Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Azt honnan szedték egyes...

Azt honnan szedték egyes hívői, hogy a hit logikai meggyőződés valamiről?

Figyelt kérdés
Több kérdés alatt is láttam, de nem látom értelmét, hisz a hit szó semmilyen definíciója alapján nem ezt jelenti.
2021. ápr. 14. 15:10
1 2 3 4 5 6
 21/56 A kérdező kommentje:
Közben visszanéztem pár kérdést, mindegyiknek két pipája volt aki ezt beírta. Akkor gondolom egyedül ő az aki mindenhova bemásolja a hülyeségeit.
2021. ápr. 14. 16:21
 22/56 anonim ***** válasza:
19%

" Van értelme leírni a véleményed, ha úgy próbálnak meg rácáfolni, hogy végig sem gondolják az érved?"

Van igen, ha mások is olvassák. Szegény kérdező kiesett. A 20-as hozzászólást is ő írta, a másik acc-járól. Ő már csak ilyen. De lehet, hogy skizo a srác.

Jól modellezi az ateista érveléstechnikát. Nulla indoklási érték, 100% személyeskedés.

"Dehogynem, felraklak egy arra tartó hajóra, és a saját szemeddel győződhetsz meg róla!"

Onnantól már nem hit, hanem tudás, ha saját szememmel látom. Te engem támasztottál alá:)

"Ellentétben a vallásos hittel, amikor is bármekkora erőfeszítéssel, bármekkora pénzügyi beruházással is teszel érte bármit is, ugyanúgy nem lesz egyértelmű tény hogy létezik e valamilyen isten, és hogy egyáltalán melyik létezne ha létezne."

Nem írtad oda, hogy ez tény:)

A matematika tanár kérdezi: - Kisfiam, indoklás?

A trollunk:- Hát igaz, mert én mondtam.

2021. ápr. 14. 16:28
 23/56 A kérdező kommentje:

"Onnantól már nem hit, hanem tudás"

Most cáfoltad meg saját magad, te is különbséget teszel a kettő között...

2021. ápr. 14. 16:30
 24/56 anonim ***** válasza:
84%

Az a baj ezzel a trollal, hogy valamiért az oldal is védi. Van, hogy olyanokat törölnek ki, akik figyelmeztetnek rá.

Őt meg nem tiltják ki, akármilyen hajmeresztő dolgot is ír.

2021. ápr. 14. 16:37
 25/56 A kérdező kommentje:
Lehet az is benne van a pakliban, hogy a trollkodásával is nézettséget generál az oldalnak :/
2021. ápr. 14. 17:15
 26/56 anonim ***** válasza:
85%

Az illető elolvasott néhány neten fellelhető, katolikus papoknak írt filozófiai kézikönyvet (pl. Turay Alfréd teodíceáját), és ez jött le belőle. Hogy mennyire komolyan veszi, azt nem tudom megállapítani.

Ezek a kézikönyvek abból a katolikus dogmából (I. vatikáni zsinat) indulnak ki, miszerint Isten léte észérvek alapján, hit nélkül is belátható. Tényleg így gondolták a 1960-as évekig, amit a későbbi pápák, a II. vatikáni zsinat kissé árnyalt.

2021. ápr. 14. 18:10
 27/56 anonim válasza:
80%

"Bemondásra hisz el dolgokat, mert az evolúcióbiológus azt mondta." És stb. bemondással kapcsolatos megnyilvánulásaidra, nem keresem ki az összeset. Az nem bemondás, hogy le van írva a Bibliában, te meg elhiszed? :D Oké, hogy te tapasztalod Isten jelenlétét az életedben, de ezeket a tapasztalatokat máshogy is lehet magyarázni. Ez a szép az egészben; ha jó dolog történik az emberrel, akkor "Isten meghallgatta az imáimat", ha meg rossz, akkor "Istennek más terve van velem, ja, meg amúgy is kifürkészhetetlenek az útjai." Mindenre rá lehet húzni Istent, úgyhogy nekem kicsit soványka, mikor azzal magyarázzák a hívők a meggyőződésük igazságát, hogy "há' én tapasztaltam".

Olyan történetek vannak a Bibliában, mint hogy egy nő spermium nélkül megtermékenyült. Oké, ha úgy gondolod, hogy miért is ne történhettek volna csodák, hát szíved joga elhinni, de mesélj már a hóembernek arról, hogy ez logikán alapuló meggyőződés, mert nyilvánvalóan nem az. És ez még csak nem is az a történet, amire azt felelhetnéd egy unatkozó, kötözködő, mocskos ateistának, hogy "a Biblia szimbolikus, nem kell szó szerint érteni", mivel bizonyos értelemben ez a keresztény hit egyik "alapja", ahogy az is, hogy Jézus feltámadt, ami ugyanilyen szintű biológiai képtelenség. Na, ezekre a dolgokra például nem is áll meg szerintem ez a házikós példád, hogy lát valaki egy házat, aztán logika alapján feltételezi, hogy ember építette, bár nem látta. Hiszen ez a két előbb említett dolog pont olyan, amit logika alapján sose feltételezne senki.

És ilyen kaliberű dolgokat hasonlítasz össze az Antarktisz létezésével. Ez olyan szinten cringe, hogy válaszolni is alig lehet rá. Nem voltam még Hódmezővásárhelyen, de van odavalósi ismerősöm, akkor én bemondásra hiszem el, hogy létezik? Lehet, hogy valójában a Holdról jön? :o

Amúgy az evolúcióbiológus, illetve bármely más tudományterületen munkálkodó személy le tudja eléd tenni az asztalra az x oldalas dokumentációt a kutatási eredményeiről és egyebekről. Nem bemondás, ott a fekete-fehér bizonyíték. Ami nincs bizonyítva, az megmarad teória szinten, amit pedig a tudomány elfogad tényként, az BIZONYÍTOTT. Pont. Légyszi, ne sugallj már ilyeneket, hogy a tudomány bemondás alapján működik, mert ez abszurd. :D

"Tehát, ha a hívő hisz Istenben, akkor azt azért teszi, mert meggyőződött a létezéséről, azaz használta az eszét[...]"

Erről már leírtam fentebb a véleményemet, viszont kíváncsi lennék, hogy mégis HOGYAN. Mi az, amit 100%-osan csak Isten létezésével lehet magyarázni, és semmi mással? Mi lehet ilyen egyértelmű tapasztalat? Te hogyan győződtél meg róla? Ez nem provokáció akar lenni, tényleg kíváncsi vagyok.

2021. ápr. 15. 08:30
 28/56 anonim ***** válasza:

Ne reménykedj benne.

Egyetlen egyszer láttam idáig, hogy valakinek segíteni próbált.

Még ő maga is meglepődött: lehetett látni az írásán.

Több ezer hozzászólást írt már idáig, a többi majdnem mind romboló.

2021. ápr. 15. 09:11
 29/56 anonim ***** válasza:
A hit és a kétely kéz a kézben jár, és ezért borzasztóan frusztrált sok vallásos ember
2021. ápr. 17. 01:55
 30/56 anonim ***** válasza:
Mert az számukra jól hangzik!
2021. ápr. 20. 20:29
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!