Vallásosak, keresztények ti tagadjátok az evolúciót?
De.
Ami élő sejtekből áll, az élőlény.
Legfeljebb nem önálló, akkor sejttelepnek hívják.
Engem itt már csak az érdekelne, hogy a Pombe által ránk zúdított komment mennyiségből adódóan, ő miben hisz?
Valószínűleg még maga sem tudja. :)
"Pl. ott van az ide-oda mászkáló robotporszívó, amit a középkorban tuti mindenki élőlénynek tartott volna."
A középkorban Platón (Πᾶν γὰρ σῶμα, ᾧ μὲν ἔξωθεν τὸ κινεῖσθαι, ἄψυχον, ᾧ δὲ ἔνδοθεν αὐτῷ ἑξ αὐτοῦ, ἔμψυχον. - Phaidrosz c. 24) és Arisztotelész nyomán (Κινεῖται τὸ ζῷον αυτὸ ὑφ' αὐτοῦ. - Phys. VIII. 4 (254b 15) megkülönböztették az áthaladó működést (actio transiens) a belső működéstől (actio immanens).
A középkori term.fil. szerint az élőlények működése immanens, önmagából, mint egészből indul ki és önmagát, mint egészt változtatja. Az, ami a középkoriak szerint az élőlényt alkotóelemeit egységes élő szubsztanciává teszi, az a 'lélek' vagy 'életelv', ami - szerintük - a növényeknél és az állatoknál anyagi eredetű. Ez az egységesítő életelv, ami pl. a karórából hiányzik, ami tulajdonképpen e logika alapján a gépet alkotó, áthaladóan működő élettelen szubsztanciák sokasága.
A kérdésre válaszolva: nem, kérdező, nem tagadjuk az evolúciót. Nincs okunk tagadni.
A vallás és a tudomány teljességgel megfér egymás mellett.
Az sem véletlen, hogy nagyformátumú tudósok váltak vallásossá, ahogy egyre mélyebben megértették a világ működését.
Vallásosnak lenni messze több, mint a Biblia szó szerinti értelmezése.
Ateisták ezt nem értik, sőt, nem is akarják megérteni.
@55
Nem igazán értem, hogy miért minősítették le a megjegyzésedet...
Nem vagyok vallásos (bár néha engem is lenyűgöz a gondolat, hogy csak kell lennie valami isteféleségnek a mindenség mögött), de úgy gondolom, hogy azért - legalábbis részben - mindenki képes lenne olyan mértékű empátiát felmutatni, amely okán el tudná fogadni az álláspontodat inspiráló érzelmi attitűdöket. Olybá tűnik, hogy mindezt nem a tudományos eredmények megtámadására használod, így miért is ne... :)
@54
Ez érdekes, és informatív...
Ugyanakkor - Lehet -, az én hibám, de ebből most mi derült ki? Akkor a középkorban a robotporszívót élőlénynek tekintenék, vagy se?
"egységesítő életelv"
Csak erről már bizonyították, hogy nem létezik.
"Ateisták ezt nem értik, sőt, nem is akarják megérteni."
Jókat írtál, de ezt nem kellett volna. Én átgondolnám.
„Csak erről már bizonyították, hogy nem létezik.”
Egy filozófiai koncepció, nem lehet bebizonyítani, hogy nem létezik. Úgy, ahogy nem lehet azt sem bebizonyítani, hogy platóni formák vagy ideák ne léteznének, mivel ezek szintetikus ítéletek, és nem analitikusak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!