Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szerintetek miben téved a...

Szerintetek miben téved a kereszténység, milyen dogmákban tanokban téved a kereszténység és a Biblia?

Figyelt kérdés
2023. jún. 5. 20:03
 131/142 anonim ***** válasza:
81%

"Lenne egy ajánlatom: ha annyira zavar téged a szabad akaratod, szívesen imádkozom érted Istenhez, hogy vegye el tőled. Szeretnéd? Csak egy szavadba kerül."

Ha elveszed egy jó embertől a jó döntés lehetőségét akkor semmi sem fog változni. Ha pedig egy rossztól akkor ő meg érdemli büntetésként a jók pedog jutalomként hogy nem árthat nekik a rossz.

Ez nem darkmoonra vonatkozott mert nem tudom jó-e.

De itt nem is az ő szabad akaratáról szólt a vita. Hanem az összes emberéről különösen a másoknak ártókról.

2023. jún. 10. 16:17
 132/142 Darkmoon80 ***** válasza:
80%

"Lenne egy ajánlatom: ha annyira zavar téged a szabad akaratod, szívesen imádkozom érted Istenhez, hogy vegye el tőled. Szeretnéd? Csak egy szavadba kerül."

Hibás elképzelés. Mi lenne, ha TE boldogulnál meg mielőbb, hiszen akkor végre Isten mellett lehetnél.

Amúgy keresztényi megnyilvánulás volt a részedről.

Jóllehet félre értettél valamit, engem nem az én szabad akaratom zavar, mivel azt nem használom tudatosan mások kárára, hanem az, hogy vannak olyanok, akik szándékosan ártanak másoknak, és az ártatlanul szenvedők szabad akaratát meg az Istened magasról le***.

2023. jún. 10. 16:40
 133/142 Darkmoon80 ***** válasza:
75%

"Talán még egy ateista embertől is elvárható, hogy tudja: szöveget kontextusából kiemelve nem értelmezünk. Különösen nem egy olyan ősi szöveget, mint az Ézsaiás könyve."

Érdekes meglátás, csak lemaradt az, hogy a tágabb szövegkörnyezet mi módon módosítja a kiemelt rész értelmét.

Itt van a TELJES fejezet, azaz a KÉRDÉSES RÉSZ és annak tágabb szövegkörnyezete, ám én sehol nem látok benne olyan tartalmat, ami olyan módon hatna a kiemelt részre, hogy bármi módon megváltoztatná annak értelmét, és a te általad vizionált módosított értelmezést támasztaná alá.

Tied a lehetőség emeld ki a szövegből a te értelmezésedet alátámasztó részeket, hogy kiderüljön, mire gondolsz a tágabb szövegkörnyezet módosító hatása alatt.

"

Ésaiás próféta könyve 45. rész

1. Így szól az Úr felkentjéhez, Czírushoz, kinek jobbkezét megfogám, hogy meghódoltassak előtte népeket, és a királyok derekának övét megoldjam, ő előtte megnyissam az ajtókat, és a kapuk be ne zároltassanak;

2. Én menéndek előtted, és az egyenetleneket megegyenesítem, az érczajtókat összetöröm, és leütöm a vaszárakat.

3. Néked adom a sötétségnek kincseit és a rejtekhelyek gazdagságait, hogy megtudjad, hogy én vagyok az Úr, a ki téged neveden hívtalak, Izráel Istene.

4. Az én szolgámért, Jákóbért, és elválasztott Izráelemért neveden hívtalak el, szeretettel szólítálak, noha nem ismerél.

5. Én vagyok az Úr és több nincs, rajtam kivül nincs Isten! felöveztelek téged, bár nem ismerél.

6. Hogy megtudják napkelettől és napnyugattól fogva, hogy nincsen több rajtam kivül; én vagyok az Úr és több nincsen!"

"

7. Ki a világosságot alkotom és a sötétséget teremtem, ki békességet szerzek és GONOSZT TEREMTEK; ÉN VAGYOK az Úr, A KI MINDEZT CSELEKSZEM!

"

"

8. Egek harmatozzatok onnan felül, és a felhők folyjanak igazsággal, nyiljék meg a föld és viruljon fel a szabadulás, és igazság sarjadjon fel vele együtt; én az Úr teremtettem azt!

9. Jaj annak, a ki alkotójával perbe száll, holott cserép a föld többi cserepeivel! Vajjon mondja-é az agyag alkotójának: Mit csinálsz? és csinálmányod ezt: Nincsenek kezei?

10. Jaj annak, a ki atyjának mondja: Miért nemzesz? és az asszonynak: Miért szülsz?

11. Így szól az Úr, Izráelnek Szentje és Teremtője: Kérdezzétek meg a jövendőt tőlem, fiaimat és kezeim munkáját csak bízzátok reám!

12. Én alkotám a földet, és az embert rajta én teremtém, én terjesztém ki kezeimmel az egeket, és minden seregöket én állatám elő.

13. Én támasztottam őt fel igazságban, és minden útait egyengetem, ő építi meg városomat, és foglyaimat elbocsátja, nem pénzért, sem ajándékért, szóla a seregek Ura!

14. Így szól az Úr: Égyiptom gyűjtött kincse és Kús nyeresége és a nagy termetű Szabeusok hozzád mennek és tieid lesznek, téged követnek, békókban járnak, előtted leborulnak és hozzád könyörögnek: Csak közted van az Isten és nincsen több Isten!

15. Bizony Te elrejtőzködő Isten vagy, Izráelnek Istene, szabadító!

16. Szégyent vallanak és gyalázatot mind, egyetemben gyalázatban járnak a bálványok faragói;

17. És Izráel megszabadul az Úr által örök szabadulással, nem vallotok szégyent és gyalázatot soha örökké;

18. Mert így szól az Úr, a ki az egeket teremté; Ő az Isten, a ki alkotá a földet és teremté azt és megerősíté; nem hiába teremté azt, hanem lakásul alkotá: Én vagyok az Úr és több nincsen!

19. Nem titkon szóltam, a sötétség földének helyén; nem mondtam Jákób magvának: hiába keressetek engem! én, az Úr, igazságot szólok, és megjelentem, a mik igazak.

20. Gyűljetek egybe és jőjjetek elő, közelegjetek mind, a kik a népek közül megszabadultatok; nem tudnak semmit, a kik bálványuk fáját hordják, és könyörögnek oly istenhez, a ki meg nem tart!

21. Jelentsétek meg és hozzátok elő, sőt egyetemben tanácskozzanak: ki mondta meg ezt régtől fogva és jelenté meg előre? Vajjon nem én, az Úr? És nincs több Isten nálam, igaz Isten és megtartó nincs kívülem.

22. Térjetek én hozzám, hogy megtartassatok földnek minden határai, mert én vagyok az Isten, és nincsen több!

23. Magamra esküdtem és igazság jött ki számból, egy szó, mely vissza nem tér: hogy minden térd nékem hajol meg, rám esküszik minden nyelv!

24. Csak az Úrban van, így szólnak felőlem, minden igazság és erő, Ő hozzá mennek, és megszégyenülnek mindazok, a kik reá haragusznak.

25. Az Úrban igazul meg és dicsekszik Izráelnek egész magva!

"

2023. jún. 10. 16:50
 134/142 tgt ***** válasza:
13%

Darkmoon80:

Sajnálom, hogy megint nem sikerült megértened, amit írtam. Eszembe sem jutott, hogy a halálodat kívánjam, szerintem nem ez olvasható ki a kommentemből.

Amikor pedig az Ézsaiás könyvének tágabb kontextusáról írtam, nem arra gondoltam, hogy beidézed a teljes fejezetet. Inkább azt lett volna érdemes végiggondolni, hogy mikor íródott a könyv, milyen történelmi helyzetben íródott, miért íródott, kitől származik, mi a fő mondanivalója és így tovább. Aztán azt is végig lehetett volna gondolni, hogy a gonosz Isten általi teremtettségéről más bibliai könyvekben mi van leíra. És így tovább.

Értem én, hogy sok ateista nagy örömmel csap le erre az egy sorra, hogy na, megvan a bizonyíték, Isten teremtette a gonoszt, de aki ilyen igénytelenül értelmez egy szöveget, azt nehéz komolyan venni.

De nem akarok az Ézsaiás 45-ről tovább értekezni, sokan foglalkoztak vele, akit érdekel, megtalálja a neten, és itt a gyakorin is volt már szó róla.

2023. jún. 10. 18:59
 135/142 anonim ***** válasza:
80%

"a gonosz Isten általi teremtettségéről más bibliai könyvekben mi van leíra"

Vázolnád, hogy kinek volt még teremtői joga az istenen kívül?

2023. jún. 10. 19:03
 136/142 tgt ***** válasza:
0%
Isten sok helyen kinyilatkoztatta magát a Bibliában. Amikor véleményt akarunk alkotni egy ilyen fontos kérdésről, érdemes az összes, a témával kapcsolatos kinyilatkoztatást összegyűjteni, kontextusba helyezni, értelmezni.
2023. jún. 10. 19:08
 137/142 anonim ***** válasza:
80%

Ezzel együtt forráskritika is szükséges, hogy vajon melyik lehet későbbi betoldás?

De még egyszer: vázolnád, hogy kinek volt még teremtői joga az istenen kívül?

2023. jún. 10. 19:10
 138/142 tgt ***** válasza:
0%
Így van, forráskritika is szükséges. Istennek van teremtői joga.
2023. jún. 10. 19:11
 139/142 anonim ***** válasza:
80%

Rendben van.

Akkor tehát elfogadhatjuk, hogy minden létező dolgot ő teremtett.

A negatív dolgokat is, mint például a sötétséget. Konkrétan ez azt jelenti, hogy olyan viszonyokat teremtett, ahol előfordulhatnak különféle dolgok, amelyeket nem kellett feltétlenül megteremteni, mint például a sötétség.

Jól gondolom?

2023. jún. 10. 19:15
 140/142 Darkmoon80 ***** válasza:
100%
No comment???
2023. jún. 12. 08:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!