Isten nem létezik, ugye?
“Az élet sem alakulhatott volna ki, hogyha nem lettek volna meg az élethez szükséges alapfeltételek melyek ""véletlenül"" alakultak ki ,melyekből ha egyet is elvennénk nem alakulhatott volna ki semmilyen élet.”
Nagyjából így van. Ha nagyon másmilyen lett volna a Föld akkor most nem lennénk. Mondjuk milliárdnyi dolog ha kicsit másképp történik akkor most mi nem beszélgetnénk az interneten, akkor sem ha amúgy lenne élet a Földön. Na de ez mit bizonyít? Milliárdnyi másik bolygó létezik s ki tudja hányon lehet élet, de az szinte biztos ,hogy a többségén nincs. Nyilván milliárdnyi lehetőség közül akad néhány ami alkalmas életre. A naprendszerünkön belül is akad pár esélyes jelölt, azon kívül meg pláne. Na meg ne feledjük ,hogy mikor itt az élet létrejött akkor is annyira más volt a bolygónk ,hogy mi nemes egyszerűséggel megpusztulnánk ha visszamennénk azokba az időkbe.
Ha jól tudom nem tudjuk mik pontosan az élethez szükséges feltételek s így igen merész olyat kijelenteni ,hogy ha azok közül egy hiányzik akkor biztos nem lesz élet. Még csak azt sem tudjuk biztosra ,hogy hányféle élet lehetséges s egy adott variáció hányféle élőlény formájában tud “manifesztálódni”. A miénk szén alapú s ez tűnik a legstabilabbnak, de például a sziliciúm alapú elvileg nem lehetetlen.
"Na meg ne feledjük ,hogy mikor itt az élet létrejött akkor is annyira más volt a bolygónk ,hogy mi nemes egyszerűséggel megpusztulnánk ha visszamennénk azokba az időkbe."
És pont erről van szó! Ezért mutatnak a folyamatok előre, mert ha ez nem így történt volna most nem beszélgethetnénk.
"Ha jól tudom nem tudjuk mik pontosan az élethez szükséges feltételek"
Például a víz... színtelen, szagtalan és nincs íze sem, mégsem maradhat életben egyetlen élőlény sem nélküle. A növények, állatok és emberek nagyrészt vízből állnak, például az emberi szervezet kb. kétharmad része víz.
“És pont erről van szó! Ezért mutatnak a folyamatok előre, mert ha ez nem így történt volna most nem beszélgethetnénk.”
Előre? Hova előre? Az ember fele? Hát ugyan annyira mutatnak az ember fele mint minden velünk egyidőben élő/ élt élőlény fele. Meg igazából az összes valaha élt élőlény fele.
Nagyon egoista gondolat lenne az ,hogy a világ értünk van. Sokkal inkább mi is csak egy lehetőségei vagyunk, részesei vagyunk az élővilágnak/az életnek, de nem “A lehetősége”.
“Például a víz”
Például. Legalább is az általunk ismert életnek ez elég alap. Ugyan akkor víz nem csak itt van, a saját naprendszerünkben is akad itt-ott, kutatják is rendesen. S még fene se tudja hány bolygón lehet.
"Nagyon egoista gondolat lenne az ,hogy a világ értünk van. Sokkal inkább mi is csak egy lehetőségei vagyunk, részesei vagyunk az élővilágnak/az életnek, de nem “A lehetősége”."
Mért lenne egoista? Az ha valami értünk van, nem jelenti azt, hogy nem kellene vigyázni is rá. Az a baj hogy nem cáfolsz meg semmit csak belekötsz bizonyos dolgokba.
"Például. Legalább is az általunk ismert életnek ez elég alap. Ugyan akkor víz nem csak itt van, a saját naprendszerünkben is akad itt-ott, kutatják is rendesen. S még fene se tudja hány bolygón lehet."
Ki mondta, hogy ez nem lehetséges? Lehet máshol is élet bár ha ez így lenne már jelentkeztek volna nekünk a nálunk fejletebb fajok, de ez nem történt meg.
“Mért lenne egoista? Az ha valami értünk van, nem jelenti azt, hogy nem kellene vigyázni is rá. Az a baj hogy nem cáfolsz meg semmit csak belekötsz bizonyos dolgokba.”
Nem belekötésnek szántam. Ezt nem nagyon tudom ,hogy lehetne bizonyítani ,hogy a világ (nem) értünk van hanem csak úgy van. Inkább csak nagyon erős utalásokat tudok adni erre, pl: az univerzum évmilliárdokig létezett nélkülünk s létezni is fog, kb egy semmi villanás az egész emberi történelem (írottal s a jóval azelőttivel egyetemben).
Nem igazán van semmi ami annyira különleges lenne ,hogy abból egyértelműen tudjuk ,hogy értünk van. Persze a Föld igencsak különleges de mellettünk milliárdnyi másik létformának is otthont ad, mivel vagyunk mi többek/ jobbak? Na meg a Föld korához képest még mindig elég keveset élt rajta ember (mondjuk még nem haltunk ki, de nem hiszem ,hogy még 4-5 milliárd évig fennmaradunk). Ennyi erővel inkább a mindenféle egysejtűekért van a Föld mert ők sokkal régebb óta léteznek s mind a mai napig vannak belőlük mindenhol.
“Ki mondta, hogy ez nem lehetséges? Lehet máshol is élet bár ha ez így lenne már jelentkeztek volna nekünk a nálunk fejletebb fajok, de ez nem történt meg.”
Élet alatt én nem csak intelligens életre gondoltam. Ha találnak pár egysejtűt a Mars felszíne alatt vagy az Europa vagy egy másik hold/ bolygó stb jégpáncélja alatti vízben vagy a Vénusz légkörében akkor az is idegen élet.
Viszont korántsem biztos ,hogy mostanra mindenképp megtaláltak volna nálunk fejlettebb fajok vagy ,hogy egyáltalán egy időben élünk ilyen lényekkel. Az univerzum piszok hatalmas, felfoghatatlan méreteket ölt s folyamatosan tágul. S még lehetne sorolni a problémákat, de a nagyobbak ezek az időben s térben való elcsúszások (lásd: Fermi-paradoxon). Na meg mióta is foglalkozik az emberiség ilyesmivel (pl: rádiózás)? 100-200 éve? S még meddig fog? Sajnos kismillió probléma állja az utunkat de amúgy nagyon érdekes terület.
"Nem belekötésnek szántam. Ezt nem nagyon tudom ,hogy lehetne bizonyítani ,hogy a világ (nem) értünk van hanem csak úgy van. Inkább csak nagyon erős utalásokat tudok adni erre, pl: az univerzum évmilliárdokig létezett nélkülünk s létezni is fog, kb egy semmi villanás az egész emberi történelem (írottal s a jóval azelőttivel egyetemben)."
Nem csak az emberek vannak Isten által. A Biblia szerint minden ő általa lett. Minden anyagból és energiából áll (mi is). A modern fizika bizonyítja, hogy egy tudatos intelligens erő az oka minden anyagnak. A Biblia ezt úgy írja le, hogy Kezdetben vala az Íge, és az Íge vala az Istennél, és Isten vala az Íge.. ( János 1:1) Az ige az energiát, az erőt jelképezi.
"Élet alatt én nem csak intelligens életre gondoltam. Ha találnak pár egysejtűt a Mars felszíne alatt vagy az Europa vagy egy másik hold/ bolygó stb jégpáncélja alatti vízben vagy a Vénusz légkörében akkor az is idegen élet."
A Biblia főként a Földi élet kialakulását írja le, de ez nem garantálja, hogy máshol is lehet élet.
“A modern fizika bizonyítja, hogy egy tudatos intelligens erő az oka minden anyagnak.”
Azért óvatosan dóbálózni az ilyen kijelentésekkel. Tudnál ezt alátámasztó hiteles forrást megadni? Gondolom mondanom sem kell ,hogy félrevezető kreacionista/ vallásos irományok vagy no-name YouTube videók nem annak számítanak. Ha tudsz ilyent felmutatni akkor szívesen átbeszélhetjük mondjuk a Tudomány kategóriában (merthogy ez már bőven nem hit/vallás téma lenne) egy új kérdés alatt.
"“A modern fizika bizonyítja, hogy egy tudatos intelligens erő az oka minden anyagnak.”"
Még ha ez a nevetséges, mindenféle logikát nélkülöző kijelentés igaz is lenne, a keresztény isten létezése akkor sem bizonyított. ( vagy bármilyen más emberek által kreált vallás istene )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!