Vallásosak, keresztények ti tagadjátok az evolúciót?
"Csak erről már bizonyították, hogy nem létezik."
Nem azt mondtam, hogy igaz a középkori természetfilozófia, hanem csak leírtam, hogy akkor hogyan gondolkodtak erről a kérdésről.
"Ugyanakkor - Lehet -, az én hibám, de ebből most mi derült ki? Akkor a középkorban a robotporszívót élőlénynek tekintenék, vagy se?"
A középkori gondolkodás szerint, a robotporszívó egy mesterséges forma, amelyet szintén mesterséges formák alkotnak. A végső komponenseik önálló, egymástól független, élettelen szubsztanciák, amelyeknek formái nem épülnek be a robotporszívó mesterséges formájába, hanem ezeknek az élettelen formáknak az áthaladó működése, azaz mechanizmusa tartja egyben a gépet. Tehát a robotporszívó tulajdonképpen egy aggregátum.
Az élőlény formája természetes, lényegadó forma. A "lélek" (anima, psyche) vagy "életelv" a lényegadó formának egy speciális típusa, amely az áthaladó működés mellett immanens működésre is képes. Az élőlényt alkotó alsóbb formák beépülnek az élőlény lényegadó formájába (bár az a középkori gondolkodók közt is vita tárgya, hogy milyen szinten), így az élőlény lényegi egységet képez.
#62: "A középkori gondolkodás szerint, a robotporszívó egy mesterséges forma..."
Igen. Ha lenne ott egy szakértő, aki elmagyarázná a középkori embernek, hogy a robotporszívó hogyan működik, és miért csinálja azt, amit csinál.
De a középkori ember, ha mindezekről semmit se tud, csak azt látja, hogy egy teknősbékához hasonlóan páncélozott valami (a műanyagborítás számára ismeretlen, mert ha vasból lenne, még csak-csak eszébe jutna talán a mesterséges termék lehetősége) járkál föl-alá a szobában, és ezt-azt morogva megeszeget a földről nagyokat fújtatva közben, akkor az minden tekintetben beilleszthető lenne az általa vallott azon filozófiába, amely számára lehetővé teszi beazonosítani élőlényként a megfigyelt objektumot.
Nem igazán látom annak a gyakorlati lehetőségét, hogy a középkori ember ilyen szituban a robotporszívó "életjelenségeiben" észrevegye a "lélek" nem immanensen működő voltát, következésképp, lélektelen voltát.
Jaj. Előbb szavaztam, mint olvastam volna. A nemből számoljatok le egyet. Ha csak 'nem' lenne, akkor szavaznék, de ez így több rétegű debilség. A világ nem így működik.
Aki nem érti az evolúció létének tényét, annak fogalma sincs a világról.
Minden folyamatosan fejlődik. Aki ezt nem látja, vak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!