Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Isten miért küldi Pokolba a...

Isten miért küldi Pokolba a "bűnösöket"?

Figyelt kérdés

Jómagam nem vagyok keresztény - hívő igen, de más vallású -, a kérdésem viszont nyilván azokhoz szól, akik úgy vélik, a bibliai istenkép és a Pokol teljesen reális.

Na mármost: erre a kérdésre a hívők többnyire azt felelik, hogy nem Isten küldi a Pokolba a bűnösöket, hanem ők nem fogadják el Isten, tehát ezáltal a megváltás.

1. A hit nem hasraütéses dolog. Az nem úgy megy, hogy holnaptól hinni akarok Jézusban és akkor hinni fogok. Ha mást tapasztalok, akkor a világért rá nem bírnak a kereszténységre. És ahogy emberek milliárdjain láthatjuk, lehet nagyon mást tapasztalni.

És azért józan ésszel belegondolva mi a logikusabb és értelmesebb: ha a tapasztalatainkra hagyatkozunk, vagy ha mereven ragaszkodunk valamihez, aminek az igazságáról semmi bizonyságunk nincs?

Mennyire jogos megbüntetni valakit azért, mert úgy cselekszik, mint egy értelmes ember?

2. Ha Isten mindenható, akkor csak rajta múlik, hogy van-e Pokol - azaz megtehetné, hogy az embereket nem küldi oda. Ő dönt.

De ha olyannyira szeret bennünket, jobban mint bárki más, ha ismeri az összes szépet és jót bennünk, akkor miért akarna örök szenvedésre kárhoztatni minket, ha egyszer nem is muszáj? A szeretet megbocsátás, és még az emberek is képesek erre, csak Isten nem? Sőt, mi több: elvárja az emberektől, hogy bocsássanak meg az ellenük vétkezőknek, de ő nem bocsátja meg, ha ellene vétkeznek? Ez amolyan bort iszik és vizet prédikál effektus...

3. Tulajdonképpen nincs is értelme a Pokolnak, mert a meglétének célja csupán, hogy az emberek szenvedjenek. Minthogy elvileg nem lehet kikerülni belőle, semmi többletet, fejlődést nem ad. Nem nevelő célzatú büntetés, mert az ember a Pokoltól nem lesz jobb, ott már nem bánhatja meg, amit tett és ha megteszi is mindegy.

Szóval tényleg csak annyi a Pokol lényege, hogy aki odakerül, örök kárhozatra legyen ítélve és semmi másra- de akkor visszatérünk ismét csak oda, hogy Isten miért akarja ezt? Ha nem akarja, miért ad mégis esélyt rá olyan dolgok miatt, amit egy esendő embernek aligha lehet felróni ebben a világban?

2011. ápr. 4. 18:07
1 2 3 4 5 6
 1/55 Serpens válasza:
50%
A kérdésedre ugyan nem tudok válaszolni, de gratulálni szeretnék neked. A kérdésed remek és ilyen fantasztikus kifejtést se olvastam még seiol. De hogy ne legyen értelmetlen a hozzászólásom: a világnak nemcsak jó oldala van, Isten (gondolom én) valamivel prezentálni akarja hogy a halál után is ott van a jó és a rossz. Persze ez relatív, és ugyanugy felveti a kérdést Isten vajon miért teszi ezt?
2011. ápr. 4. 18:24
 2/55 A kérdező kommentje:

Először is: köszönöm :)

Másodszor: a kérdés az, amit te is feltettél, Isten miért akarná ezt?

"Miért alkot Isten tökéletlen teremtményeket, ha a tökéletlenségükért bünteti őket?"

2011. ápr. 4. 18:37
 3/55 anonim ***** válasza:

Isten megadja nekünk a döntést, hogy a pokolba kerülünk-e (képzeld el úgy, mintha vki direkt megérdezné tőled mit akarsz. van egy népmese ami ezt nagyon jól szemlélteti, de sajna nem találtam meg.

Ui.: A kérdés télleg zseniális

2011. ápr. 4. 18:38
 4/55 anonim ***** válasza:
0%

1, Az emberi természet romlottsága miatt nem tud az objektív Igazság fényében dönteni, míg nem lényegül az objektív Igazsággal Krisztus keresztsége által. A hinni akarás nem az emberi érzékek csiklandozását, hanem az emberi értelem kegyelem általi felemelését jelenti.

2, Isten mindenhatósága nem emberi logikai bűvészkedés által használt fogalom: Minden Isten által megteremtett szubsztancia, eltekintve a materiális potenciától, Isten akarata szerint a legtökéletesebb rendben van; a matéria a létezők közül a legalacsonyabb szintű, amely képes nem létezni, kevesebb lenni, és ez a helyzet tökéletlenné válik, tehát _rosszá_ válik.

Így hát Isten, mivel a legelső - legutolsó végtelen önmagában való abszolút létező, amelyet Ő tetszése szerint berendezett az a lehető legtökéletesebb rendben van.

A cáfolat tehát: Ha Isten poklot tetszőnek, jónak találja, akkor az az is. Az utóbbi pedig Isten igazságossága miatt történik.

3, A pokol az emberi bukásnak színtere, amely először a bukott angyalok által jött létre, utána pedig azoknak, akik a hitet, és az isteni kegyelmet tudatosan megtagadják.

2011. ápr. 4. 18:42
 5/55 A kérdező kommentje:

Kedves 18:38!

A direkt megkérdezés és az "egy könyv ezt írta" között ég és főleg a különbség :) S ha választást is ad, az további kérdéseket vet fel, melyeket leírtam, de amikre nem válaszoltál :)

2011. ápr. 4. 18:43
 6/55 anonim ***** válasza:

bocsi, a mesét kerestem azér lett rövid:D

de nem találtam meg, leírom kb miről szól.

Egyszer meghalt egy szegény és egy gazdag ember. Odament hozzájuk Szent Péter és azt mondta, azt kívánnak maguknak amit akarnak, de azon később nem változtathatnak már. A gazdag türelmetlen volt, kívánt magának nagy házat, nagy birtokot sok jószágot stb. Megkapta, eleinte nagyon örült, de aztán magányos lett, szarul érezte magát stb.

ez az eleje a sztorinak, a lényeg annyi belőle, hogy az embernek mindig van módja megbánásra, de Isten szabad akaratot adott nekünk, így az ember tulajdonképpen magának kívánja a poklot, és abban a tudatban, hogya menyországot válsztják kívánják maguknak a rosszat.

És az sehol nincsen leírva, hogy Isten az embert tökéletesre teremtette, de szabad akararatot adott neki. Remélem sikerült megértetnem azt amit akartam, ha nem akkor sajnálom, de én csak ennyire bírom kifejteni.

18:38

2011. ápr. 4. 18:53
 7/55 yuda ***** válasza:
87%

Nagyon fontoss hogy lásd, a bibliai hit alapja, -mint a nevében benne foglaltatik, maga a biblia.

Aki hívő, az elfogadja a biblia igazságát és azt, hogy ami oda van írva, Isten szava, Isten akarata az emberre nézve.

Mai modern megfogalmazásban olyan, mint egy mosógép használati utasítása- pl. hogy használd üzembiztosan, viszont ha ütöd vered, vagy dróthálóval pakolod tele ,akkor tönkremegy.

Az ember használati utasítása van leírva többek közt a bibliában, mert Isten , aki alkotott bennünket, tudja mi számunkra a jó-pl. erkölcsösség- ha viszont valaki tudván ezt, direkt ellenében cselekszik akkor nem mondhatod Isten a hibás, hiszen ő figyelmeztetett...

-ha ezt csinálod mi fog történni, ha azt akkor mi fog történni...

Biztos legyél benne, Isten nem gyönyörködik a pokolba kerülőkön, hiszen a saját egyszülött fiát adta értünk,a legdrágábbját, hogy akik hisznek, el ne vesszenek, hanem örökk életet kapjanak és ne találkozzanak a pokollal.

Ha érted, akkor be kell lásd, Isten megtette a legvégsőket- sőt kivárja az emberek idejét, -ha akarod tudni, már túl is várta... mert hátha van még csatangoló, aki megtérne hozzá.

Isten nem robotokat gyártott- megtehette volna, de nem ezt tette, hanem ellenben saját akarattal rendelkező embereket- ha teszem azt elzárta volna volna tüzes villámokkal a jó és gonosz fáját, akkor hogyan derült volna ki, az ember döntése, szabad akarata a jóra, egyaránt a gonoszra?

Miért mondod Isten nem ad esélyt? Maga az életed az esély- most dönthetsz Isten mellett, -ha szándékozol, -de dönthetsz sokféleképpen... pl. okoskodásaidban filozofálgatsz, de mi van akkor, ha amit írtam igazság és ha meg nem térsz akkor elveszel? Ki lesz a hibás, mert én szóltam, és gyanús, nem éntőlem hallod ezt először.

A pokol valóban a büntetés helye, de nevelő célzattal élsz itt a földön, és nem hiszem el, ne tapasztalnád a döntéseid következményeit már itt a földön is.

Nem hollywoodi film az élet, hogy a hős hat nővel megcsalja a feleségét, majd a végén 10 zombit legyilkol és boldog házasságban él... neeeem ! Ha elszúrsz valamit, már itt is érzed a hatását.-és kizárt dolog Isten nélkül megtapasztalnia boldogságot, a nyugalmat, a biztonságot. Tudom miről beszélek, mert nem voltam mindig hívő.

Isten nem bocsátana meg? badarság---próbáltad már? Kérd tőle a bűneid bocsánatát és megteszi- persze ehhez hinned kell benne, és hittel léphetsz kapcsolatba, de visszatértünk az elejéhez: a hit Isten igéjének hallgatásából nől ki, magadtól hasraütésre nem tudsz hinni, ez logikus- de ha eljön az időd, akkor őszintén keresni fogod azokat a közösségeket, azokat az embereket-akiktől hallhatod Isten beszédét, ami erős az erőtlenségek legyőzésére, erős a gonoszság falainak lerontására, erős a bün bilincseinek összetörésére, erős arra, hogy elkerüld a pokol bugyrait és a mennybe kerülhess- ezt kívánom!

2011. ápr. 4. 19:10
 8/55 dudiska ***** válasza:
28%
Értsétek meg már NINCSEN POKOL!Ezzel félre vezetik az embereket és elhisznek minden ostobaságot,minden mese felé szivesen oda fordítják a fülüket.
2011. ápr. 4. 19:14
 9/55 anonim ***** válasza:
58%

Értsétek meg már NINCSEN POKOL!

Jel 21:8 A gyáváknak pedig és hitetleneknek, és utálatosoknak és gyilkosoknak, és paráznáknak és bűbájosoknak, és bálványimádóknak és minden hazugoknak, azoknak része a tűzzel és kénkővel égő tóban [lesz], ami a második halál.

Jel 14:9...Ha valaki imádja a fenevadat és annak képét, és bélyegét felveszi vagy homlokára vagy kezére,

Jel 14:10 Az is iszik az Isten haragjának borából, amely elegyítetlenül töltetett az ő haragjának poharába: és kínoztatik tűzzel és kénkővel a szent angyalok előtt és a Bárány előtt;

Jel 14:11 És az ő kínlódásuknak füstje felmegy örökkön örökké; és nem lesz nyugalmuk éjjel és nappal, akik imádják a fenevadat és annak képét, és ha valaki az ő nevének bélyegét felveszi.

2011. ápr. 4. 20:59
 10/55 anonim ***** válasza:

Jel 20:10 És az ördög, aki elhitette őket, vetteték a tűz és kénkő tavába, ahol van a fenevad és a hamis próféta; és kínoztatnak éjjel és nappal örökkön örökké.

Jel 20:11 És láték egy nagy fehér királyi széket, és a rajta ülőt, akinek tekintete elől eltűnék a föld és az ég, és helyük nem találtaték.

Jel 20:12 És látám a halottakat, nagyokat és kicsinyeket, állani az Isten előtt; és könyvek nyittatának meg, majd egy más könyv nyittaték meg, amely az életnek [könyve]; és megítéltetének a halottak azokból, amik a könyvekbe voltak írva, az ő cselekedeteik szerint.

Jel 20:13 És a tenger kiadá a halottakat, akik ő benne voltak; és a halál és a pokol is kiadá a halottakat, akik ő náluk voltak; és megítéltetének mindnyájan az ő cselekedeteik szerint.

Jel 20:14 A pokol pedig és a halál vettetének a tűznek tavába. Ez a második halál, a tűznek tava.

Jel 20:15 És ha valaki nem találtatott beírva az élet könyvében, a tűznek tavába vetteték.

2011. ápr. 4. 20:59
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!