Mire jó a vegetarianizmus?
Szia!
A vegetáriánizmus az első lépés lehet az egézséges életmód (vegan) felé.
Ha vallási oladlról közelítjük meg a témát - mert hogy ebben a kategóriában tetted fel - akkor a következőket kell figyelembe venni:
Ahhoz, hogy megtudjuk mi a jó táplálék, tanulmányoznunk kell Isten eredeti tervét. Aki teremtette az embert, és aki ismeri szükségleteit, az szabta meg az első emberpárnak a táplálékát. "Ímé néktek adok minden maghozó fűvet az egész föld színén, és minden fát, a melyen maghozó gyümölcs van; az legyen néktek eledelül." (1 Móz. 1.29).
Mikor pedig az első emberpár elhagyta az Édent, hogy a bűn átka alatt álló föld művelésével keresse kenyerét, az ember akkor engedélyt kapott, hogy a mező füvét, zöldségeit, is megegye.
Ezek alapján elmondható, hogy a gabonafélék, gyümölcsök, diófélék és zöldségek képezik azt az étrendet, amelyet a Teremtő választott számunkra. Ezek az ételek, a lehető legegyszerűbben és legtermészetesebben elkészitve a legegéstségesebbek és legtáplálóbbak. Olyan erőt kölcsönöznek, olyan szivósságot, olyan szellemi élénkséget, amilyet a bonyolultabb és serkentő étrend nem nyújthat.
Isten olyan táplálékot nyújtott az első emberpárnak, amelyet Ő szánt fajunknak eledelül. Az Ő elgondolása ellen volt az, hogy élőlények életét vegyük el. Édenben nem volt szabad a halálnak bekövetkeznie. A kert fáinak gyümölcsei képezték azt a táplálékot, mely kielégitette az ember szükségleteit.
Én úgy gondolom, hogy - bár azóta nagyon sok minden történt (lásd. Özönvíz, stb.) - az embernek, ha lehetősége van rá érdemes visszatérnie arra az étrendre amit az Isten eredetileg szánt neki, vagyis, hogy egyszerűen táplálkozzon, gyümölcsel, zöldséggel és gabonával.
Teljesen logikus az, hogy amennyiben lehetőségünk van rá az étrendjük álljon olyan ételekből, melyekhez a Teremtő szolgáltatja az alapanyagokat. Ezek az anyagok főképp gyümölcsből, gabonából, diófélékből fognak állni, de felhasználunk majd különböző zöldségeket is.
Ha elvetjük a húsételeket, ha izésünket nem ebbe az irányba szoktatjuk, ha bátoritjuk magunkban a gyümölcsök és gabonafélék szeretetét, akkor hamar úgy lesz, amint azt Isten kezdettől fogva tervezte: az ember nem fogyaszt többé húst.
Ha volt valaha idő, amikor az étrendnek a legegyszerűbbnek kellett lennie, az most jött el. Gondolj csak bele, hogy mennyi betegség van az állatok közt! Érdemes mértéktaróan táplálkozni főképp, ha az életvitelünk közben közben nincs lehetőség fizikai munka végzésére, akkor az egyszerű ételekből is csak keveset fogyasszunk!
Ahelyett, hogy gyógyitani kezdenénk a betegséget, melyek a táplálkozásunkból adódnak, érdemesebb kerülni a gyógyszereket és gondosan tartani magunkat az egészség törvényeihez. Ha nagyra becsüljük életünket, táplálkozzunk a legegszerűbben elkészitett, egészséges ételekkel, és végezzünk több testgyakorlást.
Ha részletesebben is érdekel a téma ajánlom figyelmedbe:
Üdv. Péter
Ozmium42
függetlenül attól, hogy nem értek egyet veled, a hozzászólásod zseniális, az ilyenek miatt járok még erre a vacak oldalra :D :D :D
Annyi idióta urban legendet össze sikerült itt egyeseknek, gratulálok! Tök bírom, mikor valaki cumizza az áltudományos f.ost, és akkor még okosnak is hiszi magát, a többieket meg átvert hülyének. Mindegy, hogy zsidók, ufók, tejivás, húsevést, stb. Persze átgondolni azt sosem hajlandó egyik hülye se, csak tolni ezeket a mantrákat.
Amúgy ahogy már mások is leírták, a fehérje bevitel miatt nem túl jó a vegetáriánus étrend. Természetesen lehet vegetáriánusnak lenni, csak akkor a fehérje bevitelre még sokkal inkább figyelni kell, mint egyébként. És ha lehet, akkor legalább az olyan állati eredetű ételeket, mint tojás, tejtermékek, ajánlott fogyasztani, aki még ezt sem fogyasztja, annak sokkal nagyobb szívás. Ismertem olyan embert, aki 10 év vegetarianizmus után súlyosan beteg lett, azóta "húskúrán" van. Nem csak a vegetarianizmus volt a gond, hanem az is, hogy minden szart megevett, pl. zabálta a csokit, ketchupos répát evett, stb., tehát a szénhidrát bevitele nagyon magas volt, a fehérje minimális, jó kövér is volt, miközben az izomzata leépült.
Az ember nem fehérjéket vesz fel, hanem esszenciális aminosavakat. Amelyekből nem mellesleg a növényi eredetűt könnyebben is dolgozza fel a szervezetünk.
Esszenciális aminosavak a növényekben és a tejtermékekben:
Izoleucin: magvak, sajt, tojás, lencse, mandula,sárgabarack, pisztácia, kókusz, olívabogyó
Leucin: barna rizs, bab, teljes kiőrlésű gabona, mogyi, dió,szója, tejtermékek, túró, sárgabarack, pisztácia, kókusz, olívabogyó
Lizin: tojás, sajt, tejtermékek, szója, spenót, bab, répa, ubi, cékla, zeller, szilva, körte, alma, szőlő
Metionin: szója, spenót, szezámmag, kukorica, tejtermékek, teljes kiőrlésű magok, káposzta, fokhagyma, karfiol, alma, ananász
Fenil-alanin: tökmag, mogyoró, gabonafélék, szója, túró, répa, cékla, spenót, paradicsom, ananász, szezámmag, tejtermékek, mandula, avokádó
triptofán: tejtermékek, tojás, datolya, banán, mogyi, csoki, túró, répa, zeller
Treonin: burgonya, tojás, tejtermékek, avokádó, káposzta, bab, dió, répa
Valin: gomba, lencse, szezámmag, mogyi, tejtermékek, gabona, répa, sütőtök, zeller, cékla, paradicsom, alma, mandula
Hisztidin: szotyi, barna rizs, dió, kukorica, szezámmag, retek, répa, ubi, zeller, hagymák, ananász, alma
És aki szerint ezek alapján egy vega nem jut elég "fehérjéhez" az szimplán hülye. Körül kellene nézni, mielőtt jártatjuk a szánkat, mert ennek nagyrésze még a wikipédián is fent van, azt pedig nem is olyan nehéz megtalálni...
ma 10:28 :
Juthatnak elég fehérjéhez, csak még a szójában sincs annyi, mint a húsokban. Esszenciális zsírsavakban is kevesebb van a növényekben.
Nem azt mondom, hogy húst hússal kell enni, de a vegán életmód nem feltétlenül egészségesebb, nem kevés beesett arcú vegát láttam, fizikailag is gyengék voltak. Természetesen ha az ember nagyon odafigyel, akkor talán nem következik be a mindenféle szellemi-fizikai leépülés, de arra nagyon szigorúan kell odafigyelni, az egyik vegetáriánus ismerősöm pl. úgy számol minden vitamint/fehérjét/mindenfélét össze, mint a cukorbetegek a szénhidrátot.
A másik kedvencem az, mikor a vegák azzal jönnek, hogy bezzeg a zöldségeket nyersen is meg lehet enni, és úgy egészségesebb. A valóság az, hogy a húst is meg lehet enni nyersen (sokáig úgy ettük anno, csakhát ott van a szalmonella és az élősködők), a rizst mindenképp meg kell főzni, és nem találtak bizonyítékot a nyers ételek egészségessége mellet.
Péter: Nem azért teremtette Isten nekünk az állatokat, hogy azt csináljunk velük, amit akarunk? :P
20/F/Ateista/Mindenevő
LACi
"Te vegetáriánus vagy?Ha igen, mióta és mi volt az első behatás, ami miatt a vegetáriánus étrend mellett döntöttél (ha az vagy)?"
Nem, én csak simán ember vagyok. Ha az a kérdésed, hogy szoktam e húst enni, akkor a válaszom igen szoktam, bár tökéletesen tisztában vagyok a hátrányaival, viszont nem úgy megy az, hogy hipp-hopp nem eszek, ugyanis még a szüleimmel lakok, és a társadalmi helyzetem sem a legpompásabb, tehát nem tehetem meg, hogy válogatok, így azt eszem, amit a család. Mihelyst ez változik(és a közeljövőben fog is), túllépek ezen a dolgon, mivel függő nem vagyok a húsra...:)
Egyébként ez a döntés, hiába nincsen még kivitelezve, egy egyszerű belátáson nyugszik...azon amit az előző válaszomban leírtam...és ehhez egy bizonyos dolog segített hozzá...megértettem mi van és miért és hogyan, s nyilván tudjuk minek köszönhetően. :)
Ozmium42.
Keress rá neten, hogy milyen biokémiai folyamtok zajlanak le az állat húsában halálakor, vagy amikor megölik, és ezt eszi meg az ember, beleépítve saját fizikumába.
üdv
26/F
LastOne.Left
Nem teljesen ertem, miert epp vallaskritika temakorben tetted fel ezt a kerdest. En szemely szerint vilageletemben nagy husevo voltam,raadasul testepitessel is foglalkozom, mar csak azert is hatalmas mennyisegu hust ettem- meg persze szerettem is. Egeszen 2 hettel ezelottig. Amikor epp daraboltam a csirkemellet, radobbentem, hogy amit epp megenni keszulok, az 2 csirke eletebe kerult,es ez csak a mai kajam! Akkor ez mennyi egy evben? Tobb, mint 700 allat elete, csak azert,hogy en izmos legyek. Na ezen a ponton csomorlottem meg, plane,amikor belegondoltam, hogyan, milyen korulmenyek kozott tartjak ezeket az allatokat. Habar keresztyen vagyok, megis evekig gond nelkul zabaltam a hust, mert erre szocializaltak, es kozben azzal nyugtattam magam,hogy ez az elet rendje, a termeszetben is megeszik egymast az allatok, stb.
Csakhogy az,ahogyan az allatokat manapsag tartjak, messze nem termeszetes! Azzal nincs baj, mikor a termeszetben elo ember a sajat erejebol levadassza es elfogyasztja a szabadon elt es felnott allatot. De az,ahogyan mi nagyuzemi modon tenyesztjuk es tartjuk az allatokat, teljesseggel kihasznalva oket a sajat celjainkra, szamomra immar elfogadhatatlan, es mint emlitettem, messze nem termeszetes. Most mar valahogy oszintetlennek erzem egy nyomorultul leolt allat teteme folott azt imadkozni, "Jovel Jezus legy vendegunk...".
Szoval azota vegetarianus vagyok. Nem akarok masokat "megteriteni", sem elitelni, mindenki ugy el, ahogy akar, csak azzal ne takarozzon senki, hogy "ez az elet rendje", meg "muszaj hust enni", mert ezek hazugsagok. Ha hust eszel, vallald, hogy hozzajarulsz napi tobb millio allat halalahoz- mert ez az igazsag.
Viszont a vegan etrendet orultsegnek tartom, mert ugy mar tenyleg lehetetlen a feherjebevitelt tartani egy felnott ferfinak, plane egy sportolonak. En tovabbra is fogyasztok tojast es tejtermeket, es be akarom bizonyitani, hogy vegetarianuskent is lehet egeszsegesnek lenni es izmos testet epiteni- tehat, hogy nem vagyunk raszorulva a husevesre.
Sziasztok!
Ateista/Mindenevő LACi kérdezte tőlem, hogy nem azért teremtette Isten nekünk az állatokat, hogy azt csináljunk velük, amit akarunk?
Néztél te már egy állat szemébe? Mit láttál benne? Öltél már állatot? Isten felelőssé tette az embert, amikor rábízta a Földet. Láthatjuk, hogy mi lett a követezménye az emberi önzésnek. Úgy gondolom ezeken érdemes azért elgondolkodni...
Üdv. Péter
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!