Akik a legjobban elítélik a bálványimádást miért egy kő felé "imádkoznak"?
"És te honnan tudod, hogy helyreállította? Ne a hiteddel gyere, az nem bizonyíték semmire. Én is abban hiszek, amiben akarok."
Ki beszél itt hitről? Nem értesz magyarul? Azt írtam olvasd el mindkettőt és hasonlítsd össze. Akkor látni fogod hogy a Korán az eredeti üzenet.
"Filológusokat meg vallástörténészeket kéne megkérdezni, hogy ki koppintott kiről. Mohamed egyébként mindent koppintott meg rögtönzött."
Hát ezen jót nevettem :) Előbb leírod hogy filológusokat meg vallástörténészeket kéne megkérdezni, hogy ki koppintott kiről, de kijelented hogy Mohamed próféta koppintott :) Kb közöd nincs a tudományos megközelítéshez. De még mindig nem írtad le mit koppintott a kereszténye vallásból?
"Érdekes módon a keresztény tanításokból vett békét és elfogadást is csak addig hirdette, amíg ki nem tették a szűrét Mekkából. Medinában már rájött, hogy hadvezérnek meg pragmatikus politikusnak kell lennie, ha azt akarja, hogy mögé álljanak az emberek, és tádámm, onnantól kezdve Allah csupa fenyegetést meg szabályt sugallt neki. Erre mondják ma, hogy elvtelen, pragmatikus reálpolitikus"
Ez meg a szokásos keresztény hazugság. Mikor még nem is élt Medinában a város nagy része már muszlim volt és ők hívták oda a prófétát. Hadverzérnek is azért kellett lennie mert utána is folyamatosan támadták a muszlimokat.
"Allah is úgy lett az "egy igaz isten", hogy kidobta a Kába szentély összes bálványát, meghagyta a legerősebb törzsét, amit al-lah-nak hívtak, és voilá, máris megvan az egy igaz isten (mielőtt megkérdezed: a forrásom Germanus Gyula, aka sejk Abdul-Karim. Gondolom, őt csak elfogadod, mint forrást?"
Hát ha ezt mondta biztosan nem fogadom el forrásnak de kétlem hogy ezt mondta. Egyrészt a keresztény arabok már jóval Mohamed próféta előtt is Allahnak szólították Istent másrészt a Bibliában az Ószövetségben szó szerint szerepel hogy Allah. Szóval az egy újkeletű keresztény hazugság hogy Allah egy pogány istenség.
"Olyat meg én is ki tudok találni, hogy "amúgy az összes eddigi vallás összes eddigi prófétája csak az én előfutárom volt, és amúgy erről az istenről beszélt Jézus is, csak akkor ő ezt nem tudta. Úgyhogy bocs, mától az én istenemet kell imádnotok". Ez egy olcsó szinkretizmus."
Akkor rajta. Megnézzük hányan követnek.
"Ki beszél itt hitről?"
Te, elvégre te beszélsz mindenféle hitedről. Amiket persze igazi fanatikus módjára te tényként próbálsz előadni, mint a Mohamed mentegetésed vagy a Korán eredetiségét, stb. Pechedre ettől még az értelmesebb emberek a tények alapján ítélnek, és látják hogy azok pont ellentétesek a te állításaiddal.
Majd ha egyszer kigyógyulsz a fanatizmusodból, talán felfogod végre, egyelőre a szemellenzőid miatt úgyis falra hányt borsó minden.
"Mivel semmiféle bizonyíték nem létezik rá, hogy az utólag napvilágot látott verzió valaha is létezett volna korábban."
Azt ugye tudod hogy az Újszövetség könyvei esetében még a legkorábbi szövegtöredékek is átlag 2-300 évvel Jéuzus utániak? De még a legkorábbi szövegtöredékek is Jézus után 100 évvel későbbi, tehát az első 100 évből egy betű sincs meg. Szóval semmilyen bizonyíték arra vonatkozoan hogy a kerestzény verzió igaz lenne. Sőt, még az elfogadott 4 evangélium is eltérően írja le ugyanazt a történetet.
"Pontosan azt értem ez alatt amit írok. Hogy a jár és a járt nem ugyanazt jelentik. A parancsolatban jár szerepel, te pedig ezt próbáltad meghamisítani, és múlt időbe tenni, hogy ezáltal hazug módon úgy tegyél, mintha ez Jézusra vonatkozna."
Az elég durva fogyatékosság ha nem vagy képes elmondani mire gondolsz. Azt akarod mondani hogy a parancsolat csak élőkre vonatkozik? Élőket nem imádhatsz de holtakat igen? Vagy mi?
"Te, elvégre te beszélsz mindenféle hitedről. Amiket persze igazi fanatikus módjára te tényként próbálsz előadni, mint a Mohamed mentegetésed vagy a Korán eredetiségét, stb."
Én azt mondom olvasd el a Koránt és a Bibliát majd hasonlítsd össze. Ez a módszer szerinted hit kérdése? :) Egyértelmű hogy te vagy fanatikus.
"az Ószövetségben szó szerint szerepel hogy Allah."
Hol? Így szó szerint, hogy ALLAH? Te is tudod, hogy nem.
Az Allah igazából nem is egy név, egyszerűen annyit jelent arabul, hogy "Az Isten" "al-ilah". Az ilah, meg tulajdonképpen az arámi "Elah"-ból jön, ami az sémi "El"-ből jön, ami szintén csak annyit jelent, hogy "isten". A Bibliában az "El"-t bármelyik istenségre használták, még Hadadra és Molokra is.
"Az Allah igazából nem is egy név, egyszerűen annyit jelent arabul, hogy "Az Isten" "al-ilah"."
Nem igaz. Allah azt jelenti az Egyetlen Isten, tehát ez Isten kizárolagos neve. Az isten szóra más használatos az arabban. Ez Elah jön az Allah-ból, nem fordítva és a többi is az Allah-ból jön. Tessék ezekben a versekben szó szerint szerepel hogy Allah.
Ezsdrás könyve 7:19 Elah Yerushelem (Jeruzsálem Istene)
Ezsdrás könyve 7:23 Elah Shemaya (menny Istene)
Dániel próféta könyve 2:23 Elah avahati (atyám Istene)
A keresztény arabok ma is Allahnak szólítják Istent és már jóval Mohamed próféta előtt is, de senki mást nem szólítanak így, tehát ez náluk is Isten kizárólagos neve.
Ezért is érdekes mikor keresztényektől hallom hogy szerintük Allah egy pogány istenség. Ezzel konkrétan a saját Bibliájukat, és saját Istenüket tagadják meg.
"Hány ember olvasta a Koránt és maradt kersztény? Szerintem nem sok."
Mi van az ex-muszlim kersztényekkel? :)
"Ezért mondtam hogy el kell olvasni a Bibliát és a Koránt mit ír Jézusról és össze kell hasonlítani. Egyébként még a 4 Evangélium is eltérően írja le Jézus történetét. Szóval a Korán szerinti Jézus teljesen egyértelmű, érthető, tudjuk ki ő és mit mond és sokkal logikusabb mint a Bibliai szerint Jézus."
A Korán eretnek és gnosztikus tanításokat tartalmaz Jézusról, kezdve azzal, hogy nem támadt fel, mert nem halt meg a kereszten, ami nevetséges és az igazság teljes ellentéte.
"De honnan tudod hogy nem ezek egyike a valós? Miért pont az a 4 evangélium? Ilyen alapon bármelyik másik 4 is lehetne."
Na most, az Újszővetség kanonizálása rendkívül komplex. De van néhány tényező, amiket ha figyelembe veszünk, segíthetnek megválaszoni ezt a kérdést. Előszőr is, nagy ellenállás volt az ügyben, hogy több evangélium legyen kanonizálva mint az a négy, tudjuk, hogy a 4 kanonikus evangélium nagyon hamar körözött, már az előtt is, hogy a nagyobb kánon elkezedett kialakulni, pl. a P. Chester Beatty 45. papírusza tartalmazza a 4 kanonikus evangéliumot, valamint ApCsel-t, ami 3. századra tehető.
Mire ezek az apokrifok elkezdtek körözni, addigra a 4 kanonikus evangéliumnak "rajongói tábora" már megszilárdult. A 4 evangélium tradíciója nagyon elterjedt volt nagyon hamar, de azt is figyelembe kell venni, hogy a kanonizáció sok tekintetben egy organikus procedúra volt, nem az egyházi hatóságok irányították felülről lefelé. Bizonyos könyvek nagyon népszerűek lettek, sokkal elterjedtebben köröztek (pl. Máté), úgy tűnik a többi evangélium nem volt olyan népszerű mint pl. Máté evangéliuma, tehát nem körözött olyan elterjedten sem.
"Ezsdrás könyve 7:19 Elah Yerushelem (Jeruzsálem Istene)
Ezsdrás könyve 7:23 Elah Shemaya (menny Istene)
Dániel próféta könyve 2:23 Elah avahati (atyám Istene)"
Akkor még sincs SZÓ SZERINT benne a Bibliában az "Allah", ugye?
Akkor most mondjam én is, hogy hazudtál, ahogy te szoktad? Ráadásul abban is igazam volt, hogy tisztában vagy vele, igaz?
"Allah azt jelenti az Egyetlen Isten, tehát ez Isten kizárolagos neve."
Tényleg? És melyik része jelenti azt a szót, hogy Egyetlen? Az "Al-"?
"Az isten szóra más használatos az arabban."
Tényleg? Mi?
Elárulom, hogy persze, más szavakat is lehet használni, ahogy a magyarban is vannak rokonértelmű szavak, de ezt is használják: إله 'illah = istenség
Ezt bármelyik istenségre lehet használni. Ganéshára, Tothra is. Totál általános az értelme. Ez mind a sémi "lh" verziói, ami istenséget jelent. El, Elah, vagy Il, Ilah... Az Allah is ebből jön. Egyszerűen egy határozó névelővel megtoldva, amit az arabban sokszor a nevek elé szoktak tenni és jelen esetben, ezzel fejezik ki, hogy nem akármilyen istenségről van szó, hanem AZ istenről. Mint, ahogy magyarban meg nagy "i"-vel írjuk, hogy Isten, hogy megkülönböztessük az akármilyen más istenségtől, ha a keresztény istenségre gondolunk. Ezért használják az arab keresztények is. Mert annyit jelent, hogy Az Isten, vagyis az egy igazi istenség, nem egy akármilyen. Allah = al- + illah.
A shahada szövegét is megnézheted. Vagy pl. [link]
De még a google fordító is mit dob ki? [link]
Figyelj, ha nem hiszel nekem, nem tudok veled mit kezdeni, csak kérlek olyanokat ne írj, hogy "a Bibliában szó szerint benne van, hogy Allah".
"Mi van az ex-muszlim kersztényekkel? :)"
Bizonyára vannak ilyenek. Fehér holló is bizonyára előfordul :) Van egy két ember akit a keresztények mutogatnak de arról is kiderült hogy nem is muszlim hanem egy ahmedija nevű vallás követője, csak a keresztények behazudták hogy muszlim.
"A Korán eretnek és gnosztikus tanításokat tartalmaz Jézusról, kezdve azzal, hogy nem támadt fel, mert nem halt meg a kereszten, ami nevetséges és az igazság teljes ellentéte."
Nem azt kértem hogy böfögd vissza amivel az egyházad megtömött. Azt mondtam hasonlítsd össze a Koránban szereplő Jézust a Bibliai Jézussal.
"Előszőr is, nagy ellenállás volt az ügyben, hogy több evangélium legyen kanonizálva mint az a négy, tudjuk, hogy a 4 kanonikus evangélium nagyon hamar körözött, már az előtt is, hogy a nagyobb kánon elkezedett kialakulni, pl. a P. Chester Beatty 45. papírusza tartalmazza a 4 kanonikus evangéliumot, valamint ApCsel-t, ami 3. századra tehető."
Tekintve hogy az első néhány száz évből szinte semmit nincs az nem mérvadó hogy mi volt népszerű, mi körözött. Ez nem bizonyíték.
"Mire ezek az apokrifok elkezdtek körözni, addigra a 4 kanonikus evangéliumnak "rajongói tábora" már megszilárdult. A 4 evangélium tradíciója nagyon elterjedt volt nagyon hamar, de azt is figyelembe kell venni, hogy a kanonizáció sok tekintetben egy organikus procedúra volt, nem az egyházi hatóságok irányították felülről lefelé. Bizonyos könyvek nagyon népszerűek lettek, sokkal elterjedtebben köröztek (pl. Máté), úgy tűnik a többi evangélium nem volt olyan népszerű mint pl. Máté evangéliuma, tehát nem körözött olyan elterjedten sem."
Magyarul szubjektív döntés született és ez a 4 evangélium semmivel sem hitelesebb a többik 30-nál amit apokrifnek nyilvánítottak.
"Akkor még sincs SZÓ SZERINT benne a Bibliában az "Allah", ugye?
Akkor most mondjam én is, hogy hazudtál, ahogy te szoktad? Ráadásul abban is igazam volt, hogy tisztában vagy vele, igaz?"
Mond te tényleg értelmi fogyatékos vagy? Ha téged Péternek hívnak, de mondjuk egy külföldi Peternek szólít akkor nem hozzád szólt? :)
"Tényleg? És melyik része jelenti azt a szót, hogy Egyetlen? Az "Al-"?"
Az Allah szó jelentése az hogy az Egyetlen Isten. Az isten szóra más használatos az arabban. Olvass utána nyugodtan.
"Elárulom, hogy persze, más szavakat is lehet használni, ahogy a magyarban is vannak rokonértelmű szavak, de ezt is használják: إله 'illah = istenség"
Önmagában az isten szó jelenthet más istenséget is. Az ilah ahogy az isten szó is jelentheti az Egyetlen Istent, de sem az isten sem az ilah nem Isten kizárólagos neve. Az Allah viszont Isten kizárólagos neve.
"Totál általános az értelme. Ez mind a sémi "lh" verziói, ami istenséget jelent. El, Elah, vagy Il, Ilah... Az Allah is ebből jön. Egyszerűen egy határozó névelővel megtoldva, amit az arabban sokszor a nevek elé szoktak tenni és jelen esetben, ezzel fejezik ki, hogy nem akármilyen istenségről van szó, hanem AZ istenről."
Ahogy írtam, ezek jönnek az Allah szóból. Ezt egy másik kérdésnél részletesen kitárgyaltuk:
https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr..
"Figyelj, ha nem hiszel nekem, nem tudok veled mit kezdeni, csak kérlek olyanokat ne írj, hogy "a Bibliában szó szerint benne van, hogy Allah"."
Csak keresztények süllyednek olyan mélyre hogy a saját szent könyvüket is megtagadják csak hogy ne kelljen az iszlám vallásnak igazat adni. Ezt már számtalanszor tapasztaltam. A zsidóknak például nincs ezzel problémájuk. Simán kijelentik hogy Allah ugyanaz az Isten akiben a zsidók is hisznek. Itt van három rabbi aki ezt elmondja. A második még idiótának is nevezi azokat a keresztényeket akik szerint Allah egy pogány istenség.
https://www.youtube.com/watch?v=nm12SOsgGlU
https://www.youtube.com/watch?v=6-13LjTuEyk
https://www.youtube.com/watch?v=vCOynC1xPAs
A harmadik videóban szereplő rabbi még idéz is a Koránból arab nyelven, tudja mit jelent és vallja is azt.
A keresztények meg ott tartanak hogy szerintük Allah egy hamis pogány istenség és ez csak egy a sok hazugság közül amit az iszlámról összehordanak. Ez is mutatja hogy egyrészt a keresztények mennyire távol vannak az egyistenhittől, az igazságtól és hogy erkölcsileg milyen alacsony szinten vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!