Isten miért küldi Pokolba a "bűnösöket"?
Jómagam nem vagyok keresztény - hívő igen, de más vallású -, a kérdésem viszont nyilván azokhoz szól, akik úgy vélik, a bibliai istenkép és a Pokol teljesen reális.
Na mármost: erre a kérdésre a hívők többnyire azt felelik, hogy nem Isten küldi a Pokolba a bűnösöket, hanem ők nem fogadják el Isten, tehát ezáltal a megváltás.
1. A hit nem hasraütéses dolog. Az nem úgy megy, hogy holnaptól hinni akarok Jézusban és akkor hinni fogok. Ha mást tapasztalok, akkor a világért rá nem bírnak a kereszténységre. És ahogy emberek milliárdjain láthatjuk, lehet nagyon mást tapasztalni.
És azért józan ésszel belegondolva mi a logikusabb és értelmesebb: ha a tapasztalatainkra hagyatkozunk, vagy ha mereven ragaszkodunk valamihez, aminek az igazságáról semmi bizonyságunk nincs?
Mennyire jogos megbüntetni valakit azért, mert úgy cselekszik, mint egy értelmes ember?
2. Ha Isten mindenható, akkor csak rajta múlik, hogy van-e Pokol - azaz megtehetné, hogy az embereket nem küldi oda. Ő dönt.
De ha olyannyira szeret bennünket, jobban mint bárki más, ha ismeri az összes szépet és jót bennünk, akkor miért akarna örök szenvedésre kárhoztatni minket, ha egyszer nem is muszáj? A szeretet megbocsátás, és még az emberek is képesek erre, csak Isten nem? Sőt, mi több: elvárja az emberektől, hogy bocsássanak meg az ellenük vétkezőknek, de ő nem bocsátja meg, ha ellene vétkeznek? Ez amolyan bort iszik és vizet prédikál effektus...
3. Tulajdonképpen nincs is értelme a Pokolnak, mert a meglétének célja csupán, hogy az emberek szenvedjenek. Minthogy elvileg nem lehet kikerülni belőle, semmi többletet, fejlődést nem ad. Nem nevelő célzatú büntetés, mert az ember a Pokoltól nem lesz jobb, ott már nem bánhatja meg, amit tett és ha megteszi is mindegy.
Szóval tényleg csak annyi a Pokol lényege, hogy aki odakerül, örök kárhozatra legyen ítélve és semmi másra- de akkor visszatérünk ismét csak oda, hogy Isten miért akarja ezt? Ha nem akarja, miért ad mégis esélyt rá olyan dolgok miatt, amit egy esendő embernek aligha lehet felróni ebben a világban?
én nem olvastam végig a kérdéseket..
DE Isten soha senkit nem tilt ki a mennyországból akárki be mehet, és ugye nekünk van egy szabad akaratunk, be megyünk-e Istenhez, a mennyországba, vagy nem.
Nyílván aki a pokolba akar menni az oda megy. Te döntesz.
A pokolt meg Isten az ellenszegült angyaloknak teremtette. és most szépen válaszolok, a számomra buta kérdésekre vagy érvekre.
1: Istent érezni lehet, mivel itt HIT-ről van szó, hitvallásról, ezért elkerülhetetlen, hogy tovább kell lépnünk a materialista szemléleten, ha ez nincs meg akkor már itt elbuktál. És nem tudom, neked mi az értelmes a gyilkosságban, semmi értelmesen nem látok abban, hogy elveszem valakinek az életél például.
2: Isten szeret minket, de nem tudom, neked föltűnt-e az az apróság mikor megírtad eme butuska kérdésed, hogy szabad akaratot adott nekünk.. tehát neki kvázi nincs joga eldönteni, hogy te hova akarsz menni... és mégegyszer hangsúlyozom .. Isten senkit nem zár ki a mennyországból!!!(Bár nyílván elszenvedi a bűneit a tisztítótűzben, mondjuk ez is más kérdés, mert ebben nem sokan hisznek, de mivel a bűneidnek következménye van, és Isten fog megbántani , mert feltétlen szeret és mindent megad neked a boldogsághoz, csak Te tudod bántani Őt, és ezért vállanod kell a következményeket!)
3: Hát... aki oda akart menni az így járt.. szerintem a buta és ökör, csak az megy oda. De az ő döntése volt, és ezzel a döntésével kell tovább "élnie", ez az: IJ...
Állhatsz Isten mellett, és ellene is, a végén ki tudja melyik lesz a jobb.
"Állhatsz Isten mellett, és ellene is, a végén ki tudja melyik lesz a jobb."
Ám ez csakis abban merül fel, aki hisz. Kézzelfogható bizonyíték nincs sem arra, hogy létezik Isten, sem az ellenkezőjére. Nem olyan egyértelmű a helyzet, mint pl. melyik pártra szavazok a választáskor (az azokat alkotó személyek létezéséről ugyanis teljes mértékben megbizonyosodhatunk).
A pokolról a Biblia ugy beszél sok helyen hogy Isten haragja. Isten a bűn miatt nagyon haragszik, és a bűnt megbűnteti ugy mint egy bíró ahogy kiszab egy bűntetést. Isten igazságos és azért KELL megbűntetsse a bűnt. Ha nem tenné akkor igazságtalan lenne. De Ö maga az Igazság. És Ö semmilyen bűnt nem tud elnézni az Ö királyságába. Ezért nem mehet be semmilyen tisztátalan oda.
Isten teremtett minket , ezért Ö szabja meg azt hogyan kell éljünk, és ha nem ugy élünk ahogy neki kedves a haragja marad rajtunk. Az Ö haragja örök a bűnre.
Ezért Jézus aki tökéletes volt elvállalta helyettünk ennek a haragnak a bűntetését azok számára akik ELFOGADJÁK,és HISZNEK BENNE.
Szerintem Isten nagyonis bizonyított a szeretetéről mert: Ki az a földön aki szenved egy olyan ember helyett akire jogosan bűntetést szabnak? Senki. De Isten viszont vállalta helyettünk. Ha ez neked vagy bárkinek nem elég, akkor Isten haragja marad rajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!