Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hívők, erről mi a véleményetek?

Hívők, erről mi a véleményetek?

Figyelt kérdés

Összeszedtem pár dolgot a Bibliából amit a modern tudomány már cáfolt. Hogyan egyeztetitek ezt össze a hitetekkel?

Légyszi az áltudományos jehovás cikkeket és tanulmányokat amik arról szólnak hogy a tudomány téved, hogy ezek csak metaforák (mivel akkor Istenre is mondhatjuk hogy csak metafora) illetve hogy Isten a fizika, kémia, biológia, csillagászat felett áll szóval ezekkel úgy babrálhat ahogy akar, most mellőzzük.

Legalább ezret tudnék mondani még, de kezdetnek legyen ennyi elég.

(5Mózes 11:17) – Az időjárás a légköri és természeti folyamatok eredménye.

A szivárvány Isten szövetségének jele az özönvíz után (1Mózes 9:13-17) – A szivárvány a fénytörés jelenségének köszönhető, nem egyedi isteni jel.

A földrengések Isten büntetései (4Mózes 16:31-32) – A földrengéseket a földkéreg tektonikus mozgásai okozzák, nem isteni harag.

Történelem és régészet

Az egyiptomi csapások és a Vörös-tenger szétválása történelmi események voltak (2Mózes 7-14) – Nincs régészeti vagy történelmi bizonyíték ezekre az eseményekre.

A nap megállt Józsué parancsára (Józsué 10:12-13) – A Föld forgásának megállítása fizikai lehetetlenség lenne.

tegnapelőtt 11:53
1 2 3 4 5 6
 41/57 A kérdező kommentje:

Érdekes, tudsz logikus érveket mondani a teapotizmus ellen, de a saját kis istenséged elleni logikus érveket nem fogadod el?

Értem én hogy a Biblia több műfajban íródott, de akkor ez bármelyik részébe belemagyarázható hogy csak szombolikus, maga Isten is lehet szimbolikus.

Ahogy egyéb bibliai személyek is szimbolikusak, hiszen a teljes családfa lekövethető Ádámtól Salamonig és tuti nem éltek 5-600 évig azok az emberek és nem 6000 éves a Föld. (Amit bibliatudósok kiszámoltak a családfa alapján)

Nem értek egyet. Ugyanannyi létjogosultsága van a teáskannának mint Istennek. Egyszerűen ott termett, mindig is ott volt, nem kellett fellőnie senkinek. Az a teáskanna egy istenség teremtménye akinek ilyen apróságok mint odateremteni egy teáskannát semmiség, ahogy a te istenednek özönvizet okozni a semmiből. Sőt, ennyi erővel unikornisok is léteznek, ugye? Hiszen ha van aki elhiszi ilyen-olyan istenke létét anélkül hogy bármi nyoma lenne a létezésének, akkor nehogy már ló se létezzen aminek a homloka közepén egy szarva van, csak mert nem láttunk még olyat.

"Így az istenségeknek sem okozna az univerzumban létező távolság különösebb gondot.

Azt a terelést meg hagyjuk már, hogy pont ide nem akarnak eljönni."

Jó, akkor maradjunk annyiban hogy azok a fejlettebb fajok ott vannak ahol a te istenkéd. Valahol vagy van, vagy nincs, de felesleges hinni amíg arra se méltat hogy jelét adja a létezésének.

Na ezzel végleg befejeztem, nem is kell több komment, mert nem reagálok rá, most már inkább kezd idegesítő lenni ez a hívő vergődés mint nevetséges. Azért köszi, feldobtad a napjaimat!

Most viszont szerintem ahelyett hogy ilyen hülyeségekre pazarolnám az időmet hogy fanatikusokkal vitázzak, megnézem a Brian életét, ajánlom neked is, hátha tanulsz belőle kis valláskritikát!

tegnap 17:32
 42/57 anonim válasza:

Hello kedves BanSpeedrun, vicces, hogy megint feltettél minden egyes kérdésed amire már kaptál választ. Ami még viccesebb, hogy továbbra sem olvastad el azokat a bibliaverseket, amiket idéztél, mert hogy a pontjaid függetlenek attól, amit a versek írnak, az egyértelműen látszik. Te nem válaszokat akarsz, te szórakozásból kérdezel, ez a 'jókat nevettem' válaszodból tökéletesen kitűnik. Előttem már sokan leírták, hogy szándékosan nem fogadod el a magyarázatot, hanem csak azt tartod helyesnek, amit te gondoltál ki. Ilyen mentalitással nem lehet empirikus beszélgetést folytatni.

Javaslom, hogy ha már ennyi időt pazarolsz erre, legalább tényleg járj már utána a tényeknek... Merthogy behatóbb tudományos cikkeket és disszertációkat olvastál, az is biztos. Arról meg, hogy apokrif iratokat veszel hozzá a Bibliához, ne is beszéljünk...

tegnap 17:45
 43/57 anonim ***** válasza:
17%

ne ne ne kerdezo folytassatok legyszi!

direkt nem akartam beleszolni a kis vitatokba de a ketpipas bolondon a fel kolival konnyesre rohogtuk magunkat ahogy olvasgattam baromsagait amiket irt!

kezdezo hatalmas pacsit kuld a vallastudomanyi tanszek oriasi forma vagy ha szegeden jarsz vendegunk vagy egy sorre!!

ujra bebizonyosodott hogy a hit mindent legyoz a logikat es jozaneszt is!

tegnap 17:52
 44/57 anonim ***** válasza:
20%

Ne már hogy vége a műsornak :(

Csatlakozok #43-hoz, zseni vagy ember ahogy a kis 2 pipás gyűlölködését és gyalázkodását fel se vetted, nem ereszkedtél le a szintjére csak elegáns érveléssel leromboltad a teljes eszmerendszerét.😉 Nagyon vártam már hogy mikor rántod elő Russellt, az egyszarvús példádon meg egyszerűen fuldokoltam annyira igaz. 🤣De a kedvencem volt mikor ez a kis görcs megkérdezte hogy hol vannak a fejlettebb életformák amikről beszélsz és visszakérdeztél hogy mert az övé hol van. Utoljára kisöcsém rúgott ekkora öngólt mikor elfelejtette hogy félidőkor térfélcsere! 🤣🤣🤣

Remélem tudod hogy ezzel nagyon feldobtad 6 unatkozó mérnök napját az irodában!

❤️❤️❤️

Írok privátban ha nem gond, akarok kérdezni valamit!

tegnap 18:07
 45/57 A kérdező kommentje:

42-es

Persze hogy feltettem a kérdést, mivel gondoltam találok mást is aki hasonlóan nevetséges érvekkel fog jönni és tudok még röhögni egy kicsit. De el kell keserítselek, se te se a 2 pipás dobogón se vagytok, az nyert aki régebben elmagyarázta nekem hogy Einstein kiszámolta hogy régebben annyira lassan telt az idő a gyors univerzumtágulás miatt hogy a 6 napos teremtés tényleg szó szerint 6 napnak felelt meg. Ti kevésbé rugaszkodtatok el a valóságtól, inkább próbáltátok a hitet összeegyeztetni a valósággal.

43-as, ha arra járok legközelebb akkor be is hajtom!

44-es, köszi hogy tetszett a "műsor".

Írj nyugodtan.

tegnap 18:16
 46/57 anonim ***** válasza:

45.

Az nevet igazán,aki utoljára nevet!

Vigyázz a vihogásoddal,nehogy a saját gonoszságod kínja öljön meg!

tegnap 18:32
 47/57 anonim ***** válasza:

30

Nem.

tegnap 19:27
 48/57 anonim ***** válasza:

Na jó ez már tényleg, gáz kérdező.

Bejössz a saját alt felhasználói fiókoddal és helyeselsz magadnak. Ráadásul ugyanazzal.

A 43as és 44es is 2és fél pipás válasz. Ráadásul kísértetiesen ugyanaz a mentalitás, és még csak arra sem figyeltél, hogy kicsit több idő teljen el pár percnél, a két hamis komment szerkesztése közt.

Tudod nem miattad válaszoltam meg minden egyes nevetséges érvedet, hanem az olvasók miatt. Aki nem olyan elfogult mint te az láthatja, hogy ki érvelt egész végig helyesen. Ellenben te csak vigyorogni, meg kuncogni tudsz mint a hülye gyerekek.

"megnézem a Brian életét, ajánlom neked is, hátha tanulsz belőle kis valláskritikát!"

Nézzed, pont ugyanolyan GYP-s szintű mint amilyen te is vagy.

ma 11:03
 49/57 anonim ***** válasza:

Még annyit, hogy nem vagyok azonos a 46os, 47es két pipás válaszolóval.

"Az nevet igazán,aki utoljára nevet!"

Én tudom hogy miért nevet. :)

Sigmund Freud ezt nevezte el defenzív humornak.

Freud szerint a humor segíthet az embereknek megbirkózni a feszültségekkel, szorongásokkal és nehéz helyzetekkel. A deffenzív humor lehetővé teszi, hogy az emberek a nehéz élményeket vagy kiábrándító helyzeteket egy humoros perspektívából szemléljék, ezáltal csökkentve a stresszt és a fájdalmat.

Nyilván az előző válaszaim betaláltak nála ezért a deffenzív humor mint védekező mechanizmus előjött nála.

ma 11:11
 50/57 anonim ***** válasza:

Na jó csak az olvasók kedvéért.

"Az a teáskanna egy istenség teremtménye akinek ilyen apróságok mint odateremteni egy teáskannát semmiség,"

Az érvelés eleve ott megbukik, hogy Isten az előfeltétele, ami ellen eleve szólni kellene az érvelésnek. Ezzel így saját magát aláássa.

De most tételezzük föl, hogy Isten valóban odahelyezett egy miniatűr teáskannát amit sehogyan sem ellenőrízhetünk le.

Ezzel meg már az a baj, hogy teljesen irreleváns. Semmit nem befolyásol, ellenben Istennel, mert ha létezik az egy sokkal fajsúlyosabb dolog.

Mi van ha létezik a teáskanna? Semmi.

Mi van ha létezik Isten? Akkor van örök lét és túlvilág is, meg hasonlóan fajsúlyos dolgok.

"Jó, akkor maradjunk annyiban hogy azok a fejlettebb fajok ott vannak ahol a te istenkéd. Valahol vagy van, vagy nincs, de felesleges hinni amíg arra se méltat hogy jelét adja a létezésének."

Ott ugyan nincsenek. Isten tértől, időtől és fizikai anyagtól függetlenül létező entitás. Kívülről teremtette meg a fizikai világot és nem belülről mint annak részeként. Ellenben a te űrlényeid, isteneid itt vannak a fizikai világon belül, valamelyik égitesten. Az egyszarvú is törvényszerűen kialakult valamelyik bolygón. Legalább is a te világ képed szerint biztosan.

És ez mind még csak a jéghegy csúcsa. Ha a multiverzum hipotézise igaz, akkor pedig végtelen sok univerzum létezik, amelyekben mind mások lehetnek a természeti törvények is.

Ha végtelen sok univerzum létezik, akkor végtelen sok istenség kialakult bennük.

Ha végtelen sok istenség létezik, akkor evidens, hogy már rég találkoztunk volna valamelyikkel.

De mi van ha nincs multiverzum?

Akkor bizony elég cinkes lesz materialista nézőpontból megmagyarázni azt a makacs tényt, hogy az ősrobbanás idején az adott körülményeknek és anyagmennyiségnek (hélium, lítium, hidrogén stb.stb) pontosan ugyanolyannak kellett lenni mint amilyen akkor volt.

Ha csak egyetlen lehetőség volt, akkor teljesen lehetetlen. Na de mi van ha végtelen sok lehetőség van? Éppen ezért találták ki a multiverzum mesét.

A kérdezőhöz hasonló "világnézettel" rendelkezőknek végtelen sok istenség létét el kell ismernie, ahhoz hogy működőképes legyen világnézete. Ellenben nekünk csak egyetlen Istenben kell hinnünk, ahhoz, hogy a miénk működjön.

ma 11:34
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!