Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit jelent az, hogy a Biblia...

Mit jelent az, hogy a Biblia Istentől ihletett?

Figyelt kérdés
Keresztényektől gyakran hallani, de mit jelent? Úgy tapasztaltam hogy ők is eltérően vélekednek erről. Van aki szerint minden egyes szó a Bibliában Isten szava, mások szerint csak részben, amihez az írók hozzátették saját elképzeléseiket.

2018. jan. 24. 09:18
❮❮ ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 ... ❯❯
 211/331 A kérdező kommentje:

"Ha értelmes gondolkodású ember vagy akkor te magad is el tudod dönteni!

Filippi 2:6-9 "

Megint ez a mellébeszélés. Ez egyébként sem Jézus mondja.

"Számomra Messiás! Nekem a megváltóm! De ezt is írtam "

Ez is írtad már, de akkor is és most is mellébeszélés.

"Még is csak a nőket és a gyerekeket említetted. Igen csak szelektíven olvasol, vagy írsz, vagy mindkettő!"

Van még bőven népírtásra felszólító vers a Bibliában:

Mózes 20:16–17: „De az itt lakó népek városaiban, amelyeket Istened, az ÚR ad neked örökségül, ne hagyj életben egy lelket sem! Irtsd ki őket mindenestül… ahogyan megparancsolta neked Istened, az Úr

Sámuel 15:18 szerint pedig „azután ezzel a megbízással küldött utadra az Úr: Menj, és irtsd ki a vétkes amálékiakat, harcolj ellefhasnük, míg csak nem végzel velük!”

Itt totális népírtásról van szó. Férfiak, nők, gyerekek teljes tömeggyilkosság.

"És Isten nem hagyja hogy teljesen elpusztítsák a választott népet."

Akkor félre érted. Itt nem a zsidókat gyilkolják hanem a zsidók gyilkoltak más népeket.

"De nincs is teljes nyugalmuk, békességük. Elfordultak Istentől és megölték az Ő Fiát! Ha tényleg hamisításról beszélünk ezt a tettüket mivel legalizálták?"

Tisztában vagy azzal hogy a zsidók képesek lettek volna megölni Jézust, de nem hiszed el hogy átírták az Ószövetséget?

"A népirtást parancsba adó versek sem hamisítások."

Tehát te olyan istenben hiszel aki nők és gyerekek lemészárlására ad parancsot csak mert másban hisznek? Ja és ezek a népek nem kaptak prófétát tehát nm volt senki aki tanítsa. Érdekes vallásban hiszel. Nagyon igazságos....

"A fiatal szűzlányok megtartották maguknak. De azt már Mózes szavára és nem Isten szavára. A saját kívánságainak engedtek, de ennek később meg is lesz a következménye!"

Ja hogy szerinted a szűz lányokat is le kellett volna gyilkolni? Hogy is mondjátok? Keresztény vallás a szeretet vallása? Nem inkább a gyilkolás vallása?

"Ja igen és voltak olyan népek is akik Moloknak áldoztak csecsemőket, volt hogy a saját gyerekeiket. És nem is akár hogyan élve égették el őket. Hogy ilyen bálványimádónépet elpusztít Isten szerintem ez annyira nem meglepő!"

Lehet hogy ilyet tettek de akkor talán tanítókat kellett volna küldeni, ahogy az iszlám szerint. Ezek szerint te olyan istenben hiszel aki nem törődik az emberekkel, de előszeretettel gyilkoltatja le őket.

"De a többi nép is bálványimádás miatt kellett pusztuljon. És olyan is volt hogy a saját népük tagjai közül kellett a bálványimádókat kiirtani. Szerinted ez is hamisítás?"

Egyértelműen hamisítás. A Korán szerint nincs kényszer a vallásban. Mindenki abban hisz amit igaznak gondol, aztán majd Isten elszámoltat mindenkit. Persze úgy hogy megvolt az esélye arra hogy értesüljön Isten vallásáról.

"Amikor ezek az események történtek akkor hol volt az iszlám? "

Irtam már hogy az iszlám Ádámmal kezdődött. Ábrahám is, Mózes is, Jézus is muszlim volt és még sok próféta.

"Isten a prófétákon keresztül hirdette ki akaratát és az ítéletét is "

Keresztény vallás szerint csak zsidókhoz érkeztek próféták. Mindenki mással Isten nem törődött.

"Özönvíz! Miért kellett ha az ítélet napján lesz majd elrendezve minden?"

A Koránban is szerepel Noé és az özönvíz de lényeges különbségekkel. Ugye a Biblia szerint azért kellett elpusztulnia az egész emberiségnek mert nem hallgattak Noéra. Mondjuk nem tudom Noé hogyan figyelmeztette a világ máik felén élő embereket. A világot elöntő özönvíz pedig még egy mesében is hihetetlen lenne. A Koránban viszont csak Noé népéről van szó, tehát helyi árvízről és van még egy jelentős különbség. A hitetlenek, nemcsak hogy nem hallgatnak Noéra de üldözik és meg akarják ölni azokat hisznek. Tehát nem hallgatnak Noéra és meg is akarják ölni a hívőket.

"Ha lettek volna akkor nem mutatnak be állatáldozatot! A keresztényeknek nem kell állatáldozatot bemutatniuk a bűneikért!"

Igen, keresztények mindig ezzel jönnek. Na én megérdeklődtem a zsidóktól hogy is van ez. Azt mondták hogy az áldozat csak a nem szándékos bűnöktől mentesít, a szándékosan elkövetett bűnöktől nem tehát Jézus állítólagos megváltó halála nem törli el a bűneidet.

"Amikor isten ilyenre adott parancsot akkor azt pontosan meghatározta és nem összevissza bárkit akivel találkoztak."

Azt írtad azért kellett meghalniuk mert bálványimádók voltak. Az a helyzet hogy akkor mindenki bálványimádó volt hiszen csak a zsidókhoz érkeztek próféták. Volt még más kritérium is?

"Én nem tartom annak! "

Tehát helyesled emberek tömeges lemészárlását csak mert másban hisznek?

"Én csak azt állítottam hogy Mózes ezt mondta. És ez már nem Isten adta parancsba. Ő azt parancsolta hogy mindenkit meg kell ölni!"

Ezzel azt állítod Mózes nem hallgatott Istenre, és még azt is hogy jobb lett volna mindenkit legyilkolni. Egyre jobb.

"Nem tudom hogy örültek e! Én ilyesmiről nem gondolkodtam. Ez neked jutott eszedbe. Leírhatod hogy te mire jutottál a gondolkodásban. De aszem nem fogom különösebben kommentálni!"

Én arra jutottam a veled való beszélgetésünk alatt hogy a sátánistáknak felesleges volt külön vallást alapítaniuk, mert a jelenlegi keresztény vallás brutálisabb mint a sátánizmus.

2018. márc. 19. 21:14
 212/331 A kérdező kommentje:

"Nem hamisították meg a Bibliát! A kéziratokból ez egyértelmű! A teljes Biblia! :)"

Igazán? Kár hogy nincs egységes Biblia. A teljes Biblia pedig Jézus után 500 évvel későbbi. Végül is csak 500 évvel nem tudsz elszámolni. Meg ott van egy rakás apokrif ami szintén bizonyíték a Bibliahamisításra.

"Ez fura is hogy az angyal nem jelenti ki neki hogy a könyv népe hamisított. Már pedig ha nem jelentette ki neki, akkor miért is kellett új kinyilatkoztatás?"

Nem jelentette ki? Megint olyasmit állítasz amiről nincs tudásod, mert nem olvastad a Koránt. Olvasd el ezeket a verseket és meglátod:

5/15 Ti írás birtokosai! Eljött immár hozzátok a mi küldöttünk, hogy világosan elmagyarázzon nektek sok mindent, amit elrejtettetek az írásból,

3/78 Akadnak közöttük olyanok, akik elferdítik nyelvükkel az Írás szövegét, hogy azt az Írás részének véljétek; a valóságban azonban nem az Írás része. Azt mondják, hogy az Allahtól származik, ám az nem származik Allahtól. Ezzel hazugságot mondanak Allahhal szemben és ők ezt tudják.

9/34 Ti hívők! Bizony, számos írástudó és szerzetes csalárd módon behabzsolja az emberek javait, és távol tartanak Allah útjától Akik azonban aranyat és ezüstöt halmoznak föl, és nem is költik el Allah útján, azoknak adj hírt arról, hogy fájdalmas büntetés vár rájuk,

18 4-5 és intse azokat, akik azt mondják, hogy Allah fiút nemzett. Nincs nékik semmi tudásuk erről és atyáiknak sem. Szörnyű szó az, ami kijön a szájukból. Nem más az, amit mondanak, mint hazugság.

3/ 71 Ti Írás birtokosai! Miért homályosítjátok el az igazat a hamissal, és titkoljátok el az igazat, holott ti tudjátok azt?

"Ha csak Isten hozhat ítéletet akkor miért végzik ki a gyilkosokat? Hiszen akkor azt ember nem tehetné meg csak is Isten!"

Az iszlám vallás evilágra vonatkozóan is sok parancsot tartalmaz. Ezeket hívjuk törvényeknek. Isten az Ítélet napján fog mindenkit számonkérni.

"A népirtás meg mi köze van a keresztény tanításokhoz? Az egy parancs volt Istentől."

Miért a keresztény tanítás nem Istentől van? Jézusnak nincs köze Istenhez?

"Én hoztam a döntést ABBAN a kérdésben? Hogy jó vagy rossz azt döntsd el te magad! Isten parancsba adta és nekik meg kellett tenniük. Ennyi! Nem kell tovább bonyolítani. Isten így látta jónak és erre meg volt az oka."

Egyértelműen rossz döntést hoztál. Te azt feltételezed hogy Isten megparancsolta egy népnek hogy irtson ki más népeket, gyerekeket, nőket mindenkit. Az iszlám szerint aki megöl egy ártatlan embert az olyan mintha az egész emberiséget ölte volna meg.

"A Koránra épülő iszlám jog, a saría, gyilkosság, házasságtörés, istenkáromlás és hitehagyás esetén teszi lehetővé halálbüntetés végrehajtását."

Ez nem az iszlám szerinti ítélkezés hanem egyes országok saját törvényei. Házasságtöréséért az iszlám vallás szerint biztosan nem jár halálbüntetés. A hitehagyásért sem.

"De te azt állítod hogy a keresztényeknek van jogalapjuk a népirtásra mert hogy az Ószövetségben vannak ilyen versek. Ezt magyarázom már én is mióta hogy Jézus nem tanított ilyesmit akkor hogyan moshatod össze a két dolgot?"

Úgy hogy keresztények szerint az Ószövetség Isten szava + Jézust Istennek gondolod.

"Ha tényleg Krisztus követője lennél mint ahogyan állítod is akkor már rég lehullott volna a lepel a szemedről. De nem így van, te nem látsz!"

"Az Ószövetségben nincsenek keresztények!"

Az Ószövetség keresztények szerint Isten szava.

"De nem Jézus adott parancsot a népirtásra. Ezt kellene felfognod és ennyi. Nem bonyolult! Isten adott parancsot erre! A Teremtő mennyei Atya Jahve! Ha így sem tiszta neked akkor sajnálom! Ezt a témát hanyagolni fogom!"

Oké, akkor egy gyilkos istenben hiszel aki tömeggyilkolásra adott parancsot + bálványimádó vagy mert Jézust Istennek képzeled.

"Kik voltak a próféták az eszkimóknál? Hol lehet fellelni a nyomaikat? De ugyan ez a kérdés az az azték, maja és egyéb indián törzsek esetben is!"

Sok vallásban fellelhetők nyomokban. Akár a zsidó, keresztény vallásban, de még a hindu vallásban is. A magyarok is egy Istenben hittek mielőtt keresztények lettek.

"Akkor hol vannak az írásos emlékek Mohamed előttről a világ többi részéről?"

Vicces hogy Jézus korából nem tudsz felmutatni egyetlen írásos emléket sem de számonkéred hogy Jézus előtt többezer évvel korábbról miért nincs írásos emlék :)

"A kínai kultúra amely az egyik legrégebbi kultúra. Milyen írásos emlékkel rendelkezik? Nyomaiban fel kellene vagy fel lehetne fedezni a hasonlóságokat az iszlámmal."

Kínai vallásnak nem néztem utána, de a hindunak igen és egyértelmű bizonyítékok vannak hogy egykor egyistenhívők voltak. Mint tudod ma kb többezer istenségben hisznek.

Ezek a versek a hinduk szent könyveiből vannak. CSak angolul találtam meg:

"He is One only without a second."

[Chandogya Upanishad 6:2:1]

"O friends, do not worship anybody but Him, the Divine One. Praise Him alone." [Rigveda 8:1:1]

There is no image of Him."

[Yajurveda 32:3]

They enter darkness those who worship natural things.They sink deeper in darkness those who worship sambhuti (created things)" (Yajurved 40:9)

Krisna pedig lehetsége hogy valójában próféta volt, csak Jézushoz hasonlóan idővel elkezdték isteníteni.

Én Jézust követem, de te biztosan nem. Egyre inkább úgy látom hogy te valami gyilkos vallást követsz ami csak felhasználja Jézus nevét.

"A zsidók nem voltak keresztények!"

Mindig ezzel jössz. Akkor Jézus miért nem az emberiség elején érkezett?

"Ebben az esetben akkor ők a hamisítások nagymesterei és sem a zsidók sem a keresztények a nyomukba sem érhetnek!"

Nem értesz magyarul vagy mi? Ki lett nyilatkoztatva az igaz vallás de az emberek idővel megváltoztatták. amikről te beszélsz hamis vallások nem az iszlám. Jobb esetben nyomokban tartalmaznak igazságot mint a keresztény vallás.

"Ha Allah megbocsájtott akkor miért köti feltételhez az örök életet?"

Allah megbocsát ha akar, de ennek feltételei vannak. Tenni kell érte. Allah megbocsátását kell kérned, meg kell bánnod az elkövetett bűnt és lehetőleg távol kell maradnod attól a jövőben. Ha olyan bűnről van szó amit másik ember kárára követtél el az ő megbocsátását is kell kérned.

"Filippi 2:6-9"

Mellébeszélés. Jézus ember vagy isten?

2018. márc. 19. 22:13
 213/331 A kérdező kommentje:

66%-os

"Ha igaz lenne, hogy minden néphez érkeztek próféták, mégpedig azonos tanítással, akkor szükségszerűen lennie kellene legalább egy-két kisebb elszigeteltebb népnek, ahol nagyjából megőriztek volna egy iszlámhoz elég közel álló tanítást."

Meg is őrizték. Például a zsidó és a keresztény vallások. Aztán ott a hindu vallás. Fentebb hoztam verseket a hinduk szent könyveiből. Igazából sok egyistenhívő vallás volt illetve olyan személyek akik próféták lehettek.

"Na ebben én is egyetértek!"

Egyetértesz, de mivel is? Keresztény vallás szerint Isten csak a zsidókhoz küldött prófétákat, senki máshoz. Tehát hagyta tévelyegni az emberiség 99%-át. Semmilyen segítséget vagy tanítót nem kaptak, ellenben ha rosszat tettek akkor az az isten akiben te hiszel lemészároltatta őket a zsidókkal vagy éppen özönvizet küldött rájuk. Aztán a túlvilágon pedig örök kárhozatra lesznek ítélve csak mert Jézus előtt születtek. Ezzel értesz egyet? Vidiripi-nek is mondtam hogy a sátánistáknak felesleges volt külön vallás alapítaniuk. Itt van a keresztény vallás ami sokkal brutálisabb. Ellenben az iszlám vallás szerint minden nép kapott valamikor prófétát. Na akkor melyik az igazságosabb?

2018. márc. 19. 22:25
 214/331 Mansour ***** válasza:

Szerintem elfelejtetted, hogy korábban többször is írtam, hogy a Bibliát nem tartom Isten szavának abban az értelemben, ahogy a keresztények. És azt is kifejtettem, hogy szerintem ha mégis valamilyen módon isteni forrásból származik, akkor is emberi szűrőn keresztül, nem tökéletes formában került rögzítésre. És ugyanezt gondolom más vallások szent szövegeiről is.

Azzal az egy dologgal értek egyet, hogy szerintem is tarthatatlan az az elképzelés, hogy Isten minden néphez ugyanazzal üzenettel prófétákat küldött volna. Legalábbis abban a formában tarthatatlan, ahogy írod. Ha valamilyen formában elképzelhető, akkor számomra csak úgy, hogy az üzenetek már az eredeti formájukban is eltértek, az adott kultúrához igazodtak.

Csak egyetlen példát tudtál felhozni ennek az állításnak az alátámasztásra, a hinduizmust, és abból is csak egy dolgot kiragadva, az egyistenhitet. De a hinduizmusban korántsem olyan egyszerű a helyzet, ahogy írod, ott nincs egyetlen szó vagy fogalom, ami teljesen megfelelne a monoteista vallások "Isten" fogalmának. Ha azt mondom, hogy Brahman, Paramatman, ísvara - ezek eltérő tartalommal bíró fogalmak, mégis ugyanazt az egy Istent jelentik. Ha azt mondom átman, purusa - bizonyos hindu irányzatok szerint ezek is ugyanazt az egy Istent jelentik, mások szerintem meg nem egészen. Ha azt mondom, hogy Síva, Visnu - sokak számára ezek is az egyetlen Istent jelentik, mások számára csak egy istent a sok közül, amelyek viszont valamilyen szinten mégiscsak egy egységet képeznek. Szóval ez a gondolati világ mérföldekre van az iszlámtól, míg a kereszténység csak pár lépésnyire, sőt bizonyos dolgokban csak hajszálnyira. Ennek viszont szerintem a földrajzi és kulturális közelség az oka. Vagy vegyük Buddhát. Buddha még a hinduizmus istenfogalmától is elszakad és csak egy homályos képet vázol fel egy metafizikai valóságról. Viszont erkölcsi tanításában egyáltalán nem áll messze az iszlámtól vagy kereszténységtől. Most akkor Buddha mit volt? Próféta nem lehetett, mert Istenről nem beszélt, bálványimádónak meg aztán a legkevésbé sem lehet nevezni, akkor hamis tanító volt?

Egyébként ebben a vitában egyértelmű a fölényed, sikerült Vidiripit behúznod a csőbe, ebből már nem fog tudni jól kijönni. Ha az Ószövetséget Isten szavának tekintjük és kizárjuk annak a lehetőségét, hogy a zsidók az abban leírt tetteiket Istennel akarták igazolni, akkor nem is lehet ebből a kérdésből másként, csak rosszul kijönni.

2018. márc. 20. 09:17
 215/331 anonim ***** válasza:
off előző: Buddha Buddha. Ha valaki, akkor Gautama Buddha, Sákjamuni Buddha volt az, aki NEM homályos képet vázol fel - hanem kristálytiszta szellemi tanítást ad. Persze ehhez ismerni kell a tanítását, és megérteni a tudatállapotok hierarchiáját. on
2018. márc. 20. 09:36
 216/331 Mansour ***** válasza:
Félreérthetően fogalmaztam, valóban. Azt nem vitatom, hogy Buddha kristálytiszta szellemi tanítást ad. A metafizikai valóság mibenlétével kapcsolatban homályos csak, erre akartam utalni. Persze itt sem jó a "homályos" kifejezés. Mondjuk inkább, hogy erről a területről nem beszél.
2018. márc. 20. 09:58
 217/331 anonim ***** válasza:
off mindig arról beszél! :) A buddhizmus metafizikai tradíció. on
2018. márc. 20. 10:04
 218/331 Mansour ***** válasza:

"mindig arról beszél! :)"

Jó, így is fel lehet fogni.

"A buddhizmus metafizikai tradíció."

Ismerem valamennyire a tradicionalizmust, találkoztam már egy pár értelmes gondolatukkal. Lehet, hogy jobban bele kellene ásni magam.

2018. márc. 20. 10:16
 219/331 A kérdező kommentje:

66%-os

"Azzal az egy dologgal értek egyet, hogy szerintem is tarthatatlan az az elképzelés, hogy Isten minden néphez ugyanazzal üzenettel prófétákat küldött volna. Legalábbis abban a formában tarthatatlan, ahogy írod. "

Nem is állítottam hogy betűről betűre ugyanaz volt, hanem azt hogy az alapüzenet volt ugyanaz. Alapüzenet alatt értem az egyistenhitet, Isten tulajdonságait és olyan alaptörvényeket mint a tizparancsolat. Lehettek olyan parancsok amik kimondottan arra a népre és időszakra vonatkoztak. De nem írtad le miért nem hihető számodra. Előbb nézzük az elméletet. Keresztény vallás szerint Isten csak a kis zsidó néphez küldött prófétákat, az emberiség 99%-ával nem foglalkozott, de ha rosszat tettek legyilkoltatta őket vagy csapást küldött rájuk. Iszlám vallás szerint viszont valamikor minden néphez küldött prófétát. Kérdés, melyik lehetséges egy igazságos Isten esetében?

"Csak egyetlen példát tudtál felhozni ennek az állításnak az alátámasztásra, a hinduizmust, és abból is csak egy dolgot kiragadva, az egyistenhitet."

Az egyistenhit a vallás alapja, ezért ezt emeltem ki. Hindu vallás a harmadik legnagyobb a világon ezért ezt néztem meg. Továbbá ott van hogy tilos a bálványimádás az egyistenhit mellett. Más vallásokat nagyon nem vizsgáltam, de például tudom hogy a magyarok is egy istenben hittek még a népvándorlás alatt és közép-ázsiai népek is akit Tengerinek neveztek. Szerintem sok vallásban jelen lehet az egyistenhit vagy annak nyoma, vagy olyan személyek akik lehetséges hogy próféták voltak.

"De a hinduizmusban korántsem olyan egyszerű a helyzet, ahogy írod, ott nincs egyetlen szó vagy fogalom, ami teljesen megfelelne a monoteista vallások "Isten" fogalmának. Ha azt mondom, hogy Brahman, Paramatman, ísvara - ezek eltérő tartalommal bíró fogalmak, mégis ugyanazt az egy Istent jelentik."

Hinduk szerint a sok istenség az egyetlen isten megjelenési formái. Ha megnézed nagy a hasonlóság a szentháromság tanítása és eközött. Keresztények is azt mondják egy Isten van, de három külön személyiséggel, más-más tulajdonságokkal. Szerintem ugyanaz történt a hindu vallással mint a kereszténységgel csak a keresztények megálltak 3 istenségnél. Általam hozott hindu versek egyértelműen azt írják, egy Isten van, csak hozzá szabad imádkozni, nem ábrázolható és tilos bálványok imádata. Az iszlám vallás is ezt tanítja, és ha megnézed a Biblia is. Mégis csak a muszlimok maradtak meg a tiszta egyistenhitnél (zsidók is, de náluk más problémák vannak), a keresztény és hindu vallás viszont nem nevezhető egyistenhivőnek, hanem politeista.

"Ennek viszont szerintem a földrajzi és kulturális közelség az oka."

Nem hiszem hogy Jézus járt volna Indiában. Az viszont elképzelhető hogy a hindu vallás és az istenek ábrázolása vonzó lehetett a korai keresztények számára mivel előtte ők is többistenhitvők voltak. Nekem nagyon úgy tűnik hogy az élőlények vallási ábrázolása idővel átmegy bálványimádásba. Sok embernek jobban tetszhet egy szemmel látható, hozzá hasonló isten, aki a földön jár és nem vár semmit az emberektől.

"Most akkor Buddha mit volt? Próféta nem lehetett, mert Istenről nem beszélt, bálványimádónak meg aztán a legkevésbé sem lehet nevezni, akkor hamis tanító volt?"

Lehetséges hogy próféta volt, de időközben megváltoztatták a tanítását. Az is lehet hogy nem volt próféta, csak egy nagy tudású gondolkodó aki saját elképzeléseit terjesztette és sokan követtek.

2018. márc. 20. 12:57
 220/331 Mansour ***** válasza:

Nos, így már árnyaltabb a dolog.

Tehát ha jól értem, az iszlám tanítása szerint végül is minden (vagy a legtöbb) vallás isteni eredetű, és ugyanazt az alapüzenetet közvetíti, csak ez az üzenet az idők során kisebb-nagyobb mértékben eltorzult?

2018. márc. 20. 13:20
❮❮ ... 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!