánvaló, hogy az emberi szervezetnek szüksége van húsra? Ráadásul a hús finom, a legjobb ételek mind tartalmaznak húst. Akkor miért találják egyesek mégis jónak a csak zöldségen élést?
2011. máj. 11. 19:40
1 2 3 4 5 6
 31/52 Tyler913 ***** válasza:
Igen,ezek szerint felreertheto volt,mert most sem vagom,mirol beszelsz.
2011. máj. 13. 19:26
 32/52 anonim ***** válasza:

Érthetőbben: Melyiket egyem meg? A vegyszerekkel kezelt növényeket vagy azokat az állatokat, amelyek a vegyszerekkel kezelt növényeket eszik?

"Minden mozgó állat, a mely él legyen nektek eledelűl; a mint a zöld fűvet, nektek adtam mindazokat.

Csak a húst az őt elevenítő vérrel meg ne egyétek."

Ez itt a kérdésre a válasz.

2011. máj. 13. 20:23
 33/52 Tyler913 ***** válasza:
100%

Jo,a Te dontesed.De evezredekkel ezelott,mas kontextusbol szarmazo bibliai igeket mindig veszelyes valtoztatas nelkul a jelenre atultetni.

Ahogy korabban irtam,sok olyan keresztyen van,akiben az rogzul,hogy az ember a Teremtes koronaja,minden oerte van,ergo az allatok csupan eszkozok es Istent nem erdekli,mit csinalunk veluk.

En pedig ezt elegge osszeferhetetlennek tartom azzal,amit Jezus megtestesit.

2011. máj. 13. 20:29
 34/52 anonim ***** válasza:

Abban igazad van, hogy az ember nem a teremtés koronája! Sajnos nem hogy "fejlődnénk, mint azt az "evolucionisták" gondolják, hanem inkább egyre korcsosulunk!

"bibliai igeket mindig veszelyes valtoztatas nelkul a jelenre atultetni."

Pl.:A hatnapos teremtést is van aki elfogadja, van aki nem. Én úgy gondolom, hogy vagy elfogadjuk így, vagy akkor nincs értelme foglalkozni! Krisztus is utalt a 6 napos teremtésre! Krisztus nem hazudott!

Szerintem pontosan megálja a helyét minden ige, és változtatni sem kell rajta! Szerintem! Te min változtatnál? Sokan a tízparancsolatot sem tartják örökérvényűnek, én igen!

2011. máj. 13. 21:01
 35/52 A kérdező kommentje:

Az igaz, hogy a vegyszert mindenképpen megesszük, akár növényt, akár húst eszünk. De ha húst eszünk, azzal indirekt módon sokkal több vegyszerrel kezelt zöldséget eszünk meg, mintha ugyanakkora tápértékű zöldségmennyiséget direkt ennénk.

Nem vagyok szakértő, de feltételezem, hogy az állat húsában felhalmozódik az a vegyszer, amelyet az állat által elfogyasztott növény tartalmaz. Ez még biológia óráról rémlik.

Másrészt a hús előállítása (a mai húsipari viszonyok között) sokkal több energiát (és vegyszert) igényel, mint a zöldségé.

2011. máj. 13. 21:10
 36/52 anonim ***** válasza:
100%

szerintem érdemes megnézni azokat az embereket, akiknek a táplálkozási kultúrája a vegetarianizmuson alapul, pl Indiában. Gandhi vegetáriánus volt. Iszonyat mennyiségű kilométereket gyalogolt minden nap. A jógik sem esznek húst, és a legtöbb harcművészettel foglalkozó szerzetes sem, bár ez már inkább Kína, Japán, ott azért a halevésnek nagy kultusza van. Ezekben az országokban a szegénység és a higiénia hiánya ellenére is gyakori, hogy megérik a száz évet. (ott a városiak rontják a statisztikát a légszennyezés miatt)Nagyon kevés elhízott ember van még a gazdagok között is. Bár a testépítés nem a sportjuk, kitartóak más teljesítményekben. Ja, és a többségük nem fogyaszt tejterméket soha életében. És nincs csontritkulása!

Freya

2011. máj. 13. 22:58
 37/52 Ozmium42 ***** válasza:
29%

Én azt mondom, ízlések és pofonok! Fekete Laci például és szereti a húst, és ő a világ legerősebb embere! Hitler és Sztálin pedig mindketten szerették a tejet, és lám mi lett belőlük! Ilyen példákkal nagyon meddő dobálózni, hogy híres személyek mit ettek, nem hinném, hogy bármi kapcsolat is van a kettő között.

Azért megkérdezném a nagy állatvédőktől, hogy nem ellentmondás az, hogy nem akarják lemészárolni a zállatot, de a takarmányt sajnálják tőle, mert a húsevőkkel akarják megetetni, sőt, még a szén-dioxidot is metánt, amit kilélegeznek, kiböfögnek és kijön belőlük hátul, azt is számonkérik?

Az az összehasonlítás is álságos, hogy miben van több méreg. Vegyük tudomásul: minden töményen tele van vele, még a levegő is, főleg egy városban, de nem csak ott.

Bibliai idézetek: ez most komoly? Ne már? 2000 év alatt okosabbnál okosabb emberek állandóan töviről hegyire szétboncolták a Bibliát, és pont ez nem esett le nekik? Vagy inkább benne sincs, és megint csak kiragadtak egy "nincs Isten" típusú félmondatot, hogy na lám, a Biblia is azt írja, hogy nincs Isten!

Ízlések és pofonok, barátaim! Aki nem szereti a húst, az ne egyen húst!

2011. máj. 13. 23:11
 38/52 Tyler913 ***** válasza:
100%

ma 21:01

Most ne kezdjunk bele parttalan vitaba a Teremtesrol,en csak arra utaltam,hogy a bibliai igeket mindig kontextusban kell ertelmezni.Tehat lehet arra igeket talalni,hogy "oljed es egyed",de ha belegondolsz,Isten vajon arra szanta az allatokat,akik szinten az O szeretetebol valo teremtmenyek,hogy olyan sorsuk legyen,mint manapsag?

Ozmium42:

legyen,ahogy irtad.Egyel hust,en nem itellek meg erte.En szeretem,de lemondtam rola,mindkettonk hozott egy sajat dontest.Ennyi.

Ja,igen:

"Azért megkérdezném a nagy állatvédőktől, hogy nem ellentmondás az, hogy nem akarják lemészárolni a zállatot, de a takarmányt sajnálják tőle, mert a húsevőkkel akarják megetetni, sőt, még a szén-dioxidot is metánt, amit kilélegeznek, kiböfögnek és kijön belőlük hátul, azt is számonkérik?"

Allatvedo vagyok,de embervedo is,es termeszetesen az ember eletet tobbre tartom egy allatenal,viszont ha lehet,mindkettot vedeni akarom.Viszont az okologiai egyensuly felborulasa minden elolenyre kihat.

Jelen pillanatban sokkal tobb nagytestu novenyevo el a Foldon,mint kene,meghozza azert,mert az emberiseg felboritotta az egyensuly,es millioszamra tart pl. marhat azert,hogy mindennap hamburgert ehessen.Az ervelesed azert kiforditott,mert latszolag azoknak az allatoknak a vedelmeben szolal fel,amiket az ember eleve azert "gyart le",tart es vag nyomorusagos korulmenyek kozott,hogy kiszolgaljon egy olyan vasarloi igenyt,amely nagyon messze kerult a normal taplalkozastol.Ekozben a fold masik felen rengetegen eheznek,amit meg lehetne oldani azzal,hogy a termofold 60-80%-an nem a vagoallatoknak,hanem embereknek termelunk novenyi elelmiszert.

2011. máj. 13. 23:56
 39/52 Ozmium42 ***** válasza:
20%

De-ma-gó-gi-a...

Én nem vagyok állatvédő, nem szólaltam fel semmi mellett. Ettől függetlenül van bennem empátia, és szeretem a természetet, és ellenzem a természetestől való eltérést. Tehát a húsgyártó gyárakat (Meatrix) különösen. DE, sem róla, sem ellene nem tehetek, hogy a fejem fölött kapzsi népségek kiépítettek egy ilyen rendszert. Arról sem, hogy a világ másik végén hol a fontosabb létesítményeket bombázzák, hol humanitárius gyógyszerekkel tömik az r-stratéga niggereket ugyanezek a népségek. Mivel ez a vallás témakör, ezért nem politizálok, csak annyit mondok, hogy ezek a népségek megkapják büntetésüket az Istentől, és lesznek nagy háborúk, de végül a természetes rend helyre fog állni.

A niggerek pedig nem miattunk éheznek, és nem is miattunk fognak jól lakni, hacsak nem kannibálok. Hanem Még többen és MÉG többen lesznek, és előbb-utóbb már a gabona sem lesz elég. Erre nem gondolsz?

Liberalizmus, humanitarizmus, karitativitás...

2011. máj. 14. 00:35
 40/52 Tyler913 ***** válasza:
100%

Valoban ne kezdjunk politizalni,meg niggerezni se.Teny,amit le is irtam: a gabonatermeles nagyjat a vagoallatokkal etetjuk fel.Ha valoban demagog akarnek lenni,azt mondanam,hogy ennyi erovel a termes nagy resze mehetne bioetanolnak,es akkor nem kene az olajert haboruzni es tonkretenni a Foldet.Csak hat tudom,hogy a dolgok nem ilyen egyszeruek.

Igen,a fejunk folott zajlanak a dolgok,es a Te egyeni dontesedtol nem fog megvaltozni.De azt eldontheted,hogy tevolegesen reszt veszel benne,az altalad teremtett piaci igennyel tamogatod-e azt,ami zajlik,vagy probalsz kimaradni,amennyire lehetseges.

Amikor azt mondom,"ehezok",nem csak Afrikara kell gondolni.Johetnek azzal is,hogy vajon mi a tokert 400 Ft egy kilo hazai gyumolcs,vagy miert nem eri meg mar termeszteni szinte semmit? Miert van az,hogy az arak miatt nagyon sok ember ha akarna,sem ehetne mast,mint szemetet?

A "niggerekrol" meg annyit,hogy miattunk tartanak ott,ahol.A nyugati civilizacio boritotta fel az egyensulyt,tehat a nyugati civilizacio dolga helyrehozni azt.Arrol mar nem is beszelve,hogy valojaban k.vara nem mi segelyezzuk oket,hanem inkabb ok minket,de errol most ne nyissunk vitat.

2011. máj. 14. 06:24
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!