Az emberek miért nem képesek megérteni, hogy az isteneket mi találtuk ki?
Amikor egy eltévedt vándor a sivatagban felkiált az égre és istentől kér segítséget, akkor csak az életösztöne szól belőle, ami nem tudja feldolgozni a feldolgozhatatlant. Ennyi erővel egy baktérium is kiálthatna, ha lenne agya, amikor felforr a víz, amiben éppen tartózkodik. Az egész egy glitch az agyunkban, a kognitív fejlődésünk mellékterméke, mivel más élőlényekkel ellentétben van absztrakt gondolkodásunk és felfogjuk, hogy meg fogunk halni, de nem igazán tudjuk feldolgozni. Kitalálunk magunknak mindenféle meséket, hogy megkülönböztessük magunkat az állatoktól, amiknek kb. pont a fordítottja igaz - nem az égből szálltunk alá, hanem az állatok közül "emelkedtünk ki", és minden mesénk csak a törzsfejlősünk során genetikailag hordozott tapasztalatinkról szól (őshüllőktől, nagyragadozóktól való rettegés, özönvíz, tűz feltalálása).
Értem, hogy az ember nem tud mit kezdeni azzal, hogy milyen kevés dolog felett van kontrollja, de ettől még miért hiszi azt, hogy az istenek (akik természetesen emberképűek) léteznek? Nem lehet azzal a tudattal élni, hogy egyszerűen evolúciós véletlenek során létrejöttünk, itt vagyunk, nincs semmiféle terv, azt hozzuk, amit a fejlődésünk során magunkba építettünk és kész?
"Az emberek miért nem képesek megérteni, hogy az isteneket mi találtuk ki?"
Kepesek ra, csak sokan nem akarjak vagy nem merik. Felnek, hogy elveszitenenek valamit, aminek nagyon fontos szerepet tulajdonitanak az eletukben.
Sokaknak így könnyebb az élet és nem akarnak nem hinni.
Egyébként szerintem az nem baj, hogy egy felsőbb hatalomban, teremtő féleségben hisznek, azt a tudomány sem cáfolja, hisz ha nem is feltétlen Ádámot meg Évát de az élet magvait elvethette a földön, egy nálunk fejlettebb lény vagy civilizáció is vagy bármi egyéb. Inkább az ellentmondásos álszent vallási irányokkal van a gond. Egész társadalmi rétegeket rekesztenek ki. A történelem során rengeteg szörnyűséget követtek el vallások nevében. Azt nem tudom, hogy aki nem vallásba születik bele, hanem elkezdi keresni “istent”, hogyan választ vallást? Totózik a több tucat közül? kb mindegyik kizárja a többi létezését.
"Azt nem tudom, hogy aki nem vallásba születik bele, hanem elkezdi keresni “istent”, hogyan választ vallást?"
Nem tudom, hogy neki van-e rá igénye. Egyébként Tolsztoj írja, hogy a természethez közel érő embereknek, akik látják a természet körforgását testközelből, a reinkarnáció a természetes hitük, mert látják, hogy minden születik és elmúlik, de minden újjászületik abból, ami elmúlt. Nekem ezekkel a bosszúálló istenekkel, meg a földművelő életforma által kitermelt szeszélyes, áldozatokat követelő istenképekkel van bajom. Jézus egyébként nem is illik bele ezekbe, mindig is furcsálltam. Olyan, mintha valami keleti tanítást hozott volna el a zsidókhoz.
"Csak nem tudom, mi értelme van önáltatásokkal leélni az életet, ha egyszer az élet nem "jó". Nem tudom, mi értelme van ennek az egésznek."
Pontosan ez. Ezt a bizonytalansagot, ertelmetlenseget nem erzi a hivo, amit te erzel. Neki megvan a celja, a kuldetestudata, az eletenek ertelme, mindet a vallasban talalta meg. Ot nem gyotrik ezek a bizonytalan erzesek, mint teged, ezert van ertelme a vallasoknak. De meg ha gyotrik is, konnyebb elviselni, ha ugy tudod, hogy egy nagyobb, jo terv resze vagy, es a vegen busas jutalmat kapsz.
Ahogy irtad, ez az agy osztonos vedekezo mechanizmusa, es lathatoan sokaknal jol is mukodik.
"hogy irtad, ez az agy osztonos vedekezo mechanizmusa, es lathatoan sokaknal jol is mukodik"
Akkor velem van a baj, amiért túlságosan a valóságot akarom látni? Az életet úgy kell leélni, hogy találsz valami természetes narkotikumot, ami segít elterelni a figyelmedet arról, hogy amúgy szar és meg fogsz halni?
"Az életet úgy kell leélni, hogy találsz valami természetes narkotikumot, ami segít elterelni a figyelmedet arról, hogy amúgy szar és meg fogsz halni?"
Ez igy nagyon nyersen van fogalmazva, de igen, vegeredmenyben ez olyan, hogy beleszultek egy sandbox vilagba, amely tele van ezerfele lehetosegekkel, es rajtad all, hogy milyen celt talalsz magadnak benne. A vallasosnak van tortenete, amibol inspiraciot, ambiciot merithet. Neked nincs, azt sajat magadnak kell kitalalnod.
Nem veled van. Egyesek szándékosan (szerintem tudat alatt is így döntenek) nem hajlandóak reálisan kitekinteni a világra és a tényekre mert megingatná a hitüket és az ad értelmet az életüknek. Nincs is baj a hittel csak mikor emberek vannak megnyomorítva szélsőséges ellentmondásos abszurd szabályok miatt.
Az élet meg valóban szar, saját hétköznapi célokat kell kitűzni a kereteinken belül és azért lesz érdemes élni. Szerencsére nekünk embereknek vannak vágyaink amiket ki tudunk tűzni célnak. Ennek következtében el tudunk lazulni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!