Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Azt honnan szedték egyes...

Azt honnan szedték egyes hívői, hogy a hit logikai meggyőződés valamiről?

Figyelt kérdés
Több kérdés alatt is láttam, de nem látom értelmét, hisz a hit szó semmilyen definíciója alapján nem ezt jelenti.
2021. ápr. 14. 15:10
1 2 3 4 5 6
 31/56 munyamunya ***** válasza:

Bocsánat, nem tudom, hogy érdekel-e még valakit ez a kérdés, de leírnám, amit gondolok erről.

Az egyetlen igazi teremtő Istenről való ismeret/hit/meggyőződés (nem teszek különbséget, mindjárt kiderül, hogy miért) forrása NEM az ember. Nem én teszek bármiféle erőfeszítést azért, hogy "higgyek", hanem - most hívő szemléletből kiindulva - maga a Örökkévaló. Ő ad valami olyan felismerést, gondolatot, érzést, bármit, ami elindítja bennem a vágyakozást Őfelé. EZ a hitnek nevezett "valami" alapja, és senki nem jeletkezik magától hívőnek, nem könyvből olvassa ki, nem embernek hisz, hanem Isten szólítja meg, úgymond.

Az, hogy ezt KÖVETŐEN hogyan dolgozza fel az Istenre vonatkozó tanításokat, élményeket, tapasztalásokat már valóban az ember saját elméjének a munkája, ilyen értelemben lehet azt mondani, hogy akár logikai meggyőződés is történik, de ez már magán a hiten BELÜL zajlik. Tehát pl. egy bibliai példázat megértéséhez az ember használja az agyát, és igyekszik az addigi ismeretek alapján logikusan gondolkodni róla.

Nálam legalábbis így működik ez.

2021. ápr. 21. 08:11
 32/56 anonim ***** válasza:

"nem könyvből olvassa ki, nem embernek hisz"

Ez így nem igaz.

Ezen kívül egy hívő az esetek 90%-ában nem jól használja a logikát (ha használja egyáltalán).

2021. ápr. 21. 08:16
 33/56 munyamunya ***** válasza:

Oké, akkor fordítsuk meg.

Számos nem hívő kimondottan sokat olvassa az Írásokat, gondolkodik rajta, ha másért nem, hogy fogást találjon. Nyilván sokak vannak, akik beszélgettek is már hívőkkel, hallották ember szájából is a dolgokat. Akkor vajon miért nem lesz mindenkiből hívő, aki ezeken átmegy? (Már ha félretesszük azt az érvet, hogy minden hívő töksötét, és képtelen önállóan gondolkodni.) Szerintem ez nem egy automatizmus, hogy aki csak olvassa, vagy hallja az igazságot, rögvest melléáll. Ezesetben viszont kell lennie valami másnak, ami elindítja az embert ezen az úton. Én annyit állítottam - saját példa alapján - hogy ez magának a Mindenható Istennek a munkája.

2021. ápr. 21. 08:31
 34/56 Mansour ***** válasza:

Tulajdonképpen alá tudom támasztani, amit írsz. Én azzal a szándékkal tanulmányoztam a Bibliát és a keresztény teológiát, hogy higgyek. Nem jött össze. A hit Isten ajándéka, maga az írás is kimondja ezt (Ef 2,8). De mivel én nem kaptam meg ezt az ajándékot, nem is hiszek abban, hogy az üdvösségem ezen múlik. :) Nyugodt lélekkel keresek más utakat.

2021. ápr. 21. 08:46
 35/56 munyamunya ***** válasza:

#Mansour

És ez így is van rendjén. Évekig olvastam a Bibliát és tanultam róla, mielőtt bármiben is hittem volna, és kicsit sem szólított meg. Aztán az Isten csak így megpöccintette a szívemet, és már térdeltem is le, és engedtem el minden mást, csak hogy Vele lehessek.

Nyálasan hangzik, de ez történt.

2021. ápr. 21. 08:56
 36/56 anonim ***** válasza:

Ez még mindig csak azt bizonyítja, hogy VALAMI történt, ami nem logikus és nem feltétlenül szándékos.

Mitől lenne ez pont egy isten?

És mitől lenne pont a tiéd?

2021. ápr. 21. 09:28
 37/56 munyamunya ***** válasza:

Igen, ez egy érdekes kérdés, hogy miért pont ERRE a dologra azonosítom be az eseményeket.

Szerintem az emberiség közös értékei, többségi jellemzői nem véletlenül azok, amik. A lelkivilágunkba beépített alapok - hívhatjuk morálnak - valamilyen szinten már eleve a "jó" irányába hatnak és mutatnak, nagyjából megegyezően a különféle vallások preferált viselkedési mintáival. Lehetne erre azt mondani, hogy evolúciós szükségszerűség, de az állatok teljesen jól elvannak ilyesféle erkölcsi iránytű nélkül, és ugyanúgy túlélnek és növekednek a fajok, populációk. Szóval létezik bennünk egy alapbeállítás a jóra.

Hogy ehhez miért kapcsol valaki transzcendens erőket, pláne egy bizonyos szellemi létezőt, annak okai nyilván az egyéni tapasztalatokban keresendők. Az én esetemben a saját magamban - és mindenki másban - megnyilvánuló tökéletlenségek, rossz dolgok, gonoszságok kontrasztja az általam vágyott "jó"-val, illetve a már meglevő ismeretem vezetett oda, hogy természetfeletti, közelebbről a Biblián alapuló választ keressek.

2021. ápr. 21. 09:52
 38/56 anonim ***** válasza:

"az állatok teljesen jól elvannak ilyesféle erkölcsi iránytű nélkül"

Tévedés: a csordaállatoknak egészen pontosan ugyanez az "iránytűjük" van. A majmoknak is.

"a már meglevő ismeretem vezetett oda, hogy természetfeletti, közelebbről a Biblián alapuló választ keressek."

EZ a lényeg.

Mivel neked a Bibliát mutatták be...

2021. ápr. 21. 09:59
 39/56 munyamunya ***** válasza:

Hát, a majmok között az agresszió, akár az utód irányában, egészen hétköznapi, és semmi negatív következménye nincs a többiek részéről, egyszerűen az élet része. A csordaállatok ilyenirányú viselkedését nem ismerem, de nem gondolnám, hogy egy őz képes lenne empatikus altruista megnyilvánulásra pl.

És igen, nyilván megvolt az alapom, hogy éppen a Biblia Istenét keressem, de egyrészt nem ez volt ez egyetlen vallásos megközelítés, amivel életem során találkoztam (belekóstoltam korábban a Krisna-tudat, valamint a különféle ezotérikus tanítások írásaiba is), másrészt az én szemszögemből ez nem egy véletlen dolog volt, hanem maga az a tény, hogy ismertem már valamennyire az Írásokat, szintén az Isten gondviseléséből fakadt, aki előre lefektet és kimunkál mindent.

2021. ápr. 21. 10:23
 40/56 anonim ***** válasza:

"szintén az Isten gondviseléséből fakadt"

Ez megint csak körkörös érvelés.

AZÉRT ezt követed, mert EZT nevelték beléd.

Ha egy másik kultúrkörben születsz, akkor mást követnél, és egészen pontosan ugyanígy okolnád meg.

2021. ápr. 21. 10:32
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!