Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mit adott az ateizmus a világnak?

Mit adott az ateizmus a világnak?

Figyelt kérdés

Milyen lábnyoma van az ateizmusnak a mindennapi életünkre? Milyen találmányok, kutatások, rendszerek, elvek köthetők az ateizmushoz?

Kik a leghíresebb ateisták, akik valami kézzelfoghatót tettek le az asztalra?

Vannak e káros következményei az ateizmusnak(globális szempontból)? Ha igen, mik?

2023. júl. 6. 10:56
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 41/134 anonim ***** válasza:
90%

"Még a reményét sem képes megadni?"

Mivel semmi köze nincs hozzá, nyilván nem. Ez olyan, mintha azon értetlenkednél, hogy a történelemtankönyvet olvasva miért nem tanulsz meg japánul.

2023. júl. 7. 10:48
 42/134 Darkmoon80 ***** válasza:
70%

Folytatás-

" Nem képes megadni az ateizmus elhunyt szeretteink élettel teli viszontlátásának a reményét sem, melyet még a kereszténység is megad?"

2, Te oda kerülsz

3, Szeretteid oda kerülnek

Itt ugye azt kell megvizsgálni, hogy ki kerül be a mennyországba és ki nem, illetve hogy mi van akkor, ha te oda kerülsz és valamelyik szeretted nem.

A mennyországba való bejutásról szintén nem egységes a kereszténység álláspontja. Az üdvözülés módja többféle, eltérő módon is értelmezett.

"

Isten megszabadítja a megtérő embert a bűntől és a haláltól, és örök életet ajándékoz neki, amellyel a létezés új dimenzióit nyitja meg. A megváltó Istenről, illetve az üdvösségről szóló tanítás végigvonul a Biblián, a keresztény örömhírnek pedig alapját képezi.

Az üdvösség a kereszténységben a mennyország vagy új Föld elnyerése; a pokoltól való megmenekülés; az örök haláltól vagy örök büntetéstől való megszabadulás Krisztus megváltásának érdemei alapján.

A kereszténység kizáró beállítódású mindenfajta „tévelygéssel szemben, amely megfosztja Istent a tisztelettől és az embert az üdvösségtől”,[24] és kifejezetten hamis nézetnek tartja azt, „hogy az ember bármelyik vallás tisztelete révén megtalálhatja az örök üdvösséghez vezető utat, és eljuthat oda.” [6] Számtalan felekezet kijelenti, hogy az övéké az egyedüli igaz és abszolút vallás, amelynek elfogadásától az ember örök üdvössége függ,..."

[link]

"

4 De az Isten gazdag lévén irgalmasságban, az Ő nagy szerelméből, melylyel minket szeretett,

5 Minket, kik meg voltunk halva a vétkek miatt, megelevenített együtt a Krisztussal, (kegyelemből tartattatok meg!)

6 És együtt feltámasztott és együtt ültetett a mennyekben, Krisztus Jézusban:

7 Hogy megmutassa a következendő időkben az Ő kegyelmének felséges gazdagságát hozzánk való jóságából a Krisztus Jézusban.

8 Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez;

9 Nem cselekedetekből, hogy senki ne kérkedjék.

"

[link]

Nagyjából szerintem ebből az derül ki, hogy a mennyországba való bejutás NEM az ember cselekedeteinek függvénye, hanem Isten kizárólagos kegyelmétől függ.

(Ami egyébiránt teljesen átláthatatlanná teszi a rendszert.)

Szóval nem tudhatod, hogy ki lesz ott a mennyországban, ez nem egyértelmű sem számodra, sem bármelyik szeretted számára.

Vajon milyen boldogságban lesz a részed, ha egy vagy több szeretted valamiért nem részesül ebből a kegyelemből, és a mennyország helyett ama bizonyos örök kárhozatban szenved...

2023. júl. 7. 10:52
 43/134 anonim ***** válasza:
88%
Felszabadulást a korábban mindenkire ráerőltetett vallásos gondolkodás és értékrend alól.
2023. júl. 7. 10:54
 44/134 anonim ***** válasza:
7%
Semmit. Csak egy rakás beteg elmét, pl. itt is.
2023. júl. 7. 11:02
 45/134 anonim ***** válasza:
87%

Ateistákat.

Régi, akár erkölcstelen nézetek elhagyásának a lehetőségét.

Annak a lehetőségét, hogy nem kell kényszerűen az életet templomba töltésre és imádkozásra fecsérelni.

Élhet az ember erkölcsösen és nem kell alárendelnie magát erkölcstelen, káros, másoknak ártó nézetteknek.

Annak a lehetőségét, hogy egy erkölcsös, boldog társadalomban éljünk ahelyett, hogy elmaradott erkölcstelen nézetteknek kéne alávetnünk magunkat csak mert egy nem létező valaki azt mondta.

2023. júl. 7. 15:41
 46/134 anonim ***** válasza:
39%

„Nem csak azt írtad le, hanem hozzáköltötted a saját hülyeséged és félreértelmezésed, mint "az ateizmus elvett" és hasonlók. Érdekes, hogy ilyen gyorsan elfelejted miket is írsz egy kommentbe...”

De az a rész feltételes módban volt! Azt írtam, hogy HA így volna, HA az ateizmust akként értelmeznénk, ami több a puszta kijelentésnél, hogy nincs isten, akkor mondhatnánk azt, hogy az ateizmus inkább elvett, mint adott. De ha azt vesszük, ahogyan az ateisták értelmezik az ateizmust többek között itt a gyakorin, akkor nem is adott semmit és nem is vett el semmit, nincs érdeme és nincs bűne.

Szándékosan nem mondtam, hogy az ateizmus az előbbi értelmezés szerint értendő, mivel tapasztalatom szerint az ateisták ezt vitatják. Én csak a különböző szempontokat és azok folyományát értelmeztem. Ha úgy értelmezzük, ahogyan az itt megforduló ateisták értik, akkor nem adott és nem vett el semmit, mivel nem egy konkrét nézetrendszerről van szó. Ez szerintem egy következetes álláspont az ateisták részéről, amennyiben osztják ezt, én ezt nem is vitatom.

2023. júl. 7. 16:21
 47/134 anonim ***** válasza:
87%
Amikor még az állam és a vallás össze volt gyógyulva, akkoriban az ateistákat legjobb esetben is megtűrték, rosszabb esetben különböző tortúráknak tették ki (de akár le is csukhatták istenkáromlásért vagy valami hasonlóért). Mióta szekularizálódott az államigazgatás, azóta az ateistáknak nem kell bujkálniuk, nem kell tagadniuk a valós világnézetüket, nincsenek rákényszerítve, hogy tőlük életidegen filozófiát erőltessenek magukra csak azért, hogy a társadalom többi része ne közösítse ki őket, ne nézze őket valami alaphangon alávaló gazembernek. Ugyanakkor a vallásosak továbbra is teljesen szabadon gyakorolhatják a választott vallásukat. Tehát az ateizmus előretörése egy amolyan win-win helyzetet hozott szerintem: mindkét fél jobban érezheti magát a bőrében, a világban, ez segítette a békés(ebb) egymás mellett élés megvalósítását.
2023. júl. 7. 16:33
 48/134 anonim ***** válasza:
2%

Amúgy én is pont ezt akartam kérdezni a hétvégén. xD

Valakivel az utóbbi időben nagyon egy rugóra jár az agyunk. :D

Megmondom én mit adott az ateizmus a világnak.

Keresztény üldözést.

Rögtön a felvilágosodás után papok, egyházi személyek lefejeztetését.

Adolf Hitlert.

Kommunista keresztény üldözéseket.

Az ostoba és káros gender ideológiát.

LMBTQ ideológiát, annak propagandájával együtt.

A káros és ostoba woke ideológiát.

A nőket szexrabszolga sorba akarni kényszerítő incel ideológiát.

A nyugat hanyatlását.

Folyamatos gyűlölet keltést és uszítást a keresztények ellen.

Még hosszasan lehetne sorolni mennyi kárt okoz az ateizmus az emberiségnek.

Azok az ateisták akik azt hirdetik, hogy a keresztény vallás káros, csak egyetlen dologra adnak újra és újra igazolást.

Arra hogy keresztény és ateista nem élhet békében egymással.

Ez már nem is együtt élés az ateistákkal, hanem inkább már egymás mellett élés.

2023. júl. 7. 20:40
 49/134 anonim ***** válasza:
96%

48# Hitler sose volt ateista.

Semmilyen lefejezés nem volt az a kereszténység szokása.

Keresztény üldözés a Római Birodalom korába volt az is a Római

vallás követőitől.

Nem mindem ateista komcsi és nem minden komcsi ateista.

Én ateista ként nem értek egyet a túltolt woke meg PC kúltúrát nem támogatom max a sokkal enyhébb változatát mert felőlem akár műanyag szexuális is lehet csak ezt a 4 fal között...

Milyen szexrabszolga? Te is ilyen ultra feminista Karen vagy?

Nem tudom kik tesznek ki uszító kérdéseket naponta

Kérlek sorold akkor jó megcáfolni

2023. júl. 7. 20:58
 50/134 anonim ***** válasza:
2%

"Nem tudom kik tesznek ki uszító kérdéseket naponta"

Az ateisták, csak mivel te is ateista vagy, így neked fel sem tűnik.

Az hogy a kereszténységet károsnak próbáljátok beállítani, na az nyílt hadüzenet a keresztények irányába.

Hogy tűrhetné már el ezt egy igazi hívő?

Mintha neked azt mondanák, hogy a családod káros a társadalomra nézve.

TE TŰRNÉD?! Te nem lennél felháborodva?

2023. júl. 7. 21:16
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!