Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Muszlimok! Mit szoltok hozzá,...

Muszlimok! Mit szoltok hozzá, hogy a keresztények le uralták a világot? 2.6 milliárd követővel, mienk a gyógyszeripar a legnagyobb fegyver ipar élelmiszer ipar, autó ipar és az egész világ...

Figyelt kérdés

szept. 14. 08:47
 81/126 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező, a keresztények nem uralják semmilyen formában a világot. Attól, hogy számszerűen egy adott országban domináns valássá váltak, nem jelenti, hogy urai volnának azon az országnak vagy annak iparának.

Azt el kell ismerni, hogy egyes vezető országokban (lásd USA), hatalmas lobbitevékenységet folyatnak, ami által nyomást tudnak gyakorolni, hogy a nem keresztény lakosságra is rá tudják erőltetni a vallásuk által megkövetelt szabályokat. Például törvénnyel akadályozzák meg a nők önrendelkezését a saját testükről, amivel a születés előtt elvetélt magzathoz nem mernek nyúlni az orvosok és ami miatt a megerőszakolt tinédzserek nem mehetnek abortuszra.

Ezzel szemben több olyan ország is létezik, amelyben nem domináns egy vallás (pl. Egyesült Királyság), mégis jelentős hatással bír a törvényhozásra.

Lehetnék keresztény is, hasonlóan éreznék, de ateistaként is rendkívül elszomorító olvasni az utóbbi hozzászólásokat. A muszlimokat szólítottad meg, tőlük vársz választ. Amikor ír neked egy, akkor a keresztény testvéreid lerohanják és a kérdés témáján kívűl eső, méltatlan hitvitában mocskoljátok. Amit te szótlanul követsz. Nem tudom, hogy azért-e, mert már nem olvasod a hozzászólásokat, vagy egyszerűen neked is tetszik ez a méltatlan sárdobálás. Sajnos keresztény oldalról tipikus ez a viselkedés, amit bizonyítani is tudok számtalan példán keresztül.

Ti így uraltátok le a világot.

szept. 21. 10:26
 82/126 anonim ***** válasza:

A Gyűrűk Urát olvastad vagy láttad? Továbbra is az volt a kérdés, mert arról írtál hatalmas ostobaságokat.

szept. 21. 16:28
 83/126 anonim ***** válasza:
A Gyűrűk Urát nem olvastam, láttam, de nyilván a filmben is benne van a lényeg mivel a regény alapján készült. Te olvastad a Koránt?
szept. 21. 21:51
 84/126 anonim ***** válasza:
Már írtam korábban, hogy részleteket olvastam belőle csak. Ezen mit nem értettél meg?
szept. 21. 22:42
 85/126 anonim ***** válasza:
0%
Ha alig olvastál valamit a Koránból hogy akarod összehasonlítani bármivel is? :) Én a Gyűrűk Ura filmet láttam ezért össze tudom hasonlítani és meg is tettem, amire te semmi konkrétummal nem reagáltál csak hogy ostobaság. Mondjuk nagyjából ennyi is várható attól aki úgy próbál összehasonlítani két dolgot hogy az egyikről fogalma sincs :)
szept. 22. 08:50
 86/126 anonim ***** válasza:

Érdekfeszítő ahogyan a tudásotok összeméritek a fikció kategóriában, legyen az irodalmi mű vagy filmélmény. Külön élmény, hogy semmilyen konkrét, hozzáadott értéket tartalmazó témát nem hoztatok fel. Lehet privát üzenetben is folytathatnátok, hátha lesz belőle személyes találkozó is.

Az Ószövetségben leírt vérengző mészáros isten kegyetlenségét az Újszövetség mosolygós Jézusa nem feledteti, hiszen állítása szerint Jézus és Isten egy és ugyanazon személy. A Korán legalább őszinte és meg sem próbál változtatni az eredeti képen.

Mózes soha nem létezett. A bibliakutatók (tudományos) konszenzusa szerint több személyből lett összegyúrva a személye. Noé és a bárkája mítosz, tudományosan bizonyított, hogy soha nem történt meg az Özönvíz. Tudományosan bizonyított, hogy a Bibliában felvázolt két teremtésmítosz még a dolgok keletkezésének a sorrendjét is hibásan írja le. Az ember teremtésmítosza is bizonyítottan helytelen, soha nem létezett egyetlen, mindenkit megelőző, első emberpár. Tudományosan alátámasztott tény, hogy a kiválasztott nép soha nem volt rabszolga Egyiptomban, soha nem történt meg az Exodus sem, a hosszú sivatagi kolbászolás is csak mítosz.

A Biblia esetén kiterjedt irodalma van a számos betoldásnak, kihúzásnak, módosítások garmadájának. A Koránról az a hiedelem, hogy nem történt benne módosítás, ami bizonyítottan téves állítás, de valóban igaz, hogy a Bibliához képest elhanyagolható a változtatások mértéke.

A Gyűrűk ura és a Harry Potter értékesebb mítoszok a tieiteknél, mert legalább tudjuk ki írta őket és pontosan tudjuk, ki fordította le őket más nyelvekre, a kiadott példányok pedig nem térnek el egymástól. Mindekettőben sok értékes tanulságot találni, személyiségfejlődést, morális értékeket, mint az önzetlenség, önfeláldozás, kitartás, barátok segítése, a gonosz elleni harc, stb.

Az Ószövetség első hazugsága Isten szájából hangzik el Ádám felé. Az egész sztori arról szól, hogy a mindent (is) tudó Isten hogyan hoz létre valamit rosszul, és amint az elromlik, hogyan igyekszik egy durcás kisgyerek szintjén bosszúállással és kegyetlenkedéssel helyrehozni azt.

Az Újszövetség meg arról szól, hogy hogyan követel emberáldozatot azért, hogy megbocsáthasson azokért az állítólagos bűnökért, amit nem is te követtél el, csak valamelyik ősöd, de az ő általa kitalált szabályok szerint te vagy azokért is bűnös, szóval ezekért a bűnökért csakis Jézus emberáldozata lehet a megoldás. Mert ő nem kellően erős isten ahhoz, hogy megbocsásson enélkül. Bár a szabályokat is ő hozza. De nem kell aggódni, mert bár a Biblia szerint ennél nagyobb áldozatot senki nem hozott, igazából Jézusnak ez csak egy elrontott hétvége volt, hiszen nem is szenvedett sokat és utána vissza is lett varázsolva az életbe, mehetett egyenesen a Mennyországba. Emberek milliói szenvednek ezerszer többet, mint az Újszövetség főszereplője.

Az Újszövetség tanulsága: bizonyíték nélkül hinned kell Jézusban, aki szeret téged. Imádnod kell őt, különben kegyetlenül megbüntet. Erre vagytok büszkék?

Az iszlám nem csak a Koránból táplálkozik és a keresztényekhez hasonlóan nem monolit hitrendszer. A Korán, számomra, csak az Ószövetség kulturális kiterjesztése és a korabeli filozófia és morális értékek megszilárdítása. A Koránt nem ismerem annyira, mint a Bibliát, ezért hiba lenne részletekbe mennem. A Hold kettéválasztása, a lovas repülés, a hitehagyottak legyilkolása és a kiskorúval történő házasság (függetlenül mikor hált először Aishával) nem emeli a Biblia fölé.

Visszakanyarodva az eredeti kérdéshez: a keresztényeknek és az iszlámnak is megvoltak a maga idei, amikor bizonyíthatták, mennyire képesek a maguk hatalma alá hajtani a világot. Személy szerint engem azok a mészárlások zavarnak a legjobban, amiket a keresztények követtek el a szent vallásháború során, és azok a lelketlen gonoszságok, amiket az amerikai őslakosok ellen tettek. Megbocsáthatatlan. Szerencsére most már egyikőtök sem uralja a világot.

szept. 22. 11:50
 87/126 anonim ***** válasza:

"A Koránról az a hiedelem, hogy nem történt benne módosítás, ami bizonyítottan téves állítás,"

Kifejtenéd ki és mikor bizonyította hogy a Korán meg lett változtatva?

"A Hold kettéválasztása, a lovas repülés, a hitehagyottak legyilkolása és a kiskorúval történő házasság (függetlenül mikor hált először Aishával) nem emeli a Biblia fölé."

A Hold kettéválasztása és a "lovas repülés" nyilván csodás esemény. Ez alapján nem lehet tudományos következtetést levonni. A hitetlenek "legyilkolása" önvédelemre vonatkozik. Ha egyszer elolvasod a Koránt, látni fogod. A kiskorúval történő házasság pedig nem igaz. Nem lehet tudni pontosan Aisha hány éves volt a házasságkötéskor mert a különböző forrásokból más és más életkor következik. A keresztények kiragadták a 6-9 éves verzió és azt hazudják hogy ez tény. Annyi biztos hogy ez a verzió nem igaz. Olyan 18-20 éves lehetett valójában.

szept. 22. 12:14
 88/126 anonim ***** válasza:

"Érdekfeszítő ahogyan a tudásotok összeméritek a fikció kategóriában"

Miért is? Az iszlám által bemutatott Mohamedet lényegében csak fiktív, kitalált karakterekkel érdemes összehasonlítani.

szept. 22. 12:27
 89/126 anonim ***** válasza:

"Kifejtenéd ki és mikor bizonyította hogy a Korán meg lett változtatva?"

Nem tudom röviden összefoglalni, de rákérdeztem a chatgpt-re és az általa adott válasz elég jól összefoglalja amire én is gondoltam. Ezt írd be:

"A Koránról az a hiedelem, hogy nem történt benne módosítás, ami bizonyítottan téves állítás. Milyen bizonyítékok állnak rendelkezésre ezzel kapcsolatban?"

Ha nem adna értékelhető választ, mert mondjuk ismeri a korábbi kérdéseid előzményeit, akkor tedd hozzá a következőt: "Kizárólag tudományos szempontú a kérdésem."

"Az iszlám által bemutatott Mohamedet lényegében csak fiktív, kitalált karakterekkel érdemes összehasonlítani."

Mohamed prófétáról léteznek korabeli, kortárs írások. Jézusról nincs ismert kortárs anyag. Tudományos szempontból tekintve Mohamed létezésére több bizonyíték áll rendelkezésünkre, mint Jézuséra.

Ehhez hozzá kell tenni, hogy a Jézusnak tulajdonított csodatettek eltérnek a világban valósnak tartottaktól, egyes varázslatai pedig különösen kétségbe vonhatók. Mint például a halottak feltámasztása, vízen járás vagy a földön semmilyen írásos nyomot nem hátrahagyó napfogyatkozás trükkje.

Az iszlám szerint Mohamed próféta volt, nem isten. A keresztény mítosz modern változata szerint Jézus maga is isten volt. Egyik vallást sem tartom bizonyítottnak, de ha korrektek akarunk lenni, akkor a kereszténység nagyságrendekkel gazdagabb mítikus elemekben. Amelyek véletlenül pont a keletkezésekor már léteztek más kultúrák azóta jobbára elfeledett vallásaiban is.

szept. 22. 14:50
 90/126 anonim ***** válasza:

Mennyire egyeznek a korabeli kortárs írások a muszlim legendákkal? Az iszlám mítosz szerint Mohamed hasonló csodákat tett, mint Jézus. Legfeljebb az ismereteid rendkívül hiányosak.

szept. 22. 15:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!