Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szerintetek miben téved a...

Szerintetek miben téved a kereszténység, milyen dogmákban tanokban téved a kereszténység és a Biblia?

Figyelt kérdés
2023. jún. 5. 20:03
 121/142 tgt ***** válasza:
0%
A bűn az, amikor az ember elfordul Istentől. Ezt megteheti, mert szabad akaratot kapott. A bűnt tehát nem Isten teremtette, hanem az ember a döntésével hozza létre.
2023. jún. 10. 00:56
 122/142 tgt ***** válasza:
0%
Az ember Isten képére és hasonlatosságára lett teremtve, de nem Isten.
2023. jún. 10. 00:58
 123/142 tgt ***** válasza:
0%
Mivel az Isten tökéletes, nem követ el bűnt soha. Az embee azonban nem tökéletes.
2023. jún. 10. 00:59
 124/142 anonim ***** válasza:
80%

A Biblia KONKRÉTAN leírja, hogy a bűnt az isten teremtette.

Valamint az ember hajlamát is, hogy a bűnt elkövesse.

Ráadásul tudta is, hogy el fogja követni.

Ezen kívül nem válaszoltál a kérdéseimre. Leírjam még egyszer, vagy el tudod olvasni?

Várom a választ.

2023. jún. 10. 00:59
 125/142 tgt ***** válasza:
0%
Hol írja a Biblia ezeket? Idézd légyszi.
2023. jún. 10. 01:00
 126/142 anonim ***** válasza:
76%

Azért ez vérciki: [link]

Nekem kell idéznem? Nem ismered a saját szent könyved?

De amúgy egyértelmű is, mivel végtelen, és nincs más teremtő.

2023. jún. 10. 01:08
 127/142 tgt ***** válasza:
0%

Természetesen nem Isten teremtette a gonoszt, azt az ember hozta be a teremtésbe. Igazán szép munka volt megtalálni ezt az Igét, de úgy tűnik, nem érted a szöveget.

A Káldi-Neovulgáta fordítás szerint:

„Én alkotok világosságot, és teremtek sötétséget,

én szerzek jólétet, és teremtek bajt;

én, az Úr, cselekszem mindezeket.”

A Szent István társulat fordítása szerint:

„Én alkotom a világosságot, és én teremtem a sötétséget; én szerzek jólétet, s én idézem elő a balsorsot is.”

A Magyar Bibliatársulat fordítása szerint:

„Én alkottam a világosságot, én teremtettem a sötétséget, én szerzek békességet, én teremtek bajt, én, az ÚR cselekszem mindezt.

A Károli fordítás szerint:

„Ki a világosságot alkotom és a sötétséget teremtem, ki békességet szerzek és gonoszt teremtek; én vagyok az Úr, a ki mindezt cselekszem!”

Ez az idézet arról szól, hogy Isten mindennek az ura: a világosságnak és sötétségnek, a jónak és rossznak, és az ő hozzájárulása nélkül semmi nem történhet, még rossz dolgok sem. Vagyis nincs két Isten, egy jó, meg egy rossz, hanem egy van, és ezt úgy fejezi ki a szerző, hogy ellentéteket sorol fel: világosság-sötétség, jólét-baj, békesség-gonoszság. Ha valaki a cselekedetei miatt jutalomban részesül, a jutalom Istentől való. És ha a bűnei miatt büntetést kap, Istentől ered a büntetés „gonoszsága” is, de nem az elkövetett bűn gonoszsága.

Mivel a gonosz nem egy személy, akit meg lehet teremteni, hanem a jó hiánya, vagyis következménye az ember cselekedetének, ezért igen nagy ostobaság olyat kijelenteni, hogy azt Isten teremtette. Isten a lehetőséget adja meg mindenkinek, hogy szabad akaratából elforduljon tőle és gonoszságot cselekedjen, de a cselekedeteiért az ember a felelős.

2023. jún. 10. 06:00
 128/142 Darkmoon80 ***** válasza:
80%

"Ez az idézet arról szól, hogy Isten mindennek az ura..."

ÉS TEREMTŐJE! Ezt azért tegyük hozzá a rend kedvéért.

"Vagyis nincs két Isten, egy jó, meg egy rossz, hanem egy van, és ezt úgy fejezi ki a szerző, hogy ellentéteket sorol fel: világosság-sötétség, jólét-baj, békesség-gonoszság. "

Amelyek forrása a szerző szerint minden fordításban (szó szerint) Isten.

„Én... teremtek bajt;

"én idézem elő a balsorsot is.”

"én teremtek bajt"

"Én... gonoszt teremtek;"

Egyszerű kijelentések egyes szám első személyben.

Ennyire egyértelmű kijelentésnek kár behazudni valamilyen eltorzított jelentést, mert teljesen hiteltelenné válsz.

"Istentől ered a büntetés „gonoszsága” is, de nem az elkövetett bűn gonoszsága."

Ezt a kisujjadból szoptad, vagy valamelyik agyament teológustól vetted át?

A Biblia elég világosan fogalmaz, a bűnt/bajt/rosszat Isten teremti, éppúgy mint a jót.

"Mivel a gonosz nem egy személy, akit meg lehet teremteni, hanem a jó hiánya,"

Kár hogy még a Biblia is ellentmond neked... "Én (Isten)... gonoszt teremtek;"

Istennek sem hiszel????

Lehet, érdemes lenne újragondolnod a helyzetet.

2023. jún. 10. 08:38
 129/142 tgt ***** válasza:
0%

Darkmoon80:

Talán még egy ateista embertől is elvárható, hogy tudja: szöveget kontextusából kiemelve nem értelmezünk. Különösen nem egy olyan ősi szöveget, mint az Ézsaiás könyve.

Tudod Darkmoon80, én már nagyon sok vallási fundamentalistával vitatkoztam itt, és sokszor azt hittem, nincs lejjebb. De be kell látnom, a bigott ateistákhoz képest ők okos, nyitott és kedves emberek.

Lenne egy ajánlatom: ha annyira zavar téged a szabad akaratod, szívesen imádkozom érted Istenhez, hogy vegye el tőled. Szeretnéd? Csak egy szavadba kerül.

2023. jún. 10. 14:14
 130/142 anonim ***** válasza:
80%

tgt, azért én magamba is néznék a helyedben.

Lehet, hogy Darkmoon néha egy kis túlzásba esik... de te meg gyakran, és sokba.

Először itt kéne keresgélned, érdemes lenne.

2023. jún. 10. 14:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!