Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Vajon mekkora lenne az ateistá...

Molnarmarcell21 kérdése:

Vajon mekkora lenne az ateisták:vallásosak aránya, ha minden ember beleásná magát a témába?

Figyelt kérdés

Egyfelől ott van egy csomó, magát vallásosnak tartó ember, akinek ez inkább kulturális örökség és fingja sincs a saját vallásáról vagy csak nagyon felületesen ismeri vagy teljesen félreértelmezni. Rengeteg kérdésen látni lehet ezt.

Másfelől vannak ateisták, akik szellemesen azt állítják, épp azért lettek ateisták, mert olvasták az adott szentírást, de az ő kérdéseiken, érveiken szintén látni, hogy nagyon felületes, hallomásból származó ismereteik vannak és valószínűleg sosem álltak neki kellő nyitottsággal átolvasni azt, amit kritizálnak.

Tehát mindkét oldalon az ismerethiányt érzem jellemzőnek. Vajon hány vallásos gondolná azt egy elemző olvasás után, hogy ez bizony hülyeség? És vajon hány ateista értené meg, hogy a vallás világleírása egy komplex és mély rendszer?

A legutóbbi népszámláláson a magyarok 54%-a tartozott valamely egyházhoz.

2021. aug. 21. 08:27
A kérdező szavazást indított:
Nagyjából maradna a fele-fele arány
Az emberek többsége vallásossá válna
Minden ember vallásossá válna
Minden ember ateistává válna
Az emberek többsége ateistává válna
39 szavazat
1 2 3 4 5
 1/43 anonim ***** válasza:
91%

Nézd, én beleástam magam azért valamennyire elég mélyen a témába.

Mikor vallásos voltam, akkor kutattam a Biblia és a kereszténység történelmi hátterét. Először enyhébb fundamentalista voltam, ebben majd liberálisabb teológiát kezdtem el vallani. Utólag már olyan szerzőket olvastam, mint pl. Siegfried Zimmer, aki a modern bibliatudományt képviseli. Egy idő után már prédikáltam is a szószékről a gyülekezetemben.

Aztán jött az ateista korszak. Olvasmányaim ebből pl. Richard Dawkins, Friedrich Nietzsche, vagy megemlítem még tavalyról Bart D. Ehrman-t is, aki újszövetségi szakértő, de ma már agnosztikus ateista.

Ennek a kutakodásnak a vége az lett, hogy sem vallásos, sem ateista nem lettem. Agnosztikus vagyok.

2021. aug. 21. 08:46
 2/43 anonim ***** válasza:
87%
A statisztikák alapján a magasabb ismeretekkel rendelkezők körében a legmagasabb az ateisták aránya. Szóval minden bizonnyal az ateizmus terjedne el jobban.
2021. aug. 21. 08:50
 3/43 anonim ***** válasza:
100%
Egy kis javítás: liberális teológia alatt nem azt az irányzatot képviseltem, ami megosztotta a kereszténységet a természetfeletti jellegétől. Inkább azt, amit a mai katolikus teológia képvisel, hogy a könyvek műfaját figyelembe veszi a kutatásban. Ebből fakadóan hogy pl. a teremtéstörténetet nem értelmezik szó szerint. Persze, agnosztikusként ma már szkeptikus vagyok abban, hogy lenne természetfeletti a kereszténységben.
2021. aug. 21. 08:54
 4/43 anonim ***** válasza:
95%

Szerintem ugyanennyi. A hit nem csak azon múlik, hogy ismerem a Szentírást, a fundamentális teológiát, a dogmatikát, a morálteológiát, stb. persze a tudás és ismeret nagyon fontos, de a hit még ennél is több, egy belső elhatározás, döntés. Segíthet, ha fejből tudja a Summa Theologicát, de ha belül nincs meg rá a nyitottság vagy inkább kívülállóként szemlélné.

Egy példa: több keresztény tanárom is volt egyetemen, akik arabisztikával és az iszlámmal foglalkoztak, nyilván sokat tudtak erről a témáról, mégsem lettek muszlimok.

2021. aug. 21. 09:25
 5/43 anonim ***** válasza:
96%
Segíthet, ha fejből tudja a Summa Theologicát, de ha belül nincs meg rá a nyitottság vagy inkább kívülállóként szemlélné akkor nem lesz keresztény. (bocsi, lemaradt a mondat vége valamiért)
2021. aug. 21. 09:26
 6/43 anonim ***** válasza:
93%
Szerintem meg azon múlik hogy az ember bevállalja-e a vakhitet. Hinni egy olyan természet felett lényben aminek léte nem bizonyított. Az imeretehiány amiatt van hogy nincs hiteles forrás ami részletesen, érthetően leírná hogyan működik a teremtés, és ki vagy mi Isten. A Biblia meg olyan mint nostredamus jóslatai, 1000 féle képpen értelmezheted attól függően mit akarsz bizonygatni.
2021. aug. 21. 09:47
 7/43 A kérdező kommentje:

Ha kérhetem, ne menjünk át a szokásos ki az okosabb vitába és az ateista vs vallásos érvelésekbe. :)

A kérdés az volt, hogy ha MINDENKI venné a fáradtságot az adott vallás elvárható megismerésére rászánva az életéből mondjuk egy évet, akkor hányan válnának vallásossá/ateistává?

2021. aug. 21. 10:29
 8/43 anonim ***** válasza:
100%
"adott vallás elvárható megismerésére" Nagyon sok féle fajta vallás létezik. Ha a keresztény vallást vesszük alapuk és a bibliát akkor a nagy része az embereknek ateista lenne. De mivel a keresztények max. 1 millárdan vannak a 8-ból, ezért a kérdés értelmetlen.
2021. aug. 21. 10:55
 9/43 anonim ***** válasza:
100%
És csak a keresztény teológiával ismertetnéd meg az embereket vagy az összes vallási mozgalom minden aspektusával? Csak mert ugye úgy lenne korrekt, hogy bevedd ide az antik görög pantheont, a sintoizmust, a scientológiát és minden utolsó szektát is ami valahol felütötte a fejét.
2021. aug. 21. 12:26
 10/43 A kérdező kommentje:

Mindegy melyik vallás. Minden nagyobb vallás kellően komplex, hogy egy ateista ne tudja könnyedén leseperni az asztalról, illetve ahhoz is, hogy tanulás nélkül egy random hívő ne foghassa fel komolyabb szinten.

De hogy ne legyen probléma belőle, legyen a kereszténység, Magyarországon az releváns jelenleg elsősorban. Ha minden magyar elolvasná a Bibliát igemagyarázatokkal együtt, hogy felfogják egy elvérható szinten a tartalmát, akkor vajon hogy alakulna a hívők:ateisták aránya?

Mielőtt mindkét oldal rávágná, hogy akkor nyilván "belátnák az én igazamat", gondolkodjatok el rajta, hogy a minden magyarba beletartoznak a zsákfaluban élő, aluliskolázott nincstelenektől kezdve a győri autóösszeszerelőkön át a budapesti plázacicáig.

2021. aug. 21. 13:36
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.